Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 872: Mesajul lui Zelenski pentru Trump și ordinul lui Lukașenko! General: „Rusia luptă deja cu NATO”

/VIDEO/ Justiție întârziată. O familie, cu fiul ucis în accident, așteaptă de 6 ani pedeapsă pentru vinovat: „E foarte greu”

missing
22 iunie 2024, ora 20:55

În urmă cu șase ani, viața familiei Borș s-a schimbat ireversibil într-o frântură de secundă. Un accident tragic a luat viața fiului lor mai mare, Marius, care avea 15 ani. Golul lăsat de pierderea inegalabilă este adâncit de o altă supărare: Șoferul acuzat de producerea impactului fatal încă nu a fost condamnat. De ani buni, părinții își poartă durerea și disperarea prin sălile de judecată, căutând dreptate pentru moartea fiului. Din cele aproape 60 de ședințe, o mică parte au produs rezultate. Inculpatul este în libertate și, împreună cu avocatul său, au propria versiune a celor întâmplate în acea noapte fatidică. Potrivit lor, vinovat de accident s-ar face tatăl băiatului care nu ar fi acordat prioritate.

Accidentul în care a murit Marius, fiul cel mai mare al familiei Borș, a avut loc în seara zilei de 26 august, anul 2018. La intersecția dintre străzile Băcioii Noi și Dacia, mașina în care se afla băiatul și tatăl său, o Mazda, a fost lovită cu putere de un alt automobil, marca BMW. Impactul a fost atât de puternic încât Marius a fost aruncat aproximativ 20 de metri, iar la scurt timp s-a stins din viață. De la acea tragedie s-au scurs șase ani, dar tatăl copilului și acum își scaldă-n lacrimi amintirile.

„Acolo la fața locului atât de mare a fost accidentul și atât de puternic a fost impactul, încât Mazda a zburat din locul A în locul B la 30 de metri a fost ridicată de la suprafața pământului, care, vă dați seama că, așa un accident nu se face așa pur și simplu cu o viteză de 60-70 km/h, cum spune inculpatul că el a avut. Chiar și cu 100 la oră, nu se face așa accident, să ridice o tonă 700 de la fața locului, să fie aruncată împotriva direcției mașinii, să fie aruncată în rotire și totodată băiatul din mașină să zboare în altă direcție față de Mazda. Acolo a fost o viteză foarte mare!”, spune Sergiu Borș.

La volanul BMW-ului decapotabil se afla Alexandru Stepanciuc. Acesta este acuzat că gonea cu o viteză nebună, deși în zonă limita este de 50 de km la oră. 

„Ultima mărturie a lui când a fost, când a avut el cuvânt, cu 70 a spus că a avut la intersecție, dar care asta nu est real. Pur și simplu nu e real. La 70 la oră, chiar stâlpul mașinii, „parogul”, nu se duce în spate, în mașină. Avea să fie o julitură, o zgârietură, niște lovituri pe loc, rotire pe pe loc pe asfalt. Dar ca să fie mașina ridicată și aruncată tocmai la 30 de metri împotriva direcției, asta se face cu un impact foarte mare, cu o viteză foarte mare”.

Pe de altă parte, șoferul acuzat de producerea accidentului, împreună cu avocatul său, au lansat versiunea că tatăl lui Marius este vinovat de impact. Și asta pentru că nu a cedat trecerea atunci când a început să vireze la stânga, pe un drum secundar. Această versiune am aflat-o din alte articole realizate despre cazul familiei Borș. Recent, am asistat și noi la una dintre ședințe. Dar inculpatul a refuzat să discute cu echipa noastră de filmare. 

Ulterior, am reușit să discutăm la telefon cu avocatul său, Alexandru Luca. De altfel, acesta este apărător și în alte dosare, pornite pe producerea accidentelor rutiere, soldate cu deces.

„- Clientul dvs pledează nevinovat... - Întocmai! - Întocmai, adică el pledează ca fiind nevinovat? - Da! - Noi am participat la ședința de judecată...- De câte expertize mai e nevoie? - Toți parametrii au fost în defavoarea...”

Dosarul în care Alexandru Stepanciuc este acuzat de „încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport” a început să fie examinat în instanță la data de 13 august 2021, după trei ani de la producerea impactului fatal. De atunci, au fost fixate 56 de ședințe. Urmărind cu atenție toate aceste ședințe planificate, vedem că 18 au fost întrerupte, 5 au fost amânate, 16 nu au avut loc și doar 17 au avut loc. Pentru părinții lui Marius, care sunt stabiliți cu traiul în Irlanda, participarea la aceste ședințe sunt o mare provocare, pentru că trebuie să se întoarcă în țară. 

„E foarte greu și foarte amar că, de acum sunt 6 ani și până aici am ajuns și noi batem pasul pe loc, și tot căutăm experți, tot căutăm diferite măsurări...”, a spus Sergiu Borș.

Ședințele care se amână sau se întrerup pe bandă rulantă îl descurajează atât de mult încât crede că nu va mai apuca finalitatea dosarului. 

„Nimeni nu vor să analizeze situația asta. E foarte greu, și e foarte... nu știu, rău la noi în Moldova, fiind că nu vrea nimeni să analizeze situațiile accidentelor care se petrec și de ce se petrec, și la urmă se duc la consecințe foarte mari, cu vieți umane duse din viață Eu cred că sistema moldovenească dă de înțeles la ce suferințe și la ce ... aduce oamenii, pur și simplu. Îs acuși 6 ani de când noi umblăm pe drumuri, venim, ne ducem, nopți nedormite. Vă dați seama, să prin așa și nimeni să nu-ți facă dreptate, asta-i pur si simplu încă o tragedie a vieții. Te distrugi, pot să se distrugă și familii. Eu... pur și simplu nu știu, ca și cum ți-ar da cu un picior și nimeni nu vrea să te asculte”. 

Ședința la care am asistat și noi, cea din data de 5 iunie, a avut loc. Părțile au discutat, din nou, despre viteza cu care circula inculpatul. Apărătorul acestuia a contestat rezultatele expertizei tehnice, unde se menționa că viteza atribuită BMW-ului în timpul accidentului depășea 100 de kilometri la oră. 

„Cu regret, constat faptul că am asistat și astăzi la o farsă. La o farsă în care când încearcă instanța să interpreteze legea așa cum îi vine. Acest dosar are deja 6 ani de zile. 6 ani de zile tot e pe rol. 3 ani în anchetă, 3 ani în instanța de judecată. Ce ține la capitolul expertize, care a fost solicitată de către avocatul inculpatului, răspunsurile au fost date la toate întrebările, absolut la toate. Eu văd încă o încercare de tergiversare, chiar dacă instanța poate să susțină că vrea să fie absolut corectă în toate. Este cert un singur lucru - inculpatul a depășit viteza de 50 de km, care era, a depășit-o. Oricare nu ar fi... asta inevitabil a adus la impact.

Deja avem, pare-mi-se vreo 60 de ședințe, din care lucrative au fost foarte puține. - Foarte puține asta cam câte ar fi la număr? - Jumătate, practic jumate. 26. Restul au fost amânate. Și cel mai strașnic este că, acest inculpat nu este la prima depășire. Adică dânsul, a încărcat foarte de multe ori. Este un vitezoman. Chiar și din internet se vede clar că dânsul folosea aceste jocuri. Adică mergea cu lumina stinsă, el însuși se lăuda cu aceste fapte și le posta pe internet”, spune Ala Raevschi, avocata părții vătămate.

Am analizat și noi profilul online al inculpatului, care este deschis, disponibil oricui. Vedem că este un pasionat de BMW-uri, de curse auto și de distracție.

Pe holurile judecătoriei, l-am întâlnit și pe Vasile Onceanu, expert în cadrul Centrului Național de Educație Rutieră. Onceanu a fost invitat ca martor de familia Borș, dar nu a mai ajuns să facă declarații la acea ședință. 

„Am avut ocazia să examinez expertiza cea care au raportul de expertiză mai bine zis, efectuat de către experții de la Centrul de expertize tehnice, și în baza acestui raport, practic totul este acolo: cum s-a produs accidentul, în ce mod, care a fost viteza de deplasare la vehicule. „Pentru conducătorul vehiculului BMW: practic s-a abătut prin depășirea deliberată a vitezei, acesta s-a eschivat de la regulile de comportament. Și cauza accidentului, gravității accidentului, pentru că a decedat copilul la conducătorul Mazda este că, viteza era excesivă, impactul era de grație, deci, a decedat”.

