Procuratura Anticorupție (PA) vine cu detalii legate de conținutul mesajelor care ar compromite-o pe fosta membră a Comisiilor Vetting și Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, dar și posibile legături ale altor oameni din sistem cu fugarul refugiat la Londra. Într-un comunicat de presă, PA susține că a stabilit că mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al Procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat controversatul afacerist.
„S-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon.
Despre aceste circumstanțe a fost notificată conducerea Procuraturii Anticorupție la 10 aprilie 2024 și după o contrapunere cu informație din surse deschise, la 30 aprilie 2024, a fost înregistrat un proces penal”, se arată într-un comunicat al PA.
Potrivit PA, informațiile au fost ridicate din trei telefoane mobile de model iPhone, care au fost ridicate de la Platon de reprezentanții autorităților de drept din Ucraina și care au fost predate organului de urmărire penală în 3 noiembrie 2016.
„Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală „Frauda bancară””, susține Procuratura Anticorupție.
Procuratura Anticorupție mai subliniază informațiile pe care le-a dezvăluit în scrisoarea din 14 mai, legate de presupusa legătură a Tatianei Răducanu cu Veaceslav Platon și avocatul Aureliu Colenco, ar fi fost păstrate la Centrul Național Anticorupție (CNA) cel târziu din decembrie 2018.
„În consecință, la 04 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Până la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, potrivit PA.
La moment, Procuratura Anticorupție efectuează investigații în vederea confirmării sau infirmării bănuielii rezonabile privind comiterea unor infracțiuni.
Reamintim că judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat zilele trecute plecarea din funcția de membru al celor două comisii ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor, în urma unor acuzații de legături cu Veaceslav Platon și avocatul Aureliu Colenco, care apără interesele lui Ilan Șor. Scandalul a izbucnit după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție informează despre faptul că Tatiana Răducanu ar avea o relație cu persoane controversate.
Joi, 15 mai, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Tatianei Răducanu, membră a comisiilor ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor. Judecătoarea a făcut și primele declarații după ce și-a anunțat demisia. Aceasta a reiterat că ceea ce se menționează în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin nu ar corespunde adevărului. Răducanu mai spune că în timp ce era membră a Comisiei Pre-Vetting ar fi fost „ținta mai multor campanii de denigrare orchestrate din umbră de persoane compromise, care au avut un impact și asupra sănătății mele”.
TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității.
Ieri, PA a confirmat că scrisoarea care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu este autentică. Într-un comunicat, instituția subliniază că nu urmărește discreditarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor și că a acționat pentru a preveni un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea sa.
Iar șefa statului, Maia Sandu, spune că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Președinta cere explicații de ce telefonul cu mesaje a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi tocmai din 2014. Abia după ce va vedea dovezi concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.