Ex-vicepreședintele Parlamentului și fost lider al Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roșca, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. Sentința a fost pronunțată pe 2 august, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către avocatul învinuitului. Iulian Rusanovschi a calificat decizia drept una ilegală și a menționat că o va ataca la Curtea de Apel.
Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017, în urma unui denunț. Conform investigațiilor, în decembrie 2009, Roșca, pe atunci viceprim-ministru, ar fi solicitat un milion de euro de la administratorul unei companii, promițând că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea unui recurs. În perioada respectivă, Roșca a primit două tranșe din sumă, totalizând 227.000 dolari.
Procesul a durat mai bine de cinci ani, iar Roșca nu și-a recunoscut vinovăția. Instanța a dispus ca, până la rămânerea definitivă a sentinței, acesta să nu părăsească țara, iar bunurile sale vor rămâne sub sechestru.
Totodată, s-a decis confiscarea a 227.000 de dolari din contul condamnatului, în folosul statului. Aceștia vor fi convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței.
Avocatul lui Iurie Roșca a declarat pentru TV8 că va contesta sentința, care în viziunea lui este ilegală, iar dosarul - unul fabricat. Iulian Rusanovschi a mai menționat că instanța a aplicat o pedeapsă mai mare (6 ani) decât cea cerută de procurori (4 ani).
„Nu se întâmplă de regulă ca instanța să acorde pedeapsă mai mare decât cea pe care o cere procurorul. Procurorii au cerut o pedeapsă mai mică decât prevede pedeapsa maximă, din considerentul că nu au probe.
O să cer motivarea și atunci o să mă pot expune cât de întemeiată este pedeapsa atât de aspră pe care a stabilit-o instanța, în contrapunere cu viziunea acuzării de stat”, ne-a spus avocatul, care a adăugat că clientul său nu a comentat deocamdată hotărârea primei instanțe.
„Nu este nicio probă sau document confirmativ care ar demonstra sau susține versiunea comiterii traficului de influență, fapt pentru care procurorii au fost modești, cu ghilimelele de rigoare, în cererea sentinței de 4 ani de închisoare, iar instanța de judecată, cu exces de zel, a emis o sentință prin care îl condamnă pe acesta la șase ani de închisoare fără a înțelege care sunt argumentele”, a adăugat Rusanovschi.