Cazul bărbatului din Florești care a fost condamnat doar la 135 de ore de muncă în folosul comunității după ce și-ar fi omorât în bătaie soția a bulversat opinia publică. Organizația „Femei pentru Femei s-a arătata indignată de decizia instanței, a solicitat de urgență intervenția autorităților și a lansat o petiție online pentru introducerea termenului de femicid în legislație. De altă parte, Procuratura Generală a precizat că deși inițial bărbatul a fost suspectat de violență în familie care a dus la deces, ulterior, s-a constatat că moartea femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute.
Acum câteva zile, reprezentanții ONG-ului au anunțat că în februarie 2024, în Florești s-a raportat femicidul unei femei. În urma hotărârii instanței de judecată, soțul acesteia, care și-a recunoscut vina și este declarat vinovat, a primit o pedeapsă sub formă de 135 de ore de muncă în folosul comunității.
Or, conform declarațiilor cazului, bărbatul a fost violent în familie de o perioadă îndelungată. În data de 10 februarie, bărbatul i-a aplicat violență fizică repetată, provocând multiple vătămări corporale. Totuși, în urma expertizei medico-legale, bărbatul nu a fost acuzat de omorul femeii, dar de violență în familie, mai exact de maltratare, alte acţiuni violente, soldate cu vătămare uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
„Atât costă viața unei femei? Suntem profund marcate de această injustiție și solicităm de urgență acțiuni corespunzătoare din partea autorităților. Autoritățile trebuie să facă claritate și justiție pentru această femeie, chiar dacă deja post-mortem”, se arată în postarea organizației.
Astăzi, Procuratura Generală a avenit cu unele precizări pe acest caz: „Conform speței, inițial, pe faptul agresiunii care ar fi fost comisă de un bărbat de 75 de ani, în privința soției sale de 67 de ani, organul de urmărire penală a pornit o cauză penală, conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de violență în familie care a dus la decesul victimei”.
Însă, potrivit procurorilor, în cadrul expertizei judiciare medico-legală, s-a constatat că decesul femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat.
„Leziunile existente pe corpul victimei, care experții medico-legiști le-au calificat drept ușoare au fost aplicate cu 1-2 zile înainte de deces. Mai mult, concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului. În consecință, fapta inculpatului a fost recalificată în violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare, or decesul femeii nu a survenit de la loviturile aplicate”, se arată în comunicatul Procuraturii.
De asemenea, conform informațiilor deținute de organul de urmărire penală, anterior nu ar existat plângeri ale victimei pe pretinse agresiuni ale soțului său. Respectiv, Procuratura va decide în termenul prevăzut de lege privind temeinicia individualizării pedepsei aplicate.
Totodată, procurorii au reiterat: „Gravitatea faptelor de violență în familie și violență față de femei și fete nu poate fi contestată și trebuie identificate și pedepsite în modul corespunzător. Îndemnăm victimele să raporteze cât mai prompt posibil orice abuz sau agresiune manifestată în privința lor”.
Aceștia au mai menționat că prevenția joacă un rol crucial, de aceea sprijinul organizațiilor neguvernamentale specializate, este important și binevenit și necesar.
Potrivit, organizației Femei pentru Femei în 2023, au fost comise 21 de cazuri de femicid. Iar în prezent, încă nu avem acest termen în legislație.
În context, Centrul de Drept al Femeilor a lansat o petiție online pentru a face această schimbare în legislația Republicii Moldova: https://www.petitieonline.com/recunoaterea_notiunii_de...
Petiția vine după uciderea Anei-Maria, tânăra gravidă din Orhei, de către un bărbat. „Este o crimă comisă pe bază de gen, o femeie este omorâtă de un bărbat după ce acesta a violat-o și a torturat-o. Cazul Anei-Maria ne arată clar cât de lipsite de protecție sunt în continuare fetele și femeile în Republica Moldova, în pofida eforturilor de ajustare a cadrului legislativ și de implementare a prevederilor tratatelor internaționale în domeniu, în special Convenția de la Istanbul în vigoare pentru Republica Moldova din mai 2022”, se arată în petiție.
Reprezentantele organizației au mai spus că vor ieși în stradă, pentru a-și face vocile auzite și vor pune presiune asupra autorităților pentru ca să se facă claritate și justiție pentru toate fetele și femeile.
Menționăm că femicidul este definit ca uciderea unei femei sau a unei fete din cauza genului ei și poate lua diferite forme: uciderea femeilor ca urmare a violenței partenerului intim, tortura și uciderea misogină a femeilor.