/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 850: Atac aerian de amploare. Apărarea Kievului a doborât aproape toate rachetele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 247: Scene de groază la spitalul din Fâșia Gaza. Ministrul israelian Benny Gantz și-a dat demisia

11 iunie 2024, ora 21:12

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, a reiterat apelurile pentru ca Israelul să reducă la minimum victimele civile în timpul operațiunilor militare, după o misiune care a dus la moartea a peste 270 de palestinieni, dar a eliberat patru prizonieri israelieni. În acest context, Națiunile Unite sunt pe cale să adauge Israelul pe o listă neagră a entităților care încalcă drepturile copiilor în timpul conflictelor armate, ceea ce ar putea crește presiunea diplomatică asupra Israelului. Între timp, în Israel au loc schimbări politice, cu demisia lui Benny Gantz din guvernul de urgență și retragerea unui comandant militar important. Intensitatea conflictului a determinat, de asemenea, atacuri cu rachete din partea Hamas asupra țintelor internaționale și bombardamente continue din partea Israelului în Gaza transmite aljazeera.com. 

UPDATE Alertă teroristă în Europa, după ce serviciile secrete au avertizat cu privire la creșterea riscurilor de atac, în perioada următoare. Între cauze se numără războiul din Gaza, dar și influența grupării Statul Islamic din Pakistan şi Afganistan. Serviciile de securitate germane sunt pregătite să facă față unor noi amenințări teroriste islamiste. Directorul Agenţiei germane de informaţii interne (BfV), Thomas Haldenwang, crede că pericolul este mai ridicat decât în trecut.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a votat rezoluția propusă de SUA pentru încetarea războiului din Fâșia Gaza. Rusia a fost singurul stat care s-a abținut la votul pe documentul care ar trebui să pună capăt luptelor. Rezoluția de încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza fost adoptată cu 14 voturi favorabile și o abținere. Documentul are drept scop să pună capăt luptelor din enclava palestiniană în următoarea perioadă.

UPDATE În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas. De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului din enclava cu 2,3 milioane de locuitori.

UPDATE Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA continuă să îndemne Israelul să evite pierderea de vieți nevinovate în Gaza, în timp ce desfășoară misiuni precum cea în urma căreia patru prizonieri israelieni au fost eliberați sâmbătă, dar care a dus la moartea a peste 270 de palestinieni. „Acum, am spus tot timpul că Israelul ar trebui să opereze într-un mod, nu doar în concordanță cu legile războiului, ci și luând măsuri suplimentare de precauție pentru a încerca să protejeze civilii”, a declarat Sullivan la Paris, unde l-a însoțit pe președintele Joe Biden pentru comemorarea a 80 de ani de la Ziua Z.„Am vorbit despre domeniile în care am dori să îi vedem operând diferit, în care am dori ca ei să fie mai preciși, mai direcționați în operațiunile lor”, a spus el, potrivit aljazeera.com.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite urmează să anunțe adăugarea Israelului pe o listă neagră a țărilor și grupurilor care au încălcat drepturile copiilor în timpul conflictelor armate. Consiliul de Securitate al ONU este responsabil pentru a decide dacă se va lua vreo măsură. Ar putea crește presiunea diplomatică asupra Israelului.

UPDATE „Am avut toată gama de răni de război, răni traumatice, de la amputări la eviscerații, la traumatisme, la TBI-uri [traumatisme craniene], fracturi și, evident, arsuri mari”, a declarat Karin Huster de la Medicins Sans Frontiere, care lucrează în spitalul al-Aqsa din Deir el-Balah.„Copii complet cenușii sau albi din cauza șocului, arși, strigând după părinții lor. Mulți dintre ei nu țipă pentru că sunt în stare de șoc.” Palestinieni răniți, inclusiv copii, sunt transferați la Spitalul Martirilor Al-Aqsa după bombardamentele aeriene și de artilerie israeliene care au vizat Al-Burayj și Al-Magazi.

UPDATE  Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut locul acum vacant al lui Benny Gantz în cabinetul de război, imediat după ce a fost anunțată demisia acestuia. „Am emis o cerere către prim-ministru … pentru a mă alătura cabinetului de război”, a declarat Ben-Gvir într-o scrisoare postată pe X.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o scurtă declarație în care îi cere lui Benny Gantz să nu „abandoneze frontul”, după ce acesta a anunțat că părăsește guvernul de urgență. „Benny, nu este momentul să abandonezi bătălia – este momentul să ne unim forțele”, a declarat Netanyahu. Nu se așteaptă ca plecarea sa să dărâme guvernul, o coaliție care include partide religioase și ultranaționaliste, dar aceasta marchează prima lovitură politică pentru Netanyahu după opt luni de război în Gaza. Plecarea lui Gantz nu va pune în pericol majoritatea parlamentară de 64 de locuri în Knesset, care are 120 de locuri, deținută de coaliția de dreapta aflată la putere.

UPDATE Generalul de brigadă Avi Rosenfeld este primul comandant de luptă al armatei israeliene care demisionează de la 7 octombrie, relatează The Times of Israel. În scrisoarea sa de demisie, acesta a scris că a eșuat în misiunea sa de a proteja civilii israelieni din orașele și satele de de-a lungul Fâșiei Gaza „Intenționez să continui să iau parte la anchete și la învățarea lecțiilor, să fac totul pentru ca ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie să nu se mai întâmple în viitor”, a declarat Rosenfeld,

UPDATE Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, a declarat că trei prizonieri israelieni, inclusiv un cetățean american, au fost uciși în timp ce soldații israelieni au lansat un atac asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza. Grupul a făcut această afirmație într-o declarație publicată pe canalul său Telegram. Forțele israeliene au eliberat patru prizonieri, dar au ucis peste 274 de palestinieni în timpul atacului.

UPDATE Gruparea armată a declarat că a tras rachete balistice asupra unui distrugător britanic, HMS Diamond, în Marea Roșie. Houthis a afirmat într-o declarație că atacul a fost „precis”, dar nu a precizat dacă a provocat pagube. Gruparea a declarat că a atacat, de asemenea, două nave comerciale pe care le-a identificat ca fiind Norderney și Tavvishi. În declarație se spune că Norderney și Tavvishi – care se afla în Marea Arabiei – au fost ambele lovite și că pe Norderney a izbucnit un incendiu.

UPDATE După cum a raportat Al Jazeera în martie, Israelul continuă să folosească  muniții cu fosfor alb  în sudul Libanului, provocând daune de durată și alungând sătenii. Oficialii israelieni amenință cu un război peste granița lor de nord. Un nou raport publicat miercuri de Human Rights Watch (HRW) este de acord, arătând că atacurile cu fosfor alb „pun civilii în pericol grav” și „contribuie la strămutare” „Folosirea de către Israel a munițiilor cu fosfor alb exploziv în zonele populate dăunează fără discernământ civililor și i-a determinat pe mulți să-și părăsească casele”, a declarat Ramzi Kaiss, cercetător pentru Liban la HRW, în raport.

UPDATE Arestările au fost concentrate în Jenin, multe în orașul Arrabeh, unde s-a raportat anterior că forțele israeliene au deschis focul asupra unui vehicul. Alte arestări au avut loc în guvernoratele Hebron, Tulkarem, Ramallah și el-Bireh, Qalqilya și Ierihon. În total, forțele israeliene au arestat 9.125 de persoane în raiduri aproape zilnice în Cisiordania începând cu 7 octombrie.

UPDATE Patru palestinieni uciși tocmai au ajuns la Spitalul Al-Aqsa după ce echipele de apărare civilă au scos cadavrele din tabăra de refugiați Maghazi. Au existat, de asemenea, câteva lovituri aeriene în cartierul Darraj din orașul Gaza, precum și bombardamente de artilerie și lovituri aeriene în partea de est a orașului Deir el-Balah. Bombardamentul continuu al caselor palestinienilor din Deir el-Balah, Bureij și Rafah continuă.

UPDATE Obuzele israeliene în cartierul Tal as-Sultan din Rafah au ucis doi palestinieni. După cum s-a raportat mai devreme, avioanele de război israeliene au atacat și zona Shaboura în Rafah peste noapte. Din 7 mai, când Israelul a pus mâna pe partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, forțele sale s-au deplasat mai adânc în orașul din sudul Gazei, forțând peste un milion de oameni să fugă.

/VIDEO/ Ce spunea Spiridon Vangheli, fiind în viață: „Voi pleca și eu, în schimb rămâneți voi. Pentru voi mi-am pus tot sufletul”
/VIDEO/ Ce spunea Spiridon Vangheli, fiind în viață: „Voi pleca și eu, în schimb rămâneți voi. Pentru voi mi-am pus tot sufletul”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv Legii privind votul prin corespondență
Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv Legii privind votul prin corespondență
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Accident în lanț la Durlești. Patru mașini distruse, după ce un șofer a pierdut controlul volanului. Cine a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident în lanț la Durlești. Patru mașini distruse, după ce un șofer a pierdut controlul volanului. Cine a ajuns la spital

Ce se știe și ce nu se știe despre parteneriatul strategic semnat de Rusia și Coreea de Nord

missing
22 iunie 2024, ora 18:39

Rusia și Coreea de Nord au semnat miercuri, 19 iunie, un parteneriat strategic, iar acordul prevede ca ambele țări să folosească toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată în caz de război, potrivit presei de stat nord-coreene, care a publicat textul integral al documentului, relatează AP și Libertatea.

În timp ce acordul, semnat miercuri în cadrul unui summit la Phenian, ar putea reprezenta cel mai puternic acord semnat de cele două țări după Războiul Rece, există opinii diferite cu privire la cât de puternic este angajamentul de securitate, scrie sursa citată. 

Kim a susținut că acordul a ridicat relațiile bilaterale la nivelul unei alianțe, în timp ce Putin a fost mai discret și nu l-a numit alianță. Presa de stat nord-coreeană a publicat textul acordului, care include, de asemenea, o cooperare mai largă în domeniul militar, al politicii externe și al comerțului.

Unul dintre primele efecte în lanț ale acordului a venit joi, când guvernul Coreei de Sud a declarat că își va reconsidera politica de limitare a sprijinului acordat Ucrainei la livrări neletale. Astfel, Coreea de Sud analizează posibilitatea de a furniza arme Ucrainei ca răspuns la pactul de securitate semnat de Moscova și Phenian. Coreea de Sud, un exportator de arme în creștere, a oferit ajutor umanitar Ucrainei, dar nu a furnizat direct arme Kievului. 

Ce se știe despre noul parteneriat

Cea mai mare parte a dezbaterii cu privire la acordul de parteneriat se învârte în jurul articolului care promite ajutor reciproc. Potrivit presei de stat nord-coreene, articolul prevede că, dacă una dintre țări este invadată și este în stare de război, cealaltă trebuie să desfășoare „toate mijloacele de care dispune fără întârziere” pentru a oferi „asistență militară și de altă natură”.

Dar se mai spune, de asemenea, că astfel de acțiuni trebuie să fie în conformitate cu legile ambelor țări și cu articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, care recunoaște dreptul la autoapărare al unui stat membru al ONU. 

Pentru unii analiști, acest lucru sună ca o promisiune că oricare dintre națiuni va interveni dacă cealaltă va fi atacată, reînnoind o promisiune făcută în cadrul unui tratat din 1961 între Coreea de Nord și Uniunea Sovietică. Acel acord a fost abandonat după prăbușirea URSS, fiind înlocuit în 2000 cu unul care oferea garanții de securitate mai slabe. 

Cheong Seong Chang, analist la Institutul Sejong din Coreea de Sud, a declarat că acordul reia limbajul tratatului din 1961, precum și prevederile tratatului de apărare reciprocă dintre SUA și Coreea de Sud privind activarea canalelor de coordonare în cazul în care ambele țări se confruntă cu amenințarea unei invazii.

Coreea de Nord și Rusia și-au restabilit complet alianța militară din perioada Războiului Rece. 

Alți experți au fost mai prudenți, spunând că secțiunea este formulată cu atenție pentru a evita să implice intervenții automate și limitează strict circumstanțele în care oricare dintre țări ar fi obligată să intervină. Iar limbajul acordului este mult mai puțin important decât ceea ce fiecare națiune este, de fapt, capabilă și dispusă să facă, a declarat Du Hyeogn Cha, analist la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.

/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram