Un copil de 4 ani din Chișinău s-a îmbolnăvit de tetanos. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Primăriei de astăzi. Micuțul nu era vaccinat, iar acum starea sa este stabilă. „Faptul că a fost salvat e o minune”, a spus șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială.
„Din păcate, săptămâna trecută, a fost o adresare mai interesantă în cadrul unei instituții medicale din Chișinău. S-a constatat că un copil de 4 ani este suspectat cu tetanos”, a comunicat Vladimir Bolocan.
Acesta a îndemnat părinții să-și vaccineze copiii: „Boala aceasta decurge foarte, foarte greu, deseori cu o rată de deces de 90 la sută. Faptul că acest copil a fost salvat e o minune. Vă rog, frumos, dragi părinți, vaccinați copiii”.
Reamintim că în 2022, la Comrat, a fost înregistrat un caz de tetanos la un bărbat de 72 de ani. Era primul caz din ultimii 20 de ani. Pacientul s-a ales cu răni de la un ferăstrău circular, în timp ce lucra în gospodărie.
Tetanosul, cunoscut și sub numele de „boala mușcăturii” sau „boala ruginii”, este o afecțiune bacteriană gravă cauzată de bacteriile Clostridium tetani. Aceste bacterii se găsesc în sol, praf și gunoi de animale și pot intra în organism prin tăieturi, zgârieturi sau răni deschise. Simptomele tetanosului pot include rigiditate musculară, spasme musculare dureroase, febră, transpirații și dificultăți la înghițire.
Tratamentul tetanosului implică administrarea de imunoglobulină tetanică și antibiotice pentru a eradica bacteriile. Este, de asemenea, important să se curețe și să se îngrijească bine orice răni deschise pentru a preveni infecția. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a tetanosului. Vaccinul antitetanic este parte a schemei de vaccinare rutină pentru copii și este recomandat și pentru adulți pentru a menține imunitatea împotriva acestei boli periculoase.