Soarta TVA-ului din Găgăuzia în mâinile magistraților de la Curtea Constituțională. După ce prima contestație a fost respinsă, Înalta Curte a decis totuși să analizeze nemulțumirile Comratului. Găgăuzii cer să fie anulat articolul prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget. De dimineață, în fața Curții s-au adunat și câțiva oameni pentru a sprijini demersul autorităților găgăuze. Până la această oră nu a fost luată o decizie.
„În legătură cu asta bugetul Găgăuziei, după diferite estimări, e greu de făcut un calcul exact. Specialiștii spun că vor stabili, dar cifra este una fluctuantă și depinde de activitatea agenților economici. Minimum, noi putem să pierdem între 150 - 200 de milioane de lei. Asta va pune în dificultate îndeplinirea responsabilităților noastre”, a declarat fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Fiodor Gagauz.
Un alt argument al reprezentanților Găgăuziei a fost că autoritățile centrale nu s-ar fi consultat cu Adunarea Populară, înainte de a decide că regiunea trebuie să restituie TVA-ul agenților economici din propriul buget. De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională a Parlamentului a respins acuzațiile și a explicat că, odată ce această taxă ajunge în bugetul regiunii, este corect ca tot cei din Găgăuzia să o restituie. Altfel s-ar comite o inechitate.
„Stabilirea justă a presiunii fiscale. A sarcini fiscale. Anume aceste obiective au fost în fața legiuitorului, atunci când s-a adoptat legea”, a menționat șeful Serviciul reprezentare la Curtea Constituțională, Valeriu Kuciuk.
Astăzi dimineață, la ușa Înaltei Curți erau și aproximativ 20 de persoane, iar presa din regiune anunța că urma să aibă loc o manifestație. Am încercat să vorbim cu cei prezenți, dar puțini au acceptat să vorbească.
„- De ce ați venit aici?
- Am venit să ne uităm la clădire.
- Dar dumneavoastră?
- Am venit să susțin oamenii din Găgăuzia, care nu vor nimic decât pace, sănătate și să nu fie război”.
Iar președintele organizației teritoriale a partidului „Șansă” la Comrat, Alexandru Panov, care a ieșit să discute cu agenții economici la protestul de la Comrat, sugerează că a ajuns întâmplător la protest, deoarece tocmai trecea prin acea zonă.
„- Pur și simplu treceam pe alături și ne-am oprit. Noi nu protestăm azi aici.
- Dar ce faceți aici?
- Noi dimpotrivă am venit cu mesajul ca magistrații Curții Constituționale să ia partea legii”, a menționat președintele organizației teritoriale a partidului „Șansă” din Comrat, Alexandru Panov.
În mulțime am zărit-o și pe bașcana Evghenia Guțul, care imediat a urcat în mașină. Iar mai târziu, Guțul a publicat un video pe canalul său de telegram, în care s-a plâns că regiunea nu are suficienți bani.
„Noi vom fi nevoiți să închidem multe proiecte sociale, care ajută locuitorii din regiune să trăiască mai bine”.
Din noiembrie anul trecut, prin decizia Parlamentului, Găgăuzia este obligată să ramburseze impozitele către agenții economici din regiune, din bugetul local și nu din cel național, așa cum s-a procedat până acum. Autorii legii, deputații PAS, au declarat că inițiativa legislativă vine să asigure respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării. Proiectul a fost criticat de bașcana Evghenia Guțul, dar și de aleșii din Adunarea Populară din Găgăuzia, care s-au arătat supărați de decizia guvernării de a le tăia din buget.