/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 863: Trilaterală la Chișinău, Orban la Moscova și visul lui Putin! Când Ucraina ar putea adera la NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului

03 iulie 2024, ora 22:49

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a escaladat semnificativ. Ucraina raportează peste 546.000 de soldați ruși pierduți de la începutul invaziei în 2022, iar Ucraina refuză să facă compromisuri teritoriale pentru pace. ONU solicită eliberarea imediată a reporterului Evan Gershkovich, încarcerat ilegal de Rusia. Între timp, forțele ruse sapă tuneluri pentru a trece în spatele liniilor inamice din Ucraina și a lansa atacuri, susține Ministerul rus al Apărării, citat de Newsweek. Un atac cu drone navale a avut loc în Novorossiisk, iar militarii ruși au publicat imagini:

Totodată, dacă Rusia încearcă să se extindă pe front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, transmite Departamentul de Stat al SUA. Summitul NATO ar putea aduce vești bune pentru apărarea aeriană a Ucrainei, care a primit și 6.000 de panouri solare pentru spitale. Dezvoltarea dronelor de atac de către companii chineze pentru Rusia sporește tensiunile. Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Kazahstan pentru discuții de securitate la summitul OCS, în timp ce evacuările continuă în orașele ucrainene afectate de atacuri. Între timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt războiului cu Rusia.

UPDATE Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov. "În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie, după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka", a afirmat Belousov, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.

UPDATE Ucraina poartă discuţii privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi menţină rolul de ţară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru Bloomberg News. Un acord vizând înlocuirea gazelor ruseşti cu cele din Azerbaidjan reprezintă "una din propunerile" discutate în prezent, a precizat Volodimir Zelenski. "Sunt mai mulţi oficiali din cadrul Cabinetului care se ocupă de acest lucru acum", a spus Zelenski.

UPDATE Ţările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomaţi occidentali pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se reunească într-un summit la Washington. Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina, asupra căruia liderii NATO vor conveni atunci când se vor reuni pentru summit-ul aniversar de la Washington, între 9 şi 11 iulie. 

UPDATE Compania Ukrenergo informează că, în cursul zilei de miercuri, importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să fie de 34.263 Megawaţi-oră (MWh). Potrivit Ukrenergo, pentru a acoperi parțial deficitul de energie electrică, Ucraina a solicitat energie electrică de urgenţă din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova. Importuri similare au avut loc şi pe 2 iulie, când Ucraina a primit electricitate din Polonia şi Slovacia, potrivit Rador.

UPDATE Un număr de „peste 12” piloți ucraineni se antrenează în acest moment pe aeronave F-16, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă organizat miercuri seara. Piloții ucraineni se antrenează în prezent în Danemarca și SUA, a adăugat Ryder. 

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este „obosit” de premierul său Denis Shmyhal şi plănuieşte să-l schimbe, notează Mediafax. Informaţia este oferită de o persoană din anturajul liderului ucrainean. O sursă apropiată preşedintelui ucrainean a declarat pentru Ukrainska Pravda că opinia lui Zelensky faţă de Shmyhal sunt „evidente din atitudinea de la întâlniri”. „Nici nu-l mai ascultă cu adevărat”, a spus sursa, adăugând că preşedintele caută pe cineva cu „soluţii şi propuneri creative”, potrivit Sky News. O altă sursă de rang înalt a confirmat informaţia spunând că au avut loc două evenimente „prin care s-a încercat demiterea lui Shmyhal în ultimele două luni”.

UPDATE Geniul șahului mondial Garry Kasparov a creionat două scenarii pe care el le vede posibile pentru ca războiul din Ucraina să se oprească pentru totdeauna, scrie NewsWeek. O încetare a focului este "încă puțin probabil, în opinia mea, dar dacă este posibil, dar asta înseamnă că războiul se va relua mai târziu, pentru că acest război se poate termina doar cu două scenarii. Unul este Putin câștigă și Ucraina dispare. Al doilea, Ucraina câștigă și regimul lui Putin se prăbușește. Nu există o a treia cale", a spus Kasparov.

UPDATE Rusia susține că a încasat 65 de miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze, în prima jumătate a anului, în creștere cu 41% față de perioada similară a anului trecut. Rezultatele sunt o urmare a creșterii prețului petrolului, notează Biziday.

UPDATE Ucraina este în discuții pentru a trimite gaze naturale din Azerbaidjan către Uniunea Europeană, dorind astfel să își păstreze rolul de țară de tranzit și să ajute vecinii din Vest să-și asigure securitatea energetică, notează Antena3.

UPDATE Rusia va răspunde deciziei Finlandei de a acorda acces Statelor Unite la bazele sale militare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit Reuters, transmite Agerpres. ‘Pot doar să confirm că Rusia nu va lăsa fără răspuns consolidarea militară a NATO la graniţa noastră, care ameninţă securitatea Federaţiei Ruse’, a spus purtătorul de cuvânt adjunct Andrei Nastasin. ‘Vom lua de asemenea măsurile necesare, inclusiv de natură militaro-tehnică, pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei, ca şi ale aliaţilor săi din NATO’, a adăugat Nastasin.

UPDATE Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în valoare totală de 6,75 miliarde de coroane (288 milioane de dolari) de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022. 

UPDATE Un singur apel telefonic de la Xi Jinping către Vladimir Putin ar putea pune capăt războiului din Ucraina, a afirmat președintele finlandez, potrivit Sky News. Alexander Stubb a declarat pentru Bloomberg că Moscova este acum atât de dependentă de sprijinul Beijingului încât, dacă liderul chinez ar cere începerea negocierilor de pace, Rusia ar fi „forțată să facă acest lucru”. China a oferit anul trecut un plan în 12 puncte pentru pace pe care Ucraina și Occidentul l-au respins. China nu a condamnat încă Rusia și nu a descris războiul din Ucraina drept o „invazie” criticând, de asemenea, sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

UPDATE Ucraina a efectuat un atac cu dronă la 1 iulie, avariind "grav" complexul militar-industrial rus, Uzina Electrometalurgică Oskol (OEMK), conform unor surse.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București apreciază drept "neîntemeiată" decizia părţii ruse de a declara un diplomat român persona non grata. Măsura a venit sub forma unui răspuns la decizia autorităţilor de la Bucureşti din 24 mai de a declara persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să se angajeze pe mai mulți ani să mențină ajutorul militar pentru Kiev la același nivel ca cel de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro pe an. Deși statele membre nu au susținut cererea inițială a lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual, pactul include o prevedere de reevaluare a contribuțiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat, scrie G4media.

UPDATE Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „un dialog constructiv” în cadrul acestui organism, transmite Agerpres. Rusia a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaților ruși la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.

UPDATE Cel puţin 4 civili au fost ucişi şi 27 au fost răniţi miercuri, 3 iulie, într-un atac al Rusiei cu rachete şi drone explozive asupra oraşului Dnipro din zona est-centrală a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

UPDATE Dacă Rusia încearcă să se extindă pe front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, transmite Departamentul de Stat al SUA. James O'Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat că dacă Rusia încearcă să extindă actualul front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, relatează Vocea Americii declarația oficialului american de la audierea Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din SUA.

UPDATE Foști oficiali de securitate națională și experți în materie de apărare ce ar putea face parte dintr-o potențială nouă administrație Trump anticipează un plan de reformare drastică a NATO în care Washingtonul ar juca un rol mult diminuat în raport cu Europa, relatează Politico.

UPDATE Forţele ruse au preluat controlul asupra unui cartier din oraşul-cheie de pe linia frontului Ceasiv Iar, relatează agenţia rusă de presă Interfax, citând Ministerul Apărării.

UPDATE "Dacă Trump ştie cum să termine acest război, ar trebui să ne spună astăzi", a declarat Zelenski într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg la Kiev. "Dacă există riscuri pentru independenţa Ucrainei, dacă ne pierdem statalitatea - vrem să fim pregătiţi pentru asta, vrem să ştim", scrie Mediafax.

UPDATE Companii chineze și ruse dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian desfășurat în Ucraina, au declarat oficiali europeni familiarizați cu această chestiune, un semn că Beijingul s-ar putea apropia de furnizarea genului de ajutor letal împotriva căruia au avertizat oficialii occidentali, relatează Bloomberg.

UPDATE Nave militare ruse ale Flotei de Nord au acostat marţi pentru „mai multe zile” în Venezuela, ţară al cărei preşedinte Nicolas Maduro este un aliat fidel al lui Vladimir Putin, informează AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Un panel de experţi din cadrul ONU consideră că detenţia în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich este „arbitrară” şi cere eliberarea lui „fără întârziere”, într-un aviz făcut public marţi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Dacă, la începutul invaziei din Ucraina, Rusia dorea să subjuge țara vecină și să instaleze un regim marionetă la Kiev sub patronajul său, iată că acum experții americani au identificat noul plan B al lui Putin. Liderul de la Kremlin a stabilit în prezent ca țintă pentru armata sa cucerirea ”fără limite” a cât mai mult teritoriu din Ucraina, s-a afirmat într-un nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank de la Washington, Statele Unite.

UPDATE Ajutorul militar pentru Ucraina, intensificat din SUA și Europa – și relaxarea restricțiilor asupra modului în care este utilizat acel armament – au provocat consternare la Moscova, potrivit experților americani. Acum, oficiali de la Washington au anunțat o măsură în premieră în ultimii ani, ridicarea nivelului de alertă de securitate la al 2-lea cel mai înalt standard, la toate bazele Statelor Unite din Europa (EUCOM).

UPDATE Războiul din Ucraina - și mai ales câștigarea acestui conflict - a devenit prioritatea zero a lui Vladimir Putin, iar Kremlinul apelează în prezent la toate soluțiile financiare pentru atingerea acestui obiectiv: creșterea taxelor, crearea de fonduri suverane, împrumuturi de pe piața internă și tipărirea de bani, se arată într-o analiză a publicației Kyiv Independent. Concomitent, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a dezvăluit, într-o analiză separată, teoria lui Vladimir Putin conform căreia victoria Rusiei în Ucraina poate fi obținută prin menținerea „câștigurilor teritoriale minimale pe termen indefinit”, în condițiile în care economia și industria rusă, aflate deja pe picior de război pot menține acest conflict pe termen lung, scrie Digi24.

UPDATE Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina primeşte 2,2 miliarde de dolari de la FMI, notează Mediafax. "Aceste fonduri vor contribui la finanţarea cheltuielilor bugetare esenţiale, a prestaţiilor sociale şi a salariilor medicilor şi profesorilor", a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE Oficialii ruși și aliații lor din Republica Moldova s-au reunit la Moscova pentru conferința organizată de un institut suspectat că ar avea legături cu FSB și au asociat eventualul vot pro-UE de la referendumul din octombrie cu „anexarea” Republicii Moldova de către România, relatează Radio Rador România. La conferința „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” au participat mai mulți foști și actuali oficiali ruși, dar și reprezentanții opoziției din Republica Moldova și alți invitați, inclusiv din Transnistria și UTA Găgăuzia. Printre cei invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov, în timp ce premierul ungar Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskyy în capitala Ucrainei, anunță serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, potrivit European Pravda.

UPDATE "Donald Trump ia în considerare posibilitatea încheierii unui acord conform căruia NATO se angajează să nu se extindă spre est - în special, spre Ucraina și Georgia. Și negociază cu președintele rus Vladimir Putin despre cât din teritoriul ucrainean va putea păstra Moscova", au declarat pentru ziar doi experți în securitate națională care îl susțin pe Trump. Trump consideră o greșeală să promită Ucrainei un viitor în NATO și condamnă politica actualului președinte american Joe Biden pe această temă, notează NewsWeek.

UPDATE Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat marţi, 2 iulie, că este posibil să acorde o amnistie unora dintre opozanţii săi politici încarceraţi care au luat parte la manifestații împotriva realegerii sale, dar care acum sunt grav bolnavi de cancer în închisoare, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri, 3 iulie, la Astana, cu omologul său chinez, Xi Jinping, cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu alţi patru lideri regionali care vor veni în capitala Kazahstanului pentru summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), a anunţat Kremlinul, citat de agenţia EFE.

UPDATE Accesul pe plajă în portul rus Novorossiisk de la Marea Neagră este restricţionat miercuri dimineaţă, a anunţat primarul oraşului, după ce forţele de apărare au fost angajate în respingerea unui atac cu drone maritime, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Deși cheltuielile de război sunt uriașe, iar conflictul din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an, oficialii ruși spun că economia Rusiei „duduie”, numai că economistul Aleksei Kiselev este de părere că se poate vorbi deja despre o supraîncălzire care contrazice optimismul exacerbat al conducerii țării.

UPDATE Rusia își forțează militarii schilodiți să se întoarcă în prima linie, în timp ce armata Kremlinului trebuie să lupte și cu tifosul și holera din tranșee, relatează bloggerița prorăzboi Anastasia Kașevarova, pe canalul ei de Telegram, preluată de The Mirror. Anastasia Kașevarova a distribuit imagini cu soldații mutilați trimiși înapoi pe front, la Roșcinski, regiunea Samara, în așa-numita Republică Populară Donețk, în timp ce rapoarte neconfirmate de surse independente dezvăluie focare de tifos și holeră în tranșeele ruse.

UPDATE Statele membre NATO au decis să trimită un emisar special permanent în Ucraina, extinzând astfel prezenţa civilă a Alianţei Nord-Atlantice în țara atacată de Rusia, a declarat marţi un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean, a ajuns ținta unui fake news potrivit căruia și-ar fi cumpărat o mașină de lux în timpul vizitei cuplului la Paris luna trecută. Fake news-ul e parte dintr-o campanie de dezinformare a Rusiei, spun experți CNN.

UPDATE Aliații din NATO trebuie să depună toate eforturile în privința retragerii complete a trupelor ruse din teritoriul ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în legătură cu ideea de armistițiu favorabilă Rusiei propusă de premierul ungar Victor Orban, notează Libertatea. „SUA și NATO au declarat în mod clar că există o singură soluție: Federația Rusă trebuie pur și simplu să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”, a comentat Patel referitor la declarațiile făcute de Viktor Orban în cursul vizitei sale de marți la Kiev. Oficialul american a reamintit că Rusia este un stat agresor care încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și Carta ONU.

UPDATE Separatiştii transnistreni s-au plâns la UE la o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova. Regiunea separatistă Transnistria s-a plâns marţi că autorităţile centrale i-au ignorat propunerile privind soluţionarea conflictului care durează de decenii şi că oficialii de la Chişinău au impus o „blocadă bancară”, informează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Daghestan, republică cu majoritate musulmană din componența Federației Ruse, a interzis miercuri temporar purtarea niqabului din motive de securitate, după atacuri recente contra unor biserici şi sinagogi, transmite Agerpres. Acest văl integral ce lasă descoperiţi doar ochii este ”interzis temporar până la eliminarea ameninţărilor existente”, a declarat muftiatul – cea mai înaltă instanţă religioasă musulmană – din Daghestan, într-un mesaj video difuzat pe canalul său de Telegram.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul întâlnirii sale cu Prim-ministrul ungar, Victor Orban, au fost discutate „cele mai fundamentale” probleme ale relațiilor dintre cele două țări. Președintele Ucrainei a făcut această declarație în cadrul conferinței de presă comune cu Victor Orban, desfășurată la Kiev la 2 iulie. „Comerțul, cooperarea transfrontalieră, infrastructura, problemele energetice. Astăzi am vorbit despre sfera umanitară și despre tot ceea ce privește viața poporului nostru din Ucraina și Ungaria”, a subliniat Zelenski. În plus, potrivit Președintelui, ei au discutat despre deschiderea unei școli ucrainene în Ungaria.

UPDATE Rusia a pierdut 546.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 3 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1 180 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 123 de tancuri, 15 583 de vehicule blindate de luptă, 19 850 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 14 712 sisteme de artilerie, 1 115 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 876 de sisteme de apărare aeriană, 360

UPDATE Avocaţii ONU pentru drepturile omului consideră că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin încarcerarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, şi ar trebui să-l elibereze "imediat".

UPDATE Un atac cu drone navale a avut loc în noaptea de marți spre miercuri asupra orașului Novorossiisk, care găzduiește o bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Atacul s-a produs în jurul orei locale 03:00. Locuitorii orașului au primit sfaturi să stea departe de ferestre și să se adăpostească în camere cu pereți solizi, ale căror ferestre nu sunt orientate spre mare. Anterior, primarul Novorossiiskului, Andrei Kravcenko, a avertizat despre pericolului unui atac cu drone navale. Străzile din apropierea digului au fost blocate, iar alarma antiaeriană a răsunat în oraș, relatează Ukrainska Pravda, care citează surse rusești de Telegram precum Mash, Sota și Baza.

UPDATE Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump precum că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters, potrivit news.ro. Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite la Washington, că Kievul va asculta orice sfat privind modul de a obţine o „pace justă”. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

UPDATE Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat, marți, că este de aşteptat ca la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare Ucraina să primească „veşti bune” în ceea ce priveşte dorinţa sa de a avea mai multe sisteme de apărare aeriană, relatează Reuters. „Sperăm că vom reuşi să ajungem (n.r. – la un acord) la summit şi să facem noi anunţuri privind apărarea aeriană”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

UPDATE Ucraina a primit aproape 6.000 de panouri solare din partea Comisiei Europene pentru alimentarea spitalelor din întreaga ţară, a anunţat Ministerul Energiei pe 2 iulie. Aceste panouri, fabricate de compania italiană Enel, vor genera aproximativ 2 megawaţi de electricitate, sporind rezilienţa energetică a spitalelor din regiunile Jîtomîr, Volîn, Hmelniţki, Kiev şi Odesa. Iniţiativa, parte a acordului „Ray of Hope” între ministerele sănătăţii şi energiei din Ucraina şi Comisia Europeană, abordează frecventele întreruperi de curent cauzate de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene. Ucraina se confruntă cu întreruperi prelungite şi zilnice ale alimentării cu energie electrică din cauza acestor atacuri continue. Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Viktor Leaşko, a subliniat importanţa crucială a asigurării continuităţii îngrijirii medicale în contextul crizei energetice. El a accentuat că dotarea instituţiilor medicale cu panouri solare este o mişcare esenţială către independenţa energetică şi stabilitate. Această abordare nu doar asigură continuitatea serviciilor medicale, ci şi întărește securitatea energetică generală a ţării în faţa amenințărilor constante.

UPDATE Companiile chineze dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia în conflictul său cu Ucraina, similare cu dronele Shahed produse de Iran, potrivit unui raport Bloomberg din 2 iulie. Afirmaţia se bazează pe informaţii de la oficiali europeni, care au dezvăluit că, în 2023, companii chineze şi ruseşti au discutat despre crearea unei drone similare modelului Shahed, cunoscut pentru producţia sa rentabilă în masă şi încărcăturile explozive. În ciuda poziţiei oficiale de neutralitate a Chinei în conflictul din Ucraina şi a negării furnizării de asistenţă letală, parteneriatul în creştere dintre China şi Rusia ridică îngrijorări. Această cooperare a fost evidențiată de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la preşedintele chinez Xi Jinping în mai, subliniind o relație bilaterală tot mai strânsă în contextul războiului. China a fost acuzată de diverse națiuni, inclusiv de SUA, că sprijină indirect eforturile militare ale Rusiei prin furnizarea de tehnologii cu dublă utilizare, cum ar fi unelte de maşini, tehnologie de arme şi imagini din satelit. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat angajamentul NATO de a dezvălui alinierea Chinei cu Rusia, avertizând asupra repercusiunilor sprijinului acordat Rusiei în conflict. Dezvoltarea acestor drone nu a fost încă observată în teatrul de operaţiuni ucrainean, dar potenţiala lor desfăşurare ridică preocupări strategice semnificative. Aliaţii NATO au avertizat constant China împotriva furnizării de sprijin militar Rusiei şi au îndemnat Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a facilita încheierea ostilităţilor.

UPDATE  Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Kazahstan pentru discuții privind securitatea regională și apărarea, precum și pentru o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii Chinei și Turciei, a informat Kremlinul. Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), înființată de China și Rusia în 2001 pentru a proteja securitatea în regiunea Eurasia, ține un summit în perioada 3-4 iulie în capitala Kazahstanului, Astana. „Liderii țărilor membre ale OCS vor discuta starea actuală și perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizației și de îmbunătățire a activităților acesteia”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat. Deși reuniunea va fi probabil dominată de Rusia și China, sunt așteptați să participe și liderii sau reprezentanții Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei și Uzbekistanului. (Reuters)

UPDATE Autoritățile din Ucraina au declarat că rușii au vizat o clădire administrativă și mai multe locuințe. Guvernatorul regional Vadym Filashkin a reluat apelul adresat civililor de a părăsi orașul. Anterior războiului, orașul Ukrainsk număra o populație de 13.000 de locuitori. Între timp evacuările continuă într-un alt oraș din Ucraina. Kievul a declarat că au fost evacuați 700 de locuitori din Torețk, o mică așezare minieră situată în apropierea frontului din Donețk. Atacuri au fost semnalate și în orașul Dnipro, unde șapte persoane au fost rănite și zeci de clădiri rezidențiale au fost distruse, după un bombardament cu rachete balistice. De partea cealaltă Ucraina a atacat orașul Belgorod, unde o persoană a murit și alte nouă au fost rănite, potrivit informațiilor furnizate de guvernatorul Vyacheslav Gladkov.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 859: Fals la EURO 2024, complot dejucat și sate ocupate! Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin
/VIDEO/ Culesul afinelor e în toi. Cu cât se vinde kilogramul
/VIDEO/ Culesul afinelor e în toi. Cu cât se vinde kilogramul
/VIDEO/ PSRM va boicota referendumul pentru integrarea în UE. Batrîncea: „Este un instrument electoral pentru doamna Sandu”
/VIDEO/ PSRM va boicota referendumul pentru integrarea în UE. Batrîncea: „Este un instrument electoral pentru doamna Sandu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Imagini pentru TV8. Erupția vulcanului Etna, filmată de turiști moldoveni din Italia
/VIDEO/ Imagini pentru TV8. Erupția vulcanului Etna, filmată de turiști moldoveni din Italia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 863: Trilaterală la Chișinău, Orban la Moscova și visul lui Putin! Când Ucraina ar putea adera la NATO

05 iulie 2024, ora 16:22

Xi Jinping și Putin fac apel la țările din Eurasia, inclusiv cele membre NATO, să-și unească forțele cu Rusia și China împotriva Occidentului, la summit-ul SCO din Kazakhstan. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invazia în țara vecină, a acuzat din nou Vestul pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia este gata să înghețe conflictul dacă Kievul și susținătorii săi acceptă termenii Moscovei. „Consider că visul lui Putin a fost ocuparea Ucrainei, la fel cum a făcut-o în cazul Belarusului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu. 

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, a declarat că Federația Rusă a recrutat aproximativ 190.000 de persoane de la începutul anului. Asta deși, președintele Vladimir Putin a menționat că Moscova nu are nevoie de o campanie suplimentară de recrutare obligatorie, deoarece rușii se înscriu din propria inițiativă. Între timp, reprezentanții Forţele aeriene ucrainene susțin că au doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi în timpul atacului aerian din noaptea de joi spre vineri. Totodată, premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani.

UPDATE Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au venit astăzi, la Chișinău, pentru a participa la trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina. Aceștia au avut deja discuții cu șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, iar la ora 16:00, cei trei oficiali vor susține declarații comune de presă.

UPDATE Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evitat vineri să se pronunţe dacă actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este apt să conducă statul aliat cu cea mai mare putere nucleară şi respectiv să candideze pentru un nou mandat, afirmând că dacă ar începe să comenteze chestiuni politice interne ar slăbi Alianţa, transmite Agerpres.

UPDATE Germania a furnizat deja armatei ucrainene al treilea sistem antiaerian Patriot, care se află deja pe teritoriul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul german la Kiev, Martin Jaeger, informează The Kyiv Independent. În total, Ucraina dispune în prezent de cel puțin patru sisteme Patriot.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, pentru agenția de presă DPA, că speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani, relatează DW. În același timp, Jens Stoltenberg a făcut apel la creșterea asistenței militare pentru Kiev, înainte de summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie. „Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că îi consideră pe talibanii afgani drept "aliaţi în lupta împotriva terorismului", în condiţiile în care Rusia a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin participă la o întâlnire la Kremlin cu premierul ungar, Viktor Orbán, care a sosit într-o vizită la Moscova. Orbán a susţinut că a sosit la Moscova pentru a continua ‘misiunea de pace’. Ungaria deține președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni. 

UPDATE Forțele de Apărare „Sud” din Ucraina raportează că, în ultimele 24 de ore, 296 de drone de recunoaștere au survolat spaţiul aerian din sudul ţării. Potrivit Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, ocupanții ruşi au sporit utilizarea dronelor de recunoaștere, scrie Rador.

UPDATE Rezervată în a anunţa pierderile inamice şi complet opacă atunci când vine vorba despre propriile pagube, Rusia a scos pe piaţă cifre neconfirmate. În timpul războiului din Ucraina, sistemele ruseşti de apărare aeriană ar fi doborât peste 550 de avioane inamice, 180 de elicoptere şi 27.000 de drone. Bilanţul a fost anunţat, după cum informează agenţia Tass, de către comandantul forţelor ruse de apărare antiaeriană şi antirachetă, Andrei Semenov, scrie Mediafax.

UPDATE În cadrul convorbirilor cu conducerea rusă, premierul ungar, Viktor Orbán, reprezintă doar țara sa și nu şi NATO, a declarat, vineri, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă la Bruxelles. Stoltenberg a remarcat că premierul ungar, Viktor Orbán, „ne-a informat din timp despre vizita sa”.

UPDATE Ministerul leton al Apărării a anunţat că, în luna iulie, Letonia va trimite în Ucraina 2.500 de drone, în valoare totală de circa 4 milioane de euro. Acestea vor face parte din ajutorul oferit de „Coaliția de drone”, condusă de Letonia. 

UPDATE Cehul Filip Siman, 27 de ani, a compărut, pe 3 iulie, în fața Tribunalului Municipal din Praga. Rechizitoriul îl acuză de „serviciu ilegal în armata ucraineană” și de „jaf la locul operațiunilor de război”, informează agenția de presă națională České Noviny. Bărbatul neagă acuzațiile de furt, scrie 

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova, în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta. Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei, a declarat Bertalan Havasi, potrivit Agerpres. 

UPDATE Uniunea Europeană a declarat vineri că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova, potrivit agenției AFP. „Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

UPDATE Pe lângă atacurile ucrainene, rușii trebuie să înfrunte și un inamic neașteptat: căldura. Joi la Moscova a fost una dintre cele mai fierbinți zile din ultimul secol, fiind doborât recordul din 1917, iar în mai multe orașe temperaturile au depășit 35 de grade Celsius. Vremea caldă a declanşat o cerere în creştere pentru aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în timp ce moscoviţii au consumat cantităţi record de îngheţată şi băuturi reci, notează Spotmedia. 

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a raportat că, joi seară, armata Rusiei a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii portuare. În urma atacului, care a avut loc în raionul Odesa, o persoană a murit și alte șapte au fost rănite. De asemenea, au fost deteriorate facilități portuare și spații administrative, scrie Rador.

UPDATE Trupele ucrainene s-au retras din partea de est a oraşului Ceasiv Iar, din regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, Nazar Voloşin, scrie Kyiv Independent. Cu o populație de 12.000 de oameni înainte de război, orașul a fost devastat, în ultima vreme, de atacurile rușilor.

UPDATE Colonelul Artyom Gorodilov, comandantul militar rus asociat cu masacrul de la Bucea, a fost reținut pentru acuzaţii de fraudă la scară largă, potrivit TASS din 4 iulie. Gorodilov, care a condus Regimentul 234 de Asalt Aerian al Gărzilor în timpul fazei inițiale a invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost implicat într-o investigaţie a New York Times pentru atrocitățile din Bucea, o suburbie a Kievului. Arestat pe 3 iulie, Gorodilov se confruntă cu acuzaţii de fraudă în valoare de cel puţin un milion de ruble (11.236 dolari) şi comanda Brigada 83 de Asalt Aerian al Gărzilor la momentul arestării, scrie Mediafax.

UPDATE Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis în atacul ucrainean cu drone. „Din nefericire, o fetiţă de şase ani a murit în urma rănilor la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk, oraş din regiunea Krasnodar”, a anunţat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev, informează AFP. Alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au reiterat joi necesitatea unei cooperări politice, economice și de securitate mai strânse între țările din vasta Eurasia, pentru a-și uni forțele împotriva alianțelor occidentale, scrie Reuters.

UPDATE Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev a desfășurat o operațiune în cadrul căreia a fost bombardată fabrica de praf de puşcă din oraşul rusesc Tambov, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Pe 4 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat în absență colonelul rus Ivan Panchenko pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile din estul Ucrainei. Potrivit SBU, Panchenko, comandantul Regimentului de Aviație de Vânătoare 159 din Districtul Militar Vest al Rusiei, a ordonat lovituri aeriene asupra diferitelor ținte de-a lungul frontului estic, notează Mediafax.

UPDATE Kievul a așteptat cu sufletul la gură aprobarea de către Congresul american a ajutorului de 60 de miliarde dolari pentru armata sa. Acum, după două luni, Pentagonul și-a întins antenele pe câmpul de luptă din Ucraina și a scos la iveală adevărul despre planul negru reușit de armata Moscovei. Rusia ”nu a obținut prea multe” de-a lungul liniei frontului, mai degrabă un eșec pe fondul lipsei munițiilor pentru trupele lui Zelenski.„În cele șapte luni în care lucram pentru a obține asistență suplimentară de securitate și finanțare suplimentară pentru Ucraina, rușii au făcut un efort să încerce să împingă și să cucerească teritoriul ucrainean și într-adevăr nu au reușit atât de mult în ceea ce privește cantitatea de teritoriu pe care o aveau în plan”, a declarat marți pentru presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, potrivit Newsweek. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri, 5 iulie, că desfăşoară exerciţii care implică rachete balistice intercontinentale nucleare Iars, cu încărcături multiple. Anunțul vine la mai puţin de o lună după organizarea unor exerciții cu arme nucleare tactice, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.

UPDATE De la 1 iulie, Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. În acest context, Michel subliniază că Orban nu are mandat să se angajeze în discuții cu Rusia în numele UE, scrie NewsWeek. „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Charles Michel pe platforma X.

UPDATE Vladimir Putin a respins orice posibilitate de negociere privind încetarea focului și cere deja în mod deschis capitularea efectivă a Ucrainei, subliniază specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului, citat de NewsWeek.

UPDATE Corporaţia rusă de stat Rostec a declarat joi că unitatea sa de export de arme a organizat producţia în India de proiectile perforatoare de suprafeţe armate utilizate de tancuri de luptă ruseşti, transmite Reuters.

UPDATE Pentru toamna acestui an, Kremlinul ar pregăti o serie de destabilizări la Chișinău. Pe canale de Telegram, au început a fi vehiculate tot felul de scenarii, însă prim-ministrul Dorin Recean spune că autoritățile sunt pregătite să le facă față, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 4 iulie, că îl preferă în continuare pe Joe Biden, chiar dacă prestația acestuia din cadrul dezbaterii cu fostul președinte american Donald Trump a fost dezastruoasă, notează NewsWeek.

UPDATE Pe 5 iulie, guvernatorul Vasily Golubev a raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 drone în Rostov Oblast, provocând un incendiu mare. Resturile dronei au căzut pe malul stâng al oraşului Rostov-pe-Don, declanşând un incendiu extins. Canalul de ştiri rusesc Astra a publicat ulterior imagini cu locul atacului cuprins de flăcări. Cel puţin 10 drone au fost doborâte în incident. Nu s-au raportat victime, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia ia "foarte" în serios declaraţiile lui Donald Trump, care a afirmat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi reales, va opri rapid conflicul armat între Kiev şi Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Este posibilă schimbarea radicală a situației pe front, dar va fi foarte dificil să se facă acest lucru. Este necesar să se ia două decizii-cheie care pot asigura aceasta în războiul cu Rusia,  a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, relatează RBK-Ucraina cu referire la LRT. „Dacă ar trebui să numesc două decizii-cheie care trebuie luate pentru a inversa tendința, aș menționa distrugerea bombardierelor rusești pe aerodromuri și în aer”, a explicat Kuleba.

UPDATE Între timp, pe frontul din Ucraina, Rusia continuă atacurile din regiunea Zaporojie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că mai multe drone au lovit ținte situate în apropierea centralei nucleare. Oficialii ruși au confirmat că trei avioane fără pilot au lovit o zonă din proximitatea centralei.

UPDATE Ministrul interimar al Culturii din Ucraina, Rostyslav Karandieiev, a raportat că aproximativ 1,5 milioane de artefacte muzeale se află în prezent în zonele din Ucraina ocupate de Rusia. Vorbind la televiziunea naţională pe 4 iulie, Karandieiev a detaliat pierderile culturale extinse pe care Ucraina le-a suferit din cauza conflictului în desfăşurare. Până la sfârşitul lunii aprilie, invazia Rusiei a dus la deteriorarea a 1.987 de situri culturale, inclusiv muzee. Karandieiev a menţionat că numeroase artefacte au fost fie furate, fie deteriorate, chiar şi în zonele pe care Ucraina le-a eliberat ulterior, scrie Mediafax.

UPDATE ISW a menționat că ajutorul militar livrat în Ucraina reprezintă „un factor determinant în ceea ce privește momentul și amploarea la care forțele ucrainene pot contesta inițiativa pe câmpul de luptă și pot desfășura operațiuni contraofensive semnificative din punct de vedere operațional în viitor".

UPDATE Liderul de la Kremlin va primi săptămâna viitoare vizita premierului indian Narendra Modi. Prim-ministrul indian ar urma să ajungă în Moscova la începutul săptămânii viitoare. Potrivit ministrului indian de Externe, cei doi lideri vor aborda teme precum îmbunătățirea relațiilor bilaterale și problemele regionale și globale.

UPDATE Loviturile rusești au ucis astăzi două persoane și au rănit 26 în regiunile din Ucraina care se întind din sud spre est și nord-est, au declarat autoritățile locale.

UPDATE Viktor Orban se va deplasa vineri la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Guardian, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Vizita are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

UPDATE Un atac cu rachete în sudul regiunii Odesa a ucis o femeie, a rănit șapte persoane și a deteriorat infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

UPDATE Preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat reporterilor pe 4 iulie că Slovacia va mări exporturile de electricitate către Ucraina pentru a ajuta la stabilizarea aprovizionării în lunile de toamnă şi iarnă. În contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv a reţelei energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi planificate ale curentului începând cu 15 mai, scrie Mediafax.

UPDATE Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, o a doua femeie a fost ucisă și un bărbat rănit într-un atac cu o bombă ghidată rusească asupra satului Ruska Lozova, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ PSRM va boicota referendumul pentru integrarea în UE. Batrîncea: „Este un instrument electoral pentru doamna Sandu”
/VIDEO/ PSRM va boicota referendumul pentru integrarea în UE. Batrîncea: „Este un instrument electoral pentru doamna Sandu”
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram