Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

/VIDEO/ Start evaluării procurorilor! Președintele CSP, despre posibile demisii: „Cunoaștem aceste îngrijorări”

missing
21 mai 2024, ora 18:10

Aproximativ 60 de procurori de la Procuratura Anticorupție urmează să fie evaluați de Comisia Vetting la integritatea etică și financiară. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat astăzi lista acestora, care va fi trimisă comisiei de evaluare externă. Președintele CSP, Dumitru Obadă, nu exclude că acest exercițiu se va solda cu multe demisii, dar dă asigurări că se iau măsuri pentru a evita turbulențele din sistem. Subiectul, se pare, este unul sensibil pentru șefa Procuraturii Anticorupție. Veronica Dragalin a evitat să discute cu presa despre evaluarea subalternilor săi. 

Potrivit reprezentanților Consiliului Superior al Procurorilor, în jur de 60 de procurori de la Procuratura Anticorupție vor fi supuși evaluării comisiei Vetting.

„Am primit o listă din partea Procuraturii Generale. Astăzi am examinat lista oferită, am aprobat-o și urmează, mâine-poimâine să o remitem comisiei Vetting. Este vorba de toți procurorii angajați din 2017 până în prezent la Procuratura Anticorupție, inclusiv cei care au fost delegați pentru o perioadă mai mare în procuratura specializată”,a zis președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, nu exclude că, de frica evaluării externe, unii procurori vor alege să-și depună demisia, la fel cum se întâmplă în sistemul judecătoresc, dar spune că sunt luate deja măsuri.

„CSP sigur cunoaște aceste îngrijorări, opiniile care au fost expuse, dar nu este o previziune certă dacă își vor da sau nu demisia. Dar, chiar și pentru acest scenariu suntem pregătiți pentru a apăra, de aceea, inclusiv am demarat procedura de selecție și evaluare pentru a angaja procurori, pentru a suplini funcțiile vacante nu doar în procuraturile specializate, dar și în procuraturile teritoriale”,spune președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

Prezentă la un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Interne, șefa Procuraturii Anticorupție a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind evaluarea procurorilor.

„ - Dacă aveți informații despre câți procurori își vor da demisia pentru că nu sunt de acord să treacă această evaluare?
 - Eu sunt aici pentru un eveniment despre care vreau să vorbesc, eu nu am venit să răspund la alte întrebări”, a spusșefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Anterior, Veronica Dragalin a declarat deschis că nu sprijină modificările la lege care presupun evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor din funcții-cheie. Șefa Procuraturii Anticorupție susține că din cauza Vettingului, sistemul de justiție s-ar putea pomeni în blocaj. Potrivit legii, procurorii care nu vor să treacă evaluarea externă, au dreptul să-și depună cererea de demisie în termen de 20 de zile de la data la care au fost notificați de Comisia Vetting. Iar cei care vor fi respinși de comisia de evaluare externă nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică între 5 și 7 ani. Durata exactă a interdicției va fi stabilită în fiecare caz, separat. De asemenea, cei care nu vor promova vettingul, nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.

Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
/ВИДЕО/ Повышение зарплат медработников в феврале: рост на 15% с учетом специальности и стажа
/ВИДЕО/ Повышение зарплат медработников в феврале: рост на 15% с учетом специальности и стажа
/ВИДЕО/ В Молдове растут продажи новых автомобилей
/ВИДЕО/ В Молдове растут продажи новых автомобилей
В Судже ракетным ударом разрушен интернат: есть погибшие
В Судже ракетным ударом разрушен интернат: есть погибшие

/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?

missing
02 februarie 2025, ora 21:30

Plecarea Veronicăi Dragalin de la șefia Procuraturii Anticorupție ar însemna sfârșitul carierei sale de procuror. Invitată la „Cutia Neagră PLUS”, Dragalin a menționat că în asemenea caz, nu ar putea activa în acest domeniu în Moldova și nici n-ar putea reveni în SUA. 

„Din punct de vedere al funcției de procuror, dacă nu greșesc, eu personal nu întrunesc condițiile pentru a fi un procuror de execuție, nu am absolvit de la Institutul Național al Justiției și nu am experiență de 5 sau 10 ani în Moldova. În momentul în care dispare funcția mea de procuror-șef al PA, eu voi fi scoasă cu totul din sistemul procuraturii, o să-mi fie terminată cariera de procuror, pentru că eu nici SUA nu mă pot întoarce după ce am lucrat într-un stat străin”, a declarat șefa PA.

Dacă va rămâne fără funcție, Veronica Dragalin spune că va trebui să evalueze toate opțiunile pentru viitorul său. Întrebată dacă s-ar implica în politică, aceasta a punctat:

„Dacă mă întrebați cu 5 ani în urmă dacă aș fi procuror în Moldova, nu puteam să-mi imaginez așa ceva. Ce am învățat e că orice e posibil. Eu am 39 de ani, am o viață întreagă înainte, îmi iubesc, așa că orice e posibil”.

TV8.md amintește că Veronica Dragalin a venit la șefia Procuraturii Anticorupție în august 2022, după ce a câștigat concursul pentru această funcție. Aceasta și-a lăsat cariera în Statele Unite ale Americii pentru a lupta cu corupția de la Chișinău.

Jurist de profesie, Veronica Dragalin a declarat în timpul probei interviului că printre prioritățile sale se numără pedepsirea celor care au furat statul, întoarcerea banilor furați înapoi cetățenilor și creșterea credibilității societății în Procuratură.

Procurora a venit la Chișinău cu o experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri, în efectuarea anchetelor, inclusiv pentru infracțiuni de corupție, mită, fraude bancare spălare de bani, organizații criminale corupte. Este procurora care a condus și coordonat urmărirea și acuzațiile penale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles, acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles.

/VIDEO/ Veronica Dragalin: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Fuzionarea procuraturilor ar avea ca efect scoaterea mea din funcție”
/VIDEO/ „Nu ne jucăm cu oameni care fură găini”: Veronica Dragalin anunță realizările Procuraturii Anticorupție în 2024

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/ВИДЕО/ В MoldExpo до 2 февраля проходит выставка "Сделано в Молдове". На ней представлены 350 компаний
/ВИДЕО/ В MoldExpo до 2 февраля проходит выставка "Сделано в Молдове". На ней представлены 350 компаний
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
Не признают выборы в Беларуси: группа депутатов от PAS подписала декларацию
Не признают выборы в Беларуси: группа депутатов от PAS подписала декларацию
/ВИДЕО/ Вероника Драгалин не уйдёт с поста главы Антикоррупционной прокуратуры: «Продолжу работать в интересах граждан»
/ВИДЕО/ Вероника Драгалин не уйдёт с поста главы Антикоррупционной прокуратуры: «Продолжу работать в интересах граждан»

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.