Andrei Năstase va miza la prezidențiale pe sprijinul oamenilor și bani din strângeri de fonduri. Cel puțin asta a declarat, fiind invitat la „Cutia Neagră PLUS”. De asemenea, Năstase spune că discută cu mai multe partide extraparlamentare, căutând susținere, dar a evitat să enumere câteva, pentru că nu are aprobarea lor.
„Unicul meu aliat poate fi în aceste alegeri cetățenii Republicii Moldova. Militez pentru un candidat independent. Poate fi susținut și de alte partide politice, de societatea civilă, de mediul de experți. Voi căuta susținere, discut cu partide extraparlamentare, cu mult mai multe de cât credeți. Nu am aprobarea lor să dau numele lor la televizor.
Sunt pe cont propriu, sunt de capul meu. Cum am început în 14, 15, 16, exact așa încep și acum. Voi face sigur o acțiune de strângere de fonduri. Mă bazez pe foarte mulți oameni care au înțeles că știu să fiu om de stat, știu să fac tot ce-mi stă în putere ca economia din Republica Moldova să funcționeze bine... Am nevoie de sprijinul oamenilor. Colegii mei stau la birou și pregătesc strategia de acumulare a acestor... Eu trebuie să muncesc pentru a obține un ban”, a spus Andrei Năstase, la TV8.
Năstase a fost întrebat și despre zvonurile precum că ar fi discutat cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.
„Niciodată. Ultima oară l-am văzut la niște manifestații la CEC și eu l-am văzut, nu că am vorbit cu el, dar l-am văzut de departe”, a subliniat acesta.
Cât despre denumirea noului său proiect politic, Năstase susține că nu a ales-o încă, aceasta fiind în continuare consultată cu mai mulți oameni:
„M-am gândit, am mai multe (versiuni de denumire). Nu le pot spune până n-o să le consult cu un număr mai mare de oameni. Moldova, oameni, drepturi, libertăți, bunăstare, viață decentă (sunt cuvinte-cheie)... „Moldova în primul rând” nu e doar un slogan, este un crez”.
Năstase a adăugat că muncește la un proiect politic care presupune „în mod obligatoriu Moldova independentă, Moldova europeană, fără oligarhi, fără corupți, condusă de oameni competenți, Moldova și oamenii săi cu o viață decentă” și a remarcat că a condamnat invazia criminală în Ucraina.
În cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, Andrei Năstase a dezvăluit și câteva nume ale oamenilor cu care construiește echipă: Iurie Tesa, Ina Gaidău, Aurel Rusu, Ilie Țurcanu, Stanislav Pavlovschi.
Totodată, Năstase a subliniat atitudinea sa față de Platforma DA, partid pe care l-a condus cândva:
„Eu m-am retras, nu m-a retras cineva pe mine. Fiecare cu drumul lui. Dacă eu aș fi vrut să rămân în fruntea Platformei „Demnitate și Adevăr”, credeți-mă că rămâneam acolo. Eu am decis la finalul acelui scrutin că plec din funcția de președinte, mai apoi am plecat și din partid. Drumurile noastre s-au despărțit. Eu am ales dreptatea, mulți dintre colegii mei au ales mai mult politica și eu nu am nicio supărare față de nimeni”.
Amintim că Andrei Năstase și-a început activitatea publică, potrivit alegeri.md, în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu. A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.
Andrei Năstase a mai fost ministru al Afacerilor Interne, dar și consilier în Consiliul Municipal Chișinău. În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai PSRM, adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate. În urma aprobării acestora, în Chișinău urmau să fie ridicate mai multe clădiri, care potrivit criticilor, ar fi ilegale.
Până în prezent, pe lângă Andrei Năstase, au anunțat că vor candida la prezidențialele din 20 octombrie actuala șefă de stat, Maia Sandu, președintele „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, și fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Și-au mai exprimat intenția de a se înscrie în cursa pentru Președinție: liderul PDCM, Ion Chicu, ex-premierul Vasile Tarlev, iar anul trecut și istoricul Octavian Țîcu spunea că va candida.
Abonează-te la noul canal de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” pentru a nu rata emisiunea.