Aproximativ 60 de procurori de la Procuratura Anticorupție urmează să fie evaluați de Comisia Vetting la integritatea etică și financiară. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat astăzi lista acestora, care va fi trimisă comisiei de evaluare externă. Președintele CSP, Dumitru Obadă, nu exclude că acest exercițiu se va solda cu multe demisii, dar dă asigurări că se iau măsuri pentru a evita turbulențele din sistem. Subiectul, se pare, este unul sensibil pentru șefa Procuraturii Anticorupție. Veronica Dragalin a evitat să discute cu presa despre evaluarea subalternilor săi.
Potrivit reprezentanților Consiliului Superior al Procurorilor, în jur de 60 de procurori de la Procuratura Anticorupție vor fi supuși evaluării comisiei Vetting.
„Am primit o listă din partea Procuraturii Generale. Astăzi am examinat lista oferită, am aprobat-o și urmează, mâine-poimâine să o remitem comisiei Vetting. Este vorba de toți procurorii angajați din 2017 până în prezent la Procuratura Anticorupție, inclusiv cei care au fost delegați pentru o perioadă mai mare în procuratura specializată”,a zis președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.
Președintele CSP, Dumitru Obadă, nu exclude că, de frica evaluării externe, unii procurori vor alege să-și depună demisia, la fel cum se întâmplă în sistemul judecătoresc, dar spune că sunt luate deja măsuri.
„CSP sigur cunoaște aceste îngrijorări, opiniile care au fost expuse, dar nu este o previziune certă dacă își vor da sau nu demisia. Dar, chiar și pentru acest scenariu suntem pregătiți pentru a apăra, de aceea, inclusiv am demarat procedura de selecție și evaluare pentru a angaja procurori, pentru a suplini funcțiile vacante nu doar în procuraturile specializate, dar și în procuraturile teritoriale”,spune președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.
Prezentă la un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Interne, șefa Procuraturii Anticorupție a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind evaluarea procurorilor.
„ - Dacă aveți informații despre câți procurori își vor da demisia pentru că nu sunt de acord să treacă această evaluare?
- Eu sunt aici pentru un eveniment despre care vreau să vorbesc, eu nu am venit să răspund la alte întrebări”, a spusșefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Anterior, Veronica Dragalin a declarat deschis că nu sprijină modificările la lege care presupun evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor din funcții-cheie. Șefa Procuraturii Anticorupție susține că din cauza Vettingului, sistemul de justiție s-ar putea pomeni în blocaj. Potrivit legii, procurorii care nu vor să treacă evaluarea externă, au dreptul să-și depună cererea de demisie în termen de 20 de zile de la data la care au fost notificați de Comisia Vetting. Iar cei care vor fi respinși de comisia de evaluare externă nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică între 5 și 7 ani. Durata exactă a interdicției va fi stabilită în fiecare caz, separat. De asemenea, cei care nu vor promova vettingul, nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.