În lupta cu speculațiile imobiliare, deputații vor să reglementeze activitatea celor care asigură activități de intermediere între vânzător și cumpărător. Se pregătește o lege ce va obliga instruirea agenților imobiliari, iar, odată angajați, aceștia vor trebui să introducă toate tranzacțiile într-un registru electronic și să elibereze clienților bonuri de plată. Companiile de profil salută intenția, precizând că au nevoie și ei de o lege pentru a elimina speculanții de pe piață.
„Am primit foarte multe adresări de la cetățeni, care se plâng pe activitatea unor agenți imobiliari. În primul rând, se plâng pe comisioanele exagerate. Chiar recent am văzut o postare pe rețelele sociale în care o persoană se plânge că un imobil este vândut pe un site de anunțuri cu un preț. Și același imobil este vândut de un agent imobiliar cu un preț de câteva zeci de mii de euro mai scump. Acest exemplu de comportament este unul inacceptabil”,a declarat președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian.
Creșterea continuă a prețurilor, pe alocuri nejustificată, a și determinat deputații să revină la o inițiativă mai veche, ce nu mai poate fi amânată. Pentru că acum agențiile imobiliare nu sunt decât simple SRL-uri, deputații vor ca activitatea acestor intermediari să fie reglementată și de o lege specială ce va stipula clar ce condiții trebuie să întrunească un agent imobiliar. Pe lângă faptul că va trebui să treacă un curs de instruire și să obțină o autorizație, acesta va trebui să raporteze statului orice tranzacție.
„Venim, totodată, cu inițiativa de a crea registrul electronic de stat al agenților imobiliari. În care vor fi înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel, fiecare cetățean va putea verifica dacă persoane care îi oferă servicii de intermediere este autorizată sau nu. Fiecare tranzacție imobiliară, care se va înfăptui cu ajutorul unui agent imobiliar, urmează să fie inclusă în acest registru”,a spus deputata PAS, Marina Morozova.
O altă noutate este obligativitatea ca între agent și client să fie semnat un contract în scris, iar primul va trebuie să elibereze bon de plată pentru toate plățile percepute de la clienți. Noua lege prevede și sancțiuni pentru cei care vor încerca să o fenteze. Solicitați de TV8, mai mulți experți din domeniu au precizat că au participat și ei la ședințele în care s-a discutat proiectul de lege și spun că reglementările vor aduce mai multă transparență pe piață.
„Este foarte corect ca agentul imobiliar să fie instruit înainte ca să presteze acest serviciu în câmpul larg. Cei legat de registre asta este o evidență în care statul poate fi verifica și controla. Astfel evaziunea fiscală poate fi exclusă. Ca urmare, cum se spune, lumea interioară neagră a agenților imobiliari poate să dispară. În rest urma să fie și niște facilități pentru agenți imobiliari”,a zis fondatorul unei companii imobiliare, Nicolae Balaur.
„Al doilea cel mai important lucru este că o să fie reguli clare pe piață. În ce condiții se lucrează, care sunt sancțiunile în caz că se încalcă aceste clauze. Fiecare client o să aibă posibilitatea să aleagă un profesionist educat, adică faptul că o să fie implementată obligațiunea educației și autorizării agentului imobiliar va crește responsabilitatea chiar a profesionistului”,a spus fondatorul unei companii imobiliare, Alexei Curti.
Anul trecut, doar în Chișinău, au fost înregistrare 20 de mii de tranzacții imobiliare, dintre care 60 la sută au fost intermediate de agenți imobiliari. Volumul investițiilor doar în apartamente noi a fost de 490 de milioane de euro.