Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. O inițiativă legislativă prin care se propune modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal al Republicii Moldova a fost votată în prima lectură în ședința plenară a Parlamentului.
Potrivit proiectului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare a căror siguranță alimentară nu a fost compromisă. Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.
În Uniunea Europeană se estimează că circa 20 % din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate sunt estimate la circa 143 miliarde de euro. În Republica Moldova, nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arăta că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în mediu un locuitor al țării aruncă anual la gunoi de acasă circa 76 kg de mâncare.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.