Bloggeriţa rusă Anna Bajutova a fost condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că a publicat pe rețelele de socializare un video, în care citea mărturii despre masacrul de la Bucea. Aceasta a fost acuzată de răspândirea „falsurilor” despre acțiunile armatei ruse.
„Dezgustător, respingător!”, a reacţionat femeia de 30 de ani din cuşca de sticlă rezervată inculpaţilor în sala de judecată, potrivit jurnaliştilor AFP, prezenţi la proces.
Tribunalul din districtul Ostankino din nordul Moscovei a declarat-o pe Anna Bajutova vinovată de „răspândirea de informaţii false” despre presupusele abuzuri ale armatei ruse în Ucraina, pe canalul ei YokoBovich de pe Twitch, un serviciu de video live.
„Este un verdict dur, vom face apel”, a declarat avocatul apărării, Andrei Nevrev.
Armata rusă este acuzată că a comis un masacru de sute de civili în oraşul ucrainean Bucea, lângă Kiev, în timpul retragerii sale din regiune în primăvara anului 2022. Moscova respinge aceste acuzaţii şi denunţă o punere în scenă occidentală, în ciuda numeroaselor mărturii, indicii şi dovezi care arată implicarea armatei ruse.
În iunie 2023, Anna Bajutova a citit mărturii în direct ale locuitorilor din Bucea, acuzând armata rusă de masacru.
Bloggeri „patrioţi” ruşi care susţin ofensiva rusă împotriva Ucrainei au depus o plângere împotriva tinerei. Două luni mai târziu, poliţia a venit la ea acasă, confiscând materialul audiovizual.
Canalul său de Twitch, care a funcţionat timp de şapte ani, a fost blocat. De la începutul ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia s-a angajat într-o represiune nemiloasă împotriva criticilor guvernului şi ai asaltului.
Multe personalităţi şi persoane anonime au fost condamnate la închisoare după ce au fost acuzate că au răspândit informaţii false care discreditează forţele ruse.
În aprilie 2024, Serghei Mingazov, un jurnalist rus de la ediţia rusă a Forbes, a fost arestat pentru articole despre masacrul de la Bucea.
Politicianul de opoziţie Ilia Iaşin a fost condamnat la sfârşitul anului 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat„uciderea de civili”în acelaşi oraş ucrainean.
Amintim că Masacrul din Bucea a început la sfârșitul lunii februarie 2022, când orașul situat în apropiere de Kiev a fost ocupat de forțele ruse pe 27 februarie. În timpul ocupației, care a durat până la începutul lunii aprilie, au fost comise numeroase atrocități împotriva populației civile.
După retragerea trupelor ruse, pe 1 aprilie 2022, forțele ucrainene au descoperit scene de groază: cadavre pe străzi, gropi comune și semne evidente de tortură. Comunitatea internațională a condamnat în mod vehement aceste acte de violență și a cerut o anchetă imediată pentru a aduce vinovații în fața justiției.