Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni

„Sicrie ale Soldaților Francezi”, „Palme roșii”, „Steaua lui David”. Mai multe provocări produse în ultimul an în Paris cu participarea unor tineri  din Moldova au pus pe jar serviciile secrete franceze și pe cele moldovenești.

Timp de jumătat de ani, Cutia Neagră PLUS a investigat aceste cazuri, încercând să găsească legătura dintre ele. Am stabilit că executorii implicați în provocările de la Paris au conexiuni cu protestele lui Șor de la Chisinau, cu o acțiune de vandalizare a casei procurorului general Ion Munteanu, dar și cu o simpatie fanatică pentru Federația Rusă. Scopul provocărilor este de a destabiliza opinia publică din Moldova și din Franța.

În dimineața zilei de 7 iunie, mai mulți parizieni au surprins la ieșirea din casă desene macabre cu sicrie, pictate în roșu, pe clădiri. Imaginile, însoțite de mesajul „Soldat francez în Ucraina”, au fost calificate imediat de presa franceză drept o nouă acțiune de destabilizare orchestrată de serviciile rusești. Autorii misterioaselor desene au fost prinși fără efort de poliția din Paris. Presa franceză a titrat că tinerii provocatori sunt trei cetățeni moldoveni de 18, 20 și 23 de ani. Doar atât!

Pentru că aceasta nu este prima provocare de acest fel din capitala Franței, cu implicarea  moldovenilor, Cutia Neagră PLUS a decis să le investigheze. Puse cap la cap, toate aceste cazuri par să facă parte dintr-un scenariu mai mare de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu un act de vandalism produs în noiembrie 2022 la casa procurorului general Ion Munteanu, dar și cu protestele organizate de Partidul Șor în aceeași perioadă. Cât despre comanditari, toate ițele duc la Moscova. 

Moldovenii desenează sicrie la Paris

Cei trei moldoveni care au desenat sicrie roșii pe clădirile din Paris erau stabiliți cu traiul în trei colțuri diferite ale lumii. Pe 6 iunie curent, aceștia au fost adunați de un misterios organizator la Paris. Le-au fost înmânate tuburi de graffiti, șabloanele cu sicrie pentru desene și adresele clădirilor pe care să le aplice. 

Gabriel Furdui este cel mai tânăr dintre provocatori. Are 18 ani și a venit la Paris din Portugalia. A ajuns acolo cu aproape 2 ani în urmă, pe când era încă minor. În Moldova, Gabriel a locuit în satul Botnăreștii Noi, din raionul Anenii Noi.

Sătenii ne-au povestit că acasă a fost implicat în mai multe furturi. S-a ales cu dosar penal, a fugit din țară și a fost anunțat în căutare de oamenii legii. 

Datele obținute de Cutia Neagră arată că tânărul a părăsit R. Moldova încă pe 29 noiembrie 2022. 

Se întâmpla la câteva zile după ce polițiștii moldoveni au făcut percheziții în casa în care locuia cu mama și tatăl său vitreg - Alexandr Grigorenco. 

Un om cheie în organizare aprotestelor Partidului Șor

Ultimul a fost reținut pentru implicare în acțiuni de destabilizare organizate de Partidul Șor. Imagini de la percheziții au fost făcute publice încă atunci de Poliție.

Alexandr Grigorenco a jucat un rol important în organizarea mai multor proteste ale Partidului Șor. 

Surse din poliție ne-au dezvăluit că bărbatul a procurat ouă, prezervative și vopsea care au fost aruncate în polițiști în timpul protestelor lui Șor din toamna anului 2022. 

L-am surprins pe Grigorenco și în imaginile filmate în timpul altercațiilor cu polițiștii la unul din aceste proteste. 

Tot Grigorenco i-ar fi asigurat cu cele necesare pe tinerii care au vandalizat poarta casei procurorului general Ion Munteanu, pe 10 noiembrie 2022. 

Am mers acasă la Grigorenco, în Botnăreștii Noi, în speranța să găsim răspunsuri la mai multe întrebări. Dar am găsit-o doar pe mama bărbatului. Femeia spune că Alexandr este plecat cu soția în Federația Rusă.  „În martie are un an de zile de când e plecat. Casa e pustie. El mai sună și mă felicită cu sărbătorile și atât”, ne-a spus femeia. 

Toate încercările noastre de a lua legătura cu Gabriel au eșuat. Eliberat la 3 zile după arestul din Paris, băiatul a fost expulzat din zona Schengen și a dispărut.

A ajuns la Paris de la Moscova

La fel de negăsit este și Andrei Lîsîi, un alt participant la provocarea cu sicrie din Paris. Tânărul are 20 de ani, iar în Franța a venit de la Moscova.

În toamna anului 2022, pe când locuia la Bender, Andrei Lîsîi a fost recrutat, împreună cu mai mulți tineri, să participe la protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău. 

În 2023, Andrei s-a mutat cu mama și frații mai mici în satul Bumbăta, din raionul Ungheni. 

Sătenii povestesc că iarna trecută, fratele minor al lui Andrei Lîsîi l-a bătut crunt cu o lopată pe un bătrân din sat, care a murit ulterior la spital. Băiatul și-a recunoscut vina și în prezent își ispășește pedeapsa în penitenciar. „Ei s-au născut aici în sat. După asta au dispărut o perioadă de timp prin Transnistria. În urmă cu 2 ani, ei au revenit. Cât a fost pe aici, el (n.r. Andrei Lîsîi) a lucrat prin Cehia. Când (n.r. fratele lui) l-a omorât pe socrul meu, el a venit din Cehia să-l ajute. A stat vreo două săptămâni și a dispărut. Și nu a mai fost pe aici”, ne-a spus un bărbat din sat.

Am mers la casa lui Andrei din Bumbăta, în speranța că vom afla de la rude cum a ajuns tânărul să fie implicat în acțiunea provocatoare din Franța. Acasă erau doar frații săi mai mici. Pe mamă am găsit-o ulterior  la serviciul ei din Chișinău. Femeia ne-a spus că Andrei a plecat la Moscova cu 3 luni în urmă: 

R: Noi suntem de la presă. Voiam să discutăm despre fiul dumneavoastră, Andrei.

LB: El e la Moscova. 

R: - Sigur? Dumneavoastră știți că el a fost arestat în Paris?

LB: În Paris? Dar ce căuta acolo? El este dus (nr. la Moscova) la un prieten, de la Bender. Băiatul acela lucrează la Moscova. Nici nu-i de la Bender, dar de la Varnița, Anenii Noi, Ceavdar Andrei. La acest băiat e dus. Ei au învățat într-o clasă.

R: Și nu v-a spus că e la Paris?

LB: Nu!”, ne-a spus mama lui Andrei.

Femeia afirmă că a vorbit ultima dată cu Andrei chiar înainte să fie arestat la Paris. „Mi-a spus: Mămică, eu nu am să am internet. Când o să am, singurel o să te sun. De asta și stau fără griji”, a adăugat femeia.

Postările lui Andrei pe o rețea socială confirmă că acesta era la Moscova înainte de a se duce la Paris. Pe 9 mai, băiatul a postat o poză chiar din fața Kremlinului. La o săptămână de la eliberarea din arest, Andrei încă nu o sunase pe mama sa. 

Denis Malendra este cel mai mare dintre „pictorii” de sicrie de la Paris. Tânărul are 23 de ani. Este originar din satul Tvardița, raionul Taraclia, dar din pozele postate pe Facebook putem deduce că în ultima perioadă a locuit la Chișinău. 

Potrivit informației deținute de Cutia Neagră Plus, Denis Malendra a ieșit din R. Moldova pe 6 iunie curent. A plecat însă la Londra cu o cursă avia regulată. Iar a doua zi, tânărul a fost reținut deja la Paris.

Pe 11 iunie, Tribunalul din Paris a decis să-i elibereze pe cei trei moldoveni din arest. La solicitarea noastră, instanța ne-a comunicat că tinerilor le-a fost aplicată câte o amendă de 15 mii de euro și au primit statut de martor asistat într-un dosar în care este cercetată apartenența lor la o organizație infracțională. Autoritățile franceze nu dezvăluie detalii despre cum au fost recrutați cei trei, cine i-a adus la Paris și câți bani li s-ar fi oferit pentru actul de huliganism.

Coordonatorul grupului - activ la protestele Șor

Un alt lucru despre care nu s-a comunicat public este că a existat încă un grup de moldoveni care au desenat sicrie la Paris. Membrii acestuia însă nu au fost reținuți de polițiștii francezi. 

Cutia Neagră a reușit să afle că cel care ar fi coordonat grupul a fost Daniel Dilan, un tânăr de 23 de ani din Bender, regiunea transnistreană. Daniel a fost un participant activ la protestele organizate de Șor în 2022.

Tot el a fost unul dintre cei șapte provocatori care au vandalizat casa procurorului general. Vă amintim că în pregătirea acelui act de vandalism, potrivit poliției, a fost implicat și tatăl vitreg al lui  Gabriel Furdui, cel mai tânăr participant la provocarea cu sicrie de la Paris. 

În timpul protestelor, Grigorenco și Dilan se aflau de multe ori chiar alături. 

 Șeful Inspectoratului Național de Investigații, care a documentat în Moldova persoanele implicate în provocările din Paris, ne-a confirmat existența celui de-al doilea grup, dar nu și implicarea lui Daniel Dilan. „La prima etapă s-a stabilit implicarea a trei cetățeni în această faptă. Ulterior, după reținerea lor s-a mai stabilit că au fost implicate și alte 3 persoane în comiterea acestei infracțiuni. MUSCA S-a stabilit din declarațiile persoanelor reținute”. A declarat Arcadie Catlabuga pentru Cutia Neagră.

Sicrie la poalele Turnului Eiffel

Cu trei zile mai devreme ca provocatorii moldoveni să deseneze sicrie pe pereții din Paris, la poalele Turnului Eiffel au fost descărcate 5 sicrie din lemn. Acestea erau acoperite cu un drapel francez, și aveau inscripționate practic aceleași cuvinte: „Soldați francezi morți în Ucraina”.

Cei trei suspecți arestați sunt un ucrainean încă minor, un german și un cetățean bulgar, care conducea dubița din care au fost descărcate sicriele. La interogatoriu, toți trei au confirmat că au fost plătiți cu 120-400 de euro. În telefonul bulgarului, anchetatorii au găsit un schimb de mesaje cu un alt bulgar, implicat mai devreme într-o altă provocare la Paris.  

Este vorba despre câteva desene cu mâini roșii, aplicate la mijlocul lunii mai pe Memorialul Holocaustului din Paris. Autoritățile franceze au pus cazul pe seama serviciilor secrete ruse.

"Stelele lui David" desenate de moldoveni din regiunea Transnistriană

Lanțul acțiunilor de destabilizare își are începutul la Paris încă în toamna anului trecut. Protagoniștii primului incident au fost tot cetățeni moldoveni. Aceștia au primit bani să meargă în Franța special pentru această operațiune. Și în acest caz conexiunile duc la protestele Partidului Șor. 

În octombrie 2023, după începerea războiului între Israel și Fâșia Gaza, în timp ce în Franța și în alte state europene se organizau proteste masive împotriva războiului, pe pereții mai multor clădiri din Paris au apărut sute de desene cu simbolul evreiesc „Steaua lui David”, care se regăsește și pe drapelul statului Israel.

Autoritățile franceze au stabilit că desenele au fost aplicate de 4 cetățeni moldoveni. Doi au fost reținuți, iar ceilalți doi au reușit să fugă. Cutia Neagră Plus a aflat că toți 4 locuiesc în stânga Nistrului și au fost racolați și plătiți de aceeași persoană să meargă la Paris. 

Alexandr Cocii și partenera sa Galina Ghevcan au venit în Franța pe 26 octombrie 2023, la bordul unui avion de pe ruta Chișinău-Paris. La o săptămână, au fost reținuți de poliția franceză, dar eliberați la scurt timp și deportați în R. Moldova. Interogați de anchetatorii francezi, ei le-au povestit că au fost plătiți de un cetățean rus, care le-a asigurat și deplasarea, și cazarea la Paris.

Participant activ la protestele Partidului Șor

Alexandr Cocii a fost anterior un participant activ la protestele Partidului Șor. L-am surprins pe Cocii în imagini la protestul din 22 octombrie 2022. A stat chiar alături de Alexandr Grigorenco, tatăl vitreg al lui Gabriel Furdui, implicat în provocarea cu sicrie de la Paris. Cei doi bărbați se aflau în prima linie, printre cei care au forțat cordonul polițiștilor. 

La protestul din fața Procuraturii Generale, Cocii s-a aflat mai tot timpul în grup cu Grigorenco și  Daniel Dilan, tânărul vizat în episodul cu sicriile de la Paris.

Alexandr Cocii a făcut parte și din grupul de provocatori care a vandalizat poarta casei Procurorului General. Atunci a fost chiar reținut de Poliție. 

Oamenii legii fac conexiunea între cele două acțiuni provocatoare organizate la Paris cu grupul Șor. „Dacă ne referim la cazul Steaua lui David din toamna 2023, a fost stabilit organizatorul și comanditarul, cetățean al R. Moldova. Dacă vorbim de primul caz, casa procurorului general, atunci aceste persoane au acționat la comanda grupului Șor. Al treilea caz cu certitudine nu putem să vă spunem. E prematur acum să spunem de cine au fost comandați, dar avem stabilită legătura dintre aceste 3 cazuri. Este o persoană care a fost implicată în toate 3 cazuri”, ne-a spus șeful Inspectoratului național de Investigații.

Maxim Ciugureanu, un tânăr de 20 de ani din orașul Bender, și Vera Ciobanu din aceeași localitate sunt ceilalți doi moldoveni care au desenat stelele lui David pe clădirile din Paris. Au ajuns împreună în Franța pe 28 octombrie 2023, cu aceeași rută avia Chișinău-Paris. După ce și-au îndeplinit misiunea au părăsit teritoriul Franței înainte ca autoritățile să le dea de urmă. Au revenit tot împreună în Republica Moldova pe 2 noiembrie, dar pe cale terestră, prin vama Albița. 

Reporterul Cutiei Negre a reușit să ia legătura cu Vera Ciobanu. Femeia a recunoscut că a fost toamna trecută în Franța, însă a închis telefonul când am întrebat-o despre desene.

Rusul este de fapt un fost politician din R. Moldova

Polițiștii francezi au stabilit că finanțatorul și organizatorul provocării cu Stelele lui David este de fapt tot un cetățean moldovean - Anatolie Prizenko. Acesta a fost anterior implicat în politică, având viziuni pro-ruse. 

Din anul 2006, Prizenko  a fost activ în viața politică din regiunea transnistreană. A fost susținător al partidului „Obnovlenie”, cea mai cotată formațiune din stânga Nistrului în acea perioadă,  finanțată de holdingul Sheriff. Partidul l-a propulsat pe Evghenii Șevciuk la conducerea legislativului local. Anatolie Prizenko gestiona atunci activitatea voluntarilor partidului care răspândeau materiale electorale.

În prezent, în fruntea  partidului Obnovlenie stă Galina Antiufeeva, soția lui Vladimir Antiufeev. Acesta a condus timp de două decenii structurile de securitate din regiunea transnistreană. În 2014, după invazia rușilor în estul Ucrainei, Antiufeev a fost desemnat vicepremier al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

(UPDATE: După publicarea materialului, Anatolie Prizenko ne-a contactat pentru a face precizări. Acesta declară că nu a fost implicat niciodată în politica din stânga Nistrului și nu a avut tangențe cu partidul „Obnnovlenie”) 

Anatolii Prizenco a fost implicat și în politica din dreapta Nistrului. Înainte de alegerile parlamentare din 2014, Prizenco promova Mișcarea Populară „Pentru Uniunea Vamală”. 

Mișcarea susținută de Prizenko a format atunci Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” împreună cu Partidul Social Democrat, condus de Victor Șelin și Partidul Regiunilor, creat de fostul bașcan al Găgăuziei Mihail Formuzal. Mișcarea „Pentru Uniunea Vamală” a devenit mai apoi Partidul Ruso-Slovean din Moldova, iar Prizenco a fost vicepreședinte al partidului.

Prinzenko a susținut și referendumul organizat în Găgăuzia în 2014, declarat neconstituțional de către autoritățile de la Chișinău. „Astăzi noi vedem ce divergențe există în jurul referendumului consultativ din Găgăuzia. Noi vedem că autoritățile de la Chișinău blochează regiunea găgăuză să organizeze referendumul local la care ei au tot dreptul”, spunea Prizenko într-un video postat pe pagina sa de Youtube.

În prezent, Anatolii Prizenko se declară om de afaceri. Acesta organizează traininguri de dezvoltare personală și evenimente pentru promovarea brandului de cosmetice „Oriflame”. 

Prizenco a recunoscut pentru Cutia Neagră PLUS că a plătit deplasarea și onorariile provocatorilor care au pictat stelele lui David.

„AP: Acum nimeni (n.r. dintre participanți) nu mai vorbește cu mine. Noi ne-am certat atunci.

R:  Dar dumneavoastră ați fost organizatorul?

AP: Eu am spus. Atunci da! Sigur. Eu am dat toate aceste răspunsuri. Eu aș vrea să uit această istorie din viața mea. Eu acum trăiesc liniștit, lucrez și nu vreau ca acest episod să continue în viața mea”, ne-a spus Prizenko la telefon. 

Au fost plătiți să meargă la Paris

Anterior, într-un interviu pentru o televiziune franceză, Prizenko a declarat că s-a implicat în acest caz la solicitarea unui misterios David, membru al Asociației evreilor din Franța. Acesta a promis că va acoperi toate cheltuielile. Discuțiile au avut loc în limba rusă. Astăzi, Prizenko afirmă că este supărat pentru că a fost tras pe sfoară și nimeni nu i-a acoperit cheltuielile suportate. 

„AP: Un bărbat pe nume David m-a contactat și mi-a spus că are nevoie de două persoane care să facă graffiti. Mi-a spus că este o acțiune pașnică și că vom primi câte 250 € de persoană.

R:Cine este David? 

AP: Este o persoană cu care am comunicat pe TikTok. El s-a declarat ca reprezentant al unei organizații de apărare a evreilor din Europa, cu numele „Scutul lui David”, a declarat Prizenko pentru France TV.

Poliția moldovenească nu l-a interogat pe Anatolie Prizenko și nici pe celelalte persoane implicate în provocările de la Paris. „De fapt, toate aceste acțiuni nu au fost comise în R. Moldova și respectiv noi nu avem motiv să ne autosesizăm. Dar avem motiv să presupunem că toate aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu mult mai amplu de destabilizare a situației din R. Moldova. Noi nu am primit de la colegii din Franța o comisie rogatorie pentru a audia această persoană. La moment este prematur să ne expunem pentru că, posibil că urmează să primim o comisie rogatorie de la colegi și respectiv, la acea etapă persoana asta urmează a fi audiată”, crede șeful INI.

Veaceslav Valico - ghid și fotograf în Paris

În istoria cu Stelele lui David  mai apare un cunoscut personaj din R. Moldova,  Veaceslav Valico, asociat de mai mulți ani intereselor Rusiei în țara noastră.

În 2014, acesta a candidat la parlamentare pe listele blocului „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” din care făcea parte și Prizenko. Ulterior îl vedem în anturajul  guvernării lui Vladimir Plahotniuc. Iar în 2021, Valico a fost candidat independent la parlamentare, fiind susținut de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. 

În ultimii ani, Valico a prestat servicii pentru fugarul Ilan Șor. În vara anului 2022, îl vedem în calitate de organizator al unui concert în Piața Marii Adunări Naționale, cu rapperul rus Morgenstern. Tot acolo, Partidul Șor urma să organizeze un protest antiguvernamental, iar concertul ar fi fost o momeală pentru a ademeni mai mulți oameni la protest. În ultimul moment, rapperul rus s-a răzgândit să mai cânte la Chișinău. 

Întrebat la o emisiune Cutia NEAGRĂ despre banii cheltuiți pentru concert, Valico a părăsit studioul.

Și Valico, la fel ca și alți provocatori implicați în cazurile de la Paris, a participat la protestele organizate de Partidul Șor.

În 2021, Veaceslav Valico a fost plasat de autoritățile Ucrainei în lista persoanelor ce prezintă pericol pentru securitatea națională. 

În cadrul provocării de la Paris cu Stelele lui David, Valico a jucat rolul de fotograf și ghid. Pe 26 octombrie 2023, el a zburat în Franța împreună cu Alexandr Cocii și Galina Ghevcan și a fotografiat desenele aplicate de aceștia. 

„VV: Mi-au scris și mi-au propus să particip într-o acțiune civică în Franța. Eu am precizat ce este asta. Mi-au spus că este o acțiune pentru Israel. Eu am precizat detalii și ce va fi concret. M-au anunțat că va trebui de desenat simbolurile de stat „Stelele lui David” în susținerea evreilor în Franța. Tocmai începea persecutarea evreilor și eu am acceptat.

