Atleta ucraineană Yaroslava Mahuchikikh a adresat un mesaj sportivilor ruşi şi belaruşi, după ce a câștigat proba atletică de săritură în înălţime, stabilind şi un nou record mondial. Războiul din Ucraina devine o constantă în această ediţie a Jocurilor Olimpice, sportivii din această ţară au făcând referiri constante la situaţia din ţara lor, notează Mediafax.
15 sportivi din Rusia şi Belarus concurează ca neutri la Jocurile Olimpice Paris 2024. Li s-a permis să participe pe baza faptului că nu pot concura sub steagul ţării lor, medaliile lor nu contează pentru Rusia, iar regulile stipulau că trebuie să respingă războiul sau orice relaţie cu Rusia.
Acestor sportivi care concurează la Paris li s-a adresat Yaroslava Mahuchikikh după ce a sărit 2,10 metri, câştigând aurul pentru Ucraina şi doborând recordul mondial.
Ea şi-a dedicat medalia olimpică de aur la săritura în înălțime celor 500 de sportivi şi antrenori care au murit de la invazia Ucrainei. Delegaţia acestei ţări este cea mai mică din istoria sa: mulţi sportivi au murit, alții au fugit, iar cei care au rămas au avut multe dificultăți în a se antrena în condiţii normale într-un context de război. Ea însăși era plecată din ţara sa când a avut loc invazia.
Celălalt mesaj, în afară de cel pentru compatrioţii săi, a fost pentru sportivii ruşi de la Paris, cărora le-a cerut în mod explicit să critice Rusia şi războiul, deşi, teoretic, statutul de neutru impune o verificare prealabilă a acestui lucru.
„Ei nu au spus nimic împotriva acestui război", a spus ea, arătându-se dezamăgită de acest lucru şi adăugând că nu știe „cum este posibil să concurezi" la Jocurile Olimpice fără să vorbești despre ceea ce s-a întâmplat.
„Jocurile Olimpice sunt despre pace", a spus ea. Duminică, jucătoarea rusă de tenis Diana Shnaider, în vârstă de 20 de ani, a refuzat să vorbească despre politică: „Sunt aici pentru a vorbi despre tenis", a declarat ea reporterilor după ce a câştigat o medalie de argint.
Mahuchikh a declarat că a fost „teribil" faptul că Rusia a ridiculizat ideea unui armistițiu olimpic şi a avansat cu invazia, aflată acum în al treilea an. „Nu este posibil să concurezi cu teroriștii", a spus ea.
De asemenea, ea a criticat organizatorii Jocurilor Olimpice pentru că au „standarde duble", arătând pe de o parte „solidaritate cu noi" şi permițând în acelaşi timp sportivilor ruşi şi belaruși să concureze.
Global Rights Compliance, o fundație pentru drepturile omului cu sediul la Haga, a declarat luna trecută că două treimi dintre sportivii ruşi aprobați de CIO pentru a concura ca neutri şi-au exprimat sprijinul pentru invazia Moscovei sau au legături cu armata. Jurnaliştii ruşi au fost şi ei verificați.