După ce magistrații Judecătoriei Ciocana au decis să o transfere din arest în penitenciar în arest la domiciliu, bașcana Găgăuziei, în fața clădirii instanței, Evghenia Guțul a fost aclamată de un grup de susținători. Oamenii au strigat: „Victorie” și „Evghenia e bașcanul nostru”.
Guțul a declarat că este recunoscătoare că va petrece sărbătoarea Paștelui alături de familie, dar și că arestul său este unul ilegal.
„Sigur că vom lupta și mai departe, împotriva arestului meu ilegal la penitenciarul 13. Eu cred în libertate, că în Procuratură și judecătorii au rămas oameni cinstiți, care vor acționa în limitele legii. Acuzațiile aduse mie poartă un caracter politic, au fost admise încălcări pe dosar”, a declarat bașcana.
Procurorul de caz susține că va decide ulterior dacă va contesta decizia instanței.
„Am luat cunoștință cu dispozitivul și voi lua o decizie”, a menționat procurorul.
Acesta a mai spus că încă este valabil riscul care a stat la baza aplicării măsurii preventive și anume cel de a se eschiva de la urmărirea penală.
TV8.md amintește că Evghenia Guțul a fost reținută în seara zilei de 25 martie, pe Aeroportul Chișinău, în timp ce voia să părăsească țara. Poliția de Frontieră a menționat că aceasta figurează în sistemele informaționale cu statut de consemn, o notificare sau avertizare ce arată că persoana este sub observație sau are o restricție legată de lege.
La scurt timp, într-o postare pe VKontakte, fugarul Ilan Șor a catalogat reținerea guvernatoarei drept o fărădelege și o persecuție.
Reținerea a avut loc în aceeași zi în care procurorii anticorupție au finalizat prezentarea probelor acuzării în dosarul Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Dosarul în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și Svetlana Popan, fostă secretară a partidului Șor, scos în afara legii, sunt cercetate pentru că ar fi acceptat bani de la grupul criminal Șor, a ajuns pe masa judecătorilor la sfârșitul lunii aprilie 2024. Cele două inculpate se declară nevinovate.
Tot pe 25 martie, au fost desfășurate percheziții la viceprimara de Orhei, Anastasia Țurcan, într-o cauză penală pentru încălcarea modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțarea ilegală a concurenților electorali, precum și pentru falsul de documente și declarații. Am încercat să obținem o reacție de la viceprimar, însă la Primăria Orhei ni s-a spus că Anastasia Țurcan nu este pe loc și că nu putem lua legătura cu ea.
Aflată după gratii, bașcana Găgăuziei a cerut ajutor de la președinții Turciei și Rusiei prin intermediul a două scrisori. De altfel, la Moscova a fost organizat și un protest în susținerea Evgheniei Guțul. În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a remarcat: „Ne bucurăm că moldovenii învață pe ruși cultura protestului. Nu putem să nu remarcăm că este unicul protest permis de autoritățile ruse”.
Pe 28 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis ca bașcana Găgăuziei să fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Iar pe 1 aprilie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au respins drept neîntemeiată cererea Procuraturii Anticorupție împotriva bașcanei Găgăuziei. Astfel, Evghenia Guțul nu s-a ales cu un nou mandat de arest, pe lângă cel pe care-l execută deja la Penitenciarul nr. 13.