Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi, iar canicula favorizează dezvoltarea microorganismelor care pot altera produsele alimentare. Mai exact, este vorba de bacterii, drojdii și mucegaiuri. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să fie precauți atunci când aleg și consumă anumite alimente.
Potrivit ANSA, cele mai periculoase sunt bacteriile patogene: Ecoli, Salmonella,și Listeria monocytogenes. Acestea sunt foarte periculoase, deoarece la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid.
Recomandările specialiștilor:
De reținut operatorilor din domeniul alimentar:
- Asigurați-vă că personalul întreprinderii este conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
- Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade, (preferabil mai mică de 5 grade);
- Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 de grade;
- Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade.
- Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacțiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
- Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;
Atenționări pentru consumatori:
- Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
- Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
- Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
- Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
- Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider).