Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este candidatul propus de PSRM la alegerile prezidențiale din toamnă. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Igor Dodon, care a precizat că Stoianoglo este apartinic. În timp ce ex-procurorul general se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în UE, unii analiști consideră că acesta ar fi o marionetă a Kremlinului și inclusiv că candidatura lui Stoianoglo ar fi compromisă.
Pe un fundal alb și fără echipa PSRM în spate, Igor Dodon a venit în fața presei însoțit de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. După un discurs în care a declarat că Partidul Socialiștilor nu va înainta un candidat partinic la alegerile din 20 octombrie, Dodon a anunțat decizia unanimă a PSRM, discutată la ședința executivului partidului.
„PSRM nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidențiale, PSRM nu va înainta candidatura președintelui partidului, Igor Dodon. Venim cu un candiat unic, de interes național. Acest candidat cu caracter și cu cele mai înalte calități profesioniste și omenești este domnul Alexandr Stoianoglo”, a spus președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.
De ce Stoianoglo se vrea președinte
Oferta de a candida la prezidențiale a venit din partea PSRM, susține Stoianoglo, care a ținut să precizeze motivele care l-au făcut să accepte propunerea.
„Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori. Primul dintre factori este injustiția și arbitrariul care cresc în Republica Moldova în fiecare zi. Nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului, batjocora față de oameni. Legile sunt călcate în picioare, ordinea constituțională este atacată zilnic de autorități și diverși aventurieri politici”, a constatat Alexandr Stoianoglo.
Stoianoglo se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în UE, însă consideră că țara trebuie să fie neutră.
„Mulți știu că sunt un susținător al integrării R. Moldova, dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită cu bâtă și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru modernizarea țării și unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum o Moldovă neutră este transformată într-un câmp de luptă. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, în care să existe loc de cooperare între țări și popoare”, a afirmat fostul procuror general.
Stoianoglo - „o manevră politică”
Dodon a invitat partidele de opoziție la discuții, în încercarea de a le convinge să-l susțină pe Stoianoglo la alegeri. „Eu cred că o asemenea întâlnire este greu de imaginat fără Vladimir Voronin, fără Renato Usatîi și Ion Chicu, fără Ion Ceban și Irina Vlah, fără Vlad Filat și Andrei Năstase, dar și alții”, a spus președintele PSRM.
Reprezentanți MAN ne-au spus că vor discuta în privința invitației, fără a fi siguri dacă vor da sau nu curs acesteia, iar deputatul PCRM, Oleg Reidman, susține că nu a auzit de această propunere:
„- Noi nu am luat o asemenea decizie. Socialiștii și-au înaintat candidatul, este problema lor. - Ați fost invitați miercuri la o întâlnire cu socialiștii și alte partide de opoziție. Veți participa sau nu ați luat o decizie? - Încă nu am auzit invitația”.
Andrei Năstase, care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale, a scris pe Facebook că nu va da curs invitației lui Igor Dodon și susține că ce s-a întâmplat astăzi ar fi o manevră pusă la cale de PSRM și PAS:
„Scenariul acesta cu Stoianoglo susținut de PSRM și retragerea lui Igor Dodon nu este deloc nou, despre el nu știa numai cine nu a vrut să știe, este o înțelegere despre care se vorbește de mult timp, conform căreia să fie susținut un candidat fără notorietate politică, așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. Deja am văzut cu toții modul în care PSRM și PAS au negociat și colaborat în teritoriu, la care se adaugă o încetinire deloc întâmplătoare a dosarelor legate de finanțarea PSRM și cele ale liderului acestuia... De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice... Candidatul anunțat de Igor Dodon și PSRM este doar o manevră politică”.
De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian, a criticat candidatura lui Stoianoglo:
„Oligarhii și Kremlinul și-au prezentat azi oficial un candidat la funcția de președinte, strategia și aliații. Alexandr Stoianoglo, candidatul care reprezintă interesele grupărilor criminale, candidatul minciunii și propagandei, care se declară pro-european, dar este susținut fățiș de Kremlin și partidele pro-ruse. Ei vor o coaliție împotriva Moldovei, care este în drumul său spre pace, prosperitate și democrație, în familia europeană”.
„Lupta dintre mai multe poli de putere de la Moscova”
Și ex-deputatul Iurie Reniță consideră că Alexandr Stoianoglo ar fi candidat al Kremlinului la alegeri:
„După ce a mers de nenumărate ori cu plocoane la Moscova, după ce a primit aprobările de rigoare de la serviciile secrete ruseșți, Dodon, cu o nedisimulată satisfacție, a anunțat astăzi că Alexandr Dmitrievici Stoianoglo va fi candidatul PSRM la alegerile prezidențiale din toamnă. Un lucru este indubitabil: inculpatul kuliokar Dodon și serviciile secrete rusești doresc, cu price preț, să-l protejeze și să-l promoveze pe Stoianoglo, exact cum acesta i-a protejat pe infractorii, penalii și trădătorii de patrie în perioada în care deținea funcția de procuror-șef”.
Iar analistul WatchDog, Andrei Curăraru, susține că Stoianoglo este un candidat compromis, imaginea lui fiind pătată de relațiile pe care le-a avut cu Plahotniuc și Platon.
„Igor Dodon l-a înaintat pe Alexandr Stoianoglo ca un candidat unic al opoziției, pe care l-a numit apartinic, neutru și de compromis. Probabil a făcut-o din cauza antiraiting-ului personal, dar poate și din cauza indicațiilor de la Kremlin, care nu-l vor ca și candidat al opoziției. Alexandr Stoianoglo este clar după experiența sa politică un candidat pro-rus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon, care la un moment dat ar fi fost într-un conflict cu Ilan Șor, dar acum cred că are nevoie de susținerea lui.
Motivul care ar sta la baza înaintării domnului Stoianoglo s-ar putea să fie lupta dintre mai multe poli de putere de la Moscova. Gruparea Șor este bine pusă cu anumite servicii speciale, dar și cu Kremlinul în sine. Iar Stoianoglo ar fi un candidat de alternativă cu mult mai acceptabil decât domnul Dodon, care are și niște dosare penale, care ar putea să rezulte în condamnări. Și el este un om care ar putea atrage voturile color nesatisfăcuți de guvernarea actuală, cei dezamăgiți de cursul de integrare europeană și voturile așa-numiților neutraliști sau suveraniști care sunt pentru dezvoltarea pe calea a treia a Republicii Moldova”, a constatat expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru.
„Se putea face totul cu înțelepciune”
De cealaltă parte, analistul politic, Vitalie Andrievschi, crede că Stoianoglo nu ar trebui să candideze sub umbrela socialiștilor:
„Stoianoglo și-a prăbușit reputația într-o clipă, acceptând să candideze la președinție, la propunerea lui Igor Dodon. Știind că președintele Dodon a încălcat legea și a luat bani de la Vlad Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo a acceptat ca Igor Kulik să-i propună candidatura la funcția de președinte. Și totuși, se putea face totul cu înțelepciune. Alexandr Stoianoglo își propune candidatura și toți cei care vor, îl pot susține... Dar Dodon a fost nerăbdător să arate tuturor că el este șeful, iar ceilalți sunt doar dansatorii lui de fundal. Un fel de lider”.
Iar analistul Nicolae Eșanu speră că pasul făcut azi de PSRM nu e o manevră politică:
„Dacă desemnarea domnului Stoianoglo este un gest sincer și nu o manevră politică, cred că Partidul Socialiștilor poate fi felicitat pentru dovadă de maturitate politică și pentru faptul că au pus interesul național mai presus decât interesele de partid. Iar dacă domnul Stoianoglo este și va rămâne acel Alexandr Stoianoglo pe care-l cunosc eu, se impune mai degrabă concluzia că nu este o manevra politică”.
Amintim că fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie 2021 și tot atunci a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta a fost învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. Ulterior, a fost achitat. Procuratura Anticorupție a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău.
Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Până acum, printre cei care și-au anunțat intenția de a candida sunt: actuala șefă a statului - Maia Sandu, președintele „Partidul Nostru” - Renato Usatîi, fostul ministru de Externe - Tudor Ulianovschi, liderul PLDM - Vlad Filat, fostul președinte al Platformei DA - Andrei Năstase, liderul PDCM - Ion Chicu, ex-premierul Vasile Tarlev, iar anul trecut și istoricul Octavian Țîcu spunea că va candida independent.