Acuzat de trădare de patrie, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă i-ar fi trimis o notă informativă atașatului militar al Ambasadei ruse privind acțiunile statului în procesul de aderare la UE, înainte ca documentul să fie făcut public. Astăzi a fost audiat primul martor al acuzării, un angajat de la Parlament, care a confirmat că Ion Creangă ar fi primit documentul prin poșta electronică. Inculpatul a refuzat, astăzi, să discute cu jurnaliștii.
Potrivit procurorilor, în 2024, secretariatul Parlamentului a elaborat o notă informativă în urma analizării raportului de extindere prezentat de Comisia Europeană, care a ajuns și la serviciile secrete rusești. Procurorii bănuiesc că în spatele acestui fapt ar sta Ion Creangă.
„Acel document, da, a fost găsit în posesia angajatului Federației Ruse, serviciului secret. - Din câte înțelegem acel raport e de interes public și nu prezenta anumite secrete de stat? - Nu e secret de stat, dar domnul Creangă, asta și era rolul lui, ca el de pe interior să informeze serviciile secrete străine, care este intenția care sunt planurile conducerii statului și așa mai departe. - A fost adus la cunoștința serviciilor ruse înainte de a fi publicat?- Asta și se incriminează domnului Creangă, acum nu o să confirm sau infirm, atât timp cât aceste declarații nu vor fi apreciate de către judecător la emiterea sentinței, oricare ar fi ea”, a menționat procurorul de caz, Dumitru Ștefîrță.
Procurorul ne-a mai spus că urmează să fie audiat încă un martor, la fel angajat al Parlamentului. Totodată, având în vedere că, anterior, Ion Creangă a calificat discuțiile dintre el și atașatul militar rus drept o convorbire dintre doi vecini, vor fi aduse probe suplimentare.
„Eu în calitate de acuzator intenționez să mai prezint probe suplimentare pentru a stabili adevărul obiectiv dacă putem aceste informații transmise să le catalogăm ca simple discuții între doi vecini. Probe pe care instanța poate să le respingă, dar sper că le va admite”, a subliniat procurorul de caz, Dumitru Ștefîrță.
Șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului a refuzat să răspundă la întrebări când ieșea din sala de judecată.
„ De trei ori în care am comunicat cu dumneavoastră ați dat două fraze la televizor și ați reîntors tot într-o imagine negativă. Așa că vă mulțumesc foarte mult de colaborare”, a punctat șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă.
În prezent, Ion Creangă se află în arest la domiciliu. Creangă a fost reținut în iulie și după opt luni petrecute după gratii, instanța a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu. Funcționarul a fost trimis pe banca acuzaților, alături de un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, ambii suspectați de complicitate. Procurorii susțin că aceștia ar fi colaborat cu un asistent al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău cu care în perioada 2023-2024, ar fi avut întâlniri conspirative. Bănuiții i-ar fi transmis informații obținute prin spionaj despre capacitățile militare ale Moldovei, colaborarea cu alte state pe segmentul de securitate sau situația care vizează partea stângă a Nistrului. Atât Ion Creangă, cât și polițistul de frontieră au negat acuzațiile. Conform legii, trădarea de patrie se pedepsește cu închisoare de până la 20 de ani.