R: Cine v-a sunat?

VV: Nu, mi-au scris pe Telegram.

R: Cine v-a scris?

VV: Un om. Am început să comunicăm. Mi-a zis: „Veaceslav, eu v-am văzut pe TikTok. Mie îmi place poziția dvs civică. La noi coincid ideile”. Am zis: „Bine, poftim”.

R: O persoană total necunoscută?

VV: Absolut. Eu pe urmă am aflat că m-a recomandat Anatolii Prizenko.

Eu nu intru în detalii care nu-mi trebuiesc. Eu am avut o misiune concretă care mi-a fost pusă și eu am făcut-o. Eu am întâlnit oamenii la aeroportul din Chișinău. Am stabilit cine sunt. Am aterizat. Am ajuns. Ne-am cazat în hotel. Eu am avut sarcina să cumpăr un spray cu vopsea pe bază de cretă, iată așa un detaliu. Dar am fost în 3 locații în Franța și vopsea pe bază de cretă de tip spray nu era. Atunci am fost nevoit să cumpăr vopsea simplă de culoare albastră.

R: Dar șablonul pentru desen de unde l-ați luat?

VV: Șablonul era la băieți. Ulterior eu am cumpărat carton subțire și eu deja am tăiat toate celelalte șabloane.

R: Dar bani pentru a cumpăra cele necesare v-au transmis din timp? 

VV: Da, desigur! Mi-au transmis banii pentru drum, pentru bilete, pentru trai”, ne-a spus Valico.

"David" de pe Telegram i-a păcălit

Veaceslav Valico bănuiește că organizatorii acțiunii din Paris ar fi mizat din start pe faptul ca moldovenii să fie reținuți de autoritățile franceze. „Eu am impresia că primul grup trebuia să fie reținut. De ce? Pentru că primul punct, acolo unde noi am început să desenăm, ne-a fost dată indicația anume în acest grup. Au zis: „Duceți-vă anume acolo”. De ce anume acolo? Acolo e un perete mare și acolo trebuie de desenat. Când mergeam, ne-a întâlnit un arab, ora două noaptea. Zice: „Bună ziua! Aveți o țigară? Eu spun că nu fumăm. Alexandru aplică stelele: una, două, trei. Eu zic că ajunge. Nu, mai desenați. Unde? Acolo sunt 5,6,7 stele. Noi aveam așa presimțire că special ne țineau în acel loc ca să vină Poliția și să rețină acest grup. Când primul grup a fost reținut, eu am zis că merg acasă. Nu am cu cine lucra. Mi-au zis că trebuie să finisez lucrul. Așteaptă că va veni un alt grup. Peste două zile, sâmbătă, a venit alt grup, un băiat cu o fată. Și atunci am zis că eu singur fac ce trebuie, ale gun sector. Eu doar nu sunt locuitor al Parisului. Pur și simplu mergeam și unde vedeam pereți drepți, acolo desenam. Mai mult nimeni nu mi-a spus unde trebuie”, este de părere Valico.

Valico mai declară că i s-a promis un onorariu de 500 de euro după ce-și încheie misiunea la Paris, dar comanditarul nu i-a mai plătit banii. Cât despre aplicarea desenelor cu sicrie în Paris, Valico neagă orice tangență cu acest caz. „Tot ce știu eu despre acest incident, în consecință, este că tatăl unuia dintre cei reținuți s-a dus la Paris, a oferit acolo interviuri și partea franceză, pentru că eu comunic cu jurnaliștii francezi, care fac o paralelă a acestui om cu Șor. Asta e ceea ce mi-au povestit jurnaliștii francezi”, spune acesta.

Acțiuni provocatoare pentru a discredita Republica Moldova

Mihai Isac, expert în politică externă, consideră că aceste provocări din Franța au un dublu caracter. Pe de o parte, crede Isac, au scopul de a stimula apariția unor conflicte interetnice, iar de cealaltă parte, să discrediteze imaginea cetățenilor Republicii Moldova. „Am văzut propagarea unor elemente antisemite la nivelul societății franceze, care deja este afectată de conflictele interreligioase și interetnice, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu. Să nu uităm că în Franța locuiesc câteva milioane de persoane de religie musulmană și câteva sute de mii de religie iudaică. Pe lângă acest aspect particular intern francez, folosit și de radicalii francezi la alegerile europarlamentare din 9 iuni, avem și încercarea Federației Ruse de a folosi principiul “divide et impera” în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Crearea unei imagini proaste a diasporei în Occident ar ajuta intereselor geopolitice ale Federației Ruse”, crede Mihai Isac. 

"Legiunea Franceză recrutează"

Acțiuni de destabilizare care par să fie regizate din același punct de comandă au fost organizate nu doar la Paris, dar și la Chișinău. În majoritatea cazurilor este vizat statul francez, iar scopul ar fi să creeze panică în societate și să tensioneze relațiile dintre R. Moldova și Franța. 

La sfârșitul lunii aprilie, pe zeci de piloni din Chișinău, au fost lipite postere care anunțau că Legiunea Franceză recrutează soldați în R. Moldova. Pe afișe nu erau indicate date de contact. Imaginile au fost distribuite rapid pe mai multe pagini de Facebook și canale de Telegram, care anterior au promovat multe alte falsuri. 

Autoritățile au catalogat aceste acțiuni ca fiind parte a unei campanii de destabilizare. „Încă un fals grosolan tirajat. Oamenii legii investighează circumstanțele în care aceste afișe au fost răspândite în diverse locații și cum au fost lipite. Aceste campanii, cu ghilimelele de rigoare sunt organizate cu scopul de a induce frica în rândul populației”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului. 

Și Veaceslav Valico a distribuit un screen cu aceste postere pe pagina sa de Facebook. „Eu asta am distribuit împreună cu propriul comentariu. Eu am zis că nu cred că armata franceză face recrutări, mai degrabă cineva testează atfmosfera în societate pe ideea recrutării cetățenilor moldoveni într-o structură militară străină”, se apără Valico.

Mihai Isac consideră că aceste afișe fac parte dintr-un șir mai larg de sperietori rusești despre militarizarea și atragerea în Război a Republicii Moldova. „Astfel de moduri de a face propagandă în Republica Moldova au scopul de a crea o stare de iritare a populației, de naștere a unor sentimente antifranceze”, spune expertul.

Expertul crede că trebuie să ne așteptăm ca numărul știrilor false să crească în următoarea perioadă.

Recent, Valico a distribuit un nou fals legat de Franța. De această dată, moldovenii sunt speriați că autoritățile franceze intenționează să trimită în Republica Moldova 1500 de boschetari în timpul Jocurilor Olimpice care vor avea loc în curând la Paris. „Eu nu spun că cred în asta. Eu am distribuit ca un posibil scenariu, iarăși pentru a atrage atenția oamenilor”, ne-a spus Valico.

 Bulgarii care distrug bancomate la Chișinău

O acțiune provocatoare orchestrată din străinătate, după un scenariu ca în filme, a avut loc la Chișinău în această primăvară, cu o săptămână înainte de Paști. În noaptea spre 28 aprilie, zeci de bancomate au fost vandalizate, fiind stropite cu spumă poliuretanică.

Poliția a reușit să identifice făptașii - doi cetățeni bulgari, care au venit în R. Moldova cu câteva zile înainte la bordul unui avion de pe ruta Paris-Chișinău. Deși Poliția, le-a dat rapid de urmă, unul dintre bulgari a reușit să fugă prin vama Leușeni. Cel de-al doilea a fost reținut.

La audieri, bărbatul le-a povestit polițiștilor că au fost racolați în Franța de o persoană care le-a cumpărat biletele de avion, le-a rezervat hotelul și le-a plătit câte 1000 de euro să vină la Chișinău, fără să cunoască din timp ce urmează să facă. Ulterior au primit la hotel toate indicațiile. Într-un tufiș de pe malul râului Bâc, le-au fost lăsate două telefoane, două biciclete și tuburile cu spumă poliuretanică. Echipați cu toate acestea, cei doi au vandalizat bancomate ale mai multor bănci comerciale situate pe adrese care le-au fost comunicate prin mesaje telefonice.

Poliția nu a reușit să afle cine au fost organizatorii acestei provocări, dar analizează o posibilă conexiune cu actele de vandalism de la Paris. „Putem să presupunem că și acest caz are tangențe cu cazurile enunțate mai sus, dar o legătură clară între aceste cazuri nu avem constatată. De fapt, dvs aveți dreptate. Aceste acțiuni oricum au avut un impact negativ în societate. Probabil s-a intervenit la timp. Au fost identificate aceste persoane și nu au reușit să distrugă un număr mai mare de bancomate”, a declarat Arcadie Catlabuga.

Chiar dacă Poliția nu a anunțat atunci public despre vandalizarea bancomatelor,  pe o pagină de Facebook a apărut chiar a doua zi o postare în care scria că mai multe bancomate din Chișinău nu lucrează. Astfel, a fost lansată informația falsă că băncile ar avea probleme cu lichiditățile și cetățenii nu mai pot extrage bani. Mesajul avea scopul să provoace panică în societate în condițiile în care se apropiau sărbătorile de Paști și moldovenii își scot banii din rezervă.

Pagina de Facebook care a distribuit fake-ul se numea „Simple Overkill”, care până atunci promova aproape toate postările lui Veaceslav Valico. La finele lunii mai, pagina a dispărut, după ce compania „Meta” a anunțat că a șters mii de conturi de pe Facebook care dezinformau țintit publicul din R. Moldova. Pe 9 iunie, pe Facebook a fost creată o nouă pagină cu denumire similară „Simple Overkill 2” care la fel distribuie postările lui Valico. Totuși, acesta neagă că ar avea vreo legătură cu această pagină. „Eu nu am nicio legătură cu ea. Eu înțeleg ce se face. Este folosită resursa mea deschisă, videourile pe care eu le postez. Ei le distribuie, le promovează, oamenii se abonează la pagină și credeți-mă că ulterior pe această pagină va ieși o nouă știre incendiară. Și toți vor vorbi că este Valico”, crede Valico.

Atât anchetatorii francezi, cât și inspectorii de investigație din Moldova afirmă că există mai multe indicii care sugerează implicarea serviciilor rusești în provocările de la Paris și Chișinău. Ipoteza de bază, da este implicarea Federației Ruse în aceste acțiuni. Cunoaștem cu toții despre sumele de bani care sunt introduse pe diferite căi, inclusiv prin aeroportul Chișinău în R. Moldova. Aceste sume sunt folosite nu doar pentru finanțarea unui partid politic, dar sunt folosite inclusiv pentru acțiuni de destabilizare. Dar ceea ce am vorbit noi cu ceva timp în urmă face parte din acest scenariu. Toate acțiunile, inclusiv casa procurorului general, steaua lui David din Franța, inclusiv ultimul episod cu sicriile. Și nu în ultimul rând avem foarte multe cazuri de alerte cu bombă care la fel presupunem că fac parte din același scenariu de destabilizare a situației din Moldova, de a semăna panică în rândul populației, de a supraobosi organele de forță. Vă dați seama că la fiecare alertă cu bombă trebuie să intervii, nu poți să ignori și cumva suntem și testați cum reacționăm”, ne-a spus șeful INI.

Potrivit Radio France Internațional, moldovenii au fost prinși cum desenau cu vopsea neagră pe fațada clădirii în care își are sediul cotidianului Le Figaro. Au reușit să lase pe pereți șase imagini ce ilustrează avioane de luptă în formă de sicriu cu inscripția „Mirage pentru Ucraina”. Reținuți de jandarmi, moldovenii au declarat că pentru asta au fost plătiți cu o sută de euro fiecare. 

Imagini similare au fost observate, zilele trecute, și pe clădirea agenției France Presse din Paris. Nu este clar, însă, dacă și în acest caz autorii sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Fenomenul implicării moldovenilor în propaganda rusă din Franța, însă, cu siguranță există. De asta s-au convins colegii noștri de la Cutia Neagră PLUS. 

„Și la Paris și la Chișinău s-au întâmplat niște incidente. Aparent acte de huliganism, dar care au niște similitudini. De mai bine de jumătate de an lucrăm la niște investigații la a înțelege aceste cazuri izolate întâmplate la Paris și Chișinău. Ce am descoperit că ele de fapt sunt conectate între ele prin faptul că câțiva tineri din Republica Moldova, cei mai mulți dintre ei din stânga Nistrului, au fost implicați în organizarea unor provocări. Și care au fost plătiți de persoane necunoscute”, a vorbit realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, Mariana Rață.

Cât despre comanditari, toate drumurile duc... la Moscova. 

„Dacă ne referim la cazul Steaua lui David din toamna 2023, a fost stabilit organizatorul și comanditarul, cetățean al R. Moldova. Dacă vorbim de primul caz, casa procurorului general, atunci aceste persoane au acționat la comanda grupului Șor”, a declarat șeful Inspectoratului Național de Investigații, Arcadie Catlabuga.

Abonează-te la noul canal de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață”

/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Nu va participa la „nunți politice”: Renato Usatîi, despre susținerea candidaturii lui Stoianoglo la prezidențiale
/VIDEO/ Nu va participa la „nunți politice”: Renato Usatîi, despre susținerea candidaturii lui Stoianoglo la prezidențiale
Descoperire impresionantă: Cea mai rară balenă din lume, eșuată pe o plajă din Noua Zeelandă. Au fost văzute doar 6 în 200 de ani
Descoperire impresionantă: Cea mai rară balenă din lume, eșuată pe o plajă din Noua Zeelandă. Au fost văzute doar 6 în 200 de ani
IRI: Sandu, favorită în cursa pentru președinție. Actuala șefă de stat, urmată de Dodon și Usatîi
IRI: Sandu, favorită în cursa pentru președinție. Actuala șefă de stat, urmată de Dodon și Usatîi

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova

missing
15 iulie 2024, ora 09:03

Un fost jurnalist onest, premiat pentru activitatea sa, un lider al mișcării de renaștere națională și un om de afaceri, fac la greu propagandă în interesul Rusiei. Sunt foarte activi pe rețelele sociale, atacând parcursul european al RM, iar această activitate le-a adus unora prosperitate personală. 

Din solda lui Plahotniuc, la Dodon și Șor

Gabriel Călin este unul dintre cei mai activi și loiali bloggeri pro-ruși ai momentului. Începând cu toamna lui 2022, Gabriel Călin a promovat protestele organizate de Partidul Șor și pe liderii acestui partid. În aceeași perioadă, el a devenit deosebit de activ pe canalul său de TikTok, pe care adună sute de mii de vizualizări. Pe canalele sale de TikTok, Telegram și Youtube, Călin distribuie falsuri și narative ale propagandei ruse.

Canalul său de Youtube a devenit locul de întâlnire al acoliților lui Ilan Șor și al multor politicieni și activiști pro-ruși. Într-un interviu recent, Călin recunoaște că îi promovează pe Ilan Șor și Igor Dodon. „Pe Șor l-am atacat des. Acum nu îl mai atac, îi distribui postările și le voi distribui – și a lui, Șor și a lui Dodon. Ale tuturor”, a declarat Gabriel Călin.

La unison cu exponenții propagandei ruse, Călin spune că Republica Moldova este un stat aservit SUA și UE, iar Maia Sandu și partidul de guvernare sunt doar niște marionete în mâinile lor. Într-o emisiune din ianuarie 2023, moderată de Alexei Lungu, președintele Partidului Șansă, și la care a participat Diana Șoșoacă, deputata română cunoscută pentru mesajul său pro-rus, Călin afirma: „În Republica Moldova, la etapa actuală, majoritatea funcțiilor sunt deținute de descendenții acestui fond (nr. Soros). Ori este vorba despre președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, șeful SIS - toți oamenii aceștia vin de la Soros. Oare această politică, destul de periculoasă pentru Republica Moldova, este impusă de internaționala asta?”.

Într-un video de pe 4 decembrie 2023, care a strâns peste 116.000 de vizualizări, Călin îi speria pe moldoveni că Rusia va introduce vize și embargou produselor moldovenești. Motivul, spune acesta, sunt acțiunile neprietenoase la adresa Rusiei. „Săptămâna trecută, Rusia a aplicat embargou merelor moldovenești. Acesta a fost un răspuns la acțiunile neprietenoase din partea Republicii Moldova, cred că este clar tuturor. Trebuie să menționăm că mai departe va fi și mai rău. Cel mai probabil, într-un viitor apropiat, noi vom rămâne și fără exportul vinurilor în Rusia. Și, cel mai probabil, va fi introdus regimul de vize”, îi speria acesta pe moldoveni. 

Acesta este un narativ distribuit la scară largă de propaganda rusească.

La Moscova la sfat 

Legătura dintre Gabriel Călin și proiectele politice ale lui Ilan Șor este una directă. Bloggerul a participat, la finele lunii aprilie, la evenimentul de lansare la Moscova a așa-zisului Bloc „Victoria”. 

Trei zile mai târziu, la Moscova, a fost lansată și organizația „Evrazia”, care își propune oficial să promoveze interesele Rusiei în spațiul ex-sovietic, dar în realitate este un robinet de finanțarea proiectelor lui Șor din Moldova. 

Până în prezent, această organizație se laudă că a dus zeci de tineri din Republica Moldova la Moscova și le-a oferit granturi. Tot prin intermediul organizației „Evrazia”, bașcanatul Găgăuziei intenționa să ofere adaosuri la salarii și pensii, promise anterior de Evghenia Guțul.

La evenimentul de lansare a organizației „Evrazia”, au participat Evghenia Guțul și Vladimir Voronin (prin Skype), dar și Gabriel Călin, care a ținut și un discurs.

În slujba lui Plahotniuc

Propagandist de faimă proastă astăzi, Gabriel Călin a fost la începuturile carierei sale un jurnalist respectat. A activat la TV7 și Jurnal TV. 

Începând cu 2012, a intrat în solda oligarhului Vlad Plahotniuc. „Da! Am fost parte a aceste mașini (nr. de propagandă). Eu niciodată nu am făcut parte din echipa lui Plahotniuc. Eu am lucrat cu ei, eu pe toți îi cunosc, noi ne întâlneam câteodată, noi ne sfătuiam câteodată, dar eu niciodată nu luam vreo decizie”, a declara Călin într-un interviu recent.

Cei pe care astăzi Călin îi promovează și îi invită în live-urile sale au fost anterior subiecții investigațiilor și criticilor de pe site-urile pe care le administra. Se întâmpla în perioada 2015-2017, pe când Călin era parte a mașinăriei de propagandă a oligarhului Vlad Plahotniuc. El administra pe atunci mai multe portaluri de știri, cum ar fi Moldova24.info, Today.md, livenews.md și după spusele sale, era chiar unul dintre favoriții oligarhului fugar. „Eu nu eram membru al staff-ului. Da! Poate eu eram unul dintre favoriții lui. Eu simțeam asta”, a spus bloggerul.

Călin și site-urile sale au fost folosite de Plahotniuc în campanii de intimidare și de denigrare a oponenților politici ai acestuia. Unul dintre aceste portaluri a publicat sex-tape-ul în care a fost implicat fostul prim-ministru Vlad Filat. Călin spune că linșajul mediatic îi oferea satisfacție. „Eu primeam satisfacție de la faptul că de la ceea ce făceam eu politicienilor le era rău. Nu contează cine. Și până azi. Da! Eu sunt un sadist terminat”, spune Călin cu o sinceritate debordantă.

În 2017 Călin dispare brusc din viața publică. Sursele Cutiei Negre afirmă că fuga lui din Moldova a fost provocată de neînțelegeri legate de modul în care a cheltuit sume considerabile de bani primite de la Plahotniuc și Șor. S-a refugiat în SUA, unde a lucrat șofer de TIR. În noiembrie 2018, acesta este protagonistul unui accident teribil în Statele Unite. Reușește să scape nevătămat. Revine în țară, iar după fuga lui Plahotniuc reapare în spațiul public, de data această prestând în interesul lui Ilan Șor. 

Vilă și apartament de lux

Deși nu are un loc de muncă oficial sau o afacere profitabilă, în ultimii ani Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Și-a cumpărat un apartament de 93 de metri patrați în unul dintre cele mai luxoase blocuri din Chișinău. Prețul minim pentru un apartament cu două odăi în acest complex locativ este de 200.000 de euro. 

Gabriel Călin și-a construit de curând și o casă de vacanță pe un teren de 5 ari într-o locație pitorească de pe malul lacului Sălaș, din apropiere de localitatea Gura Bîcului. Din imaginile filmate cu drona, surprindem o casă din lemn, terasa la care acesta filmează o bună parte dintre interviurile sale și o altă construcție care pare a fi o saună. Bloggerul lui Șor a cumpărat terenul în 2020, dar casa și celelalte construcții încă nu au fost înregistrate la Cadastru. 

Gabriel Călin a fost surprins de mai multe ori prin oraș la volanul unui Volvo XC60. Prețul acestei mașini, la mâna a doua, pornește de la 30.000 de euro. 

Am încercat mai multe zile la rând să îl contactăm pe Gabriel Călin pentru a-l întreba din ce bani a procurat toate aceste bunuri. Asta în condițiile în care nu are un loc de muncă de bază, iar companiile în care este acționar nu declară activitate economică de mai mulți ani. Călin ne-a tot amânat de la o zi la alta.

După ce a aflat însă că am fost să îi filmăm vila, a răbufnit pe canalul său de TikTok. „Acum reiese că, despre oricine nu e de acord cu poziția partidului pe care voi îl pupați zi de zi într-un loc, trebuie să faceți investigații? Vă place să faceți parte din scenarii de genul acesta? Băi, câcăcioșilor și fricoșilor! Voi ați ajuns să vă temeți de oameni de rând ca mine?”, s-a dezlănțuit acesta pe pagina sa de TikTok.  

Serghei Banari – Echidistant, dar cu Rusia

Un invitat frecvent în live-urile lui Gabriel Călin este Serghei Banari. Puțin cunoscut opiniei publice, Serghei Banari este un adevărat star de TikTok și apostol al propagandei rusești. Oficial, se prezintă ca politolog, economist și om de afaceri și neagă că ar avea ceva în comun cu propaganda rusă. „Eu sunt expert, nu i-au apărarea niciunei părți. De ce pe mine mă urăsc în egală măsură rușii și ucrainenii? Pentru că nimănui nu-i place o părere echidistantă. Cum îmi e greață de propaganda pro-rusă, tot așa îmi e greață de propaganda Occidentală. Voi nu puteți să mă acuzați pe mine de lipsă de obiectivitate. Pur și simplu nu puteți”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.

Analiza noastră arată, însă, că mesajele transmise de acesta pe TikTok seamănă izbitor de mult cu retorica folosită la Moscova. 

Pe moldoveni îi numește frecvent „papuasî”. „Eu consider că noi suntem o națiune proastă și degradată. Iar eu, din păcate, sunt parte a acesteia. Nouă ne plac lozincile, când auzim cifre, ne doare capul”, a spus acesta într-un live pe TikTok.

Întrebat de ce îi numește așa, Banari ne-a spus că „“Papuasî” - vin de la oameni care locuiesc în colonii. Noi suntem o colonie. Noi ne numim o țară independentă și suverană, dar noi nu suntem nici independenți, nici suverani și nici nu suntem un stat. Noi suntem o țară cu mici elemente ale unei formațiuni politico-statale. Asta trebuie să înțelegem. De asta noi suntem papuași. Deoarece cuvântul oricărui om din afară, aici este privit ca dorința lui Dumnezeu”.    

În 2021, a vrut chiar să demonstreze în practică cât de „papuași” sunt moldovenii. Îmbrăcat în Moș Crăciun, Serghei Banari a aruncat în mulțimea adunată în fața unuia dintre magazinele sale de bijuterii aproximativ 1 kilogram de accesorii de aur și argint. Oamenii adunați acolo s-au călcat în picioare în lupta pentru a prinde o bijuterie gratuită. 

Narative la indigo cu cele ale propagandei rusești

În opinia sa, politicienii moldoveni sunt niște marionete, care nu sunt în stare să conducă Republica Moldova. Acesta folosește o retorică frecvent întâlnită în propaganda rusă și anume că toate deciziile se iau oriunde în altă parte, decât la Chișinău. „Acești papuași se adună – care sunt pentru Dodon, care sunt pentru Sandu. Băieți! Voi chiar nu înțelegeți că ei au înțelegeri asupra tuturor acțiunilor? Voi chiar nu înțelegeți că în spatele lor stau ambasadorii SUA și Marii Britanii, la comanda cărora ei (nr. Sandu și Dodon) fac flotări și așezări?”, spune Banari într-un video.

În unul din live-urile de pe canalul de TikTok al lui Gabriel Călin, la care a participat și politicianul Renato Usatîi, Serghei Banari propunea limitarea drepturilor moldovenilor din diasporă. „Eu nu înțeleg de ce o persoană care a fugit (nr. a emigrat) de greutăți și își rezolvă exclusiv problemele personale, mă pune pe mine într-o situație în care nu am de ales - să plătesc impozite care vor fi împărțite între sute de mii de oameni care îmi sunt străini”, s-a arătat total indignat acesta.  

Un mesaj asemănător a avut în 2020 și Igor Dodon.

În cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune GRT TV, moderată de Nina Dimoglo, Banari declara că Occidentul jefuiește Republica Moldova cu miliarde de dolari anual. „Eu și colegii mei am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că pagubele anuale pe care așa-zisul “Occident civilizat” le produce Republicii Moldova, sunt între 15 și 25 de miliarde de dolari anual”, a declarat Banari în cadrul emisiunii.    

Despre războiul din Ucraina, Banari promovează aceleași narative ale propagandei rusești, din care reiese că vinovat este, de fapt, Occidentul. „Acum cică Ucraina apără întreaga omenire. Voi sunteți debili? Ei (nr. ucrainenii) nici măcar pe ei nu se pot apăra. La moment, Ucraina este folosită ca instrument în mâinile anglo-saxonilor pentru pregătirea împărțirii lumii și încearcă să-i folosească pentru a produce pagube rușilor, pentru a le slăbi pozițiile de negociere. Acest război a fost provocat de către Occident. Există dovezi clare. Eu nu îi apăr pe ruși. 24 februarie este o lecție la acele greșeli pe care rușii le-au făcut în 2014, când au permis o lovitură de stat la granițele lor. Este greșeala lor (nr. a rușilor), dar ei o repară”, crede Banari.  

Tot el mai adaugă că ucrainenii poartă singuri răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum în țara vecină. „Mie de Ucraina nu îmi este milă, ea singură s-a adus în această situație. Dar mie îmi este milă de fiecare ucrainean, de fiecare copil ucrainean, de fiecare femeie ucraineancă și de fiecare băiat ucrainean mort. Pentru că are loc distrugerea viitorului Ucrainei. Dar de Ucraina nu îmi este milă? Deoarece timp de 31 de ani Ucraina a folosit regiunea separatistă din Tiraspol în calitate de centru de contrabandă. Și lor le era tot una de integritatea teritorială a țării mele”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.   

„Am pierdut o țară imensă”

Banari consideră că destrămarea Uniunii Sovietice este o tragedie, iar Stalin, Putin și Lukașenko sunt modele de politicieni, care au avut curajul să se opună Occidentului colectiv și degradant. „Noi am pierdut o țară imensă, o putere mondială - Uniunea Sovietică. Au pierdut-o de fapt încă bunicii și părinții noștri, începând cu martie 1953 (nr. moartea lui Stalin) și s-a terminat, după cum ne aducem aminte, pe 8 decembrie 1991 (nr. destrămarea Uniunii Sovietice). După 1991, pentru cei care au probleme cu memoria, eu vă aduc aminte că au fost jefuite toate (nr. fostele republici unionale) la fel. Și toate aceste foste republici sovietice semănau între ele pentru că erau coloniile Occidentului”, crede Banari.   

Totuși, Banari neagă că ar fi un nostalgic după comunism și URSS. „Eu niciodată nu am fost nostalgic după Uniunea Sovietică. Ați făcut o analiză foarte proastă. Eu mereu am spus că a fost o țară imensă care și-a încetat existența pe 5 martie 1953. Să nu regreți destrămarea unei țări imense, care unea câteva sute de popoare, poate doar un idiot. Dar să-și dorească refacerea URSS, poate doar un om bolnav. Asta nu este nostalgie, asta este un fapt”, s-a apărat acesta.

S-a lăsat de politică pentru a face bijuterii

TikTokerul Serghei Banari își câștigă însă existența dintr-o afacere de lux. El deține o fabrică de bijuterii la Bălți și mai multe magazine de bijuterii în Chișinău și Bălți. Într-un reportaj NordNews, Banari se laudă că la fabrica sa se folosește cea mai înaltă tehnologie și se produc bijuterii pentru branduri internaționale. „Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare. Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, declara Banari pentru Nordnews.

Banari are o experiență politică mai veche. Între 2007 și 2011 a fost consilier municipal la Bălți din partea PSD. A fost organizator al mai multor manifestații anti-PCRM, partidul de guvernare de atunci. Spre exemplu, în noiembrie 2008 Banari a organizat un protest prin care susținea postului de televiziune PRO TV Chişinău.

În septembrie 2008 pleacă din Partidul Social-Democrat, iar la începutul lui 2009 îl găsim deja unul dintre liderii organizației ”Prietenii Rusiei în Moldova”, condusă de fostul prim-ministru Vasile Tarlev. În 2011, îl găsim deja pe Banari în calitate de specialist în testările de tip poligraf. Viitoare sa soție a înființat atunci chiar și o companie care propunea testarea cu poligraful a politicienilor și funcționarilor de stat. 

Sergiu Banari este soțul jurnalistei Olesea Bolboceanu, care din 2019 este proprietara site-ului de știri Unimedia.info.

Propagandistul și conspiraționistul Roșca

Iurie Roșca este de departe cel mai important promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin, prin care justifică războiul din Ucraina și îl prezintă pe Putin ca pe un salvator. „Iluzia este că Putin este mare dictator. Aceasta este imaginea creată de Occident. Nu! El este negustor. Nici negociator, dar negustor. Rușii spun “targaș””, spunea Roșca într-un interviu pentru Gabriel Călin.

În ultimii ani, Iurie Roșca se poziționează drept adept al „ideologiei eurasianiste”, promovată de filosoful și politologul rus Alexandr Dughin. Roșca vorbește despre Occident ca despre un rău absolut și spune că viitorul Republicii Moldova este doar alături de Rusia. 

Pentru a stabiliza situația, pentru a avea o viață stabilă în Republica Moldova, a avea o creștere economică, direcția principală trebuie să fie bazată pe dialogul cu Rusia. Nu este un dialog ușor, este un dialog dificil, ei sunt un partener dificil, ei sunt frații noștri mai mari, dar noi avem nevoie de asta, nu ei! Pentru ei ce este Republica Moldova?”, declara acesta în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune afiliat lui Ilan Șor.

La începutul invaziei ruse din Ucraina, Iurie Roșca ne îndemna să ne rugăm pentru victoria lui Putin. „Noi trebuie să ne rugăm nu pentru încetarea acestui război, ci pentru continuarea lui și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”, a spus Roșca într-un live pe pagina sa de Facebook.

România și Republica Moldova „sclavii Occidentului colectiv”

Tot el este cel care a declarat că Occidentul colectiv ar vrea atragerea Republicii Moldova în război de partea Ucrainei.

Recent, la emisiunea PULS de la Canal 5, care face parte din holdingul fugarului Ilan Șor și căruia i-a fost suspendată licența, Roșca a declarat că vizita secretarului de stat american Anthony Blinken a avut drept scop principal o nouă încercare de a convinge liderii Moldovei să accepte să intre în război. 

Pentru că pe frontul ucrainean vedem că regimul de la Kiev suferă înfrângeri destul de sensibile. Deși finalul victorios este departe și cel mai probabil, britanicii, americanii și marionetele lor trebuie să extindă teatrul operațiunilor militare. Ei (nr. americanii și britanicii) au adus la putere această “echipă a lui Soros” nu pentru a apăra interesele poporului nostru, dar pentru a servi intereselor celor care i-au creat și i-au adus la putere”, declara Iurie Roșca.  

În martie 2022 Serviciul de Informații și Securitate a blocat mai multe site-uri care aparțineau lui Iurie Roșca, pentru incitare la ură și război. A continuat să propage narativele ruse pe canalul său de Telegram și pe cele două pagini de Facebook, care au câte 28 mii de urmăritori.

Despre România, Roșca spune că a ajuns un stat sclav al Occidentului, condus de marionete. „Rețelele atlantiste, care au cucerit în totalitate România. România este condusă de mafie cu încărcătură securistă și masonică. Acolo găsești ce vrei - Israelul, Marea Britanie, Statele Unite - numai nu România”, spunea Roșca în același interviu cu Gabriel Călin.

În 2020, Roșca a primit interdicție pe 5 ani de a mai intra în România. Motivul - promova falsurile și ideologia Kremlinului.

La începuturile carierei unionist și euro-atlantist

La începutul carierei sale politice Iurie Roșca era unul dintre liderii unioniști și un promotor al vectorului euro-atlantic de dezvoltare a Republicii Moldova. Nicolae Negru, fost coleg a lui Roșca în Frontul Popular își aduce aminte bine mesajele pe care le promova acesta. 

„La alegerile din 2005, Roșca pleda pentru integrarea europeană și mai mult dectât atât, el pleda pentru integrarea în NATO. Spunea el atunci că nici un stat care s-a integrat în UE nu a făcut asta fără să intre și în NATO. Atunci el a salutat și revoluția portocalie din Ucraina, venirea lui Iușcenko la putere. A spus că asta ne dă o șansă mai mare de rezolvare a conflictului transnistrean”, ne-a spus Negru.

În 2005, 11 deputați ai Partidului Popular Creștin-Democrat, în frunte cu Iurie Roșca, au oferit voturi pentru alegerea lui Vladimir Voronin pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Partida pro-europeană a conceput acel vot a lui Roșca ca o trădare. Pentru că a asigurat voturile necesare, liderul PPCD a fost remunerat cu funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Din 2009, fostul lider al mișcării unioniste din Moldova a schimbat retorica și a devenit unul dintre promotorii ideilor pro-ruse nu doar la Chișinău, dar și în România. Comportamentul lui Roșca a ridicat unele semne de întrebare încă de la început. 

„De la bun început au fost mai multe semne de întrebare cu privire la comportamentul sau politica pe care o promova Iurie Roșca. Eu cred că de la bun început el a fost infiltrat în mișcarea democratică. Se vorbea despre asta. Unii reprezentanți ai KGB-ului chiar sugerau că Iurie Roșca este al lor”, a declarat Nicolae Negru.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Yandex, umbra Kremlinului în Moldova. Ce scopuri urmărește compania apropiată lui Putin

Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram