/ULTIMA ORĂ/ Noi percheziții în dosarul „Interpol”: O persoană - reținută în timp ce voia să plece din țară
11 iunie 2024, ora 14:50
Noi percheziții în dosarul denumit generic „Interpol”. O persoană a fost arestată pentru 30 de zile, iar alta este cercetată în stare de libertate. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), prima a fost reținută la ieșirea din țară de la Aeroportul Chișinău, pe 9 iunie.
Oamenii legii au percheziționat corporal persoana respectivă și au ridicat dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au cerut aplicarea măsurii de arest preventiv, iar pe 11 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul.
Cealaltă persoană a fost reținută pe 10 iunie, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acesteia. Totuși, procurorii au decis s-o cerceteze în stare de libertate.
Amintim că pe 4 iunie, șefa PA, Veronica Dragalin, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că mai mulți funcționari moldoveni sunt bănuiți că fac parte dintr-o grupare criminală, care a perceput milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Mai exact, alertele emise de Interpol se radiau, pentru ca cei dați în căutare internațională, să poată intra în țara noastră. Ulterior, acestora li se conferea statut de refugiat sau azil politic.
În dosar este vizat șeful Biroului Interpol Chișinău, Viorel Țentiu, care a fost reținut, iar pe 6 iunie a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat, în exclusivitate pentru TV8, că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. Acesta ne-a mai spus că Țentiu pledează nevinovat.
Și șeful Inspectoratului General pentru Migraţie ar fi pe lista bănuiților în dosarul schemei de corupție, făcut public de Veronica Dragalin. Cel puțin asta scrie presa română, care face trimitere la surse de la Chișinău. Jurnaliștii de peste Prut scriu că pe lista bănuiților s-ar mai regăsi fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog și avocatul Oleg Mîţă. Acesta a ajuns în atenţia opiniei publice, în calitate de apărător în justiție al liderul interlop, Vladimir Mosclciuc, alias Makena, dar și al fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi. Contactat telefonic, Mîță a refuzat să ofere comentarii.
Recent, șeful IGP a anunțat că șapte angajați ai poliției, vizați în dosarul denumit generic „Interpol” au fost suspendați din funcție. Viorel Cernăuțeanu ne-a declarat la telefon că toți sunt cercetați în stare de libertate.
Găgăuzialand, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc.
Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale.
Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat.
Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei.
Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS.
Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
/VIDEO/ Transformă trotuarele și piețele în scene de spectacol. Poveștile a doi artiști stradali, care încântă trecătorii din Chișinău
Doliu! Fostul primar din Sadova, Vladimir Susarenco, găsit fără suflare împreună cu soția, în beciul casei
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe
Nu a convins Comisia Pre-Vetting nici a doua oară! Magistratul Alexei Paniș a picat evaluarea repetată
13 septembrie 2024, ora 18:58
Magistratul Alexei Paniș, candidat la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii, a picat și evaluarea repetată în cadrul Comisiei Pre-Vetting, care a stabilit, din nou, că Paniș nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Judecătorul a fost audiat pentru a doua oară, pe 16 aprilie și 7 iunie, fiind unul din cei 21 de candidați la funcții în CSM și CSP, în privința cărora Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat deciziile de nepromovare și a dispus audierea repetată.
În cadrul audierii repetate, Alexei Paniș a fost întrebat despre un împrumut de 300 de mii de lei primit de la tatăl său, dar și o sumă de bani folosită de pe cardul salarial al acestuia. Comisia a avut și întrebări legate de înstrăinarea unor imobile la prețuri mai mici decât valoarea acestora, iar magistratul Alexei Paniș a dat asigurări că toate informațiile indicate de către el inclusiv în declarația de avere sunt corecte.
La finalul audierii repetate, Alexei Paniș a menționat că a răspuns cu maximă diligență la toate întrebările membrilor Comisiei, deși, spune el, a pus la îndoială buna intenție a unora dintre ei.
Judecătorul a criticat dur procesul de Pre-Vetting și a sugerat că membrii Comisiei nu l-au tratat egal în raport cu alți candidați supuși evaluării.
„Noi curând sărbătorim doi ani de Pre-Vetting, dar cumva, dacă să transpunem matematic sau financiar aceasta perioadă, eu cred că noi o să ajungem degrabă la suma de 1 milion 500 de mii ca remunerație pe care a primit-o soția unui președinte care face parte din secretariatul comisiei. Modul în care a reacționat comisia la răspunsurile pe care le-am dat și modul cum a tratat situația mea ne arată că cum în politică, așa și în Pre-Vetting, 2 cu doi nu fac 4”, a spus Alexei Paniș.
„Decizia CSJ, emisă la 1 august, pentru persoanele care au citit-o, chiar și în lipsa unor cunoștințe juridice minime, arată cum Comisia nu a dorit să își exercite obiectiv atribuțiile. E clar că nepromovarea mea nu a fost susținută de careva motive serioase și logice. Asta a constatat CSJ și o simplă analiză a deciziilor la care am făcut referire confirmă asta... Indiferent de reputația celor care o să laude succesul acestei evaluări, pentru totdeauna, acest Pre-Vetting o să fie caracterizat prin două simboluri: este cazul Iulian Muntean care arată o simbioză perfectă între politic, ONG și servicii speciale și cazul audierii părinților judecătorului Ion Chirtoacă... Este foarte grav din punctul meu de vedere când se calcă în picioare Constituția, legea, logica, bunul simț, pur și simplu se umilesc candidații și părinții lor, se distrug cariere dar mai grav este când ni se comunică că toată asta este un succes și reforma merge bine, toți își exercită atribuțiile conștiincios și așa cum Pre-Vetting-ul s-a transformat în Vetting, nimeni nu dă garanții că acest Vetting poate fi transformat într-un Post-Vetting”, a mai spus Alexei Paniș.
Alexei Paniș este judecătorul care în 31 decembrie 2021 a dispus ca Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce în 28 mai, președinta țării, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Paniș. Președinția a contestat la rândul său decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, iar magistratul s-a întors la muncă.
Paniș a fost inclusiv subiectul unei sesizări la Procuratură și CNA după ce a dispus restabilirea în funcție a lui Clima. Printr-o ordonanță emisă în 29 august 2022, PA a refuzat să pornească urmărirea penală. Procuratura a examinat nu doar conținutul sesizării SIS, dar și pretinse acțiuni de îmbogățire ilicită și a stabilit că veniturile obținute în perioada deținerii unei funcții publice 2015-2021 exced cheltuielile. Totodată, Președinta Maia Sandu a refuzat să îl numească în funcție până la atingerea plafonului de vârstă din motiv că există incertitudini cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii luate în activitatea sa de judecător. De altfel, și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese dintre Alexei Paniș și Vladislav Clima. S-a întâmplat în urma unei sesizări SIS, potrivit căreia în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.
Mai mult, Ștefan Paniș și Ion Clima ar fi deținut pe rând funcția de director al aceluiași SRL Endo - Grup, unde dețin cote de 80 și respectiv 10 %. De asemenea, potrivit SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată în 9 aprilie 2015.
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
/Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova?
La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova?
Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE?
Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră!
Invitați:
Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului;
Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din "Titanic" sau "Hora din Moldova", în mijlocul străzii pline de apă
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.