Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

„Sabotaj al ideii de unitate”: Reacția „Împreună”, după decizia CUB de a se retrage din blocul politic

missing
09 august 2024, ora 17:21

„Determinată de frustrări și ambiții personale”. Astfel au a calificat membrii blocului „Împreună” decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, de a se retrage din cadrul Blocului și refuzul de a-l susține pe Octavian Țîcu la alegerile parlamentare. 

Într-un comunicat de presă, blocul „Împreună” anunță că a luat act de decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, de a se retrage din cadrul Blocului și califică o astfel de acțiune drept „un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta”.

Blocul Împreună și partidele constituante, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării susțin că au oferit CUB-ului oportunitatea de a participa la construcția unei alternative politice pro-europene veritabile.

Aceștia au reiterat că în interiorul Blocului Împreună, a fost agreat mecanismul de desemnare a candidatului comun prin organizarea alegerilor cu vot secret, între membrii Consiliilor Politice Naționale ale celor patru partide. În urma unui proces democratic, acceptat și contrasemnat de cele patru partide, în calitate de candidat comun a fost ales Octavian Țîcu.

„Suntem consternați de decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare de a retragere susținerea pentru candidatul Blocului Împreună pe motiv că, în turul II, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare l-a susținut pe dl Octavian Țîcu. Astfel, considerăm decizia de ieșire din componența Blocului Împreună, una lipsită de consecutivitate logică și determinată de frustrări și ambiții personale”, se arată în comunicat.

Astfel, blocul Împreună și cele 3 formațiuni care au stat la baza fondării acestuia anunță că rămân a fi unite, iar pe 12 august vor depune la Comisia Electorală Centrală, actele pentru înregistrarea Blocului Electoral „Împreună”, iar ulterior, cele de înregistrare a candidatului Blocului pentru funcția de Președinte a Republicii Moldova, Octavian Țîcu.

Menționă, că astăzi Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a anunțat că își retrage sprijinul pentru Octavian Țîcu,  la alegerile prezidențiale, pe motiv că ar crea „controverse politice”. Potrivit președintelui CUB, Igor Munteanu, această decizie desprinde definitiv formațiunea de orice asociere cu blocul „Împreună”. 

Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!

/VIDEO/ Recean critică Procuratura Anticorupție: „Lipsă de personal există și la alte instituții”
/VIDEO/ Recean critică Procuratura Anticorupție: „Lipsă de personal există și la alte instituții”
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
Trump, primit de Biden la Casa Albă: Președintele SUA în funcție a promis că îl va ajuta pe cel ales în perioada tranziției
Trump, primit de Biden la Casa Albă: Președintele SUA în funcție a promis că îl va ajuta pe cel ales în perioada tranziției
/PROMO/ Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României. De la 21:00, la „Cutia Neagră”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României. De la 21:00, la „Cutia Neagră”
Decizie în privința unui aspirant la Colegiul pentru selecția procurorilor din CSP: Avocatul Sergiu Beșliu a promovat evaluarea
Decizie în privința unui aspirant la Colegiul pentru selecția procurorilor din CSP: Avocatul Sergiu Beșliu a promovat evaluarea

/EXCLUSIV/ „Moldova e un fel de laborator”. Interviu cu șeful unei misiuni de observare a alegerilor, Pekka Haavisto

missing
14 noiembrie 2024, ora 13:50

Pekka Haavisto este un oficial din Finlanda. Până nu demult acesta a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe în Finlanda. În 2022, Haavisto a semnat din partea Finlandei cererea de aderare a acestei țări la NATO. De asemenea în anul 2024, acesta a participat la alegerile prezidențiale din Finlanda, clasându-se pe locul doi. Acum, în timpul alegerilor din Republica Moldova, a condus echipa de observatori ai Institutului Național Democratic.

- Domnule Haavisto, bună ziua și vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră.
- Mulțumesc! Mulțumesc pentru invitație. E o plăcere să fiu aici.

- Care sunt principalele constatări ale misiunii Institutului Național Democratic (NDI) după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova?
- Bineînțeles, mai întâi trebuie să felicităm Moldova și pe moldoveni. Dat fiind că se află într-o locație geografică destul de dură, având războiul din Ucraina, s-a reușit totuși să se organizeze două tururi de alegeri cu prezență destul de bună la vot. Astfel, prima noastră reflecție a fost că, din punct de vedere tehnic, alegerile au fost bune. Personalul de la secțiile de votare își făcea munca în mod profesionist. Totul părea să fie în ordine. Desigur, am avut câteva îngrijorări. În primul rând am avut îngrijorări despre această influență străină malignă, posibilă cumpărare de voturi. Iar în turul doi am putut observa că Comisia Electorală Centrală a pus afișe de avertizare împotriva cumpărării voturilor. Am observat, de asemenea, că au existat discursuri de ură împotriva candidaților în bază de origine etnică, de gen. Și, desigur, acest lucru este total inacceptabil.

- Da. Dumneavoastră ați menționat influența malignă a Rusiei în Republica Moldova. După primul tur al alegerilor, Institutul Național Democratic (NDI) a observat o influență malignă semnificativă a Rusiei asupra procesului electoral din Moldova. Cum ați văzut influența rusă în turul doi, dacă ați putea să o comparați cu primul tur?
- Bineînțeles, ceea am auzit și am discutat atât cu poliția, cât și cu procurorul împotriva corupției, că există dovezi că chiar mai mult de 130.000 de noi conturi au fost deschise. Deci am văzut că acesta este probabil un plan care a existat deja o perioadă mai lungă și a influențat atât primul tur, cât și al doilea tur. Și, desigur, să-ți vinzi votul sau să-ți pui votul pe piață este total inacceptabil. Este, de asemenea, o practică ilegală. Și ceea ce la fel ne îngrijora și pe noi în Institutul Național Democratic (NDI), e dacă acest sistem se va răspândi în alte țări; cumva privim Moldova și ca pe un laborator de practici democratice. Deci este foarte important să atragem atenția asupra acestui tip de riscuri.

- Ce părere aveți despre cum au fost organizate alegerile în Rusia pentru cetățenii noștri care sunt la Moscova?
- Am auzit, desigur, unele plângeri că nu sunt suficiente secții de votare și că există unele preocupări de securitate și din partea guvernului pentru a înființa astfel de secții de votare. Aceasta este, desigur, ceva care Comisia Electorală Centrală trebuie să evalueze, și cu siguranță o vor face. Ca atare, a fost bine, desigur, că oamenii din diasporă au avut posibilitatea de a vota și de a participa la alegeri.

- Aceste alegeri au fost primele când candidații din turul doi au ignorat dezbaterile organizate de mass-media. Ce părere aveți despre asta?
- Ei bine, așa cum ați spus în introducere, eu însumi am fost candidat în Finlanda. Și am numărat împreună cu colegul meu în turul doi că am participat cu toții, poate la 50 de dezbateri diferite în primul și al doilea tur. Și cred că este responsabilitatea politicienilor să participe ori de câte ori mass-media solicită dialog, interviuri și, de asemenea, să ofere alegătorilor posibilitatea de a compara candidații, cunoștințele lor și opiniile lor.

- Da, dar ar putea fi obligați prin lege să participe la dezbateri sau nu? Ce credeți despre asta?
- Poate că legea este un instrument destul de puternic... dar doar o remarcă pe care am făcut-o, e că în comparație cu alte țări alegerile nu erau atât de vizibile pe stradă. Toată lumea spunea că asta se întâmplă mai mult acasă la oameni, în curțile lor, oamenii se întâlnesc și discută, sau se discută poate pe internet. Dar cred că, în scopul democrației este bine ca alegerile să fie vizibile și să existe mementouri pe străzi, afișe și așa mai departe. Deci aceasta este o remarcă pe care noi am făcut-o în campania electorală.

