Șefa Procuraturii Anticorupție nu a mers la Comisia juridică a Parlamentului pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Veronica Dragalin califică cererea membrilor comisiei drept o imixtiune în activitatea instituției de drept. Cel puțin asta reiese dintr-o scrisoare remisă în adresa TV8 de către serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție.
„Chemarea și audierea unui procuror de către Comisie contravine rolului și scopului acesteia, neexistând o astfel de obligație juridică pentru procurori și nici vreun raport de subordonare care să justifice o asemenea procedură ce ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii... Procurorii pot oferi informații de interes public, dar care nu implică darea explicațiilor sau justificărilor asupra soluției adoptate, precum şi elucidarea aspectelor procesuale privind derularea unor cauze aflate pe rol, iar politicienii trebuie să se abțină în a da ordine justiției”, scrie Veronica Dragalin.
În aceeași scrisoare, șefa PA menționează că a răspuns la întrebări în scris.
Am vrut să obținem o reacție de la șefa Comisiei juridice, numiri și Imunități, dar Veronica Roșca nu ne-a răspuns la apeluri. Anterior, ea a declarat pentru TV8 că deputații au dreptul să ofere întrebări:
„Articolul 6 din Constituție vorbește despre separarea și colaborarea puterilor în stat. Noi vorbim aici de o comunicare instituționalizată. Noi nu vorbim despre solicitare de probe din dosar. Noi nu interferăm în actul Justiției și cu atât mai mult în procesul de studiere a probelor. Membrii Comisiei sunt în drept pentru a oferi întrebări pentru a obține anumite clarități oficiale, nimic altceva”.
Amintim că Procuratura Anticorupție susține că acum zece ani, judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională luau mită de cel puțin trei mii de dolari pentru decizii ilegale, dar favorabile unor grupuri de interes. Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție precizează că, la această etapă, nimeni nu are nici măcar statut de bănuit, întrucât dosarul a fost deschis pe fapt.
Infracțiunea este cercetată într-o cauză penală inițiată după analiza informațiilor din telefonul ridicat de la oligarhul fugar, Veaceslav Platon. Este vorba despre mesajele în care avocatul Aureliu Colenco l-ar asigura pe Platon că judecătoarea Tatiana Răducanu este sută la sută omul lor. În urma acestor dezvăluiri, Tatiana Răducanu a demisionat din funcția de membră a comisiei de evaluare externă.
TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității. PA a confirmat însă că scrisoarea care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu este autentică. Într-un comunicat, instituția subliniază că nu urmărește discreditarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor și că a acționat pentru a preveni un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea sa.
De cealaltă parte, șefa statului, Maia Sandu a spus că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Președinta a cerut explicații de ce telefonul cu mesaje a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi tocmai din 2014.