/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

/VIDEO/ EXCLUSIV la „Cutia Neagră PLUS”: Interviu cu ambasadoarea Marii Britanii, Fern Horine

missing
10 iunie 2024, ora 10:36

Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Fern Horine, a fost invitata specială a emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8. 

- La prima noastră întâlnire când ați venit în Moldova, ați insistat să vorbim în limba română. A fost o mare surpriză pentru mine că tocmai ați sosit, dar deja ați vrut să vorbiți în română. Vreau sa vă întreb cât de bun este nivelul dvs. de lima română și dacă am putea face un interviu în limba română.

- Aș vrea să fac un interviu în română, dar nu sunt sigură dacă mă pot exprima foarte clar în română, dar anul trecut am învățat româna câteva luni și știu că trebuie să exersez mai mult, dar putem vorbi mai mult în română în următorul interviu.

- Da, la următorul interviu. Astăzi vom avea o discuție în limba engleză, dar apreciez cunoștințele de limba română pe care le aveți în acest moment. Sunteți în Moldova de șase luni. Cât de mult s-a schimbat percepția dumneavoastră despre Moldova în această perioadă de timp ?

- Mă gândeam la asta, când ajungi undeva, așa cum tocmai am spus, învățam limba română anul trecut când mă pregăteam să vin aici la Chișinău. Și am citit mult, v-am urmărit și pe dvs. la televizor. Am citit multe despre Moldova. Am mai lucrat la subiecte ce țin de Moldova. Și am mai fost aici prin 2005. Dar cred că a veni într-un loc și a trăi acolo este complet diferit de a citi despre el sau de a urmări știrile despre acel loc.

Așa că este aproape ca și cum aș fi avut o închipuire bidimensională despre Moldova. Știam ce se întâmplă. Citeam despre ce se întâmpla. Învățam limba română ca să pot interacționa cu oamenii. Dar venind aici, totul devine tridimensional, pentru că poți vedea lucruri și simți lucruri și poți cunoaște oameni. Așa că cred că aș spune că percepția mea despre țară nu s-a schimbat foarte mult, dar aprecierea mea față de aceasta s-a adâncit. Și un lucru pe care l-am apreciat cu adevărat este primirea călduroasă pe care atât eu, cât și soțul meu am avut-o aici. Poporul moldovenesc a fost foarte primitor și foarte ospitalier. Și acest sentiment este diferența dintre lumea mea bidimensională privind Moldova de la Londra și acum lumea mea tridimensională locuind la Chișinău printre moldoveni.

- Dar vă așteptați să vedeți o țară sovietică?

- Nu știu dacă mă așteptam să văd un fel de fostă țară sovietică. Cred că ceea ce vezi în Moldova este un adevărat amestec de culturi. În Chișinău sunt clădiri care sunt clar din acea vreme sovietică, dar apoi sunt clădiri frumoase din secolul al XIX-lea și parcuri și cafenele minunate și așa simt că este un amestec de culturi prin care a trăit Moldova și istoria ei. Și un pic din toată acea istorie rămâne aici, la Chișinău, dar și în Moldova. Deci nu cred că aveam o idee preconcepută despre o fostă țară sovietică. Pentru mine aș descrie Chișinăul ca un oraș foarte european.

- Aș vrea să discut puțin despre prioritățile dumneavoastră pentru acest mandat pe care vi le-ați stabilit.

- Din perspectiva Marii Britanii, prioritățile sunt de a vedea o Moldova sigură, stabilă, prosperă, liberă, democratică și cred că asta își dorește poporul. Așa că pentru mine în calitate de reprezentant al guvernului Regatului Unit și al Majestății Sale aici, acestea sunt prioritățile principale. Ce putem face eu și echipa mea de la ambasadă și asistența UK Aid pe care le oferim, este să sprijinim acele priorități mai mari: prosperitate, securitate, stabilitate. Cred că sub umbrela acelor priorități mari, dincolo de imaginea strategică, pentru mine este important să cunosc cu adevărat țara și să înțeleg Moldova. După cum am spus, este ușor să citești despre un loc, dar să îl trăiești cu adevărat... așa că vreau să cunosc oameni. Îmi doresc să cunosc cât mai mulți oameni și să cunosc și să înțeleg țara cu adevărat. Mi-aș dori, îmi propun ca obiectiv, să vizitez toate raioanele și să văd cât mai mult din țară. Și spun adesea echipei mele, nu sunt doar Ambasadorul Britanic la Chișinău, sunt Ambasadorul Britanic în Republica Moldova, așa că pentru mine este foarte important să văd cât mai mult din Moldova.

- Ați călătorit în Moldova?

- Da, am călătorit deja un pic.

- Cum a fost experiența dumneavoastră în Transnistria?

- Am fost de două ori în Transnistria și cred că este foarte important să vizitez toate părțile Moldovei. Cred că aș spune că atunci când vorbesc despre Transnistria, cred că ar trebui să subliniez că Regatul Unit respectă integritatea teritorială a Moldovei. V-ați așteptat să spun asta, dar absolut respectăm suveranitatea, granițele internaționale recunoscute ale Moldovei. Dar cred că e profesia mea să înțeleg ce se întâmplă în toate părțile țării. Așa că am fost și în Găgăuzia, am fost la Bălți, săptămâna viitoare merg la Călărași, așa că vreau să călătoresc cât pot și să înțeleg cât pot.

- De fapt, vreau să vă întreb despre aceste două regiuni, regiuni problematice pentru Republica Moldova, Găgăuzia și Transnistria. Este ca o regiune izolată a Republicii Moldova și de fapt întrebarea este cum putem integra nu doar cultural, ci și lingvistic, economic și politic aceste regiuni ale Moldovei.

- Așadar, cred că este foarte important să subliniez că oamenii din regiuni precum Transnistria și Găgăuzia, majoritatea sunt cetățeni moldoveni și, prin urmare, este foarte important ca eu, în calitate de ambasador britanic în Moldova, să comunic cu ei. Cred că este cu adevărat important și știu că se implică și autoritățile de la Chișinău și Guvernul Republicii Moldova. Pentru mine, cred că dialogul este foarte important . Recunosc, de asemenea, că actualul bașcan al Găgăuziei are legături cu Ilan Șor, pe care Regatul Unit l-a sancționat, iar asta este problematic pentru mine ca ambasador britanic și într-adevăr pentru Guvernul Republicii Moldova și cred că toate autoritățile de la Chișinău, dar cred că lăsând conducerea deoparte, este foarte important să interacționăm cu oamenii din acea regiune, cu celelalte structuri, universități, școli, societatea civilă, mass-media și să ne asigurăm că există un dialog între mine și oamenii din Comrat, oamenii din Găgăuzia, şi să înţelem asta. Cred că în Transnistria există un dialog în curs de desfășurare între Tiraspol și Chișinău, dar, din nou, cred că este vorba de a privi mai larg pe lângă dialogul cu autoritățile de facto, și de a ne gândi la modul în care, din perspectiva Marii Britanii, putem încuraja dialogul și sprijini prosperitatea și securitatea în acele regiuni. Așa că săptămâna trecută, poate acum două săptămâni, am semnat un nou acord cu PNUD, partenerul nostru, pentru un program numit Add Trade. Și asta înseamnă sprijinirea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, sprijinirea afacerilor ca ele să se dezvolte. Sunt foarte încântată că multe dintre aceste afaceri sunt afaceri conduse de femei, dar sprijinul se referă la planuri de afaceri și la modul de stabilire a companiilor prin micile granturi. Prin urmare, prosperitatea economică și dezvoltarea economică cred că sunt elemente de bază cu adevărat importante pentru orice formă de integrare, oricând aceasta va avea loc, dar a avea acele legături este foarte important.

- Cum vă simțiți, există interes în această regiune pentru a avea această comunicare, colaborare, pentru a avea un fel de integrare a acestei regiuni cu restul Moldovei?

- Deci, din ceea ce am auzit de la oamenii pe care i-am întâlnit și, de obicei, discuțiile noastre sunt despre nevoile și interesele lor, destul de des nevoile lor sunt legate de locuri de muncă bune sau de locuri de muncă bine plătite, securitate și siguranță. Așa că cred că, când am fost ultima dată la Tiraspol, în urmă cu doar câteva săptămâni, l-am întâlnit pe șeful camerei de comerț de acolo. El nu vorbea neapărat despre integrare, ci despre cum să sprijine afacerile și despre nevoile reale pe care le au oamenii. Deci cred că acestea sunt importante de luat în considerare atunci când lucrăm cu acea regiune. Deci cu siguranță este vorba despre securitate și siguranță și există dialog politic, dar cred că este vorba și despre populație și despre cum putem sprijini, despre modul în care guvernul britanic poate sprijini oamenii de pe ambele maluri ale râului.

- Autoritățile noastre nu au avut nicio întâlnire în Transnistria în ultimii trei ani.

- Cred că, sunt sigură că există contacte care au loc între toate autoritățile. Am fost la Tiraspol și m-am întâlnit cu autoritățile de facto de acolo și ori de câte ori vizitez Transnistria și Găgăuzia, încurajez dialogul pentru că cred că este singura cale pentru o soluție pașnică la provocările cu care se confruntă aceste regiuni. Dialogul trebuie să fie răspunsul. Bănuiesc că v-ați aștepta să spun asta în calitate de diplomat, pentru că pe asta punem accentul și investim energia noastră, găsim puncte comune și găsim modalități de a lucra împreună.

- 2024 pare a fi un an important pentru viitorul Republicii Moldova. Vom avea alegeri. Alegeri prezidențiale, referendum. Într-un interviu recent, ministrul de stat pentru Europa, Nusrat Ghani, a declarat că trebuie să ne asigurăm că Putin nu va reuși să destabilizeze Republica Moldova. Cum putem asigura acest lucru?

- Așadar, cred că ministrul pentru Europa are dreptate când spune că trebuie să ne concentrăm eforturile asupra abordării amenințărilor pe care Rusia le creează și a riscului la care supune Moldova. Înțeleg și empatizez cu replicile pe care le auzim de la guvernul moldovean despre Moldova că se află într-un război hibrid și amenințările pe care le face Rusia. Am văzut genul de instrumente pe care Rusia le folosește, cum ar fi dezinformarea, cum ar fi utilizarea proxy-urilor politice. Am vorbit despre Ilan Șor și bașcana Gutul și despre exercitarea presiunii asupra anumitor regiuni și populații.

Cred că  un alt domeniu la care noi cei din Marea Britanie care lucrăm cu Moldova trebuie să lucrăm este securitatea cibernetică. Așadar, implementarea viziunii ministrului britanic, este despre cum poate Guvernul Regatului Unit să colaboreze cu Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a dezinformării, pentru a asigura securitatea cibernetică a infrastructurii naționale critice, pentru a încerca să încurajeze dialogul acolo unde alți actori maligni ar putea încerca să creeze frică și incertitudine, cum să creeze încredere și dialog. Cred că există destul de multe domenii în care ambasada mea și noi folosim UK Aid pentru a sprijini colaborarea cu partenerii în câteva dintre acele domenii pentru a încerca să abordăm amenințările pe care le vedem că sunt foarte prezente în Moldova.

- Vorbim mult în Moldova despre războiul, războiul informațional din Moldova, despre propagandă, manipulări și despre modul de a lupta împotriva acestei influențe maligne în Moldova. Am o întrebare despre decizia guvernului nostru de a închide 12 posturi TV rusești în Moldova. Închiderea acestor posturi TV a ajutat la rezolvarea problemei?

- Cred că aceasta este o întrebare cu adevărat dificilă, pentru că trebuie să se atingă un echilibru pentru orice democrație pentru a proteja libertatea de exprimare, dreptul jurnaliştilor ca dvs. de a spune adevărul, de a cere socoteală guvernelor la putere pentru acțiunile acestora pe care poate cetăţenii lor trebuie să le înţeleagă. Deci, din punct de vedere britanic, acele valori sunt incredibil de importante. În același timp, așa cum am spus, recunosc ceea ce Guvernul moldovean caracterizează ca fiind un război hibrid cu care se confruntă când vine vorba de influența rusă și dezinformarea, manipularea malignă rusă. Am pierdut socoteala, Mariana, câte videoclipuri false am văzut despre președinte anul acesta.

- Online?

- Online, da, online. Când vine vorba de posturi de televiziune, cred că este foarte important ca Guvernul să își bazeze deciziile pe dovezi. În unele dintre aceste cazuri, știu că Consiliul Audiovizualului a prezentat un raport. Cred că e importantă înțelegerea dificultății acestei decizii, să ne asigurăm că există dovezi și că există o bază pentru asta. Protejarea cetățenilor împotriva dezinformării, protejând în același timp dreptul la libertatea de exprimare. Cred că este un echilibru foarte greu de realizat, dar cred că înțeleg situația în care se află autoritățile de aici când se confruntă cu această provocare. Așa că nu invidiez această poziție de a fi în fața acestei decizii.

- Vreau să vorbesc puțin despre justiție și anticorupție. Vorbesc mult în programul meu despre asta, dar acum nu atât de mult. În ultima perioadă de timp am urmărit diverse evenimente legate de justiție în Republica Moldova. În ultimul interviu, ambasadorul SUA a făcut o paralelă între situația din justiție și filmul Războiul Stelelor. El a sugerat o bătălie între sistem și cei care reformează sistemul. Ce analogie ați face dvs.?

- Cred că trebuie să declar că sunt un mare fan al Războiului Stelelor. Îmi place foarte mult science fiction. Și cred că există un rol pentru diplomați în astfel de scenarii când vine vorba de science fiction și toate acele filme. Dar cred că l-am înțeles pe ambasador, sau ce spunea ambasadorul. Și cred că este vorba despre faptul că, indiferent dacă vorbim despre Moldova sau despre altă țară, multe țări din lume au sisteme în care interesele personale sunt profunde și pe termen lung și acele interese personale, acele interese ale indivizilor sunt atât de înrădăcinate încât este foarte greu să îi separăm de sistemul în care se află. Am văzut comentarii de la Guvern și de la colegii diplomatici că acest proces a durat mai mult decât s-ar fi dorit. Așadar, cred că ceea ce trebuie să ținem cu toții minte este că lucruri importante precum reforma judiciară necesită timp, necesită răbdare. Este un proces prin care trece Moldova și acesta va dura. Dar cred că rezultatele pe care le-am văzut până acum se îndreaptă în direcția corectă și voi continua să urmăresc cu atenție și le urez succes. Dar din nou, nu subestimez provocarea de a încerca să scapi de un sistem de oameni care nu vor să fie scoși din el și asta este foarte greu.

- Despre sancțiuni, sancțiunile din Marea Britanie ale oligarhilor moldoveni. Marea Britanie a impus sancțiuni unor oligarhi moldoveni, în special lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Au fost beneficiari ai mai multor companii offshore britanice. Și suntem foarte curioși, știți ce s-a întâmplat cu aceste companii offshore și cu proprietățile lor din Marea Britanie?

- Noi, Marea Britanie, i-am sancționat pe Plahotniuc și Ilan Șhor în decembrie '22. Există o autoritate în Regatul Unit, Biroul pentru Implementarea Sancțiunilor Financiare, care supraveghează punerea în aplicare a sancțiunilor britanice. Ei se asigură că sancțiunile noastre sunt înțelese și că sunt implementate și aplicate. De asemenea, ei produc un raport anual care stabilește activele care au fost înghețate. Cred că în raportul din 2022 s-a vorbit despre înghețarea activelor de aproximativ 22 de miliarde de lire sterline. Din păcate, acel raport nu oferă un nivel de detaliu pentru persoane fizice sau companii individuale sau persoane numite, așa că nu vă pot da un răspuns la această întrebare. Cred că ceea ce aș spune despre acele active și sancțiunile care au fost puse în aplicare este că știm că, așa cum am spus, active rusești în valoare de aproximativ 22 de miliarde de lire sterline au fost înghețate și asta înseamnă că acele persoane, sectorul bancar, cred că aproximativ 90% din sectorul bancar al Rusiei a fost afectat de aceste sancțiuni. Asta înseamnă că acei oameni, acei oligarhi, nu pot finanța mașina de război a lui Putin în Ucraina, ceea ce este incredibil de important pentru Guvernul Regatului Unit și o prioritate absolută. Dar înseamnă și că acei oameni nu pot finanța nicio activitate aici, în Moldova. Și am vorbit despre acel război hibrid. Deci există o legătură între acele active înghețate și imposibilitatea de a le utiliza și aici.

- Deci sunteți sigură că banii care sunt acum în sectorul bancar, banii oligarhilor care sunt acum în sectorul bancar din Marea Britanie nu sunt folosiți în Moldova?

- Deci sectorul bancar la care mă refeream este în Rusia. Deci bunurile au fost înghețate. Cred că 90% dintre băncile din Rusia au fost afectate de sancțiuni. Deci este vorba despre acel sector bancar să nu fie folosit greșit sau manipulat pentru a finanța atât războiul din Ucraina, dar în egală măsură să nu poată finanța alte activități aici în Moldova.

- Mai multe țări din întreaga lume au impus sancțiuni cetățenilor noștri moldoveni care se află în prezent în Marea Britanie. Vorbesc despre Veaceslav Platon, Georghe Cavcaliuc și Constantin Botnari. Există vreo restricție legală pentru autoritățile britanice de a impune sancțiuni acestor persoane?

- Primul lucru pe care l-aș spune este că recunosc și apreciez frustrarea pe care oamenii o pot simți că acești oameni se află în Marea Britanie. Știu că este un subiect asupra căruia ați atras atenția și recunosc că mulți moldoveni ar putea vedea și percepe asta ca pe o situație frustrantă. Cred că al doilea lucru pe care l-aș spune este că sunt conștientă că unul dintre acei indivizi a vorbit el însuși despre procesele care sunt în desfășurare în Marea Britanie. Regatul Unit are o politică fermă de a nu confirma sau infirma atunci când vine vorba de proceduri și motivul pentru care spun asta, Mariana, este pentru că nu vreau să periclitez nimic sau niciun rezultat operațional. Așa că cred că este foarte important să explic asta. Aș spune că da, există, prin urmare, restricții privind capacitatea de a duce mai departe unele dintre aceste procese. Dar cred că multe sisteme se confruntă cu unele dintre aceste provocări atunci când vine vorba de respectarea statului de drept. Și cred că celălalt lucru pe care l-aș spune pentru a încerca să vă reasigur este că Regatul Unit este o țară care respectă statul de drept și vom încerca să facem tot posibilul pentru a ne asigura că se ajunge la rezultate echitabile.

- De fapt, poate acesta este răspunsul la următoarea mea întrebare. Întrebarea este de ce credeți că acești indivizi aleg să caute refugiu în Marea Britanie? De ce în Marea Britanie și nu în altă țară?

- Cred că îmi este foarte greu să răspund la această întrebare. Nu-i cunosc pe acești oameni. Nu știu care sunt motivațiile lor sau ce i-a determinat să ia acele decizii. Da, tocmai am spus că avem un sistem de justiție corect și echitabil și respectăm statul de drept. Aș fi speculat dacă m-aș expune de ce anumiți indivizi aleg o țară sau alta, așa că poate nu ar trebui să speculez.

- Puteți estima când aceste procese vor avea finalitate în justiția din Marea Britanie?

- Cred că îmi este foarte greu să prezic cât durează acele procese. Cred că pot dura destul de mult când vine vorba de a se asigura că toate procesele sunt respectate întocmai. Așa că îmi este foarte greu să vă dau un răspuns, și nu vreau să vă dau un răspuns bazat pe presupuneri. Deci cred că o să închei aici.

- Ultima mea întrebare este despre sancțiuni. Iau în considerare autoritățile britanice extinderea listei de sancțiuni?

- Cele trei regimuri de sancțiuni pe care Regatul Unit le are la dispoziție și pe care le-am folosi pentru a sancționa cetățenii moldoveni sunt regimul global de sancțiuni pentru abuzurile drepturilor omului, regimul global de sancțiuni anticorupție, cunoscut și sub denumirea de Magnițki, și regimul nostru de sancțiuni pentru Rusia. Deci acestea sunt cele mai relevante și mai potrivite regimuri pe care le-am folosi. Și așa cum am menționat, am lucrat mult cu privire la sancțiunile Rusiei. Cred că probabil am sancționat în jur de 2.000 de persoane sub acel regim. Și cred că aș spune că Marea Britanie analizează mereu modul în care am putea evolua lista de sancțiuni, cum vom continua să analizăm acea listă și dacă există opțiuni pentru a o extinde. Deci cred că este o situație în curs de desfășurare cu privire la modul în care folosim unul dintre cele trei regimuri de sancțiuni în mod corespunzător și unde l-am folosi pentru cetățenii moldoveni.

- Să vorbim despre dezvoltarea economică. Marea Britanie a prelungit cu încă cinci ani exportul scutit de impozite pentru fructele de vară din Moldova. Un acord similar de anul trecut are ca rezultat o creștere considerabilă a exportului de mere, struguri și cireșe în Marea Britanie. Există șanse ca și alte produse din Moldova să beneficieze de beneficii similare în Marea Britanie?

- Da, cu siguranță. Am semnat Acordul nostru de Liber Schimb cu Moldova în decembrie 2020, a intrat în vigoare în ianuarie 2021 și acel acord de liber schimb elimină tarifele la toate produsele din Moldova care se exportă în Marea Britanie. Pentru produsele sau fructele și legumele pe care le-ați menționat, existau contingente tarifare. Acordul de liberalizare a comerțului a abordat de fapt acele ultimele șapte produse care au fost limitate. Și am fost foarte încântată să semnez acea prelungire de cinci ani acum câteva săptămâni pentru că după cum spuneți, am observat o creștere reală a exporturilor către Regatul Unit de mărfuri precum cireșe și prune. Este fantastic pentru Marea Britanie, deoarece cred că fructele Moldovei sunt absolut delicioase. Sunt atât de gustoase și mai gustoase decât fructele de acasă. Dar este foarte important și pentru fermierii moldoveni și pentru afaceri, pentru că o prelungire de cinci ani le creează certitudine. Așa ei știu că există o piață de export fără limite în Marea Britanie pentru produsele lor și aceasta creează mai multe locuri de muncă, poate locuri de muncă mai bine plătite și mai multe oportunități. De aceea pentru mine a fost un moment cu adevărat important să semnez acea prelungire de cinci ani.

- Ce ne puteți zice despre atragerea investițiilor britanice în Moldova? Cum ar putea Moldova să atragă mari investitori britanici pentru a dezvolta în special industria moldovenească?

- Am fost foarte mulțumită când acum câteva luni am fost împreună cu premierul și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba la deschiderea unei instalații pentru o companie britanică aici, o companie numită MacRebur. Ei produc, e puțin tehnic și nu sunt prea sigură dacă înțeleg pe deplin, dar produc un ingredient suplimentar pentru asfalt pentru drumuri. Au deschis o bază de producție aici în Moldova astfel creând locuri de muncă aici. Au făcut asta aici pentru că văd oportunități în Moldova. Ei văd că există oportunități de a folosi Moldova ca bază, fie că merg spre vest în România și exportă, fie că merg spre est. Se gândesc când va avea loc reconstrucția în Ucraina, cum poate acea companie să ajute acest efort de reconstrucție. Deci din punct de vedere al investițiilor britanice, aceasta a fost o știre grozavă pentru noi și mi-ar plăcea să văd mai multe. 

Unul dintre lucrurile de care companiile britanice sau orice companii au nevoie este stabilitatea și siguranța că au un regim ferm și clar în care să lucreze și văd că asta face Guvernul moldovenesc încercând să reducă birocrația și să încurajeze afacerile și să fac munca aici mai simplă. Unul dintre planurile mele sau lucruri pe care mi-aș dori să le fac este să mă gândesc cum pot atrage companii britanice care au deja sediul în România și doar au de trecut peste râul Prut în Moldova. Așa că plănuiesc să merg la București și să vorbesc cu Camera de Comerț Britanică de acolo. Sunt foarte interesată să comunic cu companii britanice în România. Ei operează deja într-un mediu care ar putea părea familiar, în limba care le este familiară. Așadar, asta este ceva ce mi-aș dori să fac mai mult pentru a încuraja companiile aici, pentru că din nou, una dintre acele priorități despre care am vorbit a fost despre dezvoltarea economică și prosperitate. Și cred că este foarte important ca Marea Britanie să susțină această dezvoltare aici, ca oamenii să aibă locuri de muncă bune și locuri de muncă bine plătite și oportunități de a avea o calitate mai bună a vieții cu locuri de muncă mai bune.

- Ne puteți da câteva nume ale companiilor pe care le aveți în vedere?

- Sunt cu adevărat în mâinile colegilor mei din București și ale Camerei de Comerț Britanice de acolo. Practic planul meu este să merg să vorbesc cu ei și să „vând” avantajele de a activa în Moldova companiilor britanice de acolo. Sunt deschisă oricărei companii britanice. Există o companie britanică care caută să sprijine dezvoltarea sectorului protecției sănătății aici. Deci există câteva companii cu care lucrăm și cred că vrem să continuăm să facem asta. Dar sunt foarte dornică să vorbesc cu o mulțime de companii care poate nici nu s-au gândit la Moldova și să văd dacă, așa cum spun, vor trece peste Prut.

- Sunteți un puternic promotor al creșterii rolului femeii în societatea publică, în dezvoltarea societății. Care ar fi scorul Moldovei la acest capitol?

- Sunt un susținător absolut al egalității de gen. Am lucrat la asta anterior în cariera mea și mă simt foarte pasionată de a sprijini femeile din toate domeniile de activitate, pentru că reprezentăm 50% din populație, așa că, teoretic, ar trebui să fim reprezentate proporțional în multe industrii, în industria media, în diplomație, în politică, în afaceri. Cred că Moldova este o țară grozavă pentru a susține drepturile femeilor. Există câteva modele feminine foarte puternice aici. Aveți o femeie președinte, sunt femei lideri în afaceri, miniștri, femei lideri din...

- Banca Națională!

- Da, exact! Cred și știu că poate sună cam simplu, dar cred că fetele au nevoie de modele de urmat. Dacă nu poți vedea pe altcineva într-o funcție, atunci îți este greu să te vezi pe tine însuți. Dacă nu vezi pe cineva ca tine într-o funcție, atunci e greu să te vezi pe tine însuți. Cred că mi-ar plăcea, știți, să merg prin țară și să văd femei din diferite domenii de activitate. Am fost la Bălți și am discutat cu reprezentanții universității de acolo acum câteva săptămâni, și am întâlnit doar femei - rectorul și vicerectorul și șefa laboratorului de limbă engleză, toate femei. Deci cred că probabil că există o mulțime de exemple bune acolo. Aș adăuga doar că Guvernul meu are o strategie pentru femei și fete și acești trei piloni, așa că acestea sunt genul de domenii spre care aș gravita probabil, sunt despre educarea fetelor și să mă asigur că fetele au toate oportunitățile la care au dreptul, împuternicirea femeilor, încurajarea femeilor să se implice în orice sferă pe care și-o doresc și abordarea violenței împotriva femeilor și fetelor, deoarece știm de asemenea că în întreaga lume una din trei femei se va confrunta cu violență în timpul vieții. Asta ar putea însemna o mamă, o soră, o fiică, așa că abordarea cu adevărat a cauzelor fundamentale ale violenței împotriva femeilor cred că este foarte important.

- Ați venit în Moldova cu soțul dvs. și vreau să vă întreb. Sunt foarte curioasă cum vă petreceți timpul când nu sunteți la serviciu? Unde călătoriți, ce mâncare vă place? Vă place mâncarea moldovenească?

- Cred că aș spune că a fi ambasador nu este un loc de muncă de la nouă la cinci. Deci sunt o mulțime de lucruri pe care ajungem să le facem în weekend și seara. Așa că, uneori, timpul liber este puțin redus, dar chiar și munca mea de zi cu zi, îmi place foarte mult pentru că interacționez cu oamenii și ajung să văd diferite părți ale Moldovei. Un lucru care ne place foarte mult este să ieșim și să ne plimbăm în afara orașului. Am adoptat un câine de stradă în Moldova pe care l-ați cunoscut când ați sosit. Astfel singurul fapt de a ieși afară, să fiu într-o pădure sau un câmp și să merg pe jos, mi se pare incredibil de relaxant. Tocmai am fost la Orheiul Vechi și mi s-a părut foarte frumos și am făcut o plimbare până la peșteri cu vedere la râu. Să ieșim din oraș și să vedem peisajul rural este ceva ce ne face plăcere și ne relaxează. Pe lângă asta, mâncăm bucate moldovenești bune, mămăliga, care îmi place foarte mult și degustarea de vin. Ne-a plăcut vinul moldovenesc, așa că sunt sigură că avem mult mai multe locuri de explorat și mai multe lucruri de încercat, dar cred că avem timp.

- Vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu. Sper că urmatorul interviu să fie foarte curând și să fie în limba română.

 - Şi eu. Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat.

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat

/LIVE/ Au fost lansate negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE. Declarații de presă după eveniment

missing
25 iunie 2024, ora 20:48

Au fost lansate negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE. Au loc declarații de presă după conferința privind lansarea acestora. Urmărește LIVE

Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram