Armata rusă continuă să terorizeze orașul Harkov. Oficialii ucraineni spun că o persoană a murit și alte două au fost rănite în cel mai recent atac de timpul nopții. Deși pericolul unui atac rapid asupra Harkovului a scăzut, Rusia a readus orașul la „câmpul său vizual”, se arată într-un studiu The Wall Street Journal. Publicația notează că Moscova pare să plănuiască un război brutal de uzură pentru a distruge populația din Harkov, făcând viața în oraș imposibilă. „Desigur, Putin încă mai vrea Harkov”, a spus Oleg Sinegubov, șeful administrației militare a regiunii.
Între timp, apărătorii ucraineni din regiunea Harkov au început, în premieră, să folosească arme occidentale împotriva inamicului, de pe teritoriul Rusiei. Anunțul a fost făcut de Iurii Fedorenko, comandantul batalionului de drone Ahile al brigăzii 92 care operează pe frontul de est.
UPDATE Joe Biden nu va merge la summit-ul pentru pace ce a va avea loc în Elveția. În locul lui, se vor deplasa acolo vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și consilierul președintelui pentru securitate națională, Jake Sullivan, se precizează în mesajul Casei Albe publicat luni, 3 iunie.
UPDATE Încă o țară NATO permite Ucrainei să folosească avioanele F 16 donate pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Olanda le va dona armatei ucrainene, a asigurat luni, 3 iunie, ministrul apărării din această țară, Kajsa Ollongren. Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”.
UPDATE Polițiștii de frontieră ucraineni au reușit să împiedice pe invadatorii ruși să spioneze teritoriul ucrainean, lovind complexele Murom-P din regiunea Sumy. Pe 3 iunie, ofițerii de recunoaștere aeriană au descoperit sisteme de supraveghere vizuală Murom-P inamice montate pe un turn de comunicații mobil. Un videoclip cu distrugerea „ochilor” armatei ruse, folosind drone FPV, a fost publicat pe canalul Telegram al Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei. În înregistrare se poate vedea cum UAV-ul zboară direct în lentila echipamentului de spionaj, după care are loc o explozie. „Ochii nu văd, inima nu doare”, au scris polițiștii de frontieră, promițând moartea tuturor celor care vin pe pământul ucrainean cu armele în mână.
UPDATE Poliția a arestat trei persoane după ce cinci sicrie au fost găsite lângă Turnul Eiffel din Paris, înfășurate în steaguri franceze pe care era scris „Soldați francezi în Ucraina”, au declarat surse apropiate de acest caz, pentru AFP.

UPDATE Italia va trimite probabil un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T în Ucraina, a declarat luni pentru Reuters o persoană în cunoștință de cauză, ca răspuns la cererile Kievului a de a primit ajutor mai mare pentru a opri atacurile rusești cu rachete, relatează Reuters.
UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a adăugat pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în Rusia o serie de „figuri din establishmentul” britanic, printre care jurnalişti şi experţi britanici, din cauza acţiunilor lor „ostile”, „care acoperă evenimente socio-politice importante” din Rusia „într-un mod negativ și neadevărat”, relatează Reuters.
UPDATE Cel puțin 12 persoane, inclusiv o femeie însărcinată și opt copii, au fost rănite în atacul din weekend de la Balaklia, potrivit poliției din Harkov, relatează Sky News. „Rapoartele preliminare sugerează că o rachetă Iskander a lovit zona”, a declarat șeful administrației militare din Balaklia, Vitali Karabanov.
UPDATE Ungaria nu a decis dacă va participa sau nu la summitul mondial pentru pace din Ucraina, deoarece „nu toate părțile implicate în război” vor fi prezente la eveniment, a declarat duminică ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului de televiziune de stat belarus ONT, citat de The Kyiv Independent. Până în prezent, 107 ţări şi organizaţii de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace”.
UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acuză China că ajută Federația Rusă să perturbe Summitul de pace privind Ucraina. Beijingul neagă însă acuzațiile. Evenimentul este planificat să aibă loc la jumătatea acestei luni, în Elveția.
UPDATE Șeful armatei britanice, amiralul Antony Radakin, este „extrem de încrezător” că Ucraina va câștiga în cele din urmă războiul, în pofida recentelor progrese tactice ale Rusiei, a declarat acesta într-un interviu pentru Sky News, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Rusia a pierdut 511.130 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat luni Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Iurii Fedorenko, comandantul batalionului de drone Ahile al brigăzii 92 care operează pe frontul de est, este convins că o sumă suficientă din fondurile trimise de țările aliate va face posibilă schimbarea radicală a situației din multe sectoare ale frontului în doar câteva luni.El a remarcat că acumularea de arme și muniții primite ca parte a asistenței țărilor aliate continuă acum.
UPDATE Volodimir Zelenski a sosit în Filipine și, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale dintre țări, s-a întâlnit cu colegul său Ferdinand Marcos Jr. „Sunt recunoscător Filipinelor pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pentru poziția sa clară în ceea ce privește agresiunea rusă împotriva țării noastre, precum și pentru sprijinirea unor rezoluții importante ale ONU, Ucraina intenționează să deschidă o ambasadă la Manila în acest an pentru a consolida cooperare”, a subliniat șeful statului ucrainean. El a spus că a discutat cu președintele filipinez despre inaugurarea Summitului global pentru pace și despre importanța reprezentării țărilor din Asia de Sud-Est acolo. Zelenski a adăugat că Filipine va lua parte la Summit.
UPDATE Statele Unite mențin unele restricții privind loviturile cu arme americane pe teritoriul Rusiei. Criticând acest lucru, The Economist citează succesele Forțelor Armate ucrainene în Crimeea, pentru care nu există astfel de restricții și unde Ucraina nu trebuie să lupte „cu o mână la spate”. Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, observă că Rusia consideră Crimeea ca un „portavion de nescufundat” și a investit resurse semnificative în dezvoltarea infrastructurii militare acolo în timpul ocupației. Acum ea este în pericol. Strategul britanic Lawrence Friedman adaugă că o mare operațiune de debarcare ucraineană în Crimeea, în stilul debarcărilor aliate în Franța în 1944, este încă de neconceput. Dar Crimeea este punctul slab al Rusiei în ceea ce privește amenințările aeriene. Există prea multe bunuri pe peninsulă de protejat, iar acesta este cel mai bun mod pentru Ucraina de a pune presiune reală asupra lui Putin.