Candidatul la funcția de procuror general, Octavian Iachimovschi, este acuzat de fostul șef al Inspecției Procurorilor, Victor Ababii, că ar fi falsificat probe în cadrul unei cauze penale ce ar viza membrii săi de familie. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost sesizat despre acest lucru în dimineața zilei de 30 mai, printr-un e-mail. În replică, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție a declarat că Ababii nu are nicio calitate procesuală în dosarul penal.
CSP a aflat despre aceste acuzații cu puțin timp înaintea probei de interviu, a menționat membrul consiliului, Andrei Cebotari: „Pe adresa de e-mail a parvenit o sesizare depusă de fostul șef al Inspecției Procurorilor cu acuzații de falsificare a probelor în cauza penală ce vizează membrii săi de familie, Olga și Corneliu Casian”.
Potrivit membrului CSP, Ababii invocă că Iachimovschi ar fi vrut să-l compromită după ce în 2020 ar fi pornit 4 cauze disciplinare în privința procurorului anticorupție.
Octavian Iachimovschi confirmă că dosarul se află în subordinea PA, dar se apără și spune că Victor Ababii nu are calitate procesuală în caz. „Probabil dacă nu expedia e-mail, societatea nici nu știa că domnul Ababii are interese referitor la o anumită cauză penală”.
În ceea ce privește procedurile disciplinare împotriva sa, candidatul la șefia PG a subliniat că nu au fost pornite de Ababii și că au fost încetate din lipsa faptelor:
„Am avut patru proceduri disciplinare, care nu au fost intentate de domnul Ababii, au fost intentate din raportul unui șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale. Procedurile au fost încetate atât de către colegiu, cât și de CSP din lipsa faptelor”.
Amintim că cauza penală despre care vorbește Ababii a fost pornită în luna noiembrie 2023, de către procurorul general interimar, în baza procesului penal intentat de PA, autosesizată după informații apărute în spațiul public. Potrivit procurorilor, persoanele vizate sunt cercetate pentru îmbogățire ilicită. Acestea ar fi dobândit, în timp ce erau procurori în funcție, bunuri înscrise formal pe persoane terțe, precum și au efectuat cheltuieli valoarea cărora depășesc veniturile legal obținute cu 1,2 milioane de lei.