- Dar noi am avut o participare uriașă la alegeri în al doilea tur, nu numai în țară, ci mai ales în afară; a fost un record pentru Moldova de participare în diasporă. De ce credeți că avem o participare atât de mare a oamenilor?
- De fapt, este interesant. Când am venit acum, era deja a treia oară când vin în toamna asta în Moldova. Am venit la începutul campaniei, și la primul tur, și acum al doilea, și stăteam lângă un tânăr care chiar zbura înapoi la Chișinău doar pentru a participa la alegeri. Desigur, să se întâlnească și cu rudele, dar el era de părere că aceste alegeri sunt foarte importante. Și a spus că devine foarte supărat când prietenii lui ignoră cumva, uneori, politica și alegerile. Și aș putea împărtăși cu el părerea că aceste alegeri sunt foarte decisive, atât referendumul UE, pentru că dă posibilitatea Moldovei de a continua discuțiile cu UE, cu o posibilă perspectivă pentru aderarea la UE și, bineînțeles, alegerile prezidențiale pentru că au fost foarte mari tensiuni și oferă perspective total diferite pentru Moldova.

- De fapt, următoarea mea întrebare este despre cam același subiect. Referendumul UE a trecut, dar la limită. Mica diferență de voturi a lăsat loc pentru multe interpretări. Oare rezultatele alegerilor prezidențiale oferă mai multă claritate cu privire la opțiunile pro-europene ale Moldovei?
- Cred că acum aveți două rezultate la distanță de două săptămâni. În primul rând, referendumul UE, care aduce perspectiva aderării la UE în Constituția Republicii Moldova. Este foarte greu să o schimbi după aceea. Cred că este o piatră de temelie pentru aderarea la UE acum și în viitoarele discuții cu UE. Și apoi, desigur, continuarea în funcție a președintelui Sandu, care este pro-european, cu valori pro-occidentale, cu contacte și pentru integrare. Și cred că acum când aveți aceste două rezultate ale alegerilor, ele oferă o perspectivă destul de bună pentru Moldova și asta este important în țări precum țara mea Finlanda sau alte țări membre UE. Oamenii au observat că – uite! - Moldova organizează bine alegerile. Rezultatele sunt interesante, rezultate pro-europene. De exemplu, oamenii compară asta cu Georgia, unde este o mizerie totală după alegeri și cred că Moldova a reușit să se aleagă cu rezultate foarte clare în pofida faptului că există tensiuni între cele două blocuri.

- Vreau să vorbesc puțin despre știrile false și manipulare. În aceste alegeri, Moldova s-a confruntat cu o avalanșă de falsuri și manipulări promovate intens pe rețelele de socializare care sunt foarte populare în rândul cetățenilor din Moldova. După primul tur de scrutin, misiunea de observare a alegerilor din partea Institutului Național Democratic (NDI) a venit cu o recomandare către Parlament de a introduce mecanisme legale de monitorizare și reglementare a spațiului online. Sunt foarte curioasă cum anume ar putea fi reglementat spațiul online? Și dacă ați putea să vă referiți la experiența Finlandei în acest domeniu.
- Desigur, este important ca ori de câte ori cineva publică ceva pe internet și pe rețelele sociale, să existe responsabilități similare cu tipărirea în ziare. Și mă întreb mereu, unde este redactorul-șef când e vorba despre Facebook sau TikTok? Și răspunsul este întotdeauna că, ei bine, există atât de mult material, încât nu îl poți controla. Dar când faci știri false, de exemplu, pui numele și poza unui candidat și pui acolo declarația greșită, este o încercare reală de a influența alegerile în direcția greșită. Și cred că acestea ar trebui să fie acte ilegale, acte clar ilegale. Și ar trebui să existe un organ de stat care să poată controla acest tip de utilizare a mass-media. Dar celălalt lucru care mi se pare important este faptul că unii oameni spun că ar trebui să interzicem TikTok, ar trebui să interzicem Facebook. Cred că este nerealist. Și de exemplu la alegerile finlandeze, am folosit TikTok ca unul dintre canalele principale și am furnizat tot timpul informații corecte, am produs materiale reale pe care oamenii le pot vedea - aceasta este pagina oficială, putem găsi materialul real despre alegeri. Și cred că este foarte important ca partidele politice să utilizeze și noile media deoarece oamenii urmăresc oricum aceste forme de social media.

- Și cum pot fi responsabilizați acești politicieni ca să nu răspândească falsuri și manipulări.
- Desigur, în primul rând , este bine că media în sine este critică și spune, hei, acest lucru este greșit. Acest lucru nu este corect. Mass-media poate face destul de multe în acest sens. Și apoi, bineînțeles, în ultima instanță este posibilitatea de a urmări penal și de a merge pe cale legală, dacă nimic altceva nu ajută.

- Și voi aveți aceste reguli prescrise în legislație?
- Avem aceste reguli în Finlanda. Nu poți insulta o persoană, nu poți fura identitatea nimănui. Vei fi prins dacă faci așa ceva.

- Dar și în recomandare ați spus că ar trebui să avem o instituție în țară care să monitorizeze spațiul online. Cum anume?
- Ne-am întâlnit cu instituția dumneavoastră de control al audiovizualului și am discutat cu ei. Și bineînțeles ei nu au mandat sau nu au posibilitatea de a urmări toate rețelele de socializare. Dar cred că sunt destul de asemănătoare modalitățile cu ceea pot face organele de control în a urmări canalele media obișnuite, în același mod pot urmări... poate fi extins spectrul să includă și rețelele de socializare.

- Marile companii de tehnologie nu sunt foarte deschise în discuțiile cu guvernul într-o țară atât de mică precum Moldova. Ce putem face în acest caz?
- Cred că acesta este un lucru foarte important și ar trebui să ne ridicăm vocea împreună. Țară mică ca Finlanda și țară mică ca Moldova, alte țări europene către marile companii de tehnologie; ar trebui să existe o anumită responsabilitate privind publicarea în mass-media și pe internet. Trebuie să spun că nu sunt cetățean american, dar pot spune că urmăresc alegerile, și aceleași întrebări există în acest moment și acolo. Deci este o problemă globală, iar mass-media și rețelele de socializare ar trebui să aibă o responsabilitate. De asemenea, marile companii de tehnologie.

- Ați menționat despre discursul instigator la ură în această perioadă electorală. Sunt multe voci care susțin că Moldova a ieșit din aceste alegeri și mai dezbinată social. Candidatul care a pierdut alegerile, domnul Stoianoglo, în al doilea tur de scrutin a cerut reconcilierea socială. Ce soluții vedeți pentru această reconciliere a societății noastre? Ce ar trebui să facem?
- Am fost șocat când am văzut că domnul Stoianoglo a fost acuzat pentru proveniența sa din Găgăuzia, pentru cunoștințele lingvistice, sau când președintele a fost acuzat că este femeie și subminat din cauza genului. Și acest lucru, desigur, nu se potrivește deloc cu practicile democratice. Și cred că oamenii ar trebui și alegătorii ar trebui să fie mai conștienți. Poate că ar trebui să existe un fel de educație a alegătorilor care să reacționeze negativ, ca să zic așa, când se lovește sub centură, folosind termenul de box în critica față de ceilalți. Și, din păcate, nu vedem modele bune în lume când ne uităm din nou la contextul actual din SUA. Am văzut atât de multe declarații dramatice și afirmații greșite care, din păcate, uneori se întâmplă că lumea urmărește ceea ce se întâmplă în America. Dar de această dată America nu ne oferă un exemplu bun.

- Și de unde ar trebui să începem?
- Cred că toată lumea ar trebui să înceapă... mai întâi să vorbim despre politicieni, ar trebui să plecăm de la ei înșiși... ei ar trebui să facă anumite promisiuni atunci când încep campania și să spună că orice s-ar întâmpla, nu vom fi noi cei murdari din această campanie. Vrem să fim liberi și corecți. Vrem să avem alegeri libere și corecte și vrem să fim în afara acestui tip de influență malignă. Și cred că asta ține în primul rând de politicieni. Dar apoi ar trebui să existe și o reacție puternică din partea alegătorilor că - stați un pic! - asta este prea mult. Nu acceptăm acest tip de reclamă sau acest tip de stil de campanie.

- Da, vreau să revin la influența rusă malignă asupra acestor alegeri, și nu numai în aceste alegeri. De fapt, noi am văzut asta, această influență malignă la alegerile anterioare din Moldova. Apropo de recomandări și soluții, ce soluție vedeți pentru excluderea acestor influențe maligne a Rusiei asupra alegerilor în Moldova și a proceselor democratice din țara noastră? Și, de asemenea, mă interesează dacă credeți că întreaga problemă este în funcționarea proastă a justiției, deoarece guvernarea a spus că nu putem opri influența malignă pentru că justiția nu funcționează.
- Asta e o întrebare bună. Am întrebat de fapt pe procurorul anticorupție, care ar putea fi modalitățile și mijloacele pentru a aduce, de exemplu, peste 130.000 de oameni în instanță. Și, desigur, toată lumea știe că este practic imposibil. Dar cei care organizează acest gen de cumpărare de voturi și cei care sugerează și propun acest gen de cumpărare de voturi și sunt în spatele lui, aceștia ar putea fi în instanță. Și, bineînțeles, știm că există influența rusă, dar dincolo de asta, sunt și niște moldoveni protejați de Rusia, care se află în prezent în Rusia, care au stat în spatele acestor încercări. Și cred că este foarte important să le zicem pe nume și să-i facem de rușine pe acești oameni care stau în spatele la tot asta și că instanța va reuși în unele cazuri să-i aducă la răspundere; asta le arată oamenilor că acest lucru a fost ilegal și că va fi ilegal, de asemenea, în viitor. Și așa cum am spus, când vorbesc cu moldovenii, simt că sunt... este un fel de laborator. Poate funcționa acest tip de influență malignă? Se pot schimba rezultatele alegerilor prin influența malignă? Și cred că moldovenii pot fi foarte mândri de ei înșiși că au rezistat într-o anumită măsură acestui tip de influență.

- De fapt, următoarea întrebare este: are comunitatea internațională vreo lecție de învățat din experiența moldovenească cu privire la aceste alegeri?
- Cred că ar trebui să învățăm multe din aceste alegeri și nu vreau să compar prea mult Georgia și Moldova. Dar acum când vedem rezultatele și când vedem starea de spirit după alegeri, bineînțeles că este total, total diferit. Și Moldova poate merge înainte, iar Georgia este blocată în situația actuală. Așa că putem învăța o lecție că, rezistând influenței maligne, făcând-o cunoscută, făcând-o vizibilă, așa cum Comisia Electorală Centrală a făcut aceste afișe în secțiile de votare... am fost foarte mândru că ați reacționat în două săptămâni, de fapt, la această influență malignă și ați comunicat alegătorilor: aveți grijă, fiți conștienți că se desfășoară o anumită campanie în privința voturile voastre.

- În mai 2022, Dvs. ați fost persoana care a semnat cererea Finlandei de aderare la NATO. Și suntem foarte curioși, de ce a renunțat Finlanda la neutralitatea ei? Și cum a convins guvernul societatea finlandeză să accepte acest lucru?
- Ei bine, primăvara 2022 a fost, desigur, o perioadă foarte tulbure. În februarie, Rusia a atacat Ucraina. Și trebuie să spun că asta a schimbat nu numai opiniile în Finlanda, ci și în țara noastră vecină, Suedia, care se bucură de 200 de ani de neutralitate. Și îmi amintesc de primele apeluri către colega mea suedeză Ann Linde, că trebuie să facem ceva. Nu mai suntem în siguranță. Războiul este destul de aproape de noi. Este vecinul nostru, Rusia, cel care a atacat Ucraina. Războiul se poate extinde cu ușurință în regiunea Mării Baltice, iar țările Mării Baltice ar putea fi amenințate. Trebuie să ne întărim apărarea. Care sunt căile și mijloacele de a o consolida? Am analizat foarte rapid și nu am văzut în lumea actuală altă opțiune decât aderarea la NATO. Și acesta a fost începutul. Și, desigur, ne gândeam că este ușor de spus că vrem să fim membri NATO, dar, bineînțeles, am avut membri NATO pe care trebuia să-i convingem că aceasta este o idee bună, bineînțeles, începând cu SUA și marile puteri. Dar apoi a trebuit să convingem Turcia și Ungaria, două țări care se opuneau aderării noastre la NATO. Astfel am petrecut mult timp în discuții atât cu Ungaria, cât și cu Turcia la acest subiect.

- Așa e! Dar nu a durat mult.
- Nu a durat mult. Și am avut o părere foarte unanimă a finlandezilor. De fapt, finlandezii au revenit la istorie, la Războiul de Iarnă ruso-finlandez și la cel de-al Doilea Război Mondial, și și-au amintit cât de greu era să lupți singur, dacă te atacă cineva. Și vedem acum cu Ucraina cât de greu este să-ți aperi țara. Și cred că și lecțiile învățate din istorie ne-au ajutat să luăm decizia.

- Deci societatea finlandeză era pregătită pentru această decizie. Nu v-a luat timp să convingeți societatea.
- A durat ceva timp, dar au fost mai degrabă câteva săptămâni și nu luni. Am fost, de exemplu, la toate partidele politice. Și avem multe partide, aproape zece partide politice. M-am întâlnit cu ei toți și le-am explicat: în ce situație suntem acum? Care sunt alternativele? Și pornind de la alianța de stânga până la partidele foarte burgheze, într-un final am găsit un consens foarte larg în Parlamentul finlandez în acest sens. Și de fapt, trebuia să conving și oamenii că asta nu înseamnă că nu suntem pentru pace în viitor. Întotdeauna am fost o țară bună pentru mediere. Avem o moștenire a președintelui Ahtisaari și un premiu Nobel pentru pace. Vom continua să fim o țară pentru pace, dar trebuie să avem grijă și de propria noastră apărare.

- Și ultima mea întrebare este despre Moldova, membră a UE în 2030. Știți, guvernul nostru a spus că are acest obiectiv. Nu știm dacă... ce credeți, după aceste alegeri, este un obiectiv realist ca Moldova să facă parte din UE în 2030?
- Este realist. Am urmărit mult Balcanii de Vest și... Macedonia, Albania sunt uneori foarte frustrate de cât timp durează pentru a obține aderarea la UE. Dar acum ne aflăm într-un nou mediu geopolitic. Vorbim chiar și despre posibila aderare a Ucrainei într-o zi la Uniunea Europeană și chiar la NATO. Și cred că atunci când mă uit la hartă și mă uit la țara dintre România și Ucraina, Moldova și tot ce poate oferi Moldova, și locația sa geopolitică, cred că ar fi foarte realist să avem Moldova ca membru al Uniunii Europene.

- Mulțumim foarte mult! Sperăm că asta se va întâmpla într-un timp foarte scurt.
- Mulțumesc!

- Vă mulțumim foarte mult pentru că ați acceptat invitația noastră pentru acest interviu.
- Și eu vă mulțumesc!

/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii

Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României. De la 21:00, la „Cutia Neagră”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României. De la 21:00, la „Cutia Neagră”
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.