Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu

/VIDEO/ Stoianoglo - „lupta polilor de putere de la Moscova”? Opinii după ce PSRM l-a propus candidat la prezidențiale

missing
08 iulie 2024, ora 22:30

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este candidatul propus de PSRM la alegerile prezidențiale din toamnă. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Igor Dodon, care a precizat că Stoianoglo este apartinic. În timp ce ex-procurorul general se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în UE, unii analiști consideră că acesta ar fi o marionetă a Kremlinului și inclusiv că candidatura lui Stoianoglo ar fi compromisă.

Pe un fundal alb și fără echipa PSRM în spate, Igor Dodon a venit în fața presei însoțit de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. După un discurs în care a declarat că Partidul Socialiștilor nu va înainta un candidat partinic la alegerile din 20 octombrie, Dodon a anunțat decizia unanimă a PSRM, discutată la ședința executivului partidului. 

„PSRM nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidențiale, PSRM nu va înainta candidatura președintelui partidului, Igor Dodon. Venim cu un candiat unic, de interes național. Acest candidat cu caracter și cu cele mai înalte calități profesioniste și omenești este domnul Alexandr Stoianoglo”, a spus președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

De ce Stoianoglo se vrea președinte

Oferta de a candida la prezidențiale a venit din partea PSRM, susține Stoianoglo, care a ținut să precizeze motivele care l-au făcut să accepte propunerea. 

„Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori. Primul dintre factori este injustiția și arbitrariul care cresc în Republica Moldova în fiecare zi. Nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului, batjocora față de oameni. Legile sunt călcate în picioare, ordinea constituțională este atacată zilnic de autorități și diverși aventurieri politici”, a constatat Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în UE, însă consideră că țara trebuie să fie neutră. 

„Mulți știu că sunt un susținător al integrării R. Moldova, dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită cu bâtă și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru modernizarea țării și unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum o Moldovă neutră este transformată într-un câmp de luptă. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare”, a afirmat fostul procuror general.

Stoianoglo - „o manevră politică”

Dodon a invitat partidele de opoziție la discuții, în încercarea de a le convinge să-l susțină pe Stoianoglo la alegeri. „Eu cred că o asemenea întâlnire este greu de imaginat fără Vladimir Voronin, fără Renato Usatîi și Ion Chicu, fără Ion Ceban și Irina Vlah, fără Vlad Filat și Andrei Năstase, dar și alții”, a spus președintele PSRM.

Reprezentanți MAN ne-au spus că vor discuta în privința invitației, fără a fi siguri dacă vor da sau nu curs acesteia, iar deputatul PCRM, Oleg Reidman, susține că nu a auzit de această propunere:

„- Noi nu am luat o asemenea decizie. Socialiștii și-au înaintat candidatul, este problema lor. - Ați fost invitați miercuri la o întâlnire cu socialiștii și alte partide de opoziție. Veți participa sau nu ați luat o decizie? - Încă nu am auzit invitația”.

Andrei Năstase, care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale, a scris pe Facebook că nu va da curs invitației lui Igor Dodon și susține că ce s-a întâmplat astăzi ar fi o manevră pusă la cale de PSRM și PAS:

„Scenariul acesta cu Stoianoglo susținut de PSRM și retragerea lui Igor Dodon nu este deloc nou, despre el nu știa numai cine nu a vrut să știe, este o înțelegere despre care se vorbește de mult timp, conform căreia să fie susținut un candidat fără notorietate politică, așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. Deja am văzut cu toții modul în care PSRM și PAS au negociat și colaborat în teritoriu, la care se adaugă o încetinire deloc întâmplătoare a dosarelor legate de finanțarea PSRM și cele ale liderului acestuia... De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice... Candidatul anunțat de Igor Dodon și PSRM este doar o manevră politică”.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian, a criticat candidatura lui Stoianoglo:

„Oligarhii și Kremlinul și-au prezentat azi oficial un candidat la funcția de președinte, strategia și aliații. Alexandr Stoianoglo, candidatul care reprezintă interesele grupărilor criminale, candidatul minciunii și propagandei, care se declară pro-european, dar este susținut fățiș de Kremlin și partidele pro-ruse. Ei vor o coaliție împotriva Moldovei, care este în drumul său spre pace, prosperitate și democrație, în familia europeană”.

