În timp ce confruntările din regiunea Harkov sunt în plină desfășurare, șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov avertizează că Rusia planifică o ofensivă puternică în direcția Sumî. Armata din țara vecină se confruntă cu probleme pe front, slăbită din cauza lipsei de recruți şi a penuriei de muniție, însă șeful diplomației americane, sosit astăzi la Kiev într-o vizită-surpriză, spune că noul pachet de armament american va avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă.
Șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a anunțat despre intenția Rusiei de a lansa un nou atac masiv în regiunea Sumî, în timp ce se afla într-un buncăr din Harkov. Budanov recunoaște că situația din teren este la limită, dar își păstrează optimismul și spune că forțele ucrainene vor putea să-și întărească liniile pe frontul din Harkov în următoarele zile.
„Încă de la început, rușii au planificat o operațiune în regiunea Sumî. În prezent, dețin grupuri mici de forțe în zona de frontieră - pentru ei este orașul Sudja, din partea noastră este direcția Sumî. Dar situația nu le-a permis încă să ia măsuri active și să înceapă să-și pună în aplicare planul”.
Ieri, și președintele Zelenski a spus că sunt indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihov.
„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv - grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul”.
Luptele din regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei continuă după ce armata rusă a lansat la sfârșitul săptămânii trecute o ofensivă și a ocupat zeci de kilometri pătrați. Kievul spune că rezistă asalturilor și își întărește defensiva în zonă. Potrivit autorităților locale, peste 30 de localităţi din regiune se află sub focul tirurilor ruse şi aproape 6.000 de locuitori au fost evacuaţi.
Grupul de analiză ucrainean DeepState, care monitorizează zilnic evoluţia conflictului relatează că forţele ruse au preluat în ultimele ore controlul asupra localităţii Lukianţî, în apropiere de granița cu Rusia. Una din principalele ținte ruse în regiune este orașul Vovchansk, unde, potrivit administrației locale, se duc lupte intense.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ruse par să dea prioritate stabilirii rapide a unei „zone tampon" de-a lungul frontierei internaționale și nu stabilirii condițiilor pentru pătrunderi mai adânci în nordul regiunii Harkov.
Cu o zi în urmă, comandantul ucrainean responsabil de linia frontului din Harkov a fost înlocuit pe fondul ofensivei ruse. Armata din țara vecină se confruntă cu probleme pe front, slăbită din cauza lipsei de recruţi şi a penuriei de muniție, din cauza întârzierii ajutorului occidental.
Astăzi, aflat la Kiev într-o vizită-surpriză, șeful diplomației americane Antony Blinken i-a spus lui Zelenski că ajutorul SUA va face diferența pe câmpul de luptă.
„Știm că este o perioadă dificilă, dar știm și că asistența este acum pe drum, unele au sosit deja, altele vor sosi. Și asta va face o diferență reală pe câmpul de luptă împotriva agresiunii ruse în curs de desfășurare”.
La rândul său, președintele Zelenski a declarat că Ucraina are un mare deficit de sisteme antiaeriene şi că aceasta este cea mai mare problemă în prezent.
„Pentru noi este foarte important să obținem ajutorul cât mai repede posibil. Al doilea punct este apărarea antiaeriană, cel mai mare deficit pentru noi. Cred că asta este cea mai mare problemă, da. Avem nevoie într-adevăr de două sisteme de rachete Patriot pentru regiunea Harkiv, pentru că oamenii sunt atacați acolo, civili și militari, toată lumea de acolo este sub amenințarea rachetelor rusești”.
Congresul SUA a aprobat la sfârșitul lunii trecute un proiect de lege pentru a oferi un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost blocat timp de mai bine de jumătate de an, timp în care forţele ruse au profitat de superioritatea lor în armament şi personal pentru a lansa o ofensivă.