Inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, motiv de dispută pentru parlamentari. În timp ce guvernarea vorbește cu mândrie și e optimistă că într-un timp record am putea face parte din marea familie europeană, opoziția se arată rezervată, și spune că e puțin probabil, ținând cont că avem restanțe la o serie de capitole, inclusiv, justiție și corupție.
”Dacă facem trimitere la mai multe proiecte votate în Parlament, care ulterior au fost date peste cap de Curtea Constițională, ne indică la faptul că noi batem pasul pe loc.”
, Pasul dacă o să activeze în continuare așa, cu siguranță nici în 2050 nu vom adera la UE. Acuma trebuie să ne facem foarte bine temele, iar modul în care o facem ne aruncă chiar înapoi.
Nu a ezitat să critice guvernarea și colegul său Adrian Albu, la fel socialist.
Vă bucurați de inițierea negocierilor. Haideți să vă spun așa. Eu discut cu diferiți deputați din diferite țări. Și, de fiecare dată, le pun așa întrebări, când ați aderat v-ați bucurat, ați simțit ceva? Am primit răspunsuri îmbucurătoare doar de la cei care au avut din start stabilite regulile jocului pentru că au știut condițiile de aderare. Cei care nu au avut au spus că au fost nemulțumiți de anumite condiții, pe care, până la urmă guvernele lor le-au acceptat. Dacă vorbim de turci, ei deja de 40 de ani tot stau la etapa aderării. Ce ține de Republica Moldova eu îmi doresc ca Republica Moldova să aibă relații bune cu toate blocurile economice.
În ciuda criticilor, guvernarea se arată optimistă.
Sigur! Noi o să ne mișcăm foarte repede. Ai noștri au revenit. O să punem pe roate tot procesul. O să o invităm pe doamna Gherasimov și la Parlament să ne explice încă o dată întreg procesul. Să fie foarte clar care este rolul deputaților, comisiilor, diplomația parlamentară, pentru ca toți să activeze ca într-o orchestră.
Potrivit lui Igor Grosu, se schimbă și abordarea de aderare.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, iar în iunie 2022 țara noastră a obținut statutul de țară candidat la UE. În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Consiliul luând o decizie finală la mijlocul lunii decembrie 2023.