„Lupta dintre mai multe poli de putere de la Moscova”

Și ex-deputatul Iurie Reniță consideră că Alexandr Stoianoglo ar fi candidat al Kremlinului la alegeri:

„După ce a mers de nenumărate ori cu plocoane la Moscova, după ce a primit aprobările de rigoare de la serviciile secrete ruseșți, Dodon, cu o nedisimulată satisfacție, a anunțat astăzi că Alexandr Dmitrievici Stoianoglo va fi candidatul PSRM la alegerile prezidențiale din toamnă. Un lucru este indubitabil: inculpatul kuliokar Dodon și serviciile secrete rusești doresc, cu price preț, să-l protejeze și să-l promoveze pe Stoianoglo, exact cum acesta i-a protejat pe infractorii, penalii și trădătorii de patrie în perioada în care deținea funcția de procuror-șef”.

Iar analistul WatchDog, Andrei Curăraru, susține că Stoianoglo este un candidat compromis, imaginea lui fiind pătată de relațiile pe care le-a avut cu Plahotniuc și Platon. 

„Igor Dodon l-a înaintat pe Alexandr Stoianoglo ca un candidat unic al opoziției, pe care l-a numit apartinic, neutru și de compromis. Probabil a făcut-o din cauza antiraiting-ului personal, dar poate și din cauza indicațiilor de la Kremlin, care nu-l vor ca și candidat al opoziției. Alexandr Stoianoglo este clar după experiența sa politică un candidat pro-rus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon, care la un moment dat ar fi fost într-un conflict cu Ilan Șor, dar acum cred că are nevoie de susținerea lui.

Motivul care ar sta la baza înaintării domnului Stoianoglo s-ar putea să fie lupta dintre mai multe poli de putere de la Moscova. Gruparea Șor este bine pusă cu anumite servicii speciale, dar și cu Kremlinul în sine. Iar Stoianoglo ar fi un candidat de alternativă cu mult mai acceptabil decât domnul Dodon, care are și niște dosare penale, care ar putea să rezulte în condamnări. Și el este un om care ar putea atrage voturile color nesatisfăcuți de guvernarea actuală, cei dezamăgiți de cursul de integrare europeană și voturile așa-numiților neutraliști sau suveraniști care sunt pentru dezvoltarea pe calea a treia a Republicii Moldova”, a constatat expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru.

„Se putea face totul cu înțelepciune”

De cealaltă parte, analistul politic, Vitalie Andrievschi, crede că Stoianoglo nu ar trebui să candideze sub umbrela socialiștilor:

„Stoianoglo și-a prăbușit reputația într-o clipă, acceptând să candideze la președinție, la propunerea lui Igor Dodon. Știind că președintele Dodon a încălcat legea și a luat bani de la Vlad Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo a acceptat ca Igor Kulik să-i propună candidatura la funcția de președinte. Și totuși, se putea face totul cu înțelepciune. Alexandr Stoianoglo își propune candidatura și toți cei care vor, îl pot susține... Dar Dodon a fost nerăbdător să arate tuturor că el este șeful, iar ceilalți sunt doar dansatorii lui de fundal. Un fel de lider”.

Iar analistul Nicolae Eșanu speră că pasul făcut azi de PSRM nu e o manevră politică:

„Dacă desemnarea domnului Stoianoglo este un gest sincer și nu o manevră politică, cred că Partidul Socialiștilor poate fi felicitat pentru dovadă de maturitate politică și pentru faptul că au pus interesul național mai presus decât interesele de partid. Iar dacă domnul Stoianoglo este și va rămâne acel Alexandr Stoianoglo pe care-l cunosc eu, se impune mai degrabă concluzia că nu este o manevra politică”.

Amintim că fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie 2021 și tot atunci a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta a fost învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. Ulterior, a fost achitat. Procuratura Anticorupție a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Până acum, printre cei care și-au anunțat intenția de a candida sunt: actuala șefă a statului - Maia Sandu, președintele „Partidul Nostru” - Renato Usatîi, fostul ministru de Externe - Tudor Ulianovschi, liderul PLDM - Vlad Filat, fostul președinte al Platformei DA - Andrei Năstase, liderul PDCM - Ion Chicu, ex-premierul Vasile Tarlev, iar anul trecut și istoricul Octavian Țîcu spunea că va candida independent. 

/ULTIMA ORĂ/ Stoianoglo, propus de PSRM drept candidat la alegerile prezidențiale. Cere susținerea forțelor de opoziție

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

/VIDEO/ Noii membri în familia de la zoo: Cum sunt botezați cei trei urși, aduși din Ucraina
/VIDEO/ Noii membri în familia de la zoo: Cum sunt botezați cei trei urși, aduși din Ucraina
/VIDEO/ Deputații Grigore Novac și Oazu Nantoi - invitați astăzi la „Întreabă Ghețu”
/VIDEO/ Deputații Grigore Novac și Oazu Nantoi - invitați astăzi la „Întreabă Ghețu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Premieră! Încă o șansă pentru absolvenții claselor a IX-a: Cei care nu au susținut examenele o pot face și în august
/VIDEO/ Premieră! Încă o șansă pentru absolvenții claselor a IX-a: Cei care nu au susținut examenele o pot face și în august

/VIDEO/ Candidatul unic, o mimare? Dodon crede că s-a dorit scoaterea lui din cursa prezidențială

missing
19 iulie 2024, ora 20:24

Alegerea unui candidat unic din partea formațiunilor de stânga a eșuat ori a fost doar o mimare, așa cum majoritatea din cei prezenți la acele întâlniri au anunțat deja că vor candida chiar ei la prezidențiale. Asta susține liderul PSRM, Igor Dodon, care nu exclude că a fost o strategie pentru scoaterea lui din cursa pentru președinție. 

„Eu am propus un candidat unic. Nu membru de partid. Ce a urmat? O bună parte din voi vați lansat în campanie electorală. Păi care a fost scopul acestor discuții despre un candidat unic, mese rotunde. Scopul a fost să nu participe Dodon, vați prins? Din nou, nu o să dau nume, dar lucru acesta este prea evident”.

Analizând fotografia apărută în spațiul public de la întrunirea la care partidele de opoziție s-au așezat pentru prima dată să negocieze susținerea unui candidat unic la prezidențiale, constatăm că cinci dintre cele nouă persoane prezente au anunțat deja oficial că participă la cursa pentru președinție. Analistul politic, Anatol Țăranu, crede că este o tactică a partidelor de stânga pentru a mobiliza un număr cât mai mare de votanți. 

„Eu cred că acest lucru s-a întâmplat inclusiv din motiv că nu a fost identificată o candidatură care ar fi putut să facă o concurență pe stânga pentru Maia Sandu. Și atunci s-a recurs la o altă formulă care presupune un număr mai mare de candidați. După toate probabilitățile, acele personaje care determină tacticile electorale la alegerile prezidențiale pe flancul pro-rus sau de stânga au socotit că această tactică este cea mai judicioasă, pentru a mobiliza la maximum tot electoratul pe acest segment”, a declarat analistul politic, Anatol Țăranu.

Până acum, au anunțat că aspiră la fotoliul de șef al statului actuala președintă a țării, Maia Sandu, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, fostul lider al platformei DA, Andrei Năstase, fostul premier, Ion Chicu, ex-bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, jurnalista Natalia Morari, expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, Vlad Filat, liderul PLDM, iar astăzi- și fostul rector al Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, care va fi susținut de PSDE. 

Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Deputații Grigore Novac și Oazu Nantoi - invitați astăzi la „Întreabă Ghețu”
/VIDEO/ Deputații Grigore Novac și Oazu Nantoi - invitați astăzi la „Întreabă Ghețu”
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram