/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 843: Baza aeriană Morozovsk, atacată cu 70 de drone ucrainene. Rusia simulează atacuri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China

22 mai 2024, ora 22:05

Dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei. Serviciile de urgenţă au intervenit pentru remedierea problemelor tehnice. Alte cinci regiuni au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shahed lansate de Rusia. În ultimele 24 de ore s-au dat 116 lupte pe toată linia frontului. Forțele ucrainene au atacat în două rânduri trupele ruse de pe frontul din Harkov și au ucis 64 de soldați inamici, a anunțat Statul Major de la Kiev. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata Kievului obţine „rezultate tangibile” în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o ofensivă din 10 mai, potrivit AFP, transmite Agerpres. Între timp, Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică, o măsură respinsă rapid de Finlanda și Lituania, relatează Reuters. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România nu va trimite soldați în Ucraina. Președintele adaugă că o decizie privind cedarea unei baterii Patriot către Ucraina se va lua în CSAT, transmite Euronews. Pe de altă parte, șeful Armatei Române avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și România trebuie să se pregătească.

UPDATE Secretarul britanic al Apărării a declarat, la o conferință de la Londra, că informațiile militare americane și britanice au dovezi că „ajutorul letal curge din China în Rusia” pentru a fi folosit împotriva Ucrainei. Shapps a subliniat că „este o dezvoltare semnificativă” din partea Chinei care, „din primele zile ale acestui război, a dorit să se prezinte ca o influență moderatoare asupra președintelui rus Vladimir Putin”.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a apreciat că Rusia se orientează spre o confruntare pe termen lung cu Occidentul, utilizează tot mai agresiv întreaga gamă de instrumente de război convenţional în Ucraina, metode de război hibrid în ţările vecine Moldova şi Georgia şi în Caucaz şi o escaladare fără precedent a războiului hibrid în ţările NATO, atât în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea atacurilor, cât şi în ceea ce priveşte tipul şi varietatea lor. „Membrii NATO raportează atacuri cibernetice la scară largă, atacuri cibernetice, bruiaj GPS, interferenţe politice, dezinformare, interferenţe în alegeri, acte de violenţă şi chiar tentative de asasinat pe teritoriul NATO. Situaţia este, prin urmare, foarte serioasă”, a afirmat oficialul NATO.

 

UPDATE Rusia nu are vreo intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă „militaro-diplomatică" rusă agenţiilor ruse de presă, notează Reuters, citată Agerpres. Proiectul de decret referitor la ajustarea coordonatelor frontierei maritime, apărut marți pe portalul juridic al guvernului de la Moscova, a fost, între timp, şters. Într-o declaraţie transmisă Reuters înainte ca acest document să fie retras, ministrul eston de externe, Margus Țakna, a susţinut că apariţia acestuia ar putea fi o „încercare de a crea confuzie”.

UPDATE Polonia nu ia în considerare în prezent reintroducerea serviciului militar obligatoriu, având în vedere că interesul de a intra în rândul forţelor armate rămâne ridicat, a declarat miercuri în parlament ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, transmite dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE Un atac aerian rusesc asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidenţială din apropiere şi a incendiat o benzinărie, iar oficialii locali au declarat că zece persoane au fost rănite, dintre care cel puţin una este în stare gravă, scrie Mediafax.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că nu ar trebui să existe ,,niciun loc pentru neutralitate", pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Rusiei, potrivit Mediafax. Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de ,,umbrela de protecţie" a acesteia, ar trebui să se alăture alianţei militare, potrivit oficialului britanic.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să participe luna viitoare la comemorarea Zilei Z (D-Day) în Franța, urmată de reuniunea G7 din Italia, au declarat surse citate de POLITICO.

UPDATE "Elitele globaliste totalitar-liberale" s-ar afla în spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico în această lună, a transmis miercuri, 22 mai, Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR), a relatat agenţia de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

UPDATE Autorităţile ruse au predat miercuri rudelor şase copii ucraineni reţinuţi în Rusia, în urma unei medieri a Qatarului, potrivit agenţiei oficiale rusă de presă Tass, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE Armata ucraineană a confirmat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei staţionată în peninsula Crimeea ocupată, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend, relatează Reuters.

UPDATE Comisia Europeană transmite miercuri că se împlinesc doi ani de când a creat coridoarele de solidaritate, în colaborare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pentru a îmbunătăţi rutele de transport dintre UE, Ucraina şi Republica Moldova. Create iniţial pentru evitarea blocadei impuse de Rusia în Marea Neagră asupra exporturilor ucrainene de cereale, coridoarele de solidaritate au evoluat pentru a acoperi comerţul din toate sectoarele, arată comunicatul de presă al Executivului european. Ele permit Ucrainei şi Republicii Moldova să exporte diverse mărfuri către pieţele mondiale, garantând în acelaşi timp faptul că importurile esenţiale ajung în Ucraina. Pe termen lung, aceste coridoare vor juca un rol esenţial în reconstrucţia Ucrainei şi în integrarea sa deplină în piaţa unică a UE. Până în prezent, coridoarele de solidaritate au facilitat exportul a peste 136 de milioane de tone de mărfuri ucrainene, în special cereale, minereuri şi oţel. Ele au permis, de asemenea, importul a peste 52 de milioane de tone de produse esenţiale, precum combustibil, vehicule, îngrăşăminte şi ajutor militar şi umanitar, notează Money. 

UPDATE Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe bărbatul care a încercat pe 17 martie să incendieze secția de votare de la Ambasada Rusiei în Republica Moldova la 150 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

UPDATE Miniştrii Apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat, miercuri, că la summitul NATO din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

UPDATE Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, are ochii aţintiţi asupra insulei suedeze Gotland, a avertizat şeful apărării din Suedia, Micael Bydén. Gotland, cea mai mare insulă din Suedia şi comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american Rhode Island, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice - între Stockholm şi exclava rusă Kaliningrad, notează publicaţia POLITICO.

UPDATE Serviciul anticorupţie din Ucraina l-a acuzat miercuri pe fostul şef adjunct al cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de îmbogăţire ilegală în valoare de aproape 400.000 de dolari, un caz apărut în plină invazie rusă în ţară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia revendică miercuri cucerirea satului Klişchiivka, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe care armata ucraineană l-a recucerit în septembrie 2023, în marea contraofensivă din vara trecută, eşuată, relatează AFP.

UPDATE Ucraina aprobă un sistem prin care soldaţilor li se acordă zile suplimentare de concediu pentru distrugerea echipamentelor militare ruseşti, scrie Mediafax. Potrivit măsurilor postate pe site-ul cabinetului de miniştri, soldaţii vor primi cinci zile de concediu la confirmarea faptului că au distrus o navă sau un avion rusesc, patru pentru distrugerea unui sistem de apărare antiaeriană sau a unui elicopter şi trei pentru distrugerea unui tanc sau a unui transportor blindat de trupe.

UPDATE Trupele ruse încearcă de trei zile să ia cu asalt satul Bilohorivka din regiunea Luhansk, dar situaţia este sub controlul Ucrainei, a declarat guvernatorul Artem Lysohor pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) la 22 mai.

UPDATE  Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat presei din Germania că NATO nu va interveni în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar că susține țara condusă de Zelenski în fața agresiunii ruse. „Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană şi aș dori să mulțumesc Germaniei pentru contribuţia pe care o aduce în acest sens. Există o linie de demarcație clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO. Clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre”, a afirmat Mircea Geoană în interviul acordat ziarului german „Tagesspiegel”, potrivit news.ro.

UPDATE Zeci de mii de ruși care au fugit în Turcia după invazia Moscovei în Ucraina s-au mutat în alte țări în ultimul an, precum Georgia sau Kazahstan, fiind presați de problemele legate de rezidență și de creșterea costurilor, potrivit datelor și interviurilor, inclusiv cu nouă cetățeni ruși, scrie Spotmedia. Sunt numeroase motive pentru care rușii au ales să plece din țară. Unii bărbați se temeau că vor fi înrolați în armată, mulți se opuseseră invaziei, iar alții încercau să se protejeze pe ei și afacerile lor de un val de sancțiuni occidentale impuse Moscovei. Totuși, mulți dintre rușii care au ales să fugă în Turcia cred că nu au făcut alegerea potrivită.

UPDATE Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a votat la 22 mai pentru crearea unei comisii temporare speciale pentru fortificaţii, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko, scrie Mediafax.

UPDATE Exerciţiile nucleare organizate lângă granița cu Ucraina fac parte din încercări ale Kremlinului de a influenţa procesul de luare a deciziilor în Vest şi au legătură în special cu discuţiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare a războiului din Ucraina, transmite news.ro. ISW susține că Ucraina ar avea șanse mai mari să se apere și să contraatace în cazul în care i s-ar permite să atace obiective militare din Rusia cu armele primite de la partenerii săi.

UPDATE Forțele armate ruse au început prima etapă a exercițiilor ordonate de președintele Vladimir Putin pentru a simula lansarea armelor nucleare tactice, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova, scrie Digi24.

UPDATE Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO şi Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

UPDATE Suedia a anunțat întărirea apărării asupra insulei Gotland din Marea Baltică de teamă că Rusia intenționează să stabilească controlul asupra acesteia. Anunțul a fost făcut de comandantul șef al Forțelor Armate Suedeze, Micael Byden.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit cea mai recentă actualizare a dronelor sale navale Sea Baby extrem de eficiente, care sunt acum capabile să lanseze salve de rachete Grad, a declarat o sursă din agenție pentru Kyiv Independent, pe 22 mai.

UPDATE În fiecare duminică, la Kiev și în alte orașe ucrainene, mii de oameni se adună pentru a rememora soarta apărătorilor din Mariupol, soldații căzuți în mâinile rușilor după asediul Azovstalului, în urmă cu doar doi ani. În condițiile în care de mai multe luni nu a mai avut loc nici un schimb de prizonieri, familiile celor căzuți în captivitate vor mai mult ca nic

UPDATE Va ceda România Ucrainei o baterie Patriot? Iohannis: „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”. Nu vom trimite soldați în Ucraina. România nu va trimite soldați în Ucraina, iar o decizie privind cedarea unei baterii de apărare Patriot în Ucraina va fi luată în Consiliul Superior deApărare a Țării, după ce se vor pronunța specialiștii, a declarat președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni. Autoritatea regională din Sumî a precizat că dronele au lovit oraşele Şostka şi Konotop, aflate la nord-est de Kiev şi în apropierea graniţei cu Rusia. Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone folosite în atac, potrivit autorităţilor regionale. Serviciile de urgenţă au intervenit pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, iar dimineaţa revenise curentul electric în trei districte.

UPDATE Alte cinci regiuni din sudul şi estul ţării au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shaded lansate de Rusia. Este vorba de regiunile Mîkolaiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Doneţk şi Odesa, relatează Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) deține cea mai nouă versiune a dronelor sale navale Sea Baby care pot lansa acum mai multe rachete Grad. Potrivit unei surse din cadrul SBU, noile sisteme au intrat deja în acțiune împotriva pozițiilor ruse din peninsula Kinburn, care separă estuarul Nipru-Bug de Marea Neagră, în sudul Ucrainei. "Această soluție tehnologică arată deja rezultate puternice. Așadar, noi surprize pentru inamic", a spus sursa citată de The Kyiv Independent. 

UPDATE Oficialii UE salută semnarea parteneriatului de securitate şi apărare cu Republica Moldova: „Locul Moldovei este în UE”. Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

UPDATE Guvernul suedez a convenit cu partidul care îl sprijină să creeze un cadru financiar pe treia ani pentru a sprijini Ucraina, în valoare de 75 miliarde de coroane (7 miliarde de dolari), potrivit unui anunțat oficial de miercuri. „Pentru a consolida sprijinul suedez pentru Ucraina și pentru a crește perspectiva pe termen lung, guvernul și Democrații Suedezi au convenit să introducă un cadru pentru sprijinul militar acordat Ucrainei pentru anii 2024-2026", se arată într-un comunicat.

UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică, relatează agenţia Interfax, care citează un proiect de lege făcut public de guvern. Este neclar din document dacă schimbarea propusă va creşte sau va micșora zona revendicată de Rusia, comentează agenţia de ştiri britanică. Ministerul de Externe al Finlandei a reacţionat miercuri, afirmând că Rusia trebuie să respecte Convenția ONU privind dreptul mării.

UPDATE Dacă Franța trimite soldați în Ucraina, răspunsul Rusiei nu va fi doar politic, a declarat miercuri un oficial al Ministerului rus de Externe, citat agenția de știri RIA. Artyom Studennikov, șeful departamentului european din cadrul ministerului, nu a precizat ce măsuri va lua Rusia într-un astfel de caz, dar a spus că Moscova a avertizat Parisul în legătură cu acestea și a adăugat că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar crește riscul unei ciocniri între două puteri nucleare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”
Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Când va avea loc prima conferință interguvernamentală
Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Când va avea loc prima conferință interguvernamentală

/FOTO/ Situație de urgență lângă un aeroport din Siberia. Un avion cu pasageri s-a rupt de la jumătate, în timpul aterizării forțate

missing
15 iunie 2024, ora 16:20

Un avion de pasageri Antonov (An-26), al companiei aeriene Utair, a aterizat forțat lângă aeroportul Utrenîi din districtul autonom Iamalo-Neneția, nord-vestul Siberiei. Corpul avionului s-a rupt efectiv în jumătate, după cum arată imaginile distribuite pe rețelele sociale, însă au fost doar 3 răniți, relatează Radio Svoboda și Libertatea.

Potrivit datelor preliminare, comandantul, copilotul și un pasager a fost răniți. La bord se aflau 41 de persoane, 36 de pasageri și cinci membri ai echipajului. Avionul opera un zbor regional charter pe ruta Sabetta – Utrenîi. Serviciul de presă al companiei aeriene nu precizează cauza accidentului. 

Canalul de Telegram Aviatorscina scrie că avionul a aterizat forțat la un kilometru de aerodrom, după ce ar fi ratat pista. Condițiile meteo s-au deteriorat brusc înainte de aterizare: nori joși, ceață și vânt puternic.

Pe de altă parte, baza sugerează că avionul ar fi putut să-și coboare trenul de aterizare din timp și să lovească gardul aerodromului.

Procuratura Transporturi Novîi Urengoi a declanșat o anchetă. Antonov An-26 este un avion militar de transport ușor, cu două turbopropulsoare. Primul model a fost fabricat în URSS, în 1969.

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram