Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

/VIDEO/ Blocaj la Inspecția Procurorilor, care activează cu doar trei membri: Cine sunt ei și ce averi declară

missing
30 iulie 2024, ora 23:07

Inspecția Procurorilor (IP) activează, în prezent, în minoritate absolută, numărând doar trei membri, din cei nouă necesari. Din această cauză, adună restanțe mari la verificarea activității procurorilor, constatarea abaterilor disciplinare și prezentarea dosarelor disciplinare în fața Colegiului de disciplină și etică, a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și instanțelor de judecată. În situația actuală, prioritatea numărul unu este completarea rândurilor Inspecției Procurorilor pentru ca activitatea instituției să fie cu adevărat viabilă, susține șeful CSP. Potrivit lui Dumitru Obadă, la fotoliile de inspectori procurori nu râvnesc acum prea mulți candidați, iar mulți dintre cei care și-au încercat până de curând norocul, au obținut punctaje prea mici ca să promoveze concursul.

Misiunea și componența Inspecției Procurorilor 

Inspecția Procurorilor, organ din subordinea CSP, care are rolul de a verifica integritatea și potențialele abateri disciplinare săvârșite de procurori, se găsește de mai bine de un an în blocaj.  

Inspecția Procurorilor ar trebui să numere în mod normal nouă membri. Acum, activitatea instituției este asigurată însă de doar trei membri, toți numiți în funcții în luna martie, în urma unor concursuri publice. Este vorba despre foștii procurori Tudor Gratii, Igor Eșanu și Mircea Roșioru. Ultimul a fost adjunct al procurorului general Alexandru Stoianoglo, iar acum este inspector-șef în cadrul Inspecției Procurorilor. 

Mircea Roșioru - inspectorul-șef  pus anterior sub urmărire penală

Mircea Roșioru a ajuns inspector în 2022. În martie anul acesta, a fost desemnat inspector-șef al Inspecției Procurorilor, în urma unui concurs la care a acumulat 8,7 puncte. Numirea lui la conducerea Inspecției Procurorilor s-a lăsat cu critici în societate, legate de trecutul lui și dosar penal în care a fost vizat în urmă cu trei ani. 

Mircea Roșioru a fost anterior procuror anticorupție, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale (PG), dar și președinte al CSP. Ultima funcție pe care a deținut-o în cadrul PG a fost de adjunct al procurorului general Alexandru Stoianoglo. 

Roșioru și-a dat demisia din proprie inițiativă pe 14 octombrie 2021, la aproximativ o săptămână după reținerea lui Alexandru Stoianoglo, cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și darea declarațiilor mincinoase. Stoianoglo a fost ulterior suspendat din funcție, iar doi ani mai târziu, eliberat, printr-un decret al președintei țării, Maia Sandu. 

Mircea Roșioru a fost pus sub urmărire penală în dosarul Stoianoglo pentru presupusa complicitate în eliberarea din închisoare a afaceristului Veaceslav Platon. Mai exact, Roșioru ar fi fost cel care ar fi semnat procesul-verbal al ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a decis să se renunțe la învinuirile în privința lui Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare”. 

Ulterior, nu s-au adeverit suspiciunile în privința sa, iar în luna decembrie 2021, fostul procuror general-adjunct a fost scos de sub urmărire penală. 

În timpul interviului de la CSP pentru funcția de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor, Mircea Roșioru a fost întrebat de către membrul CSP, Andrei Cebotari, despre dosarul în care a figurat. Subiectul a fost discutat însă în cadrul unei ședințe închise.

„Eu îmi cer scuze, rămânem într-o ședință închisă. Ceea ce urmează să vociferez acum e parte a unui proces judiciar și ar putea influența lucrurile”, a menționat atunci Mircea Roșioru. 

Explicațiile lui Mircea Roșioru au rămas după ușile ședinței închise, iar în ciuda criticilor, fostul procuror s-a ales cu funcția.

„Legea presupune clar ce înseamnă reputație ireproșabilă, respectiv în cadrul concursului nu s-a stabilit că acest candidat cade sub incidența legii cu privire la procuratură. De asta și Consiliul a admis candidatura. Noi avem legea căreia ne conformăm, speculații pot exista multe”, a precizat șeful CSP, Dumitru Obadă.

Iar membrul CSP Andrei Cebotari susține că Mircea Roșioru are suficient timp să demonstreze că își merită funcția și că activitatea sa va fi evaluată, așa cum prevăd normele. 

„Peste un an-doi, în calitate de organ colegial vom examina în ce măsură domnul Roșioru face față sau nu funcției”, a menționat Andrei Cebotari. 

După ce a plecat din sistemul Procuraturii, Mircea Roșioru și-a încercat norocul în avocatură. A fost respins, însă, iar în toamna anului trecut, fostul procuror a câștigat în prima instanță litigiul împotriva Uniunii Avocaților (UAM), ultima fiind obligată să emită acte favorabile pe numele său. Decizia primei instanțe a fost menținută, în aprilie 2024, și de Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, familia lui Mircea Roșioru deține o avere consistentă. Roșioru a indicat peste 20 de terenuri, pe numele soției sale, toate dobândite anul trecut, majoritatea din ele - prin contracte de mostenire . Toate sunt în proces de departajare.

„Terenurile au fost obținute de către soție de la tata socru, care a decedat în anul 2022. Sunt două surori în familie și proprietățile urmează a fi împărțite, de aceea sunt în proces de partajare”, a explicat șeful Inspecției Procurorilor, Mircea Roșioru pentru TV8.md. 

Familia Roșioru are și două terenuri intravilane, unul dobândit în anul 2013, iar altul în 2023. Ultimul a fost obținut tot prin moștenire de la socru. Și acest teren s-ar afla în proces de partajare.

Terenul intravilan dobândit de Mircea Roșioru în urmă cu 11 ani a fost oferit gratuit de Consiliul orășenesc Ialoveni. Potrivit șefului Inspecției Procurorilor, terenul a fost oferit familiei Roșioru conform Codului Funciar, la șase ani după încheierea căsătoriei sale, pentru construcția unei locuințe. Mircea Roșioru dă asigurări că pe acel teren nu a mai construit nimic nici până în prezent și că, de când s-a căsătorit, până în anul 2021, a locuit la Ialoveni, în apartamentul tatălui său, dobândit în anul 1986. Între timp, imobilul ar fi fost vândut chiar de către părintele său.

Roșioru susține că el, soția sa și cei doi copii ai lor s-au mutat la Chișinău abia în anul 2021, în apartamentul de pe strada Melestiu, un complex rezidențial în care locuiesc mai mulți procurori. 

Șeful IP dă asigurări că nu deține nicio altă locuință în afară de acel apartament care, potrivit declarației de avere, are o suprafață de 121 de metri pătrați și ar fi fost dobândit în 2018.

Casa cu o suprafață de 111 metri pătrați, indicată de familia Roșioru în declarația de la ANI, ar fi moștenirea soției de la tatăl ei, decedat în 2023. Și acea proprietate ar fi în proces de partajare cu singura ei soră, ne-a spus inspectorul-șef al Inspecției Procurorilor. Pe numele lui Mircea Roșioru mai sunt trecute un garaj și o altă avere imobiliară, ambele achiziționate în 2018.

Roșioru a declarat două automobile, un Volkswagen cumpărat în 2023 și o Toyota achiziționată în 2022. Familia lui Mircea Roșioru deține un cont curent la o bancă din Moldova, pe care are depozitați aproape 230 de mii de lei, unul în care deține 5100 de euro și altul la o bancă română, cu banii din alocațiile copiilor, circa 3750 de RONI. 

Tudor Gratii este inspector procuror din anul 2022, iar la începutul lunii martie 2024 a fost reales. 

Tudor Gratii a muncit dintotdeauna la stat. Acesta și-a început activitatea juridică în anul 2005 în funcție de ofițer de urmărire penală, în cadrul Comisariatului de Poliție Sângerei. În perioada anilor 2008-2017 a deținut funcția de procuror în Procuratura raionului Sângerei, iar între 2017-2021 a fost transferat în funcția de procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Și el și-a dorit o carieră în avocatură, însă nu a fost admis de către Uniunea Avocaților, pe motiv că între timp, legislația s-a modificat, iar experiența de 10 ani în sistemul justiției nu mai reprezenta un criteriu de a obține licența de avocat. Tudor Gratii a acționat în judecată Uniunea Avocaților. În prezent, procesul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău. 

Deși a muncit pe parcursul întregii sale cariere la stat, Tudor Gratii declară o avere destul de impresionantă. Din declarațiile de avere depuse la ANI în ultimii ani, vedem că fostul procuror cumpără frecvent terenuri și/sau locuințe, iar pe unele dintre ele le vinde. Contactat telefonic, Gratii ne-a declarat că este adeptul investițiilor în imobiliare.

Bunăoară, un teren intravilan cumpărat în 2017 nu se mai regăsește în declarația pentru anul trecut. În schimb, Gratii a indicat un alt teren pe care l-a cumpărat în 2024 și care ar valora 30 de mii de euro. Terenul extravilan cumpărat în 2021 îl păstrează și în prezent, însă casa aflată la Bubuieci, pe care a cumpărat-o în anul 2018, a vândut-o la începutul acestui an. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat pe 23 ianuarie 2024  cu suma de 125 de mii de euro. 

Solicitat de TV8.md, Tudor Gratii a precizat că după vânzarea casei de la Bubuieci, a avut drept de abitație asupra imobilului cu pricina până în aprilie 2024, când bunul a fost predat noilor proprietari. 
 

În prezent, Tudor Gratii ar locui împreună cu familia în apartamentul de la Chișinău pe care l-a cumpărat în 2023 și care ar valora 40 de mii de euro. 

Familia Gratii a mai indicat alte două apartamente, ambele cumpărate în 2024, care se află la etapa de construcție. Inspectorul  a mai declarat un Hyundai cumpărat în 2023, câteva conturi la bancă, pe care ar avea puțin peste 7 mii de lei, dar și datorii de câteva zeci de mii de lei.

Anul trecut, familia lui Tudor Gratii a mai obținut venituri de alte câteva sute de mii de lei din înstrăinarea unui automobil și a unei grădini cu suprafața de 0,0498 ha. 

Igor Eșanu a fost desemnat inspector în cadrul Inspecției Procurorilor la fel în martie anul curent, atunci când el, Tudor Gratii și Mircea Roșioru au fost singurii învingători ai concursului. Eșanu a luat cel mai mic punctaj dintre cei trei - 7,69, în timp ce Gratii a acumulat 8,58, iar Roșioru - 9,05. 

Igor Eșanu are o experiență în sistemul juridic de peste 29 de ani. Și-a început cariera în sistemul justiției în anul 1993 din funcția de specialist, ulterior specialist principal în cadrul Ministerului Justiției. A fost ulterior, șef al secției juridice din cadrul Ministerului Justiției, jurist în cadrul unei societăți pe acțiuni și viceministru al Justiției. În organele Procuraturii a ajuns în anul 2004, când a fost ajutor al procurorului de sector. A fost apoi adjunct al procurorului șef din raionul Ialoveni, funcție în care s-a regăsit până în anul 2022. În prezent deținând funcția de consultant al procurorului.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, familia lui Igor Eșanu deține în proprietate un apartament cu o suprafață de 118 metri pătrați, cumpărat în 2011 și o Toyota Auris, fabricată în 2013, dar achiziționată în 2021. În declarația din 2021, Eșanu mai indica un apartament de doar 24 de metri pătrați, cumpărat în 2018. 

Locuința nu mai figurează în declarația de avere pentru 2023, însă inspectorul a menționat că a vândut anul trecut un apartament, tranzacție în urmă căreia ar fi obținut un venit de 10 mii de euro. Cel mai probabil este vorba despre aceeași locuință de 24 de metri pătrați. 

Familia a Eșanu a mai declarat zeci de mii de lei din ajutor de șomaj, alocații și suport financiar de la CNAS. Anul trecut, Igor Eșanu a declarat 35627.34 de lei salariu de la Procuratura Generală. 

Astăzi Inspecția Procurorilor activează doar cu ⅓ din membri, fiind practic blocată din cauza volumului mare de lucru, cu restanțe la Colegiul de disciplină și etică, precum și pe rolul CSP. Pentru ca lucrurile să meargă mai bine, componența Inspecției Procurorilor ar trebuie completată cât mai urgent. Șeful CSP, Dumitru Obadă, afirmă însă că funcțiile de inspectori nu sunt prea atractive.

„Noi am lansat concursurile, n-au fost din start și nici acum nu vedem prea mulți doritori de a veni în concurs. Nu știu care e cauza, poate salariul nu este atât de atractiv, responsabilitatea evident e mare deoarece ai de investigat procurori în funcție. Cauza nu mi-i clară, dar nu avem atât de mulți doritori de a se lansa în acest concurs. În concursurile anterioare au fost participanți care pur și simplu nu au acumulat punctajul necesar. Pentru a fi inspector, trebuie să ai cel puțin nota 7, au fost unii care au ridicat nota mai jos de 7, a declarat șeful CSP, Dumitru Obadă pentru TV8.md

Membrul CSP, Andrei Cebotari, confirmă că cei care au încercat până acum să obțină prin concurs un loc în Inspecția Procurorilor au demonstrat rezultate extrem de slabe la proba scrisă. Asta deși au zeci de ani de experiență în spate. 

„Nu îmi pot explica de ce o persoană cu experiență de 20 de ani răspunde la 2 întrebări din 10”, a menționat Andrei Cebotari.

Potrivit lui Cebotari, acum activitatea IP se rezumă la examinarea cauzelor, însă pentru că sunt în minoritate, nu pot emite soluții.

Pentru a putea ieși din impas, CSP propune ca legislația să fie modificată în așa fel încât activitatea IP să fie viabilă doar cu trei membri, în loc de patru.

Cebotari speră că modificările propuse vor fi examinate până la încheierea actualei sesiuni legislative și se vor bucura de sprijin în Parlament. 

Un concurs lansat recent pentru funcția de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor a eșuat. Niciunul dintre singurii doi candidați nu a promovat concursul, după ce au acumulat mai puține puncte decât cele 7 necesare pentru a trece proba interviului. Fosta judecătoare Natalia Clevadî, care a picat și evaluarea externă, a acumulat doar 5,72 de puncte, iar avocatul Viorel Malanciuc a luat 5,83 de puncte.

CSP a lansat un alt concurs pentru selectarea a trei candidați la funcția de inspector procuror. Aspiranții la aceste fotolii au fost așteptați să își depună dosarele până în data de 29 iulie. Candidaturile altor trei pretendenți urmau a fi examinate la începutul lunii iulie, însă chestiunea a fost amânată pentru altă dată. Este vorba despre Eduard Bulat, Constantin Miron și Ghenadie Gurițanu. Bulat a fost anterior adjunct al procurorului general în perioada lui Dumitru Robu și a lui Ion Munteanu. Gurițanu a fost eliminat din concursul anterior pentru că ar fi încălcat regulamentul concursului. Mai exact, este vorba despre înscrierea datelor de identificare sau a unor semne distinctive în alt loc, decât în colțul din dreapta al lucrării de concurs.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție

/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Remanierile guvernamentale, sub presiunea opiniei publice? Sturza: „Sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată”
/VIDEO/ Remanierile guvernamentale, sub presiunea opiniei publice? Sturza: „Sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată”

/VIDEO/ Locurile vacante la Curțile de Apel vor fi suplinite rapid. CSM: „Am anticipat că vor fi demisii”

missing
28 noiembrie 2024, ora 19:15

În plin proces de evaluare a integrității, 15 judecători de la Bălți, Cahul și Comrat au depus cereri de demisie. Se întâmplă după ce la începutul lunii, la Curțile de Apel din aceste localități a fost declanșat procesul de vetting. CSM urmează să ia o decizie lunea viitoare, iar în condițiile în care la Curtea de Apel Bălți vor rămâne doar 3 magistrați, locurile vor fi suplinite rapid, dau asigurări aceștia. Doar 8 judecători de la cele trei instanțe au acceptat să treacă evaluarea, iar printre cei care vor să plece se numără președintele interimar al Curții de Apel Cahul și doi vicepreședinți de la Curtea de Apel Bălți.

Lista cu magistrații care urmează să plece din funcții a fost publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, care mai anunță că cererile de demisie vor fi examinate la data de 2 decembrie. 

Magistrații nu au indicat motivul plecării, membrii CSM cred însă că la bază ar sta evaluarea Vetting inițiată la cele 3 instanțe la data de 7 noiembrie. Astfel, instanța de la Bălți ar urma să rămână doar cu 3 judecători, după ce 12 au decis să plece, de la cea de la Cahul pleacă 2 magistrați, iar de la cea din Comrat, unul. CSM afirmă că locurile vor fi suplinite.

„Consiliul Superior al Magistraturii, până la moment, a organizat mai multe concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecători și pentru transfer, neapărat în cadrul acestor instanțe. Ne bucurăm și am anticipat de fapt că vor fi careva demisii și să putem să administrăm examinarea dosarelor în cadrul instanței”, a declarat membrul CSM, Ion Guzun.

Am încercat să discutăm cu magistrații demisionari, dar nu am reușit să dăm de ei. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a evitat să comenteze aceste plecări și faptul că instanța de la Balți va rămâne practic fără angajați.

„CSM este obligat să evalueze aceste riscuri, să afle că există acest risc și să desemneze judecători din alte instituții ca procesele de judecată să meargă mai departe", a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Opoziția parlamentară afirmă că plecările au legătură directă cu evaluarea inițiată, la începutul lunii, în cele 3 instanțe.

„Acel pre-vetting pe care au început să îl facă cei de la guvernare, sub așa numitul paravan al reformei justiției, nu are menire strict juridică, ea este politică și sunt aleși doar judecătorii docili. Mulți din aceștia cu verticalitate nu doresc să participe la jocul acesta, dar sunt și din aceia care simt că au în spate anumite păcate”, a zis deputatul socialist, Adrian Albu.

La 7 noiembrie, Comisia Vetting a notificat toți magistrații celor trei instanțe cu privire la începerea evaluării integrității lor financiare și etice. 15 judecători de la Curtea de Apel Bălți, 4 de la Curtea de Apel Cahul și 4 de la Curtea de Apel Comrat au primit de la Comisie primele documente pentru inițierea evaluării. 

Judecătorii notificați au fost rugați să completeze și să transmită Comisiei Declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, Declarația privind persoanele apropiate din sistemul judiciar, procuratură și administrația publică, precum și Chestionarul de etică, care se completează obligatoriu. 

Potrivit Comisiei Vetting, doar 8 magistrați din cele trei instanțe au transmis declarațiile solicitate - 3 de la Curtea de Apel Bălți, 2 de la Cahul și încă 3 de la Comrat. În următoarea etapă a evaluării, ar urma să fie supuși președinții instanțelor.

Criză la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat? Doar 8 din cei 23 de judecători acceptă să treacă vettingul

Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.