Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China

22 mai 2024, ora 22:05

Dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei. Serviciile de urgenţă au intervenit pentru remedierea problemelor tehnice. Alte cinci regiuni au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shahed lansate de Rusia. În ultimele 24 de ore s-au dat 116 lupte pe toată linia frontului. Forțele ucrainene au atacat în două rânduri trupele ruse de pe frontul din Harkov și au ucis 64 de soldați inamici, a anunțat Statul Major de la Kiev. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata Kievului obţine „rezultate tangibile” în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o ofensivă din 10 mai, potrivit AFP, transmite Agerpres. Între timp, Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică, o măsură respinsă rapid de Finlanda și Lituania, relatează Reuters. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România nu va trimite soldați în Ucraina. Președintele adaugă că o decizie privind cedarea unei baterii Patriot către Ucraina se va lua în CSAT, transmite Euronews. Pe de altă parte, șeful Armatei Române avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și România trebuie să se pregătească.

UPDATE Secretarul britanic al Apărării a declarat, la o conferință de la Londra, că informațiile militare americane și britanice au dovezi că „ajutorul letal curge din China în Rusia” pentru a fi folosit împotriva Ucrainei. Shapps a subliniat că „este o dezvoltare semnificativă” din partea Chinei care, „din primele zile ale acestui război, a dorit să se prezinte ca o influență moderatoare asupra președintelui rus Vladimir Putin”.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a apreciat că Rusia se orientează spre o confruntare pe termen lung cu Occidentul, utilizează tot mai agresiv întreaga gamă de instrumente de război convenţional în Ucraina, metode de război hibrid în ţările vecine Moldova şi Georgia şi în Caucaz şi o escaladare fără precedent a războiului hibrid în ţările NATO, atât în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea atacurilor, cât şi în ceea ce priveşte tipul şi varietatea lor. „Membrii NATO raportează atacuri cibernetice la scară largă, atacuri cibernetice, bruiaj GPS, interferenţe politice, dezinformare, interferenţe în alegeri, acte de violenţă şi chiar tentative de asasinat pe teritoriul NATO. Situaţia este, prin urmare, foarte serioasă”, a afirmat oficialul NATO.

 

UPDATE Rusia nu are vreo intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă „militaro-diplomatică" rusă agenţiilor ruse de presă, notează Reuters, citată Agerpres. Proiectul de decret referitor la ajustarea coordonatelor frontierei maritime, apărut marți pe portalul juridic al guvernului de la Moscova, a fost, între timp, şters. Într-o declaraţie transmisă Reuters înainte ca acest document să fie retras, ministrul eston de externe, Margus Țakna, a susţinut că apariţia acestuia ar putea fi o „încercare de a crea confuzie”.

UPDATE Polonia nu ia în considerare în prezent reintroducerea serviciului militar obligatoriu, având în vedere că interesul de a intra în rândul forţelor armate rămâne ridicat, a declarat miercuri în parlament ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, transmite dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE Un atac aerian rusesc asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidenţială din apropiere şi a incendiat o benzinărie, iar oficialii locali au declarat că zece persoane au fost rănite, dintre care cel puţin una este în stare gravă, scrie Mediafax.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că nu ar trebui să existe ,,niciun loc pentru neutralitate", pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Rusiei, potrivit Mediafax. Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de ,,umbrela de protecţie" a acesteia, ar trebui să se alăture alianţei militare, potrivit oficialului britanic.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să participe luna viitoare la comemorarea Zilei Z (D-Day) în Franța, urmată de reuniunea G7 din Italia, au declarat surse citate de POLITICO.

UPDATE "Elitele globaliste totalitar-liberale" s-ar afla în spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico în această lună, a transmis miercuri, 22 mai, Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR), a relatat agenţia de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

UPDATE Autorităţile ruse au predat miercuri rudelor şase copii ucraineni reţinuţi în Rusia, în urma unei medieri a Qatarului, potrivit agenţiei oficiale rusă de presă Tass, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE Armata ucraineană a confirmat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei staţionată în peninsula Crimeea ocupată, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend, relatează Reuters.

UPDATE Comisia Europeană transmite miercuri că se împlinesc doi ani de când a creat coridoarele de solidaritate, în colaborare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pentru a îmbunătăţi rutele de transport dintre UE, Ucraina şi Republica Moldova. Create iniţial pentru evitarea blocadei impuse de Rusia în Marea Neagră asupra exporturilor ucrainene de cereale, coridoarele de solidaritate au evoluat pentru a acoperi comerţul din toate sectoarele, arată comunicatul de presă al Executivului european. Ele permit Ucrainei şi Republicii Moldova să exporte diverse mărfuri către pieţele mondiale, garantând în acelaşi timp faptul că importurile esenţiale ajung în Ucraina. Pe termen lung, aceste coridoare vor juca un rol esenţial în reconstrucţia Ucrainei şi în integrarea sa deplină în piaţa unică a UE. Până în prezent, coridoarele de solidaritate au facilitat exportul a peste 136 de milioane de tone de mărfuri ucrainene, în special cereale, minereuri şi oţel. Ele au permis, de asemenea, importul a peste 52 de milioane de tone de produse esenţiale, precum combustibil, vehicule, îngrăşăminte şi ajutor militar şi umanitar, notează Money. 

UPDATE Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe bărbatul care a încercat pe 17 martie să incendieze secția de votare de la Ambasada Rusiei în Republica Moldova la 150 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

UPDATE Miniştrii Apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat, miercuri, că la summitul NATO din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

UPDATE Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, are ochii aţintiţi asupra insulei suedeze Gotland, a avertizat şeful apărării din Suedia, Micael Bydén. Gotland, cea mai mare insulă din Suedia şi comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american Rhode Island, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice - între Stockholm şi exclava rusă Kaliningrad, notează publicaţia POLITICO.

UPDATE Serviciul anticorupţie din Ucraina l-a acuzat miercuri pe fostul şef adjunct al cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de îmbogăţire ilegală în valoare de aproape 400.000 de dolari, un caz apărut în plină invazie rusă în ţară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia revendică miercuri cucerirea satului Klişchiivka, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe care armata ucraineană l-a recucerit în septembrie 2023, în marea contraofensivă din vara trecută, eşuată, relatează AFP.

UPDATE Ucraina aprobă un sistem prin care soldaţilor li se acordă zile suplimentare de concediu pentru distrugerea echipamentelor militare ruseşti, scrie Mediafax. Potrivit măsurilor postate pe site-ul cabinetului de miniştri, soldaţii vor primi cinci zile de concediu la confirmarea faptului că au distrus o navă sau un avion rusesc, patru pentru distrugerea unui sistem de apărare antiaeriană sau a unui elicopter şi trei pentru distrugerea unui tanc sau a unui transportor blindat de trupe.

UPDATE Trupele ruse încearcă de trei zile să ia cu asalt satul Bilohorivka din regiunea Luhansk, dar situaţia este sub controlul Ucrainei, a declarat guvernatorul Artem Lysohor pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) la 22 mai.

UPDATE  Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat presei din Germania că NATO nu va interveni în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar că susține țara condusă de Zelenski în fața agresiunii ruse. „Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană şi aș dori să mulțumesc Germaniei pentru contribuţia pe care o aduce în acest sens. Există o linie de demarcație clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO. Clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre”, a afirmat Mircea Geoană în interviul acordat ziarului german „Tagesspiegel”, potrivit news.ro.

UPDATE Zeci de mii de ruși care au fugit în Turcia după invazia Moscovei în Ucraina s-au mutat în alte țări în ultimul an, precum Georgia sau Kazahstan, fiind presați de problemele legate de rezidență și de creșterea costurilor, potrivit datelor și interviurilor, inclusiv cu nouă cetățeni ruși, scrie Spotmedia. Sunt numeroase motive pentru care rușii au ales să plece din țară. Unii bărbați se temeau că vor fi înrolați în armată, mulți se opuseseră invaziei, iar alții încercau să se protejeze pe ei și afacerile lor de un val de sancțiuni occidentale impuse Moscovei. Totuși, mulți dintre rușii care au ales să fugă în Turcia cred că nu au făcut alegerea potrivită.

UPDATE Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a votat la 22 mai pentru crearea unei comisii temporare speciale pentru fortificaţii, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko, scrie Mediafax.

UPDATE Exerciţiile nucleare organizate lângă granița cu Ucraina fac parte din încercări ale Kremlinului de a influenţa procesul de luare a deciziilor în Vest şi au legătură în special cu discuţiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare a războiului din Ucraina, transmite news.ro. ISW susține că Ucraina ar avea șanse mai mari să se apere și să contraatace în cazul în care i s-ar permite să atace obiective militare din Rusia cu armele primite de la partenerii săi.

UPDATE Forțele armate ruse au început prima etapă a exercițiilor ordonate de președintele Vladimir Putin pentru a simula lansarea armelor nucleare tactice, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova, scrie Digi24.

UPDATE Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO şi Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

UPDATE Suedia a anunțat întărirea apărării asupra insulei Gotland din Marea Baltică de teamă că Rusia intenționează să stabilească controlul asupra acesteia. Anunțul a fost făcut de comandantul șef al Forțelor Armate Suedeze, Micael Byden.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit cea mai recentă actualizare a dronelor sale navale Sea Baby extrem de eficiente, care sunt acum capabile să lanseze salve de rachete Grad, a declarat o sursă din agenție pentru Kyiv Independent, pe 22 mai.

UPDATE În fiecare duminică, la Kiev și în alte orașe ucrainene, mii de oameni se adună pentru a rememora soarta apărătorilor din Mariupol, soldații căzuți în mâinile rușilor după asediul Azovstalului, în urmă cu doar doi ani. În condițiile în care de mai multe luni nu a mai avut loc nici un schimb de prizonieri, familiile celor căzuți în captivitate vor mai mult ca nic

UPDATE Va ceda România Ucrainei o baterie Patriot? Iohannis: „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”. Nu vom trimite soldați în Ucraina. România nu va trimite soldați în Ucraina, iar o decizie privind cedarea unei baterii de apărare Patriot în Ucraina va fi luată în Consiliul Superior deApărare a Țării, după ce se vor pronunța specialiștii, a declarat președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni. Autoritatea regională din Sumî a precizat că dronele au lovit oraşele Şostka şi Konotop, aflate la nord-est de Kiev şi în apropierea graniţei cu Rusia. Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone folosite în atac, potrivit autorităţilor regionale. Serviciile de urgenţă au intervenit pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, iar dimineaţa revenise curentul electric în trei districte.

UPDATE Alte cinci regiuni din sudul şi estul ţării au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shaded lansate de Rusia. Este vorba de regiunile Mîkolaiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Doneţk şi Odesa, relatează Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) deține cea mai nouă versiune a dronelor sale navale Sea Baby care pot lansa acum mai multe rachete Grad. Potrivit unei surse din cadrul SBU, noile sisteme au intrat deja în acțiune împotriva pozițiilor ruse din peninsula Kinburn, care separă estuarul Nipru-Bug de Marea Neagră, în sudul Ucrainei. "Această soluție tehnologică arată deja rezultate puternice. Așadar, noi surprize pentru inamic", a spus sursa citată de The Kyiv Independent. 

UPDATE Oficialii UE salută semnarea parteneriatului de securitate şi apărare cu Republica Moldova: „Locul Moldovei este în UE”. Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

UPDATE Guvernul suedez a convenit cu partidul care îl sprijină să creeze un cadru financiar pe treia ani pentru a sprijini Ucraina, în valoare de 75 miliarde de coroane (7 miliarde de dolari), potrivit unui anunțat oficial de miercuri. „Pentru a consolida sprijinul suedez pentru Ucraina și pentru a crește perspectiva pe termen lung, guvernul și Democrații Suedezi au convenit să introducă un cadru pentru sprijinul militar acordat Ucrainei pentru anii 2024-2026", se arată într-un comunicat.

UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică, relatează agenţia Interfax, care citează un proiect de lege făcut public de guvern. Este neclar din document dacă schimbarea propusă va creşte sau va micșora zona revendicată de Rusia, comentează agenţia de ştiri britanică. Ministerul de Externe al Finlandei a reacţionat miercuri, afirmând că Rusia trebuie să respecte Convenția ONU privind dreptul mării.

UPDATE Dacă Franța trimite soldați în Ucraina, răspunsul Rusiei nu va fi doar politic, a declarat miercuri un oficial al Ministerului rus de Externe, citat agenția de știri RIA. Artyom Studennikov, șeful departamentului european din cadrul ministerului, nu a precizat ce măsuri va lua Rusia într-un astfel de caz, dar a spus că Moscova a avertizat Parisul în legătură cu acestea și a adăugat că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar crește riscul unei ciocniri între două puteri nucleare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram