Vacanță în siguranță. În contextul suprasolicitării taberelor de odihnă în perioada estivală, părinții sunt îndemnați să verifice personal instituțiile în care își vor petrece vacanța copiii lor, în special condițiile de igienă și siguranță alimentară. Totodată, specialiștii ANSA vor organiza și ei controale inopinate pentru a se asigura de respectarea condițiilor sanitare în taberele de odihnă din țară.
Pentru că au mai rămas zile numărate până la vacanța de vară, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, recomandăm părinților să meargă personal la tabără, înainte de a-şi duce micuții. Să se informeze despre condițiile de igienă și siguranță alimentară și să verifice deținerea de către acestea a actelor permisive eliberate de către ANSA.
Acest lucru presupune că blocul alimentar este permanent monitorizat de către inspectorii agenției. Respectiv, se respectă condițiile de igienă corespunzătoare, sunt dotate cu utilaj și ustensile corespunzătoare; dețin surse sigure de alimentație cu apă potabilă și respectă fluxurile tehnologice. Iar personalul care activează în blocurile alimentare trebuie să dețină cunoștințele necesare și să îndeplinească cerințele de sănătate și alte măsuri care garantează securitatea alimentară..
Totodată, meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP. Acesta trebuie să conțină indicații privind produsele care pot provoca alergii sau intoleranță.
Totuși, ANSA dă asigurări că înainte de deschiderea taberelor de vară, o comisie specială constituită din reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenției pentru supraveghere tehnică, Autorităților publice locale şi organizației sindicale verifică gradul de pregătire a taberelor.
De asemenea, pe toată perioada sezonului estival inspectorii ANSA vor efectua controale inopinate la tabere de odihnă unde, suplimentar, vor monitoriza și supraveghea calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor, dar și pentru a oferi suport consultativ în organizarea activității personalului din blocul alimentar.
ANSA reiterează că se interzice părinților și altor vizitatori să aducă la tabără produse alimentare ușor alterabile și nu se permite consumul de hot-dog-uri, chips-uri sau apa carbogazoasă, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.