Casele și apartamentele au început să se scumpească considerabil în Republica Moldova, în urmă cu patru ani, din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcție, dar și a creșterii inflației. Deși unii ar considera ca acest factor ar fi trebuit să afecteze doar prețul apartamentelor noi, experții spun că situația a dus automat și la scumpirea apartamentelor mai vechi.
„În 2020, când se construia un imobil, o tonă de metal costa 500 de dolari, în luna septembrie. Peste un an și ceva a fost procurat cu 2 mii de dolari tona de metal. Când au fost scumpirile, au crescut de patru ori practic. Acum au mai scăzut un pic, nu mai știu cât, dar nu mai e 500 de dolari”, a declarat Alexei Curti, directorul regional al unei companii imobiliare, în cadrul ediției de miercuri, 26 iunie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Potrivit lui Curti, prețurile au crescut și din cauza inflației.
„Nu are cum piața secundară să nu crească, când crește prețul la piața primară, atrage după ce și piața secundară”, a adăugat Alexei Curti.
Directorul agenției imobiliare a subliniat că nu vede în prezent nicio posibilitate ca prețul apartamentelor să scadă în condițiile în care cererea este în continuare foarte mare.
Deputata PAS Marina Morozova a menționat că unul din motivele pentru care prețul apartamentelor este atât de mare este cererea mare și oferta mică.
„Deci criza ofertelor natural impune o creștere a prețurilor. Când sunt mai mulți cumpărători și un singur vânzător, sigur că prețul o să se ridice”, a subliniat Marina Morozova.
Deputata a propus și soluții pentru a rezolva problema din domeniul imobiliarelor.
„Trebuie să încurajăm investițiile în domeniul imobiliar. Asta va descărca Chișinăul, prețurile se vor restabili și noi cetățenii vom avea mai multe oferte în care am putea decide unde să cumpărăm apartamentul sau casa”, a explicat Marina Morozova.