După 16 zile de întreceri și medalii acordate la 329 de probe, Jocurile Olimpice de la Paris s-au încheiat cu o ceremonie spectaculoasă pe Stade de France. Evenimentul a adunat în tribune peste 71.000 de spectatori. Punctul forte al scenariului, care a trezit și multe controverse a fost cel în care actorul Tom Cruise a preluat steagul olimpic printr-o cascadorie din filmele „Misiune Imposibilă” și l-a transmis orașului american Los Angeles, gazda următoarelor Jocuri Olimpice, care vor avea loc în 2028. Drapelul Republicii Moldova a fost purtat în deschiderea evenimentului de luptătoarea Anastasia Nichita, medaliată cu argint și canoistul Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz.
Ceremonia dedicată încheierii Jocurilor Olimpice a început cu momentul în care campionul francezilor, Leon Marchand, a preluat flacăra olimpică, într-un felinar, din Jardins des Tuileries, pentru a o duce la Stade de France.
Evenimentul a inclus tradiționala paradă a sportivilor, cei mai de succes dintre ei purtând drapelul țărilor pe care le-au reprezentat. Apoi rând pe rând, în scenă au intrat sportivii delegațiilor participante, printre care și sportivii din Republica Moldova, Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi.
Ulterior, a avut loc ceremonia de decernare a medaliilor la ultima probă, cea de maraton, urmată de un spectacol artistic, o evocare a istoriei mișcării olimpice, care s-a încheiat cu reunirea cercurilor olimpice deasupra arenei.
Pe scenă a urcat formația franceză Phoenix, iar președintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a subliniat în discursul său că, la Jocurile Olimpice, sportivii au demonstrat că se poate conviețiui în pace și că poate exista o lume mai bună.
„Știm că Jocurile nu pot aduce pacea, dar pot crea o cultură a păcii care să inspire lumea”, a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach.
Primărul Parisului i-a oferit apoi preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic steagul olimpic, care l-a predat mai departe primărului orașului Los Angeles, metropola americană care va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2028. A urmat un alt moment acrobatic. Actorul american, Tom Cruise, a coborât pe o coardă în arenă, în mijlocul delegației americane, a luat steagul olimpic și a părăsit arena pe o motocicletă, evocând o scenă din filmul Top Gun.
Apoi o serie de imagini, înregistrate anterior, îl arată pe Cruise mergând cu motocicleta și cu steagul olimpic pe Champs-Elysees și apoi parașutânduse dintr-un avion pe dealul de la Hollywood, într-o scenă ce evocă filmele din seria Mission Impossible. De acolo, steagul este purtat de mai mulți sportivi americani cunoscuți până la Los Angeles, la o scenă pe care a început să cânte Red Hot Chili Peppers, urmați de Billie Eilish, Snoop Dogg și Dr. Dre. După concertul de la Los Angeles, pe stadionul din Paris, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a declarat închise Jocurile Olimpice din capitala Franței, iar înotătorul Leon Marchand a suflat în felinarul în care era păstrată flacăra olimpică. Autoritățile franceze au anunțat că peste 2.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea la ceremonia de încheiere a evenimentului.
La Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, pe primul loc în clasamentul pe medalii sunt Statele Unite, cu un total de 111, dintre care 33- de aur, 39- de argint şi 39- de bronz. Pe locul doi este China, iar pe cel de-al treilea - Australia. Republica Moldova a fost reprezentată de 26 de sportivi, care au concurat la probele: lupte, canoe, judo și haltere, înot, atletism, tir cu arcul, echitație și tenis de masă. Pentru prima dată, țara noastră a obținut 4 medalii - cea mai bună performanță din istoria participării Moldovei la Jocurile Olimpice.