Porumbul este vedetă în această perioadă pe tarabele din piețe. Cu toate că prețul este încă destul de mare, oamenii nu ezită să-și satisfacă poftele. Acest lucru nu face decât să-i bucure pe comercianți care se grăbesc să vândă cât mai mult, pentru că în câteva zile prețul porumbului ar urma să scadă.
În aceste zile, porumbul este vedetă pe tarabele din piața centrală. Primul porumb este foarte fraged, numai bun de consumat fiert sau copt. Culoarea și mirosul îi ademenesc pe pofticioșii care nu prea se uită la preț și sunt dispuși să dea atât cât se cere pentru a putea savura din primii știuleți. Deși au apărut în vânzare cu doar câteva zile în urmă, bărbatul din imagini spune că a reușit să cumpere deja porumb de câteva ori.
„Cumpăr pentru a treia oară deja, este dulce, nu este furajer, este porumb dulce.
- Vă place?
- Mie nu prea, mai mult copiilor”.
„Pentru copii am luat, ei au pofte. Prețurile au scăzut, erau mult mai mari, se merită, mai ales după ploile care au compromis culturile agricole”.
„Pentru copilași.
- Dar cum vi se pare prețul?
- Destul de bun, este la fel ca anul trecut, nu mai mare”.
Veniți de la sute de kilometri, comercianții își laudă roada și spun că au depus multă muncă pentru ca astăzi să o vândă la piață. Chiar dacă prețul de acum este mai mare, vânzătorii spun că acesta urmează să scadă în următoarea perioadă.
„I-am udat cu apă și s-au făcut, dacă nu o făceam nu aveam așa roadă.
- Care sunt prețurile în acest an?
- Cinci, șase, opt, zece, 12 câțiva.
- Dar încep deja să scadă?
- Da, vor fi mai ieftini.
- Primii necesită mai multă apă și mai multe cheltuieli, de asta și prețurile sunt mai mari la primul porumb.”
„Prețul este 14 lei, a fost și 15 și 12, în funcție de porumb.
- Oamenii cumpără în număr mare sau aveți mai puține vânzări?
- Nu ne plângem, când avem mai mulți, când mai puțini.”
Comercianții ne-au mai spus că ploile din acest an au favorizat creșterea porumbului.
„S-au făcut mai repede în acest an?
- Da, au fost ploi și cu ajutorul Domnului a crescut mai repede porumbul în acest an.”
Porumbul, pe lângă faptul că este delicios, este și o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre și oferă o mulțime de beneficii pentru organism. Mai mult decât atât, porumbul este una din puținele legume care nu își pierde proprietățile după prepararea termică.