Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova

missing
15 iulie 2024, ora 09:03

Un fost jurnalist onest, premiat pentru activitatea sa, un lider al mișcării de renaștere națională și un om de afaceri, fac la greu propagandă în interesul Rusiei. Sunt foarte activi pe rețelele sociale, atacând parcursul european al RM, iar această activitate le-a adus unora prosperitate personală. 

Din solda lui Plahotniuc, la Dodon și Șor

Gabriel Călin este unul dintre cei mai activi și loiali bloggeri pro-ruși ai momentului. Începând cu toamna lui 2022, Gabriel Călin a promovat protestele organizate de Partidul Șor și pe liderii acestui partid. În aceeași perioadă, el a devenit deosebit de activ pe canalul său de TikTok, pe care adună sute de mii de vizualizări. Pe canalele sale de TikTok, Telegram și Youtube, Călin distribuie falsuri și narative ale propagandei ruse.

Canalul său de Youtube a devenit locul de întâlnire al acoliților lui Ilan Șor și al multor politicieni și activiști pro-ruși. Într-un interviu recent, Călin recunoaște că îi promovează pe Ilan Șor și Igor Dodon. „Pe Șor l-am atacat des. Acum nu îl mai atac, îi distribui postările și le voi distribui – și a lui, Șor și a lui Dodon. Ale tuturor”, a declarat Gabriel Călin.

La unison cu exponenții propagandei ruse, Călin spune că Republica Moldova este un stat aservit SUA și UE, iar Maia Sandu și partidul de guvernare sunt doar niște marionete în mâinile lor. Într-o emisiune din ianuarie 2023, moderată de Alexei Lungu, președintele Partidului Șansă, și la care a participat Diana Șoșoacă, deputata română cunoscută pentru mesajul său pro-rus, Călin afirma: „În Republica Moldova, la etapa actuală, majoritatea funcțiilor sunt deținute de descendenții acestui fond (nr. Soros). Ori este vorba despre președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, șeful SIS - toți oamenii aceștia vin de la Soros. Oare această politică, destul de periculoasă pentru Republica Moldova, este impusă de internaționala asta?”.

Într-un video de pe 4 decembrie 2023, care a strâns peste 116.000 de vizualizări, Călin îi speria pe moldoveni că Rusia va introduce vize și embargou produselor moldovenești. Motivul, spune acesta, sunt acțiunile neprietenoase la adresa Rusiei. „Săptămâna trecută, Rusia a aplicat embargou merelor moldovenești. Acesta a fost un răspuns la acțiunile neprietenoase din partea Republicii Moldova, cred că este clar tuturor. Trebuie să menționăm că mai departe va fi și mai rău. Cel mai probabil, într-un viitor apropiat, noi vom rămâne și fără exportul vinurilor în Rusia. Și, cel mai probabil, va fi introdus regimul de vize”, îi speria acesta pe moldoveni. 

Acesta este un narativ distribuit la scară largă de propaganda rusească.

La Moscova la sfat 

Legătura dintre Gabriel Călin și proiectele politice ale lui Ilan Șor este una directă. Bloggerul a participat, la finele lunii aprilie, la evenimentul de lansare la Moscova a așa-zisului Bloc „Victoria”. 

Trei zile mai târziu, la Moscova, a fost lansată și organizația „Evrazia”, care își propune oficial să promoveze interesele Rusiei în spațiul ex-sovietic, dar în realitate este un robinet de finanțarea proiectelor lui Șor din Moldova. 

Până în prezent, această organizație se laudă că a dus zeci de tineri din Republica Moldova la Moscova și le-a oferit granturi. Tot prin intermediul organizației „Evrazia”, bașcanatul Găgăuziei intenționa să ofere adaosuri la salarii și pensii, promise anterior de Evghenia Guțul.

La evenimentul de lansare a organizației „Evrazia”, au participat Evghenia Guțul și Vladimir Voronin (prin Skype), dar și Gabriel Călin, care a ținut și un discurs.

În slujba lui Plahotniuc

Propagandist de faimă proastă astăzi, Gabriel Călin a fost la începuturile carierei sale un jurnalist respectat. A activat la TV7 și Jurnal TV. 

Începând cu 2012, a intrat în solda oligarhului Vlad Plahotniuc. „Da! Am fost parte a aceste mașini (nr. de propagandă). Eu niciodată nu am făcut parte din echipa lui Plahotniuc. Eu am lucrat cu ei, eu pe toți îi cunosc, noi ne întâlneam câteodată, noi ne sfătuiam câteodată, dar eu niciodată nu luam vreo decizie”, a declara Călin într-un interviu recent.

Cei pe care astăzi Călin îi promovează și îi invită în live-urile sale au fost anterior subiecții investigațiilor și criticilor de pe site-urile pe care le administra. Se întâmpla în perioada 2015-2017, pe când Călin era parte a mașinăriei de propagandă a oligarhului Vlad Plahotniuc. El administra pe atunci mai multe portaluri de știri, cum ar fi Moldova24.info, Today.md, livenews.md și după spusele sale, era chiar unul dintre favoriții oligarhului fugar. „Eu nu eram membru al staff-ului. Da! Poate eu eram unul dintre favoriții lui. Eu simțeam asta”, a spus bloggerul.

Călin și site-urile sale au fost folosite de Plahotniuc în campanii de intimidare și de denigrare a oponenților politici ai acestuia. Unul dintre aceste portaluri a publicat sex-tape-ul în care a fost implicat fostul prim-ministru Vlad Filat. Călin spune că linșajul mediatic îi oferea satisfacție. „Eu primeam satisfacție de la faptul că de la ceea ce făceam eu politicienilor le era rău. Nu contează cine. Și până azi. Da! Eu sunt un sadist terminat”, spune Călin cu o sinceritate debordantă.

În 2017 Călin dispare brusc din viața publică. Sursele Cutiei Negre afirmă că fuga lui din Moldova a fost provocată de neînțelegeri legate de modul în care a cheltuit sume considerabile de bani primite de la Plahotniuc și Șor. S-a refugiat în SUA, unde a lucrat șofer de TIR. În noiembrie 2018, acesta este protagonistul unui accident teribil în Statele Unite. Reușește să scape nevătămat. Revine în țară, iar după fuga lui Plahotniuc reapare în spațiul public, de data această prestând în interesul lui Ilan Șor. 

Vilă și apartament de lux

Deși nu are un loc de muncă oficial sau o afacere profitabilă, în ultimii ani Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Și-a cumpărat un apartament de 93 de metri patrați în unul dintre cele mai luxoase blocuri din Chișinău. Prețul minim pentru un apartament cu două odăi în acest complex locativ este de 200.000 de euro. 

Gabriel Călin și-a construit de curând și o casă de vacanță pe un teren de 5 ari într-o locație pitorească de pe malul lacului Sălaș, din apropiere de localitatea Gura Bîcului. Din imaginile filmate cu drona, surprindem o casă din lemn, terasa la care acesta filmează o bună parte dintre interviurile sale și o altă construcție care pare a fi o saună. Bloggerul lui Șor a cumpărat terenul în 2020, dar casa și celelalte construcții încă nu au fost înregistrate la Cadastru. 

Gabriel Călin a fost surprins de mai multe ori prin oraș la volanul unui Volvo XC60. Prețul acestei mașini, la mâna a doua, pornește de la 30.000 de euro. 

Am încercat mai multe zile la rând să îl contactăm pe Gabriel Călin pentru a-l întreba din ce bani a procurat toate aceste bunuri. Asta în condițiile în care nu are un loc de muncă de bază, iar companiile în care este acționar nu declară activitate economică de mai mulți ani. Călin ne-a tot amânat de la o zi la alta.

După ce a aflat însă că am fost să îi filmăm vila, a răbufnit pe canalul său de TikTok. „Acum reiese că, despre oricine nu e de acord cu poziția partidului pe care voi îl pupați zi de zi într-un loc, trebuie să faceți investigații? Vă place să faceți parte din scenarii de genul acesta? Băi, câcăcioșilor și fricoșilor! Voi ați ajuns să vă temeți de oameni de rând ca mine?”, s-a dezlănțuit acesta pe pagina sa de TikTok.  

Serghei Banari – Echidistant, dar cu Rusia

Un invitat frecvent în live-urile lui Gabriel Călin este Serghei Banari. Puțin cunoscut opiniei publice, Serghei Banari este un adevărat star de TikTok și apostol al propagandei rusești. Oficial, se prezintă ca politolog, economist și om de afaceri și neagă că ar avea ceva în comun cu propaganda rusă. „Eu sunt expert, nu i-au apărarea niciunei părți. De ce pe mine mă urăsc în egală măsură rușii și ucrainenii? Pentru că nimănui nu-i place o părere echidistantă. Cum îmi e greață de propaganda pro-rusă, tot așa îmi e greață de propaganda Occidentală. Voi nu puteți să mă acuzați pe mine de lipsă de obiectivitate. Pur și simplu nu puteți”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.

Analiza noastră arată, însă, că mesajele transmise de acesta pe TikTok seamănă izbitor de mult cu retorica folosită la Moscova. 

Pe moldoveni îi numește frecvent „papuasî”. „Eu consider că noi suntem o națiune proastă și degradată. Iar eu, din păcate, sunt parte a acesteia. Nouă ne plac lozincile, când auzim cifre, ne doare capul”, a spus acesta într-un live pe TikTok.

Întrebat de ce îi numește așa, Banari ne-a spus că „“Papuasî” - vin de la oameni care locuiesc în colonii. Noi suntem o colonie. Noi ne numim o țară independentă și suverană, dar noi nu suntem nici independenți, nici suverani și nici nu suntem un stat. Noi suntem o țară cu mici elemente ale unei formațiuni politico-statale. Asta trebuie să înțelegem. De asta noi suntem papuași. Deoarece cuvântul oricărui om din afară, aici este privit ca dorința lui Dumnezeu”.    

În 2021, a vrut chiar să demonstreze în practică cât de „papuași” sunt moldovenii. Îmbrăcat în Moș Crăciun, Serghei Banari a aruncat în mulțimea adunată în fața unuia dintre magazinele sale de bijuterii aproximativ 1 kilogram de accesorii de aur și argint. Oamenii adunați acolo s-au călcat în picioare în lupta pentru a prinde o bijuterie gratuită. 

Narative la indigo cu cele ale propagandei rusești

În opinia sa, politicienii moldoveni sunt niște marionete, care nu sunt în stare să conducă Republica Moldova. Acesta folosește o retorică frecvent întâlnită în propaganda rusă și anume că toate deciziile se iau oriunde în altă parte, decât la Chișinău. „Acești papuași se adună – care sunt pentru Dodon, care sunt pentru Sandu. Băieți! Voi chiar nu înțelegeți că ei au înțelegeri asupra tuturor acțiunilor? Voi chiar nu înțelegeți că în spatele lor stau ambasadorii SUA și Marii Britanii, la comanda cărora ei (nr. Sandu și Dodon) fac flotări și așezări?”, spune Banari într-un video.

În unul din live-urile de pe canalul de TikTok al lui Gabriel Călin, la care a participat și politicianul Renato Usatîi, Serghei Banari propunea limitarea drepturilor moldovenilor din diasporă. „Eu nu înțeleg de ce o persoană care a fugit (nr. a emigrat) de greutăți și își rezolvă exclusiv problemele personale, mă pune pe mine într-o situație în care nu am de ales - să plătesc impozite care vor fi împărțite între sute de mii de oameni care îmi sunt străini”, s-a arătat total indignat acesta.  

Un mesaj asemănător a avut în 2020 și Igor Dodon.

În cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune GRT TV, moderată de Nina Dimoglo, Banari declara că Occidentul jefuiește Republica Moldova cu miliarde de dolari anual. „Eu și colegii mei am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că pagubele anuale pe care așa-zisul “Occident civilizat” le produce Republicii Moldova, sunt între 15 și 25 de miliarde de dolari anual”, a declarat Banari în cadrul emisiunii.    

Despre războiul din Ucraina, Banari promovează aceleași narative ale propagandei rusești, din care reiese că vinovat este, de fapt, Occidentul. „Acum cică Ucraina apără întreaga omenire. Voi sunteți debili? Ei (nr. ucrainenii) nici măcar pe ei nu se pot apăra. La moment, Ucraina este folosită ca instrument în mâinile anglo-saxonilor pentru pregătirea împărțirii lumii și încearcă să-i folosească pentru a produce pagube rușilor, pentru a le slăbi pozițiile de negociere. Acest război a fost provocat de către Occident. Există dovezi clare. Eu nu îi apăr pe ruși. 24 februarie este o lecție la acele greșeli pe care rușii le-au făcut în 2014, când au permis o lovitură de stat la granițele lor. Este greșeala lor (nr. a rușilor), dar ei o repară”, crede Banari.  

Tot el mai adaugă că ucrainenii poartă singuri răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum în țara vecină. „Mie de Ucraina nu îmi este milă, ea singură s-a adus în această situație. Dar mie îmi este milă de fiecare ucrainean, de fiecare copil ucrainean, de fiecare femeie ucraineancă și de fiecare băiat ucrainean mort. Pentru că are loc distrugerea viitorului Ucrainei. Dar de Ucraina nu îmi este milă? Deoarece timp de 31 de ani Ucraina a folosit regiunea separatistă din Tiraspol în calitate de centru de contrabandă. Și lor le era tot una de integritatea teritorială a țării mele”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.   

„Am pierdut o țară imensă”

Banari consideră că destrămarea Uniunii Sovietice este o tragedie, iar Stalin, Putin și Lukașenko sunt modele de politicieni, care au avut curajul să se opună Occidentului colectiv și degradant. „Noi am pierdut o țară imensă, o putere mondială - Uniunea Sovietică. Au pierdut-o de fapt încă bunicii și părinții noștri, începând cu martie 1953 (nr. moartea lui Stalin) și s-a terminat, după cum ne aducem aminte, pe 8 decembrie 1991 (nr. destrămarea Uniunii Sovietice). După 1991, pentru cei care au probleme cu memoria, eu vă aduc aminte că au fost jefuite toate (nr. fostele republici unionale) la fel. Și toate aceste foste republici sovietice semănau între ele pentru că erau coloniile Occidentului”, crede Banari.   

Totuși, Banari neagă că ar fi un nostalgic după comunism și URSS. „Eu niciodată nu am fost nostalgic după Uniunea Sovietică. Ați făcut o analiză foarte proastă. Eu mereu am spus că a fost o țară imensă care și-a încetat existența pe 5 martie 1953. Să nu regreți destrămarea unei țări imense, care unea câteva sute de popoare, poate doar un idiot. Dar să-și dorească refacerea URSS, poate doar un om bolnav. Asta nu este nostalgie, asta este un fapt”, s-a apărat acesta.

S-a lăsat de politică pentru a face bijuterii

TikTokerul Serghei Banari își câștigă însă existența dintr-o afacere de lux. El deține o fabrică de bijuterii la Bălți și mai multe magazine de bijuterii în Chișinău și Bălți. Într-un reportaj NordNews, Banari se laudă că la fabrica sa se folosește cea mai înaltă tehnologie și se produc bijuterii pentru branduri internaționale. „Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare. Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, declara Banari pentru Nordnews.

Banari are o experiență politică mai veche. Între 2007 și 2011 a fost consilier municipal la Bălți din partea PSD. A fost organizator al mai multor manifestații anti-PCRM, partidul de guvernare de atunci. Spre exemplu, în noiembrie 2008 Banari a organizat un protest prin care susținea postului de televiziune PRO TV Chişinău.

În septembrie 2008 pleacă din Partidul Social-Democrat, iar la începutul lui 2009 îl găsim deja unul dintre liderii organizației ”Prietenii Rusiei în Moldova”, condusă de fostul prim-ministru Vasile Tarlev. În 2011, îl găsim deja pe Banari în calitate de specialist în testările de tip poligraf. Viitoare sa soție a înființat atunci chiar și o companie care propunea testarea cu poligraful a politicienilor și funcționarilor de stat. 

Sergiu Banari este soțul jurnalistei Olesea Bolboceanu, care din 2019 este proprietara site-ului de știri Unimedia.info.

Propagandistul și conspiraționistul Roșca

Iurie Roșca este de departe cel mai important promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin, prin care justifică războiul din Ucraina și îl prezintă pe Putin ca pe un salvator. „Iluzia este că Putin este mare dictator. Aceasta este imaginea creată de Occident. Nu! El este negustor. Nici negociator, dar negustor. Rușii spun “targaș””, spunea Roșca într-un interviu pentru Gabriel Călin.

În ultimii ani, Iurie Roșca se poziționează drept adept al „ideologiei eurasianiste”, promovată de filosoful și politologul rus Alexandr Dughin. Roșca vorbește despre Occident ca despre un rău absolut și spune că viitorul Republicii Moldova este doar alături de Rusia. 

Pentru a stabiliza situația, pentru a avea o viață stabilă în Republica Moldova, a avea o creștere economică, direcția principală trebuie să fie bazată pe dialogul cu Rusia. Nu este un dialog ușor, este un dialog dificil, ei sunt un partener dificil, ei sunt frații noștri mai mari, dar noi avem nevoie de asta, nu ei! Pentru ei ce este Republica Moldova?”, declara acesta în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune afiliat lui Ilan Șor.

La începutul invaziei ruse din Ucraina, Iurie Roșca ne îndemna să ne rugăm pentru victoria lui Putin. „Noi trebuie să ne rugăm nu pentru încetarea acestui război, ci pentru continuarea lui și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”, a spus Roșca într-un live pe pagina sa de Facebook.

România și Republica Moldova „sclavii Occidentului colectiv”

Tot el este cel care a declarat că Occidentul colectiv ar vrea atragerea Republicii Moldova în război de partea Ucrainei.

Recent, la emisiunea PULS de la Canal 5, care face parte din holdingul fugarului Ilan Șor și căruia i-a fost suspendată licența, Roșca a declarat că vizita secretarului de stat american Anthony Blinken a avut drept scop principal o nouă încercare de a convinge liderii Moldovei să accepte să intre în război. 

Pentru că pe frontul ucrainean vedem că regimul de la Kiev suferă înfrângeri destul de sensibile. Deși finalul victorios este departe și cel mai probabil, britanicii, americanii și marionetele lor trebuie să extindă teatrul operațiunilor militare. Ei (nr. americanii și britanicii) au adus la putere această “echipă a lui Soros” nu pentru a apăra interesele poporului nostru, dar pentru a servi intereselor celor care i-au creat și i-au adus la putere”, declara Iurie Roșca.  

În martie 2022 Serviciul de Informații și Securitate a blocat mai multe site-uri care aparțineau lui Iurie Roșca, pentru incitare la ură și război. A continuat să propage narativele ruse pe canalul său de Telegram și pe cele două pagini de Facebook, care au câte 28 mii de urmăritori.

Despre România, Roșca spune că a ajuns un stat sclav al Occidentului, condus de marionete. „Rețelele atlantiste, care au cucerit în totalitate România. România este condusă de mafie cu încărcătură securistă și masonică. Acolo găsești ce vrei - Israelul, Marea Britanie, Statele Unite - numai nu România”, spunea Roșca în același interviu cu Gabriel Călin.

În 2020, Roșca a primit interdicție pe 5 ani de a mai intra în România. Motivul - promova falsurile și ideologia Kremlinului.

La începuturile carierei unionist și euro-atlantist

La începutul carierei sale politice Iurie Roșca era unul dintre liderii unioniști și un promotor al vectorului euro-atlantic de dezvoltare a Republicii Moldova. Nicolae Negru, fost coleg a lui Roșca în Frontul Popular își aduce aminte bine mesajele pe care le promova acesta. 

„La alegerile din 2005, Roșca pleda pentru integrarea europeană și mai mult dectât atât, el pleda pentru integrarea în NATO. Spunea el atunci că nici un stat care s-a integrat în UE nu a făcut asta fără să intre și în NATO. Atunci el a salutat și revoluția portocalie din Ucraina, venirea lui Iușcenko la putere. A spus că asta ne dă o șansă mai mare de rezolvare a conflictului transnistrean”, ne-a spus Negru.

În 2005, 11 deputați ai Partidului Popular Creștin-Democrat, în frunte cu Iurie Roșca, au oferit voturi pentru alegerea lui Vladimir Voronin pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Partida pro-europeană a conceput acel vot a lui Roșca ca o trădare. Pentru că a asigurat voturile necesare, liderul PPCD a fost remunerat cu funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Din 2009, fostul lider al mișcării unioniste din Moldova a schimbat retorica și a devenit unul dintre promotorii ideilor pro-ruse nu doar la Chișinău, dar și în România. Comportamentul lui Roșca a ridicat unele semne de întrebare încă de la început. 

„De la bun început au fost mai multe semne de întrebare cu privire la comportamentul sau politica pe care o promova Iurie Roșca. Eu cred că de la bun început el a fost infiltrat în mișcarea democratică. Se vorbea despre asta. Unii reprezentanți ai KGB-ului chiar sugerau că Iurie Roșca este al lor”, a declarat Nicolae Negru.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Yandex, umbra Kremlinului în Moldova. Ce scopuri urmărește compania apropiată lui Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

 La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: „Împreună” ar putea să o susțină pe Sandu în turul 2, dar are 3 condiții! Una dintre ele: Guvernare fără Spînu
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: „Împreună” ar putea să o susțină pe Sandu în turul 2, dar are 3 condiții! Una dintre ele: Guvernare fără Spînu
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă

social

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună

14 octombrie 2024, ora 07:16

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. 

Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceeași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

Satul Mândreștii Noi, raionul Sîngerei. La o margine de sat găsim ferma ce aparține preotului din localitate, Mihail Brăileanu. Am venit aici pentru o nouă tentativă de a discuta cu preotul despre semnăturile pe care le-a strâns de la localnici pentru înregistrarea la CEC a candidatei la prezidențiale Victoria Furtună. Când ne-am apropiat de fermă, un dulău s-a năpustit asupra echipei de filmare și am fost nevoiți să stăm chitic în mașină. 

În această săptămână, am mers două zile la rând în Mîndreștii Noi, acasă la preot, ca să discutăm cu el despre activitățile electorale în care a fost implicat. În prima zi am găsit poarta încuiată. În ziua următoare era însă acasă, dar preotul Mihail nu a ieșit să discute cu noi. Nici la telefon nu ne-a răspuns.

Dacă preotul a reușit să fugă de întrebările noastre despre semnăturile colectate pentru înregistrarea Victoriei Furtună, oamenii din sat ne-au confirmat. Doar că, potrivit lor, preotul le-a spus alte motive pentru care adună semnături.   

„- Eu la părinte am iscălit un document ca să nu se închidă biserica. - Când s-a întâmplat asta? - Poate să fie prin august. - El a venit acasă? Umbla cu listele astea pe acasă? - Da. - Și ce v-a spus? - Pentru ca să nu închidă biserica. A fost vorba că o să închidă bisericile: biserica din sat, biserica de la Bălți. Am semnat și eu. Au semnat și vecinii. - Dar cum era? Era o foaie albă? Nu era scris nimic pe ea? - Nu mai țin minte ce era scris. - Dvs ați semnat fără să vă uitați dacă e adevărat? - Eu nu am citit ce-am iscălit. - Sau nu ați pus la îndoială dacă e părintele? - Părintele e părinte, om de sat. - Și el personal umbla cu listele astea prin sat sau mai era cineva? - Nu, singur. - Dvs ați fi semnat de fapt pentru Victoria Furtună, candidat independent la alegerile prezidențiale. - Nici nu am auzit de așa ceva. - Nu ați auzit de ea?   - Deloc, absolut nu!” 

...

„- Dvs nu știți, preotul a umblat cu niște liste prin sat? - A fost. - Și dvs știți pentru ce s-au semnat oamenii ? - Nu! - Dumneavoastră v-ați semnat? - Da! - Dar nu v-a spus părintele pentru ce? - Trebuia la Moscova să se ducă. - Pentru ce să se ducă la Moscova? - Nu știu. - Știți că a strâns semnături pentru Victoria Furtună, candidat la prezidențiale? - De asta eu nu știu. - Dvs ați auzit de Victoria Furtună? - O știu. Am văzut-o la televizor. -  Dar cum v-ați semnat? Ați semnat fără să întrebați? - M-a rugat și am semnat”.

...

- Am semnat pentru ca biserica să rămână cum a fost și dacă suntem contra la LGBT-ul ăsta să fie în școală și toate astea. - Numai pentru asta ați semnat? - Da! -  Ați prezentat și buletin, date personale sau doar ați semnat? - Da, da, pentru că nu sunt de acord. Chiar să mă ducă la împușcat că nu sunt de acord cu toată distrăbălătura asta care ne-o aduc nouă din Europa. - Dar nu v-a spus nimic, dacă susțineți candidatul Victoria Furtună? - Nu, n-a spus. - Acum dvs, dacă v-ați pomenit în lista asta, nu sunteți supărată pe preot că v-a amăgit? - Eu nu mă supăr”. 

S-a alăturat discuției și fiul femeii, semnatar și el în lista preotului Mihail. 

„- Tu ai semnat când am semnat noi foaia ceea de la biserică, când  a umblat părintele? - Da! Am semnat”.

Un alt sătean ne-a spus că preotul ar fi strâns semnături pentru a trece la Mitropolia Basarabiei. 

„- El a umblat prin sat și a amăgit lumea că el ar vrea să treacă de la Mitropolia rusă (nr. Mitropolia Moldovei) la Mitropolia Basarabiei. A luat 20 de semnături și s-a dus la Moscova. - Și el a fost la Moscova, domnul Brăileanu? - Da! - A fost la Moscova acum când au fost mai mulți? - Cred că da. Vă spun că o lună în urmă, poate mai mult”. 

Listele cu semnături, transmise secretarului Eparhiei de Bălți și Fălești

Persoana care ar fi mobilizat preoții din regiune ca să adune semnături pentru înregistrarea unor concurenți electorali este Maxim Guzun, secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești.

La fel ca și în cazul preotului din Mîndreștii Noi, a trebuit să alergăm prin tot orașul Sîngerei ca să îl putem prinde. La biserica „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” din Sîngerei, unde slujește, nu l-am găsit, iar la telefon a refuzat să vorbească după ce a auzit că suntem de la TV8.

L-am prins cu greu la Liceul Olimp din localitate, unde este profesor de religie. Pentru a scăpa de noi, părintele a încercat să evadeze prin ușa din spate a liceului.

„- De ce sunteți așa insistenți? - De ce fugiți de noi de parcă suntem criminali să alergăm din urma dvs? Nu mai bine să ne oprim decent să discutăm? - Dar ce s-a întâmplat? Nu pot să dau niciun comentariu. Toate comentariile la sediul Eparhiei. Este responsabilul care se ocupă cu presa. - După informațiile noastre, dvs personal ați strâns liste cu semnături de prin localitățile din regiune în susținerea unui candidat electoral. - Nu este adevărat. Nicio semnătură nu am strâns. - Pentru candidata Victoria Furtună nu ați strâns? 

- Nu am strâns nimic. Poate semnături s-au strâns pentru unitatea bisericii, ca oamenii să fie uniți pentru biserică și să nu-și bată joc de biserică. Poate pentru asta s-au strâns semnături, dar pentru oarecare candidat nu. Eu nu pot să răspund pentru ceea ce fac unii preoți. Eu răspund de mine ce fac. - Au existat totuși niște liste pe care preoții le-au completat și vi le-au transmis dvs? - Eu nu știu de asta. - Păi acum ne spuneți că în susținerea bisericii ați avut totuși niște liste. - Poate ei ceva au colectat, dar eu nu știu ce au colectat și pentru cine”. 

Arhiepiscopul Marchel o promovează deschis pe Victoria Furtună 

Superiorul lui Maxim Guzun din Eparhia de Bălți și Fălești este arhiepiscopul Marchel, cunoscut pentru viziunile sale radicale pro-rusești. În această campanie electorală, Marchel a pledat deschis, la predici și în evenimente publice, pentru susținerea Victoriei Furtună la alegerile din 20 octombrie.   

 Arhiepiscopul Marchel: „Iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mama duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Ea s-a ridicat totuși împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dvs să-i mulțumim. Permiteți-mi în numele dvs să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi să-i dorim să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să producă legi creștinești”.

Acest îndemn a venit după ce, la începutul aceleiași întruniri, Marchel se declara împotriva implicării bisericii în politică.

Arhiepiscopul Marchel: „Preotul nu este pentru politică și nici politica pentru preot, pentru că este murdară. Iată de ce vă îndemn să vă feriți de această murdărie”.  

Elogiile lui Marchel la adresa Victoriei Furtună au continuat și la Chișinău, în timpul marșului „Drumul Crucii și al Păcii”. Evenimentul s-a încheiat la Memorialul Eternitate, unde a fost amplasată o scenă.

Arhiepiscopul Marchel: „Mulțumire și recunoștință unei femei îndrăznețe care s-a răsculat întru păstrarea valorilor noastre, femeie slabă la vedere, dar cu suflet mare. O am în vedere pe Victoria Furtună. Stimată doamnă, dacă ești printre noi, te poți bucura de stima și respectul nostru. Să vă ajute Dumnezeu și la mai mult și la mai mar”.

Episcopul Marchel a atras atenția și la alt candidat, Vasile Tarlev.

„Salutare aduc și domnului Vasile Tarlev. L-am văzut în biserică, dar nu știu dacă este printre noi. Pe timpul când dânsul era la guvernare, era o armonie între puterea de stat și puterea bisericească. După aceste timpuri noi tânjim, pentru că s-au dus aproape cu neîntoarcere”.

A urcat pe scenă și Victoria Furtună cu o rugăciune, iar la final au fost lansați mai mulți porumbei, simbolul electoral al candidatei la prezidențiale.

Victoria Furtună a evitat să vorbească despre faptul că este susținută de fețele bisericești în această campanie electorală.

„- Biserica vă face campanie electorală de fața oamenilor. Cum comentați asta? – Unde vedeți că biserica face campanie? Eu am ieșit și i-am mulțumit Domnului pentru faptul că trăim în pace și m-am rugat Domnului să fie pace la noi acasă. Matale ai spus vreo rugăciune fiind astăzi aici pentru pace?  – Credeți că nu este campanie electorală ceea ce faceți aici? – Dvs ați spus vreo rugăciune astăzi?”

Semnături colectate de preotul din Temeleuți

Preoții și episcopul de Bălți și Fălești nu sunt însă singurii care s-au mobilizat pentru a o ajuta pe fosta procuroare să devină președintă. Aceeași situație am găsit-o și în parohiile din raionul Florești, subordonate Eparhiei de Soroca și Drochia.

Oamenii din localitate ne-au sesizat la redacție că preotul din satul Temeleuți, raionul Florești, Veaceslav Parasi, ar fi colectat semnături pentru campania electorală a Victoriei Furtună. La fața locului am constatat însă aceeași șmecherie. Preotul le-ar fi spus sătenilor că semnăturile sunt pentru un alt scop.

„- Să nu se închidă biserica a fost. - Și a fost și la dvs? - A fost și la mine. - Și ați semnat? - Da! - Și v-ați uitat atent? Era anume așa să nu se închidă biserica? - Da, când a fost conflictul cela la aeroport. (n.r Pelerinajul preoților la Moscova) - Sunteți sigur de asta? - Nu-s sigur, dar așa era. - Dvs când ați semnat acolo, cum era? O foaie albă era? - Mai erau oameni. Numai semnături erau. După toate așa era, dar eu știu ce-a făcut. - Dacă o să aflați că lista ceea preotul a dat-o în altă parte? - El e om serios și nu cred. - Ați mers pe încredere că e preotul? - Da, e om în vârstă. E serios”.

...

„- La noi nu a ajuns cu semnăturile în mahala asta. - Dar ați auzit că a umblat, da? - Da, am auzit că a fost. - Dar știți pe cineva care ar fi semnat în listele astea? Dvs cine v-a spus, cineva care a semnat?  - Din mahala școlii. Cumătra mea chiar lucrează la biserică și a fost într-un timp și a strâns semnături, dar nu a ajuns pe aici. - Ca să nu se închidă biserica sau pentru ce? - Da, ca să nu se închidă biserica”.

...

„- Auzisem eu ceva de iscălituri că au făcut, dar eu personal sunt neutru. - Nu ați semnat? - Eu nu mă amestec. Sunt sătul. - Dar despre ce semnături ați auzit că a strâns preotul? - Cu o femeie nu știu ce, auzeam eu. Dracul știe. - Pentru Victoria Furtună? - Nu vă pot spune”.

La fel ca și în cazurile precedente, preotul s-a ascuns de echipa de filmare. Am găsit biserica din sat încuiată, iar acasă la preot nu a ieșit nimeni să discute cu noi. Apelul nostru telefonic l-a deranjat pe părinte.   

„- Părinte Veaceslav, bună ziua! De la postul de televiziune TV8 vă deranjează. Am vrea să discutăm cu dvs câteva minute. Suntem în sat, chiar la casa dvs. Ați putea ieși, dacă sunteți acasă, să discutați cu noi câteva minute? - Nu. Nu am posibilitate”.

La câteva ore de la această discuție, în timp ce eram în drum spre Chișinău, părintele Veaceslav a revenit cu un apel telefonic, dar să-și verse supărarea, pentru că i-am filmat casa.

„- Dacă e proprietate privată casa mea, dvs aveți dreptul să filmați proprietatea mea? - Noi din drum am filmat. Nu am pășit niciun pas pe proprietate privată. - Stați oleacă, dar de ce cu drona alergați împrejurul casei? - Dvs dacă ați revenit la mine cu un apel, am crezut că sunteți dispus să vorbim. - Eu am revenit pentru că ați filmat cu drona ce nu trebuia să filmați.

- Noi cunoaștem că dvs ați transmis niște liste secretarului Eparhiei Soroca cu semnături colectate de la cetățeni din sat. E adevărat asta sau nu? - Și care e problema chiar și să colectat? Avem vreo interzicere ca și cetățean să facem lucrul ăsta? - Să colectați semnături? Credeți că ar fi o normalitate un preot al satului să colecteze semnături în favoarea unui candidat electoral? -  Eu nu sunt în biserică. - Deci a existat totuși această listă? - Eu nu fac în biserică, chiar și să fi fost lucrul ăsta. - Dar ați primit îndemnuri de la Eparhia din Soroca să colectați semnături, că nu doar în satul dvs, nu doar dvs ați colectat? - Nu mă întrebați pe mine de chestii de astea că nu am mai avut niciun îndemn. Chiar să fi făcut, poate am făcut pur și simplu. Noi cu toții suntem cetățeni și fiecare putem să greșim”.

Părintele Veaceslav a făcut parte din grupul de preoți care au fost surprinși pe 20 august în Aeroportul din Chișinău plecând, în pelerinaj la Moscova.

„- Cine vă achită călătoria? - Eu singur. - Dar cu ce scop vă duceți la Moscova? - De ce vă vârâți în sufletul oamenilor? - Este adevărat că vă veți întâlni cu Ilan Șor? - Nu. - E adevărat că o să primiți câte o mie de euro pe card MIR? (Preotul a zâmbit)”.

Preoți reținuți cu bani extrași din „Sberbank” din regiunea transnistreană

Pe 13 septembrie, preotul din Temeleuți a fost reținut de Poliție, în timp ce revenea din regiunea transnistreană, de unde ridicase bani de la „Sberbank”,  folosind aplicația telefonică a unei bănci rușești. 

„- Eu am fost reținut, Da, ce am avut am avut, dar… - Și nu sunt bani extrași de pe un card din Rusia? - Nu. Asta e cu totul altă cale. - Dar de unde erau banii, dacă nu de pe cardul ăsta? - Eu nu vreau să discut pe temele astea”.  

În aceeași zi, au fost reținuți de poliție și părintele din Mîndreștii Noi, dar și secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești, Maxim Guzun. Despre reținerea fețelor bisericești a vorbit chiar episcopul Marchel, la o adunare cu preoți și enoriași.

Arhiepiscopul Marchel: „Avem un caz concret. La 12 septembrie, în Florești, au fost reținuți 2 sau 3 preoți pentru 12 ore, pentru că și-au ridicat absolut legitim bani din bancă, bine meritați de ei. I-au lipsit și de card, i-au lipsit și de bani și s-au mai ales și cu percheziții”.  

Pe de altă parte, preotul Maxim Guzun a negat categoric că ar fi vizat într-o anchetă a Poliției.

„- Aveți un card MIR? Ridicați bani din transnistria de pe acest card? - Nu. Nu am. - V-a oprit Poliția la intrare în Sănătăuca, împreună cu un alt grup de preoți? - Nu, la sigur nu am fost. Nu am niciun card și nu primesc niciun fel de bani de pe oarecare card, cum spuneți dvs. Și nu am fost în regiunea ceea pe 13 septembrie. Nu am fost acolo. - Dar în pelerinajul de la Moscova ați fost și dvs împreună cu colegii? - Nu”.  

Poliția a documentat mai mulți preoți care s-au implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care urmează a fi amendați.  

„Au fost înregistrate două cazuri la Bălți, două în raionul Râșcani, unul la Sângerei și unul în municipiul Chișinău. Pe numele fețelor bisericești au fost pornite procese contravenționale în baza Art. 52, aliniatul 2 din Codul Contravențional: „Efectuarea agitației electorale de către reprezentanții cultelor religioase, desfășurată inclusiv în lăcașele de cult în cadrul campaniei”. Totodată, a fost sesizată Mitrolopia Moldovei și Comisia Electorală Centrală” , a precizat IGP la solicitarea Cutiei Negre.

Pelerinajele preoților la Moscova și coordonatorul din anturajul lui Putin

Acuzațiile de implicare a preoților Mitropoliei Moscovei în politică au apărut odată cu pelerinajele acestora în Federația Rusă. Potrivit informațiilor oferite de Poliție, în aceste deplasări în Rusia au fost circa 200 de preoți din Moldova. Portalul Deschide.md a scris că fețele bisericești ar fi fost instruite la Moscova să facă propagandă împotriva Maiei Sandu și referendumului din octombrie. Tot acolo, ei ar fi primit carduri MIR pe care primesc lunar bani din Rusia.

Atât Patriarhia Rusă, cât și Mitropolia Moldovei au negat orice conotație politică a acestor pelerinaje.

Tot Deschide.md a scris că deplasarea preoților la Moscova a fost coordonată de un personaj cu dublă cetățenie - rusă și ucraineană, Dmitri Chistilin, care ar face parte din anturajul lui Putin. Chistilin ar fi organizat și Drumul Păcii din Chișinău și s-ar fi ocupat și de campania electorală a Victoriei Furtună.

Pe 5 octombrie, Chistilin a fost declarat indezirabil și expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind însoțit până la traversarea frontierei cu Ucraina. La scurt timp, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). El este acuzat de trădare de patrie și riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii.

Victoria Furtună, pe care am prins-o la o întâlnire cu alegătorii, neagă orice legătură cu Dmitri Chistilin.

Victoria Furtună: „Nu știu despre cine vorbiți. Nu cunosc persoana în cauză. Lumea o să iasă acum cu diferite învinuiri, o să se străduie să-mi denigreze imaginea. Eu sunt candidat independent și eu am respectat legislația”.

La fel, candidata neagă implicarea preoților în colectarea de semnături pentru înregistrarea sa în cursa electorală.

„- Nu este adevărat. Echipa a strâns semnături și eu îmi asum acest fapt. - Niciun preot nu a strâns pentru dumneavoastră? - Niciun preot”.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
 La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.