Tot mai puține cupluri aleg să spună „DA” în fața altarului, în timp ce numărul celor care divorțează este în creștere. Cel puțin asta o demonstrează datele Biroului Național de Statistică. Astfel, în 2023, pe de o parte, am avut peste 15 mii de căsnicii înregistrate, pe de alta, peste 9 mii de divorțuri. Majoritatea căsniciilor se încheie nici la zece ani de relația. Datele mai arată că perioada de criză intervine de multe ori după cinci ani de căsnicie. Psihologii însă susțin că provocările încep și atunci când apar copii.
Că tot mai mulți tineri preferă o relație fără obligații, o demonstrează informațiile Biroul Național de Statistică. Astfel, potrivit datelor, din 2021 până în 2023, numărul mareajelor a fost într-o descreștere continuă. Anul trecut, fiind înregistrate peste 15 000 de cupluri care și-au unit destinele în mod oficial, ar fi cu aproximativ cu 13,5 procente mai puțin decât 2022.
De partea cealaltă a monedei, rămâne la valori înalte numărul divorțurilor.
Astfel, în 2022 se înregistrează o ușoară scădere, ca în 2023 să fie din nou pe o linie ascendentă, fiind înregistrate 9 700 de divorțuri. Curios este faptul că multe din cupluri decid să se separe după o perioadă de cinci, acesta fiind anul de criză într-o relație. Iar mulți dintre bărbați ajung divorțați la 40 de ani, iar femeile la 38.
„Toți vor să fie liberi, mai ales femeile și este foarte rău, nu știu de unde s-a luat această modă, dar e tare rău, sunt împotrivă la toate divorțurile.”
„Ochii care nu se văd, se uită.- Credeți că distanța ar fi un motiv?- Bineînțeles, dar nu este singurul motiv care duce spre divorț.”
„Femeile își pot găsi mai ușor un bărbat, acestea au început să îi prețuiască mai puțin pe bărbații lor. Pentru că, din start, atunci când decide să se căsătorească, femeia este convinsă că acesta nu va fi ultimul bărbat din viața ei. Anterior nu era Instagramul, anterior, femeia se întâlnea cu bărbatul și știa că acesta este alesul, acum nu este așa. Nu vreau să dau vina doar pe femei, în egală măsură sunt de vină și bărbații, dar cred că cea mai mare vină o are Instagramului și internetul.”
Statistica mai arată că multe cupluri nu mai apucă să trăiască nici zece ani, astfel, că după cinci ani de conviețuire, urmează o altă fază critică la 9 ani de căsătorie. Ruptura de cele mai multe ori apare din cauza unui copil, care vine la pachet cu noi provocări, spun psihologii.
Psihologii susțin că terapiile de cuplu ar putea remedia problemele dintre soți și ar putea preveni destrămarea familiei.