Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

/VIDEO/ Satele rămân cu tot mai puțini copii. Preot: „Avem o mulțime de înmormântări, dar puține botezuri”

missing
27 iulie 2024, ora 21:06

Localitățile au, pe an ce trece, tot mai puțini copii. Situația este mai critică în sate, în special în cele mai îndepărtate și mai slab dezvoltate. Dacă înainte, ulițele se umpleau de zarva copiilor, acum nici maturi nu prea vezi pe drumuri. Ne-am convins de asta după ce am luat la pas câteva sate din raionul Hîncești. Majoritatea oamenilor cu care am reușit să vorbim s-au arătat îngrijorați de această situație și au dat vina pe nivelul de viață scăzut, pe lipsa banilor și pe migrația excesivă. Inclusiv autoritățile locale se arată neputincioase de a stopa acest trend de scădere demografică și deplâng situațiile în care se pun lacăte la grădinițe, școli sau centre medicale.

„Sunt mai puțini, că înainte erau 5 copii. - 5 în familie, da? Da, noi suntem 5. Dar acum eu văd că e unul, doi, știi, puțin de tot fac. Înainte cum au trăit? Toți aici lucrau, toți aveau de lucru, aveau de... toți știau, și erau și mai mulți copii. Da amuia, sau că nu vor să lucreze, nici acești tineri nu prea vor să lucreze și se duc toți peste hotare și rămân cine? Rămân numai aici bătrânii”.

„Eu cred că mari neajunsuri sunt în general. Și ca să crești un copil, înainte pe vreme, erau alte vremuri când eram noi mici, dar azi sunt cheltuieli foarte mari. A crește un copil până la 18 ani oho-ho-ho cât îți trebu”.

Sunt câteva dintre îngrijorările unor săteni din Bozieni. Și sunt fondate. Funcționarii localității confirmă faptul că, de la an an, se nasc tot mai puțini copii. 

„În anul 2015, de când sunt încadrată în funcție, numărul de copii născuți în localitate sunt 36, au fost. În 2016 s-au născut 35 de copii. Au început mai puțini copii să se nască din anul 2019, când au fost 19 copilași, s-au născut. În prezent, din luna ianuarie până luna iulie, avem înregistrați 3 copilași. În gimnaziu, la moment, își fac studiile 150 de copii, în grădiniță, aproximativ 57 de copii. Pe timpuri, când eram și eu elevă, eram undeva, cred că, 200-250 de copii încadrați. Aceasta a fost în perioada 2008-2009”, ne-a spus secretara Consiliului local Bozien, Alina Ghimp. 

Și preotul se arată alertat de situația actuală, când numărul înmormântărilor l-a depășit cu mult pe cel al botezurilor

„Cu părere de rău, într-adevăr este în descreștere, pentru că în primii ani, aici avem registru pentru înscrierea celor care se botează, deci în primii ani, aș spune eu, chiar până prin 2018-2019, dacă se botezau în jur de 35-40 de copii pe an, da, deci astăzi, cu părere de rău, sau în ultimii 2-3 ani, n-ajungem la 30, deci în jur de 20-25 de copii botezați pe an. Cu părere de rău, este descreștere, ceea ce, de exemplu, înmormântările sunt în ultimii ani mai multe ca cei care se botează. Asta de acum vine la fiecare în parte în familie, eu știu. Noi de exemplu, iată familia noastră, eu am fost din familie cu 5 copii, preoteasa tot din 5 copii, noi avem 4, avem minus 1. Cred că majoritatea tinerilor pun accent pe starea materială. Știți, este așa o zicală frumoasă, dacă vrei să fii bogat un an, seamănă grâu, dacă vrei să fii bogat 10 ani, sădești o livadă, dacă vrei să fii bogat toată viața, naști copii”, a zis preot în satului Bozieni, Tudor Roman.

Peste deal de Bozieni se află satul Fârlădeni. Aici situația este mult mai dramatică, după spusele primăriței din localitate. De la începutul anului, s-a născut un singur copil. 

„La moment, după câte eu cunosc, până la 600, nu știu cât de corecte sunt datele. - Dar cunoașteți și câți copii sunt în sat? - La grădiniță, la moment, avem 19 copii. Acum, de vreo 2-3 ani în urmă, a fost grădiniță-școală primară, adică a activat și clasele de la clasa a I-a, clasa a IV-a. 2 ani în urmă, deja a rămas numai grădinița, la care suntem în scădere. La moment, adică au fost 25 copii, au rămas 19. Anul acesta, de la întâi septembrie, cred că sunt vreo 12 copii. Anul acesta, avem un copil născut, anul trecut, trei, parcă am avut, da. Trei copii am avut. - Dar cum credeți? De ce așa, puțin, în ultima perioadă se nasc? - Nu știu, situația din țară, cred că, tineretul, vedeți situația, cred că le vine greu să crească un copil”, am vorbit cu primarul satului Fîrlădeni, Viorica Erhan.

Femeia și-a amintit de perioada în care era elevă, iar satul era plin de copii. 

„Da, clar lucru, erau mai mulți copii, erau 70-80 de copii în sat, da. - Și acum am ajuns... - Și acum am ajuns, da. Fiindcă la anul, chiar, ca să luăm la anul, la grădiniță, avem cinci copii, după care ne-au făcut fetele o evidență, cinci copii la grădiniță vin, nu știu, la anul ce o să facem? Anul ăsta mă strădui cu orice putere să mențin grădinița, fiindcă mi-e foarte greu, fiindcă n-avem acoperire. Navem acoperire la aceștia copii, dar n-aș vrea să o închid. Și cu toate puterele primăriei, cu ce avem noi, noi ne străduim să o avem, dar la anul, vedem. Dacă or fi numai cinci copii, poate s-or înmulți, poate ar mai veni cineva pe aici, fiindcă sperăm și noi. Vă gândiți totuși că grădinița ar putea fi închisă? Păi da, după copiii care i avem noi la evidență, cu cinci copii, închipuiți-vă. Dacă or mai pleca și dintre aceștia cinci copii...” 

Preotul Alexandru Noroșean a venit în satul Stolniceni acum 7 ani. Și el este martorul crizei demografice din localitate, când numărul copiilor botezați devine tot mai mic. 

„Eu cred că situația la noi, ca și în celelalte localități, sate, cam puțini copilași mai avem în comunitatea noastră, dar pe care avem ne bucurăm, de puțini, pentru că dacă și vor fi și mai puțini, dar înseamnă că este încă viață. Deci satul încă, încă este, încă respiră, dacă sunt. - Făcând o comparație, 7 ani în urmă când ați venit și acum, numărul copiilor botezați este în creștere sau în descreștere? - Da, în descreștere, cu părere de rău. Deci, decesele s-au mărit, dar botezul sau nașterea de copii a scăzut. Anul acesta, avem, practic, patru născuți, bebeluși, în localitatea noastră. Până ce, slavă Domnului, mai avem la școală, sunt cam în număr de vreo 70 de copii și la grădiniță cam peste vreo 30 și ceva. Deci, ne bucurăm de ce este”.

Grădinița satului, deși are o capacitate de circa 160 de copii, doar 38 de copii o frecventează. Din cele opt grupe ce activau la început, au rămas două acum. 

„În clasa 1, anul acesta, pleacă 12 copii și evident că rămânem cu mai puțini copii. Inițial au fost 8 grupe, apoi s-a redus tot în fiecare, treptat, treptat s-au redus grupele, mai mulți ani au activat 3 grupe și deja s-a redus la două. - La două grupe, cam în ce an s-a redus? - În 2022”, ne-a spus directoarea interimară a Grădiniței „Prichindel”, Stolniceni, Elena Lozinschi. 

Și biblioteca din Stolniceni este tot mai rar vizitată de copii. Silvia Lozinschi, care activează aici de peste două decenii, spune că numărul de elevi, atât în școală, cât și al celor care vin să împrumute cărți, s-a redus semnificativ. 

„S-a oprit natalitatea, să nasc 3 copii pe an. Nu știu foarte... Copii, generația tânără din satul Stolniceni, nasc copii, dar nasc în Germania, în Italia, dar așa la noi au rămas deja puțini. A scăzut fiindcă pleacă lumea peste hotare și rămân numai bătrânii, cine să nască?”, a zis bibliotecara Silvia Lozinschi.

În sat, de la începutul anului, s-au născut cu doar patru copii, ceea ce înseamnă de 10 ori mai puțin decât pe timpuri. De la asistenta medicală, care activează în această funcție de 35 de ani, aflăm că, în mare parte, familiile se opresc la doi copii. 

„În primii ani când am venit era natalitatea înaltă, se nășteau și 40 și 50 de copii anual. Și erau și chiar școala, erau cu două-trei clase paralele. Acum, cu părere de rău, natalitatea, luând în considerație că migrația e foarte mare, se duc părinții, pe urmă vin și iau și copii, tineretul, adică grupa fertilă care trebuie să nască copii, femeile, sunt toate practic plecate peste hotare. Și ne pare rău, dar asta e situația, e o situație dezastruoasă din punctul nostru de vedere, pentru că nu știm în viitor. Noi avem la moment patru copii născuți anul acesta, la noi pe teritoriu, OMF Stolniceni, și o femeie care trebuie să nască. Avem familii cu trei copii, vreo câteva familii, dar în mediu e așa, cu doi copii. Sunt și cu patru, dar sunt foarte puține, vreo două, trei. Restul...”, a spus asistenta medicală Marina Tabici.

„- Aici la Dumneavoastră, în Bobeica, cum vedeți natalitatea, în ultima perioadă scade numărul copiilor? - Scade, iar mortalitatea crește, ca la toți, cred că. - Dar cum credeți, de ce natalitatea scade? - Cred că e... Bunăstarea e rea. Nu găsesc cuvântul. Sărăcia oleacă, cred că, predomină. - Ce ar trebui să facem? - O să ne unim cu România, să intrăm în Europa și asta să... o să ridice bunăstarea oamenilor, să lumea să mai... și o să nască femeile”.

„- De-ajuns. - De-ajuns asta mai mulți sau mai puțini? - Adică dacă înainte erau foarte mulți, acuma, mai puțintei. - Dar cum credeți, de ce sunt în ultima perioadă mai puțini copii? - Din cauza că foarte mulți, copiii noștri sunt plecați cu părinții după graniță. Acolo e mai bine, cred că, de trăit. Și din cauza că s-a făcut mai greu cu munca la noi sau lumea nu prea vrea să nască. - Natalitatea-i scăzută. - Dar cum credeți, ce ar trebui să facem astfel încât... - Să vină toți copiii acasă. Să vină, tot tineretul să se întoarcă acasă. Dar, în primul rând, ar trebui să facă locuri multe de muncă ca să nu plece. - Să muncim la noi, să facem în țara noastră o țară frumoasă, nu să facem țara cuiva”. 

În componența comunei Bobeica intră încă două sate: Drăgușeni și Dahnovici, având un număr cumulativ de circa 3000 de locuitori. Însă, chiar și așa, în comună sunt foarte puțini copii, susține secretarul local. Chiar dacă școala din comună are o capacitate de circa 1500 de elevi, doar 250 de copii își fac studiile aici. 

„Natalitatea este, se primește, că o diminuat foarte tare în ultimii 10 ani de zile. Ceea ce am avut noi la recensământul din 2014, eram sub, nu, în jur de 3000 de locuitori. Acuma, cel puțin în ultimii 5 ani, se vede clar că se diminuează catastrofal ce ține de populație. Adică în teritoriu, practic, rămâne populația îmbătrânită, din simplu motiv că tinerii apți de muncă sunt plecate în afara țării”, ne-a spus secretarul Consiliului local Bobeica, Ion Beregoi.

Secretarul comunei descrie situația demografică din comună drept o catastrofă. Decesele au ajuns să fie de opt ori mai multe decât nașterile.

„Aveți un număr de nou-născuți din ianuarie până în prezent? - Da, vă spun. - Câți sunt? - Chiar 3. - Adică anul acesta? - Pentru anul 2024, la momentul respectiv, avem 3 nașteri, o căsătorie și decedați peste 20. Pentru anul trecut noi am avut 20 de copii născuți. Încă nu e nimic pierdut. Mai este mai puțin de jumătate de an până la sfârșitul anului ca să facem totalurile, dar tendințele care sunt pe ultimii 10 ani, cum v-am spus ceva mai devreme, nu că este critică. Este catastrofal”.

Pentru a convinge tinerii să nu ia calea străinătății, secretarul comunei consideră că trebuie să existe mai multe afaceri regionale. 

„Din practica mea de lucru, din ceea ce văd eu, cum am mai spus ceva mai devreme, trebuie ,în primul rând, o strategie națională. - Cum o vedeți dvs. această strategie națională? - Cel puțin construcția unor hub-uri. La noi, Republica Moldova nu e într-atât de mare. Eu înțeleg, nu este posibil în fiecare sat, eu știu, de construit careva fabrici, minifabrici și așa mai departe, agenți economici. Este imposibil, fiindcă populația e.... locuri de muncă în linii generale. Păi asta și creează locuri de muncă. Fiindcă noi vorbim de locuri de muncă, dar cu pași concreți n-ar să facem nimic. Fiindcă dacă noi discutăm cu locuri de muncă, dar nu avem o bază, practic vorbim în zadar”. 

Potrivit datelor statistice, în anul 2023 în raionul Hâncești s-au născut 835 de copii, cu aproximativ 100 mai puțin decât anul precedent. La nivel de republică, anul trecut s-au născut 24 de mii de copii, cel mai mic număr din ultimele patru decenii. 

Un reportaj de Gabriela Ursu și Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan și Constantin Niculae

Montaj de Constantin Niculae

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”

missing
07 septembrie 2024, ora 21:00

Fiecare al patrulea profesor din țară este pensionar. Unii, deși sunt în puteri și plini de viață, sunt gata să plece din funcție dacă ar avea cine să le ia locul. Aflăm că în sistemul educațional este criză de pedagogi. Pentru o mai bună funcționare este nevoie de încă circa 8 mii de specialiști. În lipsa lor, disciplinele sunt predate de profesori în etate sau de pedagogi care se reprofilează și, în loc de un obiect, predau mai multe. Curios este că profesorii vârstnici ajung să învețe carte, uneori, chiar și trei generații: părintele, copilul și copilul copilului. Este și exemplul Alexandrei Ploscaru, una dintre primele profesoare de limbă engleză din țară. De 54 de ani predă în aceeași școală și pentru aceiași săteni: gimnaziul Ciuciuleni, raionul Hîncești. 

În fața noastră se află o profesoară de limbă engleză. De 54 de ani, Alexandra Ploscaru predă tainele acestei limbi străine pentru copiii din satul Ciuciuleni. Unii dintre foștii ei elevi sunt deja bunici. 

„Și nepoții îi învăț la unii. Mama, copilul și copilul copilului. Am început să activez în școala asta, din anul 1970. Și până în prezent am lucrat, am activat, zi de zi, an de an, fără să lipsesc măcar cât de cât de la școală, 54 de ani de lucru. - Dar activitatea nu ați început-o în școala asta, nu? - Era o școală mai veche, dar tot aici în sat”, spune Alexandra Ploscaru.

Limba engleză a cucerit-o din prima. Pe vremurile ei, alfabetul era chirilic și, când a răsfoit manualul de limbă engleză, a rămas impresionată de literele latine.

„Eu sunt născută în Trușeni și acolo așa era. Ne aduceau manuale și eu vara le-am răsfoit. E, celelalte ca celelalte, română, rusă, una, alta, algebra, matematica. Dar când am văzut manualul de limba engleză și când am văzut alte litere pe care eu până atunci nu le învățasem, pentru că noi am învățat alfabetul chirilic, așa mi-a trezit o curiozitate, că eu n-aveam răbdare să treacă vacanța și să vin la întâi septembrie să văd ce e cu manualul ăsta, ce prezintă el. Am văzut niște litere acolo, H sau J, care nu erau în alfabetul nostru. Oare eu am să pot să citesc, am să pot eu să mă descurc? Și am așteptat. A venit învățătoarea de limba engleză la prima lecție. Și când a pronunțat cuvântul, Good morning, eu am rămas frapată. Ce înseamnă asta, cum așa?”

După absolvirea universității, proaspăta absolventă a fost trimisă să predea limba engleză la școala din Ciuciuleni, unde era nevoie de cadre. De-a lungul anilor, a obținut, alături de elevii ei, zeci de premii la olimpiade. Unii dintre foștii ei discipoli, plecați peste hotare, se întorc acasă și continuă să facă lecții de engleză, pentru a-și aprofunda nivelul de cunoștințe.

„- V-ați gândit vreodată să renunțați la meseria asta, ați avut momente? - Nu, niciodată. - Niciodată. - Doar limba engleză. - Atât de tare v-a plăcut. - Da, șimi place și acum. - Și vreți să mai rămâneți în domeniu? - Păi, de acum, nu mai am vreme. - De ce nu? - Ei, unde? La vârsta mea. Anul ăsta am zis că gata, nu mai lucrez. De acum, de trei ani spun că nu și nu și nu. Directoarea noastră e așa o femeie că te convinge și am zis da. Ne mai trebuie un specialist și la moment nu-i. Și de acum, eu vrei, nu vrei. - Câți ani aveți lucrați după pensie? - 20! - Deci, de 20 de ani ați ieșit la pensie și încă predați engleză. - Da. 20 de ani în urmă trebuie să ies, să nu mai vin la școală. Nu am putut eu să mă despart de engleză, de elevi, de școală, nu. Aici e un colectiv foarte bun, foarte. Anume colectivul și m-a ținut aici.”

Tot de jumătate de veac, la gimnaziul din Ciuciuleni, este profesoară și Sofia Buza. Nu a avut niciodată gândul să renunțe la această activitate, chiar dacă este la pensie și ar putea să savureze din odihna binemeritată.

„Chiar de mic copil urmăream cum pășesc, pe drum chiar, un profesor cum pășește, parcă încrezut, parcă cu o dorință de a face ceva pentru copii. Și fiind la școală urmăream zi de zi fiecare activitate a învățătorului, după care le spuneam părinților că eu tot învățătoare voi fi. Și am ales să fiu învățătoare și în ziua de astăzi continui această activitate cu dragoste. Cred că aș avea o lipsă în suflet dacă nu m-aș întâlni cu micuții, să-i văd cum zâmbesc zi de zi, ce dorințe au, să-i ajut. Parcă aș vrea să mai acord o mână de ajutor cât mai este posibil, copilașilor”, spune Sofia Buza.

În timp ce ea se declară împăcată cu salariul pe care-l primește, consideră că tinerii specialiști trebuie remunerați mult mai bine. Poate, în acest fel, vor dori să profeseze în sistemul de învățământ, într-un număr mult mai mare.

„Au văzut o sursă de existență mai bine plătită în alte direcții, în altă parte. Dar eu socot că totuși este nevoie de o generație bine educată. Adică este nevoie de profesor și de acordat o mare atenție profesorului. Noi de acum suntem la o vârstă înaintată, dar celor tineri de acordat o atenție mai mare, mai sporită, ca ei să activeze un timp îndelungat în acest domeniu.” 

Sistemul de predare, de-a lungul celor 50 de ani, s-a schimbat, a evoluat, dar și ea s-a adaptat noilor tehnologii. Doamna profesoară le folosește ori de câte ori are nevoie, iar dacă întâmpină vreo dificultate, în ajutor îi sar colegele mai tinere. 

„La început de activitate nu era ușor, pe parcurs tot am demonstrat, dar lucram și pe timpuri când am început activitatea, cu o mulțime de fișe create de învățători, desene, desenam nopțile și căutam diverse materiale mai interesante pentru copii ca să îi provocăm pe parcursul lecției, să le creăm situații de problemă. - Dar era mai greu? - Era mai greu. Trebuia învățătorul nopțile să lucreze pentru a face materiale didactice, acum găsim mai multe materiale demonstrative și le putem utiliza.”

Chiar dacă în gimnaziul din Ciuciuleni nu există lipsă de cadre didactice, există și profesori care predau mai multe materii. Unul dintre acești profesori este și Tatiana Cotovanu, care predă limba română, geografie și biologie. 

„Să faci munca bine, ești profesor și la oraș și la sat, este aceeași programă, aceiași copii care au nevoie de susținere, îndrumare. Nu cred că este mare deosebire, dar trebuie vocație pentru asta. Motive sunt mai multe, dar nici nu e ușor, nu zic că e ușor, dar într-un fel e interesant. Și atunci când munca e interesantă, îți place să lucrezi cu copii, altfel merge lucrul. În primul rând, ore sunt puține la o disciplină, de exemplu la geografie. În al doilea rând, specialiști nu prea sunt și este nevoie ca școala să se dezvolte înainte, să oferim studii copiilor din sat. Și încercăm să ne recalificăm, încercăm să avem realitate cu viața, cu lumea înconjurătoare, să ghidăm elevii, să se descurce în viața.” 

De când predă în această școală, a crescut trei generații de elevi. Dintre toți, un singur elev a ales să fie profesor la o școală din raionul Hâncești. Spune că generațiile de astăzi sunt mai greu de convins pentru a învăța, cu toate tehnologiile care îi înconjoară.

„Încercăm să facem față cerințelor. Dar astăzi e greu să-i motivez ca să ei să studieze, mai ales că, întrebarea este „dar la ce mie îmi trebuie”. Și noi trebuie să găsim oricând răspuns, la ce îi trebuie elevului o situație, o altă situație, o temă, când poate, de ce o studiază acum, poate nu-i trebuie acum? Înainte nu erau atâtea întrebări, știți? Învățau, studiau, știau că trebuie să aibă studii. Acum, vedeți că suntem la un click distanță de orice informație. Și elevii care doresc să acceseze, studiază și singuri. Da, cu 15 ani în urmă, era mai mult axat pe studii, pe manuale, pe cărți. Acum, cu noile tehnologii, telefonele, elevii, uneori, sunt mai mult sustrași în telefoane, numai că noi deja trebuie să-i dăm ce informații să găsească în telefoane.”

Deplânge starea actuală a sistemului de învățământ și spune că principala provocare a școlilor și a comunităților locale este aceea de a ține familiile acasă.

„Am făcut 15 ani în școală, pentru că atunci era și liceu când am început eu să activez. Până în 2016 erau 600 și ceva de elevi. Comparativ, acum sunt 233. - Astăzi nu mai e liceu, nu, doar gimnaziu. - Nu, din 2016 nu mai este. - Dar în ritmul ăsta, există temeri că ar putea fi închisă școala? - Nu ne temem că o să fie închisă școală, dar ne străduim ca să menținem măcar numărul ăsta care este. Dar trebuie la nivel de localitate, de raion, de țară, programe de susținere a familiilor tinere, ca numărul să nu diminueze.”

Referindu-se la salariu, aceasta spune că, dacă un profesor de la sat se mai poate descurca, cel din oraș întâmpină mai multe provocări financiare. 

„Știți, noi suntem la sat și mai avem și o grădină și cu salariul și încercăm să ne descurcăm. Un nivel mediu de viață este, nu mă plâng că e mic și nu știu. Pentru unul care muncește, are. - Dar oricum faceți o meserie nobilă, care ar trebui răsplătită pe măsură. Răsplata pe care o primiți, e pe măsura muncii? - Ținând cont și de situația economică a țării, nu putem să cerem mai mult decât ni se oferă. Nu putem, dar ar trebui mai mult. Ar trebui, dar ne acomodăm și noi la situația care este în țară, ce să facem? Ne iubim țara, cum ne iubim familia și cum trecem prin greutăți, țara ne-o iubim și trebuie să mergem înainte.” 

În acest an, gimnaziul a marcat 50 de ani de activitate. La începuturi, aici studiau carte circa o mie de copii. Acum, numărul lor s-a redus la 300. Directoarea școlii, care a fost și primar al satului, explică formula prin care reușește să mențină colectivul de profesori. 

„Lipsa de cadre la Ciuciuleni n-am simțit-o niciodată. Noi am avut în Ciuciuleni gimnaziu și liceu teoretic. Cadre multe, dar copii mai puțini deja. Suntem numiți în permanență forjerie de cadre, de la noi merg cadre în mai multe instituții educaționale din țară. Nu avem lipsă de cadre”.

În Republica Moldova sunt circa 1200 de școli, cu circa 400 mai puțin decât acum 20 de ani. Numărul de elevi s-a redus în jumătate. De la 630 de mii la circa 300 de mii.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.