Expertul mai consideră că accidentul s-a produs din cauza nerespectării regimului de viteză de către șoferul BMW-ului. 

„Se pune întrebarea: Care e legătura de cauzalitate a accidentului? Deci, consecințele accidentului sunt cauzate de nerespectarea conducătorului vehiculului BMW a regimului de viteză. Pentru că, dacă el se deplasa cu 50 km/h, ăsta dovedea să traverseze, deci nu se întâlneau vehiculele. Și dacă se deplasa cu 50, el avea posibilitatea tehnică să se oprească. La 50 km/h, distanța ceea care era când a observat pericolul, ei au constatat, îi trebuia 33 de metri să se oprească. Adică se oprea până la impact”. 

Următoarea ședință în acest dosar urmează să aibă loc în data de 7 iulie. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!

/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri
/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Pericol pentru Putin, atac mortal și pierderi astronomice! Alertă: Rusia va ataca iarăși din Nord
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Pericol pentru Putin, atac mortal și pierderi astronomice! Alertă: Rusia va ataca iarăși din Nord
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Profesionist, dar nu de negăsit: Opinia foștilor șefi din Interne despre omorul unui cetățean turc la Chișinău
/VIDEO/ Profesionist, dar nu de negăsit: Opinia foștilor șefi din Interne despre omorul unui cetățean turc la Chișinău

/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri

missing
13 iulie 2024, ora 21:50

Conform datelor statistice, aproape 90% dintre localități au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. Din această cauză, primăriile nu pot să ofere servicii eficiente corespunzătoare. Un sat cu un singur locuitor permanent este și Tricolici, din raionul Căușeni. Localitatea și-a pierdut oamenii în timpul pandemiei, care au ales să plece de aici. Bărbatul ne-a spus că în sat nu s-a mai păstrat nicio clădire de menire socială, iar dacă are nevoie de ceva se duce în satele învecinate. Nu este singurul sat fără oameni din Căușeni. Și localitatea Plopi este aproape fără viață, chiar dacă este destul de aproape de oraș. 

Conform recensământului desfășurat acum 20 de ani, în satul Tricolici din raionul Căușeni locuiau 69 de oameni. Săptămâna aceasta, când am ajuns să filmăm în această localitate, am găsit doar un singur bărbat. Ne-a spus că a rămas doar el și încă două persoane.

Deși satul se află la o distanță de 14 kilometri de orașul Căușeni, arată de parcă e rupt de civilizație și abandonat de multă vreme. Fără infrastructură și fără condițiile elementare de trai. 

„Văd că aici nimeni nu trăiește, toate casele sunt părăsite. Aici într-adevăr nimeni nu trăiește? - Nu, mai vin, trăiesc. Acum care în Bender, care în Tiraspol. - Dar unde ei trăiesc, dacă acolo este o casă părăsită, acolo tot. - Sunt părăsite, dar sunt și cele în care vin. - Dar câți oameni sunteți aici în Tricolici? - Acum sunt 3 oameni aici”. 

„ - Sunteți al treilea om care locuiește aici, dar unde sunt ceilalți doi oameni? - Mai sus, baba Dunea a fost și a plecat. Acolo mai departe Vasea, Sașa din Chișinău ei vin vinerea uneori. - Dar sunteți singurul om aici în sat care se află permanent? - Da, se poate așa de spus. - Și nu vă temeți să trăiți aici singur? - Nu.”

Tricolici a fost un sat mic dintotdeauna. De la Anatolie aflăm că pe timpuri erau circa 400 de oameni. Mulți au decis să plece de aici în perioada coronavirusului. 

„Nu se putea nici de intrat, nici de ieșit de aici. - Dvs, credeți că oamenii au plecat din cauza la coronavirus? - În principiu, da. Transportul nu circula.”

Satul face parte din componența comunei Baccealia. Pentru că nu există niciun fel de infrastructură socială, bărbatul întâmpină greutăți când are nevoie de servicii medicale, poștale sau produse alimentare. 

„Dar de unde cumpărați produse? - Îmi aduc. - Cine vă aduce? - Sora, câteodată, când vine la mine. - Dar aveți cu ce să ajungeți până la piață sau nu? - Nu, ies la drum la rutieră și la Căușeni. - Aproximativ, cât timp faceți până la drum? - 15-20 de minute pe jos.  - Spre exemplu aveți nevoie de poștă, unde se află poșta? - În Baccealia. - Dar până la Baccealia cât timp faceți? - Dacă pe aici, undeva 5 km. - În minute asta cam cât ar fi? - Jumate de oră, 40 de minute.” 

Chiar dacă în sat locuiește mai tot timpul de unul singur, Anatolie își dorește ca măcar drumul să fie reparat și mai accesibil. 

„ - Cum aici ajunge salvarea când plouă afară? - Ajunge până aici la drum. - Și ei vin pe jos până la casa dvs. ? - Sau vin pe jos și acordă ajutor, sau deja trebuie să-i scoți. - Este foarte dificil. - Da. Nimeni nu vrea să facă drumul”. 

„ - Iată aici magazinul a fost. Din partea asta a fost magazinul, din cealaltă partea a fost grădinița. - Dar de cât timp el este închis? - De 10 ani, se pare. - Dacă s-a închis 10 ani în urmă, atunci aici au fost foarte puțini oameni. - Nu, oameni erau încă. Pur și simplu vânzătoarea nu mai era și nimeni aici nu mai voia să vină. - Și aici a fost grădinița? - Din cealaltă parte. Mai sus era clubul și administrația. - Adică era un sat dezvoltat. - Da, era cândva.” 

Anatolie nu are un loc de muncă, iar când are nevoie de bani spune că vinde ce mai găsește prin curtea casei. 

„ - Lucrați doar acasă, de unde aveți bani să vă cumpărați ceva? Vă ajută copiii? - Da. Se întâmplă copiii să mă ajute, uneori vinzi ceva de-al tău. - Dar unde vindeți, la piață? - Da, acolo la drum ies. - Și asta e tot din ce puteți face bani pentru propria existență? - De parcă mie aici multe îmi trebuie. Cartofi sunt, ceapă este, macaroane am cumpărat, hrișcă și încă ceva și gata. - Și peste tot unde vă trebuie ajungeți pe jos, și la Baccealia. - Până când pot, mă duc. Dacă nu voi mai putea, o să văd. O să plec la Căușeni sau Bender. - Adică oricum o să părăsiți satul? - Dacă nu voi putea, atunci va trebui.”

Un alt sat, care la fel duce lipsă de locuitori, este Plop, la fel amplasat în raionul Căușeni. Deși are mai multe case, în comparație cu satul Tricolici, o bună parte dintre acestea sunt abandonate și fără viață. Am avut noroc să-i întâlnim pe soții Procop, care sunt printre puținii rămași în localitate. 

„- Vedem foarte puțini oameni aici la dvs în localitate, cam câți sunteți? - Cam câți... Mitea - Și-i băi? - Cam câți oameni măi.. iaca eu nu țin minte. Am numărat și am uitat. - Bună ziua! - Bună ziua! - Cam câți oameni, câți locuitori sunteți în satul Plop? - Iaca amuș îți spun. 1,2, 3, 4, 5.....15, vreo 15 oameni. - Care oameni, case, măi. - Familii am în vedere. - Cum vă descurcați aici în sat? - Cam așa, încetișor. - Greluț? - Cam greu tare, nu că... - Dar cu ce vă confruntați dvs, dacă spuneți că vă este un pic cam greu. Ce vă lipsește aici în sat? - Tăt lipsește. Magazin n-avem. - Dar dacă nu aveți magazin, unde dvs vă deplasați ca să mergeți să vă cumpărați produse? - Ca eu să mă duc după o pâine, tre să mă duc 3 km până la Zoloteevca. - Vine și sâmbăta și ne aduce. - Ei, vine sâmbăta. - Da cine vă aduce sâmbăta? - Este la Florica un magazin și vine și la noi sâmbăta”.

„ - Când aveți așa nevoie, unde mergeți, la Căușeni la piață, când vreți să faceți cumpărături ? - La Căușeni. La Căușeni, în altă parte unde. - Am văzut că aveți stație, aveți aici transport care să vină sa vă ia sau nu? - Ei, merge rutiera Căușeni de trei ori pe săptămână. - De trei ori pe săptămâna, asta cam în ce zile? - Duminica, marți și vinerea. - Dar dacă aveți nevoie în alte zile, cu ce vă duceți? - Da alte zile... căutăm mașini, nănim, plătim. - Chemați taxi? - 200 de lei până la Căușeni. - 200 de lei? - Da. - Și vă permiteți așa, 200 de lei ...? - Nu ce să faci, dacă trebuie noi ne ducem. - Sunteți la pensie dvs? -Da. - Ce pensie aveți dvs aproximativ? - Două mii și ceva. Ei, două mii tu. Dar eu am 1500. Ce să faci cu două mii. Eu mă duc la Căușeni și vin acasă nici cu producție, nici cu bani.”

Satul, la fel ca multe altele din regiune, avea în trecut o populație mult mai mare. Însă, șansele ca localitatea să renască vreodată se reduc la zero, din cauza că primăria s-a mutat la Baccealia, s-a închis școala, grădinița și magazinul.

„ - Ce vă lipsește dvs în sat, și ce vă doriți cel mai mult? - Ei, ce să ne mai dorim, dacă au rămas doar câțiva oameni. - Dar cum credeți, de ce a plecat lumea de la voi? - Sunt bătrâni care au murit. Ce numai de la noi s-au dus, se duc ei toți. - Dar sunt familii tinere aici în sat sau nu? - Nu prea. Cine tineri? Tineri de la 50 de ani în sus”.

„ - Aici încă din 2012 s-a închis primăria, s-a stricat și școala, și sadikul și tot s-a dus. Și magazinul, și... - Adică din 2012 dvs nu mai aveți nimic aici? -Da, da, da.” 

„ - Dvs., iată, din tinerețe dacă vă aduceți aminte, cîți oameni erați, erau mulți oameni sat? - Erau, erau. Erau mulți oameni aici bre. Suta era. - Adică, o sută de oameni? - Ei, hai așa, cel puțin o sută de oameni erau. D-apoi uitați-vă singuri. Aici trăiau, aici trăiau. La vale trăiau. D-apoi câte case stricate, părăsite. Era, era frumos aici.”

L-am rugat pe bărbat să ne facă o excursie prin satul care cândva clocotea de viață. Ne-a povestit că funcționa o casă de cultură, iar școala, după ce s-a închis, a devenit fermă de capre și depozit pentru fân. Iar fosta primărie este acum o casă de locuit. 

„- Acolo e școala dvs, da? - Da, asta o fost ospătoria, or cum, stolova. - Ospătoria din cadrul școlii. - Da, da. În partea ceea a fost școala. - Iaca aici este un băiat, ține capre și el ține aici. - Dar în clădirea asta nu-i nimic, nu se folosește, e a nimănui. - Nu-i nica. Îi a nimănui. - Și de ea se folosește doar acest băiat care ține capre în fosta școală din satul Plop? - Și porci. - Care este părerea dvs., dacă înainte asta era o școală și acum a ajuns să fie.. nu știu, iată un adpost pentru capre sau să se țină aici niște fân? - Nu dap ce... - Nu vă pare rău că s-a ajuns la așa situație? - Nu dap ce s facem. Ce putem face noi, noi nu putem face nimic. -Aici e magazinul, corect? De fapt, a fost. - Da. - Dom kuliturî, la deal. - Așa, casa de cultură a fost la deal. - Aici primăria a fost. - Aici unde este casa aceasta, a fost o primărie, da? - Da”.

La câțiva kilometri de Plop se află satul Florica. Deși este o localitate mai mare, se confruntă cu numeroase lipsuri. Școala a fost închisă din cauza numărului mic de elevi, care în ultima perioadă au rămas circa 30 de copii. Anul acesta, și-au pus lacăt la uși grădinița și oficiul poștal, iar pensia oamenii o primesc la singurul magazin din sat.

„În satul Florica activează un singur magazin. Acesta este și magazin, însă oamenii aici pot să vină să-și achite facturile sau să-și primească pensia.” 

„- Oficiul poștal a fost închis. Tot anul ista. - Tot anul ăsta, chiar dacă aveți 300 de oameni? - Șaptezeci și ceva de pensionari și s-a închis. Fiindcă au spus că nu le convine să plătească, fiindcă încăperea e rece și puneau căminul și multă lumină se cheltuia. - Adică din acest an s-a închis și grădinița, și oficiul poștal? - Da. - La noi pensia le-o dă la magazin. S-a permis doamnei vânzătoare de la magazin, să dea drumul la pensie”.

Deși școala este închisă, în sat funcționează o bibliotecă.

„ - Școala, îi demult închisă, dacă nu mă greșesc, îmi pare că din 2009, sau... iată nu țin minte precis, dar demult. - Și de atunci copiii se duc la Baccealia cu transportul. - Da, da. Este transport, este autobusul. - Dar aveți grădiniță, vedem doar grădiniță creșă. - Grădinița a fost, până în luna mai a lucrat și a fost închisă. De la 1 mai este închisă, fiindcă copii sunt puțini. - Și ea n-o să mai lucreze? - Nu cred, fiindcă erau 5 copii și 6 lucrători. - În general, cum este situația la dvs în localitate, cum o vedeți dvs? - În perspectivă? - Da. - Nu știu, o să se micșoreze populația cu totul, fiindcă mulți pleacă în Europa și își iau familiile, tineri. - Dar înainte câți locuitori erau? - Erau mai mulți. - Mai mulți asta, aproximativ, dacă acum sunt 200-300, înainte cum era, era dublu numărul? - Erau, erau mai muli atunci pe timpurile celea, mai multă populație. Socotiți că atunci aveau toți de lucru. Acum cu transportul e greu, de trei ori pe săptămână vine transportul spre Căușeni, de asta mulți pleacă”. 

Sătenii pe care i-am întâlnit pe drumuri ne-au spus că sunt nemulțumiți de închiderea grădiniței și a altor clădiri de menire socială. 

„ - Aveți aici poștă, magazin? - Nu, este magazin, dar plătim comunalele la magazin. - Adică poștă nu aveți? - Nu. - Așa, în genere, cum vă descurcați în sat? - Pentru mine normal, pentru acești bătrâni mai greu. - Punct medical, la fel, am înțeles că nu aveți în sat. - Nu. - Și când aveți nevoie or urgență, unde mergeți? - La Baccealia. - Grădiniță macar să fie. Șed copiii acasă. - Copiii dvs stau acasă? - Nu, până ce-o fi n-am, dar o să am degrabă. - Dar grădinița au închis-o acum. - Da. - Și o să fiți nevoit să duceți copilul la Baccealia? - Da. - Și asta cumva nu chiar atât de mult vă avantajează. - Nu.”

Toate aceste sate fac parte din comuna Baccealia. Am mers la sediul primăriei, ca să discutăm cu cei din conducere despre planurile pentru satele depopulate. Pe loc am găsit-o pe secretară, dar, pentru că e proaspăt angajată, nu ne-a putut oferi informații.

„Aceste sate nu-s de azi și nu-s de ieri, ele sunt din 2011, 2013 eu chiar nu știu precis. Nu pot să vă spun mari detalii. Ele au fost în comuna Coșcalia, pe urmă au trecut în coace. Mai exact în ce an... - Dar de ce ele din Coșcalia au trecut în comuna Baccealia? - De fapt, locuitorii singuri au cerut ca să treacă. Dar de ce au cerut... Acolo sunt mai multe detalii, mai bine doamna primar o să vă spună, pentru că chiar nu pot să vă spun multe detalii”. 

După un șir de insistențe, am reușit să discutăm la telefon cu primara comunei Baccealia. Aceasta ne-a spus că scăderea numărului populației în satele filmate de noi este cauzată de migrația masivă. 

„- Din ce cauză au rămas satele fără oameni? Din cauza că populația foarte mult migrează. În jur de 400 de oameni avem mai puțini. Satul Tricolici a fost în comuna Baccealia de când s-a format satul. Elevii trebuia să vină la noi la școala de circumscripție. Dacă s-ar deschide niște locuri de muncă. Condiții într-un timp mai scurt. Noi în realitate în Tricolici nu avem populație. S-a redus nr. populației”.

Potrivit datelor statistice, 90 la sută din satele Moldovei au sub 5000 de locuitori.

Un reportaj de Gabriela Ursu

 Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.

/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram