Marșul Pride s-a încheiat cu „sfințiri” în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Câteva persoane s-au arătat indignate de evenimentul organizat de comunitatea LGBT+, în timp ce altele susțin că contraprotestatarii ar fi de rea credință și ar face propaganda Kremlinului.
„Am sfințit locul după oamenii negri la suflet, ăștia sunt oameni de rea credință, din biserica rusă. Am avut la ora 12 autorizație să ne adunăm cum făceam de doi ani de zile, dare am dat peste o grupare de oameni ostili poporului român din Basarabia, care duc o propagandă pro-moscovită. Ei ne provoacă să ne îmbrâncim, noi suntem împotriva violenței”, a spus un susținător al Marșului Pride.
„Promovăm valori omenești”, „Homosexualitatea e o alegere, pentru că depinde în ce societate trăiește copilul... întrebare pentru cei care au defilat astăzi: dacă părinții lor aveau aceleași idei, aveau să mai apără ei pe lumea asta?... Dacă vor lupta împotriva a ceva, aș vrea să fie așa ca mine”, au spus cei care susțin că promovează familia tradițională.
Precizăm că comunitatea LGBT+ din Republica Moldova a organizat astăzi Marșul Pride. Sloganul evenimentului din acest an, care a ajuns la a 23-a ediție, este „De la noi taxe, de la stat lege”. Astfel, comunitatea cere legalizarea căsătoriilor dintre persoanele de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele transgen.
Marșul Pride nu are scopul de a promova comunitatea LGBT+, ci de a transmite mesajul că toți suntem egali indiferent de orientarea sexuală. Asta ne-au spus mai mulți participanți prezenți la eveniment, care spun că vor să nu mai simtă dispreț, ci libertate. De asemenea, aceștia susțin că marșurile comunității LGBT+ vor continua până vom începe să ne acceptăm unii pe alții.
Potrivit Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, Marșul Pride a adunat peste 800 de persoane, ceea ce înseamnă că acesta a fost cel mai mare marș din istoria desfășurării acestuia în Republica Moldova.
Iunie este Pride Month, luna când oamenii din comunitatea LGBTQ+ se reunesc şi sărbătoresc libertatea de a fi ei înşişi. Adunările Pride îşi au rădăcinile în istoria anevoioasă a minorităţilor care s-au chinuit mai mulți ani să treacă peste prejudicii şi sa fie acceptate așa cum sunt. Organizatorii iniţiali au ales luna aceasta pentru a aduce un omagiu răscoalei Stonewall (iunie 1969, New York), care a contribuit la declanşarea mişcării moderne pentru drepturile homosexualilor.
Amintim că ieri, mai mulți cetățeni, politicieni de la PSRM și preoți au organizat un marș al familiei tradiționale. Cu icoane în mâini, aceștia au mărșăluit prin centrul Chișinăului până la Catedrală.