Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev și întâlnire Trump-Zelenski! Bloomberg: „Ucraina e în pericol”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 831: Teroare la Harkov, premieră pe front și acuzațiile lui Zelenski. Rusia extinde lista neagră

03 iunie 2024, ora 20:58

Armata rusă continuă să terorizeze orașul Harkov. Oficialii ucraineni spun că o persoană a murit și alte două au fost rănite în cel mai recent atac de timpul nopții. Deși pericolul unui atac rapid asupra Harkovului a scăzut, Rusia a readus orașul la „câmpul său vizual”, se arată într-un studiu The Wall Street Journal. Publicația notează că Moscova pare să plănuiască un război brutal de uzură pentru a distruge populația din Harkov, făcând viața în oraș imposibilă. „Desigur, Putin încă mai vrea Harkov”, a spus Oleg Sinegubov, șeful administrației militare a regiunii.

Între timp, apărătorii ucraineni din regiunea Harkov au început, în premieră, să folosească arme occidentale împotriva inamicului, de pe teritoriul Rusiei. Anunțul a fost făcut de Iurii Fedorenko, comandantul batalionului de drone Ahile al brigăzii 92 care operează pe frontul de est.

UPDATE Joe Biden nu va merge la summit-ul pentru pace ce a va avea loc în Elveția. În locul lui, se vor deplasa acolo vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și consilierul președintelui pentru securitate națională, Jake Sullivan, se precizează în mesajul Casei Albe publicat luni, 3 iunie.

UPDATE Încă o țară NATO permite Ucrainei să folosească avioanele F 16 donate pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Olanda le va dona armatei ucrainene, a asigurat luni, 3 iunie, ministrul apărării din această țară, Kajsa Ollongren. Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”.

UPDATE Polițiștii de frontieră ucraineni au reușit să împiedice pe invadatorii ruși să spioneze teritoriul ucrainean, lovind complexele Murom-P din regiunea Sumy. Pe 3 iunie, ofițerii de recunoaștere aeriană au descoperit sisteme de supraveghere vizuală Murom-P inamice montate pe un turn de comunicații mobil. Un videoclip cu distrugerea „ochilor” armatei ruse, folosind drone FPV, a fost publicat pe canalul Telegram al Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei. În înregistrare se poate vedea cum UAV-ul zboară direct în lentila echipamentului de spionaj, după care are loc o explozie. „Ochii nu văd, inima nu doare”, au scris polițiștii de frontieră, promițând moartea tuturor celor care vin pe pământul ucrainean cu armele în mână.

UPDATE Poliția a arestat trei persoane după ce cinci sicrie au fost găsite lângă Turnul Eiffel din Paris, înfășurate în steaguri franceze pe care era scris „Soldați francezi în Ucraina”, au declarat surse apropiate de acest caz, pentru AFP.

UPDATE Italia va trimite probabil un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T în Ucraina, a declarat luni pentru Reuters o persoană în cunoștință de cauză, ca răspuns la cererile Kievului a de a primit ajutor mai mare pentru a opri atacurile rusești cu rachete, relatează Reuters.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a adăugat pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în Rusia o serie de „figuri din establishmentul” britanic, printre care jurnalişti şi experţi britanici, din cauza acţiunilor lor „ostile”, „care acoperă evenimente socio-politice importante” din Rusia „într-un mod negativ și neadevărat”, relatează Reuters.

UPDATE Cel puțin 12 persoane, inclusiv o femeie însărcinată și opt copii, au fost rănite în atacul din weekend de la Balaklia, potrivit poliției din Harkov, relatează Sky News. „Rapoartele preliminare sugerează că o rachetă Iskander a lovit zona”, a declarat șeful administrației militare din Balaklia, Vitali Karabanov.

UPDATE Ungaria nu a decis dacă va participa sau nu la summitul mondial pentru pace din Ucraina, deoarece „nu toate părțile implicate în război” vor fi prezente la eveniment, a declarat duminică ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului de televiziune de stat belarus ONT, citat de The Kyiv Independent. Până în prezent, 107 ţări şi organizaţii de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace”.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acuză China că ajută Federația Rusă să perturbe Summitul de pace privind Ucraina. Beijingul neagă însă acuzațiile. Evenimentul este planificat să aibă loc la jumătatea acestei luni, în Elveția.

UPDATE Șeful armatei britanice, amiralul Antony Radakin, este „extrem de încrezător” că Ucraina va câștiga în cele din urmă războiul, în pofida recentelor progrese tactice ale Rusiei, a declarat acesta într-un interviu pentru Sky News, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a pierdut 511.130 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat luni Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Iurii Fedorenko, comandantul batalionului de drone Ahile al brigăzii 92 care operează pe frontul de est, este convins că o sumă suficientă din fondurile trimise de țările aliate va face posibilă schimbarea radicală a situației din multe sectoare ale frontului în doar câteva luni.El a remarcat că acumularea de arme și muniții primite ca parte a asistenței țărilor aliate continuă acum.

UPDATE Volodimir Zelenski a sosit în Filipine și, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale dintre țări, s-a întâlnit cu colegul său Ferdinand Marcos Jr. „Sunt recunoscător Filipinelor pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pentru poziția sa clară în ceea ce privește agresiunea rusă împotriva țării noastre, precum și pentru sprijinirea unor rezoluții importante ale ONU, Ucraina intenționează să deschidă o ambasadă la Manila în acest an pentru a consolida cooperare”, a subliniat șeful statului ucrainean. El a spus că a discutat cu președintele filipinez despre inaugurarea Summitului global pentru pace și despre importanța reprezentării țărilor din Asia de Sud-Est acolo. Zelenski a adăugat că Filipine va lua parte la Summit.

UPDATE Statele Unite mențin unele restricții privind loviturile cu arme americane pe teritoriul Rusiei. Criticând acest lucru, The Economist citează succesele Forțelor Armate ucrainene în Crimeea, pentru care nu există astfel de restricții și unde Ucraina nu trebuie să lupte „cu o mână la spate”. Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, observă că Rusia consideră Crimeea ca un „portavion de nescufundat” și a investit resurse semnificative în dezvoltarea infrastructurii militare acolo în timpul ocupației. Acum ea este în pericol. Strategul britanic Lawrence Friedman adaugă că o mare operațiune de debarcare ucraineană în Crimeea, în stilul debarcărilor aliate în Franța în 1944, este încă de neconceput. Dar Crimeea este punctul slab al Rusiei în ceea ce privește amenințările aeriene. Există prea multe bunuri pe peninsulă de protejat, iar acesta este cel mai bun mod pentru Ucraina de a pune presiune reală asupra lui Putin.

/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalistul TV8 Ion Jitari: „Europa este o oportunitate. Haideți să facem parte din familia europeană”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalistul TV8 Ion Jitari: „Europa este o oportunitate. Haideți să facem parte din familia europeană”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 947: RO-Alert și provocări la Chișinău! Moldova înfurie Rusia, iar Biden promite că Putin nu va învinge
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 947: RO-Alert și provocări la Chișinău! Moldova înfurie Rusia, iar Biden promite că Putin nu va învinge
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților

/VIDEO/ Explozie la o benzinărie din Daghestan: Sunt cel puțin 10 morți și 11 răniți

missing
28 septembrie 2024, ora 15:30

Cel puțin 10 persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite după o explozie de la o benzinărie din republica rusă Daghestan, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență, relatează AFP.

Ministerul a spus pe Telegram că printre cei uciși se numără și doi copii. Bilanțul inițial vorbea de cinci morți și trei răniți. 

Anterior, aceeași sursă indica că zona tehnică și cantina benzinăriei au ars pe o suprafață de 500 metri pătrați. Ministerul a declarat ulterior că incendiul a fost localizat, dar nu a fost încă stins.

El a postat un videoclip în care pompierii transportă ceea ce pare a fi un cadavru pe o targă și alții căutând prin moloz.

Potrivit ministerului, stația este situată la sud de Mahacikala, capitala Daghestanului. Aproape 120 de salvatori au intervenit la fața locului, potrivit ministerului.

În august 2023, 37 de persoane au fost ucise și alte 119 au fost rănite în urma exploziei de la o benzinărie din suburbiile orașului Mahacikala. Accidentele de acest tip sunt frecvente în Rusia, adesea din cauza încălcării standardelor de securitate sau a instalațiilor învechite.

În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalistul TV8 Ion Jitari: „Europa este o oportunitate. Haideți să facem parte din familia europeană”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalistul TV8 Ion Jitari: „Europa este o oportunitate. Haideți să facem parte din familia europeană”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Animalele, bătute și torturate până la moarte. Despre cruzimea față de animale - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.