Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău ar putea avea noi chiriași până la finalul lunii august. Cu o singură condiție - să nu fie din nou anulată. Directorul Agenției Proprietății Publice a declarat la „Cutia Neagră PLUS” că licitația urmează să fie relansată după ce decizia privind bunurile nepasibile privatizării va fi publicată în Monitorul Oficial. Până acum, la licitația suspendată, din cauza unei hotărâri a Înaltei Curți, a depus dosarul o singură companie - cea franceză, ne-a spus Roman Cojuhari.
„Dacă să estimăm, o săptămână după publicarea în Monitorul Oficial, poate mai mult, urmează comisia să se întrunească și să reia acea licitație care a fost suspendată, plus 15 zile prelungit conform cadrului legal, licitația propriu-zisă, desemnarea câștigătorului până la sfârșit de august”, a declarat șeful APP, la TV8.
Licitația va fi desfășurată după condițiile stabilite anterior, precum divizarea acesteia în două loturi distincte: unul pentru magazinele din zona de Travel Retail și unul pentru restaurantele din zona de Food and Beverages. De asemenea, participanții trebuie să își demonstreze activitatea la 7 aeroporturi, iar termenul contractului de locațiune este de 5 ani.
Regulile au fost schimbate după a doua licitație, la solicitarea companiilor mari care vor să investească în Aeroportul de la Chișinău, susține Roman Cojuhari.
„Din discuții cu investitori, agenți pe care noi vrem să-i atragem cu reputație ireproșabilă, din UE, majoritatea din ei s-au expus că termenul de trei ani e prea mic pentru a intra pe o piață nouă”, a menționat șeful APP, subliniind că nu este vorba despre compania franceză care și-a depus dosarul, ci și din Elveția, Germania.
Șeful APP mai spune că va ruga administrația aeroportului să publice un anunț cu câteva zile înainte de reluarea licitației, pentru a fi trimise scrisori către companiile identificate, ce pot participa la concurs.
Dacă și la această licitație va rămâne un singur dosar, concursul va fi prelungit 15 zile conform legii, iar dacă situația nu se va schimba, procesul va continua cu singura companie înregistrată, comisia urmând să stabilească un prag minim.
„Cei care astăzi își desfășoară activitatea în aceste spații trebuie să plece de acolo. Acesta a fost și obiectivul de la început cu care am pornit. Înțelegem despre ce profituri grase e vorba, înțelegem și cât de mult efort pot depune acești oameni pentru a pune piedici desfășurării acestei licitații. Credeți, a fost depus un efort foarte mare, chiar și prin ambasade au fost abordați potențialii participanți și în continuare vom depune maxim efort că în cel mai scurt timp această grupare criminală să fie exclusă din aeroport”, a zis Cojuhari, potrivit căruia chiriașii actuali ar fi obținut, în 2022, profituri de peste 140 de milioane de lei.
Este sau nu în stare APP să organizeze o licitație internațională? Șeful Agenției recunoaște că procesul este foarte birocratic și complicat, dar că își propune să aducă îmbunătățiri:
„El trebuie simplificat și îmbunătățit. Pe partea de licitații petrecute de către APP, dacă luăm mai în trecut, cu părere de rău, nici aici nu putem să lăudăm agenția, nu vorbesc de ultimul an, dar de mai mulți ani, că chiar dacă au fost făcute unele licitații cu renumitul Hotel Național, pe aceleași parteneriate publice-private care au fost anterior desfășurate, ceea ce ne propunem noi acum, că atunci când noi facem caietele de sarcini pentru parteneriate publice și private, pentru concesionări, pentru vânzări, să fie consultate public cât mai mult și să fie atrași experți internaționali”.
Amintim că spațiile din zona Travel Retail & Food din incinta aeroportului, cunoscute ca și zona Duty Free au fost scoase la licitație în 18 ianuarie 2024. De atunci, două concursuri au fost anulate din cauza numărului insuficient de dosare și neprezentarea documentelor necesare de către o companie, iar a treia - sistată pe termen nedeterminat, după o decizie a Curții a Constituționale.
Anterior, ministrul Andrei Spînu a declarat la „Cutia Neagră” că licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat în situația în care grupul criminal Șor a făcut presiuni publice permanente pentru ca aceasta să nu aibă o finalitate. Explicația este simplă - fugarul Ilan Șor vrea cu tot dinadinsul să își mențină controlul asupra acestor spații, care îi aduc venituri consistente. Ilan Șor nu a comentat acuzațiile.