Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul

Vreau în Europa

/VIDEO/ Moldovenii au deschis mii de afaceri în Italia. Povestea lui Oleg, care are un restaurant lângă Roma: „A fost greu, sacrificii”

16 august 2024, ora 22:41

Campania TV8 „Vreau în Europa” nu ar fi completă fără... Italia, țara în care avem cea mai mare diaspora. De-a lungul anilor, peninsula a devenit casă pentru aproximativ 300 de mii de moldoveni. Am depășit deja perioada în care eram priviți ca și simpli îngrijitori din est. În linii mari, italienii ne văd un popor muncitor, ceea ce ne-a ajutat să ne integrăm în societatea lor. Moldovenii au deschis deja mii de afaceri și au ajuns să facă și pizza mai gustoasă decât mulți italieni. Este și exemplul lui Oleg Postolachi, care a deschis un restaurant în una dintre suburbiile Romei. 

„Eu să vă zic sincer, sunt un patriot al Moldovei, eu m-aș întoarce. Bine, dacă nu aș avea tot ce am acum, eu m-aș întoarce”.

Oleg Postolachi a părăsit țara în 2002 în căutarea unei vieți mai bune. S-a pornit în Portugalia, dar banii de buzunar i-au ajuns doar până în Italia. De atunci au trecut 22 de ani, timp în care a prins rădăcini în Fiumicino, o zonă turistică, de pe malul mării. 

Având școală, dar și experiență de bucătar, în 2020 a cumpărat un restaurant. Afacerea creștea ca pe drojdii, atunci când pandemia de COVID i-a pus lacăt la ușa localului. A luat-o de la capăt, fiind conștient că vizitatorii îi vor aprecia dedicația. 

„A fost greu, sacrificii și așa mai departe. Sacrificiile sunt în primul rând despre timp. Eu intru aici la ora 9 și ies la 2 noaptea”.

Oleg spune că face față concurenței acerbe, asigurând calitatea impecabilă a produselor. Deși are 10 angajați, moldoveanul alege personal produsele cărora le dă plusvaloare în bucătăria sa.

„Un proprietar care a avut de o grămadă de ani restaurantul, el sună și comandă peștele. Eu nu fac așa, eu la ora, să-ți dau un exemplu, la 3, 4 ziua, am terminat munca și mă duc la licitație. Noi muncim numai cu pește viu, din marea Mediterană. Din urma restaurantului, noi avem licitație. Toate bărcile vin aici pe Tevere și tot peștele se duce la licitație”. 

„Eu am observat de când am luat restaurantul că oamenii vin, eu nu zic de toți, majoritatea, la care le place bucătăria mea, se întorc și sunt contenți”. 

„Aici am făcut raviolli umplut cu doradă, coajă de lămâie și riccotta”.

Deși se plânge pe taxe mari, Oleg spune că, Italia l-a perfecționat și acum poate concura cu bucătari cu renume european. Italia i-a oferit multe. 

„Ce m-a învățat pe mine Europa ori Italia, eu nu cred că învățam asta în Moldova. Cu ce oameni am lucrat aici, cu stele Michelin, am lucrat cu ... sunt două persoane care au stele Michelin, sunt extraordinare. Luăm partea calității. Când faci un pește proaspăt, prins acum din mare, e altceva. Mori în fața lui... De asta îmi place foarte mult calitatea, și da, poate sunt multe perspective”.

Rapoarte ale Ministerului Muncii de la Roma arată că, anul trecut, în Italia locuiau dar și munceau oficial 114.000 de cetățeni moldoveni. Cifra însă este departe de realitate, atât timp cât mulți moldoveni au ajuns aici cu acte de identitate românești, iar alții nu au un contract stabil de muncă. Ambasada Republicii Moldova de la Roma susține că în Italia ar fi în jur de 300.000 de moldoveni, sau mai mult de zece la sută din populația țării. Cei mai mulți sunt stabiliți în nord.

„Moldovenii sunt percepuți drept profesioniști. În fiecare sector, ne-am convins că moldovenii sunt oameni buni, focusați pe responsabilități, de la serviciile de îngrijire a copiilor până la inginerie. Chiar apreciem țara voastră pentru că sunteți foarte serioși și pasionați să lucrați în cel mai bun mod”.

„Eu vreau să vă spun că diaspora noastră, sunt cei mai buni ambasadori ai noștri, au o imagine foarte pozitivă. Ei sunt percepuți ca niște oameni de cuvânt, foarte muncitori, corecți, care nu creează probleme, din contra, ajută. E o diasporă care e foarte implicată mai ales în asistență domestică, în transport foarte mulți moldoveni sunt implicați, mulți au făcut afaceri. Predomină femeile”.

Unii oameni de afaceri susțin că există, totuși, bariere în dezvoltarea relațiilor bilaterale, atât timp cât Republica Moldova rămâne în afara Uniunii Europene.

„Știu că guvernarea Italiei face mari eforturi să ajute autoritățile din Moldova să accelereze procedura de integrare în UE. Vă dorim să intrați în UE cât mai curând”.

„Acest parcurs către Europa, noi îl privim cu multă încredere. Pentru că este un proces natural, facem parte din aceeași istorie comună romană și e timpul ca UE să hotărască care sunt frontierele sale”.

„Avem multe lucruri în comun cu Moldova pentru că este practic Europa și printre acestea este și vinul, excelentul vin moldovenesc, cel care ne leagă. Să ridicăm paharul pentru viitorul Moldovei și aderarea la UE”.

Haideți să o luăm foarte simplu. Să ne uităm unde este prosperitatea pe acest continent. Nu știu dacă ne uităm la est și vedem vreo prosperitate acolo, decât războaie, pretenții eledentiste, prosperitatea este în Europa.

„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: Ce nu ar trebui să mănânci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: Ce nu ar trebui să mănânci astăzi
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

missing
08 septembrie 2024, ora 19:45

"Pentru mine, Europa înseamnă șansa de a trăi în pace. Înseamnă oportunități și dezvoltare într-un spațiu liber, fără frontiere, fără ziduri de beton. Înseamnă prosperitate și un viitor sigur pentru generațiile viitoare. Europa e despre instituții funcționale, siguranță personală și o viață demnă. Împreună, uniți, să mergem în marea familie europeană. Da, eu vreau în Europa!", a menționat moderatoarea emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Vreau în Europa” este o campanie lansată de TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. 

Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”

Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.