La trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, situația pe front rămâne într-o mare măsură neschimbată. Într-o analiză, expertul în securitate de la WatchDog, Pavel Horea, susține că toate așa-zisele victorii ale Rusiei nu sunt decât propagandă, dacă analizăm cum stau lucrurile de fapt în ultimul timp.
„Agresiunea lui Putin asupra Ucrainei bate pasul pe loc de foarte mult timp, datorită rezistenței vecinilor noștri. E nevoie de o lupă ca să vezi cum s-a schimbat frontul în Ucraina în ultimul un an și jumătate”, spune expertul în securitate, Pavel Horea.
Aceștia consideră că, practic, întregul front nu s-a mișcat semnificativ de la începutul invaziei, nici o regiune ucraineană nu a fost capturată integral de ruși. „Ultima localitate din regiunea Lugansk, rușii n-o pot captura de doi ani”, susține expertul.
„Desigur, rușii o ambalează altfel, raportează mai când fiecare zi capturarea unei localități, dar dacă te uiți pe hartă, linia Frontului practic nu se mișcă. În regiunea Donețk, în trei ani de zile, rușii cu prețul unor pierderi colosale au capturat doar 3.000 kilometri pătrați. Pierderile uriașe ale rușilor, în tehnică și soldați, sunt raportate atât de ucraineni și occidentali, cât și de ruși. Declarațiile au fost făcute de anumiți reporteri de război.
Din spusele lui Prigojin, pentru capturarea orașului Bahmut, rușii au sacrificat circa 20.000 de oameni, iar alți 40.000 au fost răniți. Orașul Avdiivka pe care rușii l-au asediat acum doi ani, i-a costat 30.000 de soldați ruși, morți și răniți. Circa 1.000 de unități blindate și toate astea pentru un oraș de 29 de metri pătrați”.
Deși Rusia raportează, în mod frecvent, capturarea unor localități, în realitate, linia frontului nu s-a mișcat considerabil de mai bine de un an și jumătate.
„Nici anul 2024 nu a fost mai productiv. Deși a ocupat circa 4.000 kilometri înaintarea pe teritoriul ucrainean, a produs un nou termen „carnea de tun”. Altfel nu poate fi caracterizată tactica folosită de generalii ruși care trimit în luptă chiar și soldații răniți. În ultimele 3 luni, în general ritmul cu care se mișcă, armata rusă a scăzut de 4 ori. În noiembrie, a ocupat 610 de kilometri pătrați, iar în ianuarie a ajuns la circa 160 de kilometri pătrați”.
Potrivit lui Horea, problemele trupelor ruse continuă să se acumuleze din lipsa camioanelor care să transporte muniție și echipamente pe linia frontului. Rușii au adus pe front măgarii, deși ar părea că acesta este un caz izolat, apariția acestor animale de tracțiune a fost semnalată pe mai multe sectoare ale frontului.
„Anul 2024, practic nu a schimbat substanțial formatul războiului. Forțele ucrainene s-au aflat pe parcursul întregului an în defensivă, încercând să stăvilească trupele rusești care înaintau încet, dar în a doua jumătate a anului 2024, ucrainenii au lansat un atac surpriză asupra regiunii Kursk, din Federația Rusă. Au ocupat în mai puțin de o săptămână, circa 1.000de kilometri pătrați, comparativ cu 4.000 de kilometri pătrați ocupat timp de un an de ruși”.
Potrivit expertului, rușii au apelat la aliatul nord-coreean, care „a trimis circa 11.000 de militari să lupte în regiunea Kursk din Federația Rusă. Rușilor le-a luat jumătate de an să elibereze aproximativ 60% din teritoriul ocupat de ucraineni și asta cu suportul nord-coreenilor care, apropo, s-au arătat incompetenți în noile realități ale războiului modern”.
Cu toate că situația pe front nu este cea mai favorabilă pentru Ucraina, aceasta nu este atât de gravă precum cea din sectorul energetic.
„Din noiembrie 2022, Rusia încearcă să distrugă sistemul energetic ucrainean, lansând atacuri periodice asupra acestuia. Rușii intensifică atacurile, mai ales în perioada rece a anului, încercând să înghețe populația la propriu.
Deși au distrus circa 80% din capacitățile de generare a energiei electrice, sistemul încă rezistă. Nu este clar dacă acesta va mai rezista încă câtorva valori de rachete, mai ales dacă vor fi atacate și distruse nodurile de distribuție. La moment, datorită centralelor atomice și a energiei importate din Occident, ucrainenii au energie electrică, iar industria funcționează. Planul lui Putin de a subjuga pe ucraineni, pe această cale, putem afirma că până acum a eșuat”.
Avantaje certe nu are niciuna dintre părți deja de o perioadă foarte lungă de timp. Rusia, practic bate pasul pe loc. Ucraina încearcă să nu le permită să avanseze și o facem eficient”, a conchis Horea.