Presiunea publică a determinat partidul de guvernare să renunțe la ideea de a echivala dezinformarea cu trădarea de patrie. Astăzi, noua definiție a trădării de patrie din Codul Penal și cel Contravențional a fost votată în lectură finală, fără niciun scandal.
„Pentru a nu fi îngustată platforma de aplicare a normei, ultimul alineat de la pagina patru și primele două de la pagina cinci se substituie cu textul: „Acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului, urmează inclusiv a fi interpretată prin prevederea art. 4 din Legea securității statului””.
Este vorba despre alineatele din nota informativă care prevedeau că și dezinformarea va putea fi cercetată sub aspectul trădării de patrie. După mai multe critici din partea organizațiilor internaționale, inclusiv Amnesty Internațional Moldova care au cerut Parlamentului să abroge amendamentul, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea, PAS a renunțat, dar a aprobat modificările la Codul Penal și cel Contravențional în lectura a treia și finală. Asta chiar dacă în debut, opoziția a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi.
„Pentru a nu lăsa loc de critici pentru organizațiile internaționale, pentru experți și pentru a face un proiect bun, propunerea este să-l retragem astăzi. Să fie meditat asupra textului și redacției. Ulterior se poate de revenit la discuții”.
„Prevederi similare la care a făcut referire colegul meu din opoziție se regăsesc în legea penală a multor state europene. Inclusiv, legislația penală a României, a Franței și a Olandei. Eu cred că noi trebuie să avansăm cu aceste modificări”.
Amendamentele vor intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Prin urmare, persoanele care vor trece de partea inamicului pe timp de război, vor spiona, vor divulga un secret de stat sau vor ajuta alte state în activități care ne pun în pericol vor putea fi cercetați pentru trădare de patrie. Legea prevede pentru asta o pedeapsă de maxim 20 de ani de pușcărie cu interdicția de a ocupa funcții publice între 10 și 15 ani. Reamintim că modificările au fost criticate intens. Organizațiile internaționale și-au argumentat nemulțumirea prin faptul că noua definiție a trădării de patrie este prea vagă și lasă loc de abuzuri. Iar opoziția parlamentară a declarat că va contesta proiectul de lege la Curtea Constituțională și că va sesiza Comisia de la Veneția.