Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 255: Atacuri aeriene, critici asupra Curții Supreme a Israelului și măsuri anti-islamofobie

missing
17 iunie 2024, ora 09:44

Președintele american Joe Biden a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Adha, exprimându-și îngrijorarea cu privire la creșterea incidentelor de ură și violență, și anunțând măsuri pentru combaterea islamofobiei. În același timp, guvernul israelian a luat măsuri pentru reabilitarea comunităților afectate de conflictul cu Hamas și a prelungit șederea cetățenilor evacuați în hoteluri. Yair Netanyahu a criticat Curtea Supremă a Israelului pentru blocarea unei anchete externe, iar apărarea aeriană israeliană a interceptat o țintă suspectă venită din Liban. În plus, tensiunile cu Hezbollah din Liban amenință să escaladeze conflictul, avertizează armata israeliană. Pe plan internațional, Biden a evidențiat eforturile pentru protejarea drepturilor musulmanilor persecutați și a anunțat un plan de încetare a focului în Gaza, aprobat de ONU.

UPDATE Prea mulţi oameni nevinovaţi au fost ucişi, inclusiv mii de copii. Familiile şi-au părăsit casele şi şi-au văzut comunităţile distruse. Durerea lor este imensă”, a scris Biden într-un comunicat publicat cu ocazia sărbătorii sacrificiului, cea mai mare din calendarul musulman, cunoscută şi sub numele de Aid al-Kebir. Aceasta comemorează sacrificiul pe care Dumnezeu i l-a cerut lui Avraam atunci când acesta a cerut viaţa fiului său, care a fost în cele din urmă cruţat.

UPDATE Guvernul a aprobat autoritatea lui Tkuma, agenția guvernamentală israeliană care conduce efortul de reabilitare a comunităților israeliene de lângă granița cu Gaza, care au fost atacate de Hamas, de a prelungi șederea cetățenilor evacuați din casele lor în hoteluri până la jumătatea lunii august.

UPDATE Guvernul a decis să amâne votul asupra moțiunii de prelungire cu un an a taxei de rezervă pentru rezerviștii activi care au împlinit vârsta de eliberare. Ordinul provizoriu care a reglementat mutarea urmează să expire la sfârșitul lunii iunie, la patru luni după ce a fost adoptat, iar guvernul trebuia să aprobe prelungirea acestuia în votul de duminică.

UPDATE La 31 mai, Joe Biden a anunţat un plan pentru o încetare a focului iniţială de şase săptămâni, însoţită de o retragere israeliană din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, de eliberarea unor ostatici şi de eliberarea palestinienilor încarceraţi de Israel. Statele Unite îndeamnă Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, să accepte în mod oficial planul, care a fost aprobat săptămâna trecută de Consiliul de Securitate al ONU.

UPDATE , liderul american a evidenţiat eforturile americane pentru „apărarea drepturilor altor comunităţi musulmane, care se confruntă cu persecuţii”, cum ar fi rohingya, din Myanmar, şi uigurii din China. Totodată, el a declarat că „lucrează pentru o rezolvare paşnică a teribilului conflict din Sudan”, în care armata se confruntă cu un grup paramilitar din aprilie 2023. Pe plan intern, Biden s-a angajat să ia măsuri împotriva islamofobiei. Americanii musulmani reprezintă un electorat-cheie pentru democrat, care speră să câștige cursa din noiembrie împotriva rivalului său republican, fostul preşedinte Donald Trump.

UPDATE Într-o postare pe X, Yair Netanyahu, fiul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a atacat decizia Curții Supreme de a suspenda supravegherea controlorului de stat asupra răspunsului IDF și Shin Bet din 7 octombrie: „Ce încearcă să ascundă? Dacă nu a fost nicio trădare, de ce se tem atât de mult ca părți externe și independente să investigheze ce s-a întâmplat? Până acum, nu s-a primit niciun răspuns transmite Haaretz

UPDATE Apărarea aeriană israeliană a interceptat o țintă aeriană suspectă care a traversat din teritoriul libanez, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF. Ținta a fost interceptată deasupra mării, în apropierea orașului Acre din nordul Israelului, și nu au fost activate sirenele de alarmă.

UPDATE Într-un mesaj pentru sărbătoarea musulmană de Eid al-Adha, vicepreședintele SUA Kamala Harris a spus că țara a „asistat la o creștere a incidentelor anti-palestiniene, anti-arabe, antisemite și islamofobe” în ultimele opt luni. „Știm că de mult prea mult timp, musulmanii din America au suportat un număr disproporționat de atacuri alimentate de ură”, a spus ea. „Președintele Biden și cu mine am anunțat dezvoltarea primei Strategii naționale a țării de combatere a islamofobiei, iar administrația noastră va continua să lucreze pentru a proteja comunitățile împotriva urii, violenței și discriminării”.

UPDATE Intensificarea focului transfrontalier din partea mișcării Hezbollah din Liban în Israel ar putea declanșa o escaladare gravă, a declarat duminică armata israeliană. „Agresiunea din ce în ce mai mare a Hezbollah ne aduce în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai largă, una care ar putea avea consecințe devastatoare pentru Liban și întreaga regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari într-o declarație video în engleză. „Când spunem că nu vom lăsa data de 7 octombrie să se întâmple din nou la niciuna dintre granițele noastre, suntem serioși. Într-un fel sau altul vom asigura întoarcerea în siguranță a israelienilor la casele lor din nordul Israelului. negociere”, a spus el.

Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!

/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
 Premieră în Moldova! TV8 devine prima televiziune cu certificat internațional de calitate JTI
Premieră în Moldova! TV8 devine prima televiziune cu certificat internațional de calitate JTI
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 280: Misiune eșuată, morți sub ruine și negocieri la Cairo. Biden: Războiul trebuie să se termine acum

12 iulie 2024, ora 15:21

Israelul va trimite o delegație la Cairo pentru discuții suplimentare cu mediatorii cu privire la un acord propus cu Hamas pentru o încetare a focului și eliberarea ostaticilor, a declarat joi biroul premierului Benjamin Netanyahu. Autoritățile din Fâșia Gaza au recuperat cel puțin 60 de cadavre de sub dărâmături, după raidurile armatei israeliene asupra orașului Shujayea. La finalul a două săptămâni de ofensivă violentă, regiunea a devenit de nelocuit, 85% dintre locuințe fiind complet distruse.

Cu toate acestea, Israelul a continuat cu o nouă ofensivă în nordul, sudul și centrul Gazei, ucigând zeci de palestinieni în ultimele zile. Aceasta ar putea avea drept scop creșterea presiunii asupra mișcării teroriste Hamas din Gaza în timpul negocierilor pentru încetarea focului, demonstrând în același timp determinarea Israelului de a contracara orice amenințare militantă și de a forța concesii semnificative în discuțiile de la Cairo, potrivit AP News.

UPDATE Cabinetul de securitate israelian a aprobat un plan prin care serviciul militar obligatoriu al bărbaţilor este prelungit de la 32 la 36 de luni, a relatat vineri cotidianul Ynet, potrivit Reuters. Măsura va fi în vigoare pentru următorii opt ani, a scris Ynet după şedinţa cabinetului de securitate, reunit joi seara târziu. Cel mai probabil, ea va fi supusă spre aprobare în şedinţa de guvern în formulă completă duminică.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca NATO să îşi continue parteneriatul cu administraţia israeliană, relatează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Ministrul Apărării israelian a cerut o anchetă de stat independentă în cazul atacurilor Hamas din 7 octombrie. Yoav Gallant a făcut comentariile în ziua când armata israeliană a recunoscut că a greşit în a-şi face datoria să protejeze comunitatea de lângă graniţa cu Gaza, unde au fost ucişi 101 israelieni. Potrivit raportului, armata a lăsat civilii din kibbutzul Be’eri să lupte singuri împotriva inamicului timp de mai multe ore, scrie Rador.

UPDATE Aproximativ 60 de cadavre au fost descoperite joi sub dărâmături în Shujaia, un cartier din estul orașului Gaza, după încheierea unei vaste operațiuni israeliene care a devastat zona, potrivit Protecției civile din teritoriul palestinian, scrie AFP. În a zecea lună de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, noi discuții au avut loc joi în Qatar, țară mediatoare alături de Statele Unite și Egipt, pentru a încerca să se înregistreze progrese în vederea unei încetări a focului și a eliberării ostaticilor răpiți în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a raportat joi "progrese" către un acord între Israel şi Hamas pentru a pune capăt războiului în derulare din Gaza. Președintele american Joe Biden a declarat joi că războiul Israel-Gaza trebuie să se încheie acum și că Israelul nu trebuie să ocupe enclava. Biden a declarat, într-o conferință de presă, că planul propus de SUA pentru încetarea focului a fost convenit atât de Israel, cât și de Hamas, dar mai există anumite chestiuni de clarificat.

UPDATE Comunitatea evreiască a Europei se confruntă cu o „maree în creștere de antisemitism”, dat fiind că conflictul din Orientul Mijlociu „erodează” progresul realizat în privința combaterii lui, a transmis joi Agenția Drepturilor Fundamentale (FRA) a UE, cu sediul la Viena, informează Agenția de presă Rador, care citează EURACTIV.

UPDATE Cel puțin 38.345 de oameni au fost uciși și 88.295 au fost răniți în războiul Israelului din Gaza din 7 octombrie. Numărul morților în Israel din atacurile conduse de Hamas din 7 octombrie este estimat la 1.139, iar zeci de persoane sunt încă ținute captive în Gaza, scrie Gândul.

UPDATE Un purtător de cuvânt al apărării civile spune că peste 85% din clădirile lui Shujayea sunt acum nelocuibile și peste 120.000 de locuitori au rămas fără adăpost în zonă, în timp ce atacurile israeliene de joi peste Fâșie au ucis cel puțin 26 de persoane.

UPDATE Statele Unite au impus, joi, sancțiuni unei organizații extremiste violente israeliene, a trei indivizi israelieni și a patru „avanposturi” legate de violența din Cisiordania. Sancțiunile de joi sunt cea mai recentă tranșă în temeiul unui ordin executiv emis de președintele Joe Biden la începutul lunii februarie, pe fondul intensificării violenței în Cisiordania ocupată. Acea violență a izbucnit în urma atacului terorist din 7 octombrie și a continuat în lunile următoare.

UPDATE Armata israeliană și-a extins ordinul de evacuare la întregul oraș Gaza miercuri, după ce la începutul acestei săptămâni a trimis zeci de mii de palestinieni care fug din mai multe cartiere ale orașului. De asemenea, a emis o notificare prin care spune că va suspenda inspecțiile de-a lungul a două drumuri din orașul Gaza, în nordul Fâșiei Gaza, pentru a permite civililor să ajungă mai ușor și mai rapid în zonele umanitare, deoarece orașul „va rămâne o zonă de luptă periculoasă”.

UPDATE O investigație internă a Forțelor de Apărare Israelului (IDF) cu privire la eșecurile de a proteja kibbutz-ul Be'eri din 7 octombrie a constatat că armata israeliană „a eșuat în misiunea sa de a proteja rezidenții” și „nu a fost pregătită pentru scenariul de infiltrare extinsă” de către Hamas în acea zi, care a implicat „mai multe puncte de infiltrare a mii de teroriști care atacau zeci de locații simultan”. Be'eri, situată în sudul Israelului, a fost una dintre comunitățile cele mai afectate în atacurile din 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt kibbutz-ul, ucigând 101 dintre locuitorii acestuia, inclusiv copii. Treizeci de persoane au fost răpite din kibbutz în acea zi.

UPDATE Statele Unite vor continua să rețină livrările de bombe puternice de 900 kg din cauza temerilor că forțele israeliene le vor utiliza în zonele dens populate din Gaza. Această decizie reflectă preocupările persistente legate de potențialele victime civile și de distrugerile masive pe care aceste arme le-ar putea cauza în regiunea afectată de conflict.

UPDATE Israelul a cerut tuturor locuitorilor din orașul Gaza să evacueze de urgență zona, avertizând prin pliante că aceasta este periculoasă. Oamenii au fost îndrumați să se îndrepte către două adăposturi situate în sudul Fâșiei Gaza, în localitățile Deir al-Balah și al-Zawaida. Aceste pliante, aruncate din aeronave, au instruit locuitorii să folosească rutele sigure desemnate pentru a-și asigura siguranța. Potrivit BBC, aceasta este a doua oară de la începutul conflictului când se cere evacuarea locuitorilor din orașul Gaza.

UPDATE ONU și-a exprimat îngrijorarea profundă față de această nouă evacuare masivă. Reprezentanții ONU au subliniat că situația umanitară din Gaza este deja critică, iar astfel de ordine de evacuare nu fac decât să înrăutățească condițiile pentru civili. Se estimează că mai mult de un sfert de milion de oameni locuiesc în orașul Gaza, iar evacuarea lor ridică mari provocări logistice și de securitate. Această decizie a stârnit îngrijorări suplimentare legate de protecția civililor în zona de conflict.

UPDATE Benjamin Netanyahu a cerut ca Israelul să păstreze controlul asupra unui teritoriu palestinian cheie de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, aceasta fiind una dintre condițiile pe care premierul israelian le-a stabilit pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas, scrie Al Jazeera.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, solicită înființarea „unei comisii de anchetă obiective de stat” care să aprofundeze condițiile care au condus la consolidarea puterii Hamas și la atacul din 7 octombrie. Palestinienii care locuiesc în străinătate au acuzat compania Microsoft că le-a închis conturile de e-mail fără avertisment, tăindu-le accesul la servicii online esențiale, scrie BBC.

/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
 Premieră în Moldova! TV8 devine prima televiziune cu certificat internațional de calitate JTI
Premieră în Moldova! TV8 devine prima televiziune cu certificat internațional de calitate JTI
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram