Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 875. Pace justă, amenințarea lui Medvedev și vânătoarea de F-16. Australia va cere socoteală Rusiei

Cine va conduce Franța? Posibile scenarii, după surpriza alegerilor anticipate de duminică

missing
08 iulie 2024, ora 20:55

Chiar dacă a câștigat duminică al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, alianța stângii nu are suficienți parlamentari pentru a asigura o guvernare stabilă. Astfel, scenariile pentru viitor includ un guvern minoritar al stângii, unul al centriștilor lui Emmanuel Macron sau chiar un guvern tehnocrat, problema este că niciunul nu pare stabil, scriu Le Monde și Reuters, citate de hotnews.ro.

Franța s-a trezit luni dimineață cu un parlament fără majoritate, așa că partidele se confruntă acum cu negocieri dificile pentru a forma un guvern stabil. Principala problemă deocamdată este că principalele grupări din legislativ și-au semnalat intrasingența și lipsa de disponibilitate pentru un acord.

Când trebuie numit un nou guvern

Președintele Emmanuel Macron i-a cerut, luni, premierului Gabriel Attal să rămână deocamdată în funcție. Attal se prezentase la palatul Elysée pentru a-și înmâna demisia. El declarase deja că este pregătit să rămână la Matignon „atât timp cât datoria o cere” – cu alte cuvinte, până la găsirea unui succesor.

Nu există un calendar oficial pentru ca Emmanuel Macron să ceară actualului guvern să demisioneze sau să numească unul nou. Șeful statului a declarat duminică că preferă să „aștepte structurarea noii Adunări Naționale pentru a lua deciziile necesare”, „în conformitate cu tradiția republicană”.

Pe de altă parte, Macron nu poate ignora complet noua situație politică rezultată în urma alegerilor. Or, un guvern minoritar în Adunarea Națională este expus amenințării unei moțiuni de cenzură, care ar putea fi depusă încă de la prima sesiune a viitoarei Adunări Naționale – prevăzută pentru 18 iulie, în temeiul articolului 12 din Constituție.  Și această moțiune de cenzură ar avea toate șansele să fie adoptată, având în vedere că tabăra prezidențială nu dispune în prezent decât de 168 de locuri din 577, și ar duce la căderea imediată a guvernului Attal.

Cum este ales prim-ministrul

În teorie, președintele Republicii are puterea de a numi pe cine dorește la Matignon. Cu toate acestea, logica instituțională nu îi permite să treacă peste opinia majorității deputaților, deoarece un guvern care ar merge împotriva dorințelor acestora ar putea fi supus unei moțiuni de cenzură. Prin urmare, este de așteptat să aleagă un candidat susceptibil de a obține sprijinul majorității deputaților – sau cel puțin de a nu fi respins de o majoritate a acestora.

Care sunt scenariile posibile

În absența unei majorități clare parlamentare există un risc real de blocaj instituțional. Instituțiile nu impun niciun calendar pentru formarea unui guvern, dar niciun text legislativ sau de reglementare nu poate fi adoptat în absența acestuia. Respectiv, negocierile din următoarele zile pot conduce sau nu la apariția unuia dintre aceste scenarii:

O coaliție

Întrucât niciunul dintre marile blocuri politice rezultate în urma alegerilor legislative nu dispune de o majoritate, discuțiile ar putea începe în vederea formării unei coaliții susceptibile să reunească mai mult de 50% dintre deputați în jurul numelui unui prim-ministru și al unui contract guvernamental.

Pentru moment, însă, lucrurile par să fi început prost. Principalii reprezentanți ai stângii au exclus deja orice perspectivă de alianță cu tabăra macronistă și/sau cu dreapta, respingând orice „alianță a contrariilor” sau orice „aranjament”.

Un lucru este sigur: în absența unei majorități clare și stabile, un guvern minoritar ar trăi sub amenințarea unui vot de neîncredere în parlament, ceea ce ar putea duce la o succesiune rapidă de guverne.

Un guvern de tehnocrați

În cazul în care situația este blocată, numirea unui guvern „tehnic” ar putea fi soluția. Aceasta ar presupune numirea unor miniștri fără apartenență politică pentru a gestiona afacerile curente și a pune în aplicare anumite reforme consensuale, cu sprijinul diferitelor blocuri din Adunare, de la caz la caz.

Ar putea fi dizolvat parlamentul în viitorul apropiat?

Posibilitatea unei noi reveniri la urne pentru a clarifica situația politică este în principiu exclusă pentru moment. În conformitate cu articolul 12 din Constituție, „nu se poate proceda la o nouă dizolvare în anul următor acestor alegeri”. Prin urmare, partidele și președintele Macron trebuie să găsească o soluție pentru a guverna țara anul acesta cel puțin.

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

/VIDEO/ TV8 se mândrește cu campioni! Prezentatorul sportiv Stas Cernavca, de la jurnalism, la victorii pe masa de biliard
/VIDEO/ TV8 se mândrește cu campioni! Prezentatorul sportiv Stas Cernavca, de la jurnalism, la victorii pe masa de biliard
/PROMO/ Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, vine de la 20:00 la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, vine de la 20:00 la „Moldova Gândește LIVE”
Progrese în cazul cetățeanului turc, asasinat la Chișinău: Ce spune șeful Poliției despre declarațiile lui Usatîi
Progrese în cazul cetățeanului turc, asasinat la Chișinău: Ce spune șeful Poliției despre declarațiile lui Usatîi
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 875. Pace justă, amenințarea lui Medvedev și vânătoarea de F-16. Australia va cere socoteală Rusiei

17 iulie 2024, ora 13:54

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori ca Rusia să fie prezentă la un viitor summit de pace. Dar Moscova s-a arătat circumspectă față de spusele președintelui ucrainean, care a deschis pentru prima dată ușa pentru negocieri cu Rusia, scrie La Libre Belgique.

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, Rusia a lansat asupra regiunii 357 de atacuri, lovind 11 localităţi. Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de Emiratele Arabe Unite, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu șeful armatei pentru a acţiona cu prioritate în vederea punerii la punct a noi brigăzi de luptă care să înlocuiască parţial trupele pe sectoarele de front cele mai fierbinți ale războiului cu Rusia, scrie Gândul.

UPDATE Forţele de ocupaţie ruse îşi regrupează grupurile de asalt în direcţia Harkov, potrivit unui anunţ făcut de armata ucraineană, scrie Ukrinform. Miercuri, forţele de apărare ale Ucrainei au respins cinci atacuri inamice în zona menţionată, în timp ce alte trei confruntări sunt în desfăşurare de dimineaţă, scrie Mediafax.

UPDATE Ministerul Apărării din Ucraina a returnat soldaților ucraineni „o cantitate semnificativă” de muniție care urma să fie eliminată înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a anunțat instituția marți, 16 iulie, relatează The Kyiv Independent. Potrivit Washington Post, Ucraina va începe producția internă de obuze de 155 mm conform standardelor NATO cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Întrebat dacă relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei ar face parte dintr-un potenţial plan de pace, candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că „nu iubeşte sancţiunile”, notează Kyiv Independent.

UPDATE Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat că forțele sale au atacat un sistem rusesc de rachete antiaeriene S-300, în regiunea Donețk, fiind lovite stația radar și mai multe lansatoare. Pe de altă parte, Ministerul ucrainean al Apărării susține că soldații au primit „o cantitate semnificativă” de muniție expirată. „Oferim o a doua viață tuturor lucrurilor care pot fi reparate și utilizate ulterior”, a declarat un viceministru al apărării, scrie Libertatea.

UPDATE Australia s-a angajat miercuri să ceară socoteală Rusiei la zece ani după prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât deasupra Ucrainei şi care a dus la moartea celor 298 de persoane aflate la bord, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Rusia a anunţat marţi o recompensă financiară de 15 milioane de ruble (aproximativ 170.000 de dolari) pentru doborârea primului avion de luptă F-16 (Fighting Falcon) în Ucraina, potrivit EFE şi RBC.ru, citând Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Zelenski a dat asigurări că este pentru prezența Moscovei la un viitor summit de pace, după conferința organizată în Elveția la mijlocul lunii iunie pentru pace în Ucraina la care au participat zeci de șefi de stat și de guvern, dar de la care Rusia a fost exclusă.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev susține că aderarea Ucrainei la NATO ar fi privită ca o declarație de război împotriva Moscovei. El a subliniat că numai „prudența” din partea alianței ar putea preveni consecințe catastrofale pentru planetă.

UPDATE Luni, Volodimir Zelenski a spus că vrea să prezinte în noiembrie un „plan” pentru o „pace justă”, după aproape doi ani și jumătate de conflict de anvergură care a făcut sute de mii de victime. În continuare, a spus că dorește un alt summit de pace în Ucraina, la care Moscova să poată participa. „Cred că reprezentanții ruși ar trebui să participe la acest al doilea summit”, a anunțat el.

UPDATE În prezent, Rusia ocupă aproape 20% din teritoriul ucrainean și perspectivele unei încetări a focului sau a unei păci durabile între Kiev și Moscova sunt minime în acest stadiu. Totuși, este prima dată de la atacul rusesc masiv din februarie 2022 când Volodimir Zelenski emite ideea unor negocieri cu Moscova fără retragerea rusească prealabilă de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot și avioane de luptă F-16 pentru a proteja țara de atacurile cu rachete rusești. După luni de solicitări din partea Kievului, primele avioane de luptă F-16 sunt în drum spre Ucraina și vor efectua ieșiri în această vară, a confirmat Casa Albă la un summit NATO desfășurat la Washington la începutul acestei luni.

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și o voce importantă printre oamenii Kremlinului, a declarat pentru postul de presă Argumenty I Fakty că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta mai mult decât o amenințare directă la adresa securității Moscovei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 873: Atac masiv, sat capturat, situație fierbinte și unde verde Kievului! Securitatea lui Putin, întărită
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/PROMO/ Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, vine de la 20:00 la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, vine de la 20:00 la „Moldova Gândește LIVE”
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram