Președinta, ministrul Culturii, șeful Parlamentului și alți oficiali au venit astăzi, cu flori în mâini, la Palatul Național, pentru a-i aduce omagiu lui Spiridon Vangheli. Sergiu Prodan ne-a spus că a crescut cu cărțile regretatului scriitor și că opera lui „va rămâne ca o ușă în copilărie”.
„Eu îmi amintesc de Guguță din copilăria mea, pentru că am crescut cu această carte, la bunei, pe cuptor. De fapt era singura carte acolo pe cuptor, imaginația mea zbura foarte departe și cred că fiecare din noi s-a regăsit în această carte, în mahala buneilor. Cartea lui Spiridon Vangheli va rămâne ca o ușă în copilărie, deschizând cartea, ne scufundăm în această copilărie și atunci nu mai contează câți ani ai”, ne-a spus ministrul Culturii.
„Eu ultima dată m-am văzut cu dumnealui, la USM, a fost Bookfest, am fost cu fetița mea. Am avut prilejul să urc pe scenă alături de el, asta a fost ultima mea interacțiune cu maestrul. E o durere, o durere mare, nu este doar un scriitor pentru copiii din Republica Moldova. Am citit niște analize, niște opinii, el este considerat scriitor al tuturor românilor și faptul că operele sale se traduc în alte țări ne face să fim mândri și ne obligă să păstrăm memoria și pe acel Guguță din fiecare dintre noi. Dumnezeu să-l odihnească”, a menționat Igor Grosu.
Și Ludmila Stalinaia, deputată în primul Parlament al țării, își amintește cu drag de Spiridon Vangheli. Copii săi au învățat limba română de la soția scriitorului, care era profesoară, ne-a spus aceasta.
„Drapelele UE și Moldovei sunt puse la capul lui Vangheli, ca să fie luate cu el și arătate soției sale. Am vrut ca el să aib cu dânsul tricolorul și drapelul Europei. Am fost foarte apropiați. Soția lui mi-a învățat copiii, a predat limba română. Eu am învățat limba română datorită lui. Am fost prieteni, îl luam cu mine peste hotare la zilele culturii Moldovei, am fost în Japonia împreună. Îmi pare rău că așa s-a întâmplat, dar totuși el a trăit 92 de ani. Și el e unicul scriitor care are atâtea lucrări traduse, în mai mult de 40 de țări, 40 de limbi. El e Vangheli al nostru”.
La ceremonia funerară au venit și președinta Maia Sandu, ministrul Educației, Dan Perciun, primarul Ion Ceban, fostul premier Ion Chicu, dar și ex-liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
Amintim că Spiridon Vangheli s-a stins din viață pe 21 iunie, la o săptămână după ce a împlinit 92 de ani.
Renumitul scriitor basarabean s-a născut la 14 iunie 1932, la Grinăuți, județul Bălți, astăzi, raionul Rîşcani. În activitatea sa literară de peste cinci decenii, Spiridon Vangheli are în palmares nenumărate diplome naționale și internaționale. În 1974, la Rio de Janeiro, Brazilia, Vangheli a primit distincția Andersen, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni povestitori din lume.
„Vreau nu vreau, dar vine vremea să mă duc și eu unde a plecat Grigore Vieru, voi pleca și eu, în schimb rămâneți voi. Voi veți fi scriitorii de mâine, miniștrii de mâine, pictorii, medicii de mâine. Pentru voi mi-am pus tot sufletul ca să creșteți mari și frumoși și luați toate problemele care nu am știut să le rezolvăm noi”, spunea Spiridon Vangheli.