Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas

/EXCLUSIV/ A renunțat la ideea de a deveni polițist, dar l-a jucat într-un film american: Povestea de succes a lui Iacov Gribinenco

missing
19 august 2024, ora 15:47

Are doar 31 de ani, dar a acumulat deja un bagaj impresionant de experiențe și realizări. Vorbim despre actorul moldovean, Iacov Gribinenco, care a atras atenția recent, pe rețelele de socializare, după ce s-a filmat în rol de polițist într-un film american, „Entropy”.

„Nu mă așteptam să obțin acest rol,” a declarat Iacov, într-un interviu exclusiv pentru TV8. Actorul ne-a povestit cum a ajuns pe platourile de filmare din Cipru, pentru producția americană, dar și despre copilăria sa, primii pași în lumea teatrului, laude, critici, dar și dacă există perspective de dezvoltare a cinematografiei în țara noastră, unde adesea pentru filmări trebuie să investești bani personali.

 

Iacov a ajuns întâmplător polițist în filmul american, datorită fratelui său, care i-a propus să participe la casting. Spune că a fost interesat de idee, dar nu avea mari așteptări:

„În primul rând, aveau nevoie de dubluri pentru rolurile principale. Aveam nevoie să ajung acolo, să văd procesul, să văd totul din interior. Este o experiență grozavă. Rolul de dublură a fost aprobat. Am ajuns pe Cipru, aveam un loc de muncă temporar, predam actorie pentru teatrele locale, în timp ce eram în vacanță. Dar apoi am aflat că nu mă potrivesc pentru rolul principal și m-au luat pentru un rol figurativ. Am fost de acord, era ceva”.

Întâmplător, aproape de Hollywood

Rolul i-a fost atribuit întâmplător, ne-a povestit actorul moldovean:

„Am ajuns la filmări cu o oră mai devreme. Se apropie de mine un make-up și mă întreabă dacă sunt polițist, răspund „da”. Ne-au machiat și au venit băieții care aveau acel rol. Am început să mă descurc, spunând că nu știam. Credeam că sunt în rol figurativ ca polițist. M-am dus la regizor, i-am spus „nu știam, am greșit”. El mi-a spus că nu, că mă potrivesc. Iar băiatul pe care l-a aprobat inițial a devenit reporter în rol figurativ”.

„Parcă aș fi dat din nou admitere la teatru”

„Acolo nimeni nu știa despre realizările mele, că sunt un actor tânăr de categorie superioară, că am fost premiat. Apropo, un actor nu reușește să facă mari progrese atunci când se oprește la laudele sale și crede că oamenii ar trebui să-l trateze altfel. Nu este deloc așa.

Mi s-a explicat totul în mișcare. În ziua în care am fost confirmat, aveau niște întârzieri. Apropo, totul era foarte profesional în ceea ce privește programul. Dacă trebuie să terminăm la ora 2, atunci exact la acea oră se oprește lucrul. Mi s-a explicat ce și cum trebuie să fac, dar nu a existat pregătire. Totul a trecut foarte repede. Rolul nu era complicat, dar dificultatea a fost cu limba. Am interacționat cu colegii și regizorul. Cu unii am găsit rapid un limbaj comun. M-a surprins că am fost tratat foarte bine și cu atenție. La fiecare 5 minute, cremă de protecție solară, apă, scaun, cafea, ceai. Un tratament delicat. La noi (în Moldova) este diferit”.

A renunțat la ideea de a deveni polițist, dar l-a jucat în film

Iacov s-a născut în satul Larga din raionul Anenii Noi, într-o familie iubitoare și intelectuală. Tatăl său, un profesor de șah pasionat de teatru, și mama sa, fostă angajată a SIS-ului, au avut o influență majoră asupra educației și carierei sale. 

În copilărie a fost introvertit. Scena a devenit locul în care s-a simțit confortabil, ca peștele în apă, spune Iacov.

„Pe scenă sunt magician, vrăjitor, stăpânul situației. În familie nu a existat niciodată violență, dar așa ceva s-a întâmplat pe stradă, totul era foarte dur. Băieții se certau, mergeau la discoteci, nu puteam suporta asta. M-a traumatizat. Aveam un loc secret unde colecționam soldățeii și acum îmi învăț fiul mic despre asta. Acest loc era sacru, dar dureros pentru mine”.

Deși inițial a vrut să urmeze pașii mamei sale și să urmeze o carieră în organele de ordine, a realizat rapid că adevărata sa chemare era teatrul.

„Am mers la facultatea de drept, am terminat catedra militară și planificam să intru în organe. Uneori simt că sunt un polițist neîmplinit, dar l-am jucat în film. Am studiat un an și am înțeles că nu era pentru mine. Am renunțat și m-am înscris la teatru”, a mărturisit actorul.

Iacov în copilărie

Primii pași în teatru. „Tata a văzut talent în mine”

„Tatăl meu, așa cum spune Iacov, m-a atras în teatru. Prima mea scenă am jucat-o la 16 ani. Îmi amintesc toate detaliile, chiar și după atâția ani. Tatăl meu a înființat un teatru amator popular. Mereu am fost diferit de alții, de cultura care exista atunci. Pe băieții din anii 2000 îi atrăgea sportul, boxul; eu chiar mă rușinam la început că sunt în teatru. Dar am mers, pentru că tata a văzut un talent în mine.

Îmi amintesc prima dată când am jucat cu teatrul lui Cehov. Atunci am fost imediat îndrăgostit de scenă, în sensul bun. Îmi amintesc toate momentele din acea reprezentație. Eram emoționat, am ieșit pe scenă și nici nu am înțeles de ce spectatorii au început să râdă. „Drogul” pe care l-am primit era ceva de neînlocuit. Atunci am decis să devin actor”.

из архива: Iacov și tatăl său la clubul de șah/2022

„Lumea mea s-a prăbușit”

La doar 19 ani, Iacov a trecut printr-o perioadă dificilă după moartea mamei sale, o pierdere care l-a marcat profund. În ciuda durerii, după o scurtă perioadă, Iacov a decis să își urmeze visul de a deveni actor, studiind la Universitatea Slavonă din Chișinău. Cu ajutorul mentorului său, Yuri Arkadievici Kharmeilin, Iacov a găsit în teatru un refugiu.

„Eram afectat, tensionat. Yuri Arkadievici Kharmeilin a început să vorbească pur și simplu cu mine, să mă întrebe despre viața mea, să discute despre ce mă doare, ce mă bucură. Și m-am relaxat, după un timp am întrebat când va fi audiția. El era psiholog și m-a destins. Atunci am crezut că, cu cât sunt mai zgomotos, cu atât sunt mai interesant. Am început să arunc scaune în diferite direcții, să citesc Esenin, și el m-a oprit și a spus: „Cel mai important e să nu strici scaunul”.  De la el venea căldură și m-am deschis. Mi-a spus că mă acceptă anticipat. A fost cea mai fericită veste pe care am primit-o atunci, o zi fericită”.

După ce a absolvit facultatea de teatru, Iacov nu numai că apare în diverse episoade de film, dar predă actorie și dicție.

„Primul meu rol principal l-am jucat în 2013, iar oficial lucrez din 2016. Yuri Arkadievici mi-a propus să joc rolul principal. Se sfătuia cu mine ca și cu un prieten. Pentru mine totul era nou, nu înțelegeam tehnica și nici experiență nu aveam. M-a hrănit ca pe un copil mic. Îmi explica totul pas cu pas. Și atunci a început munca intensă, am jucat absolut peste tot. Dar, ca să nu mă consider prea important, în spectacolele următoare nu m-a menajat, a fost sever. Acum repet tot ce făcea el ca profesor”.

Bassarab Kino și provocările unui actor în Moldova

Pe lângă cariera sa de actor, Iacov este și fondatorul Bassarab Kino, un studio de producție axat pe realizarea de filme și seriale. 

„Nimeni nu mă lua în filme. Așa a apărut ideea de a crea Bassarab kino. Este un studio de producție. Facem filme/seriale. Acum colaborăm cu BizSamurai. În sfârșit am găsit un producător, pentru că eu nu sunt bun în asta. Ideea a venit în 2019. Am început să mă ocup serios de film în 2018. Am încercat să fiu totul: scenarist, producător și regizor, dar nu este atât de simplu cum credeam. Nu poți să te ocupi de toate deodată, dar m-a determinat să fac asta faptul că nimeni nu mă lua în filme. Nu treceam de castinguri”.

Unul dintre proiectele de suflet ale lui Iacov este „Stepa and Massachusetts,” un film care se află în stadiu de dezvoltare și pe care actorul speră să-l finalizeze în ciuda dificultăților financiare.

„Am filmat pe cheltuiala noastră și am investit banii noștri personali – în trei. Am participat cu proiecții, am câștigat premii, dar când a început războiul ne-am găsit în fața unei situații dificile. Știam că nu putem rezista așa mult timp. Nu îmi este rușine să arăt filmul nostru. Acum, filmele autohtone încep să fie tot mai prezente și cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. Vrem să insuflăm publicului moldovean dragostea pentru ceea ce facem noi, pentru filmele noastre. Acum negociem cu teatrele. Ni se explică nu din punct de vedere politic, ci din punct de vedere comercial, dacă va veni cineva la un film predominant în limba rusă... Dar vom reuși să ne atingem scopul”.

Iacov, scenă de film

Cum l-a marcat filmul american

Rolul din „Entropy” nu este doar o simplă realizare profesională pentru Iacov, ci și o experiență ce i-a deschis ochii asupra diferențelor de abordare dintre cinematografia occidentală și cea din Moldova. 

„ - Cât ați fost plătit pentru rolul de polițist în filmul american? - Suma este confidențială. Am niște limite și nu am dreptul să divulg nici măcar detalii despre film. Totul este foarte strict. Dar dacă aș fi primit așa în Moldova în cinematografie și asta ar fi fost frecvent, aș fi fost foarte fericit. Din păcate, în Moldova, actoria nu este despre câștiguri.

Sunt nevoit să lucrez la cinci locuri. Asta este durerea mea și a tuturor (din profesie). Ca pedagog nu ești asigurat, pentru că nu poți întreține o familie. Și când ajungi într-un loc unde ești apreciat pentru profesionalismul tău, ești util și iubit, iar asta se reflectă și financiar, desigur că vrei imediat să pleci, să renunți la tot și să pleci”.

Chiar dacă experiența din Cipru i-a arătat ce înseamnă să fii respectat și bine remunerat pentru munca ta, Iacov rămâne atașat de țara sa natală.

„Dar iubești țara ta, poate ăsta este adevăratul patriotism. Chiar și atunci când în țara ta nu ești iubit, chiar și când ești presat din toate părțile, tu tot iubești și vrei să rămâi, pentru că acolo sunt copiii pe care îi înveți. Asta este adevărata iubire de patrie, nu toate acele slogane politice”, a spus Iacov, care spune că nu plănuiește să se mute în altă țară.

În ciuda succesului său, Iacov recunoaște că drumul unui actor nu este ușor, fiind adesea presărat cu critici dure și comentarii răutăcioase. „Mă doare să văd cât de repede oamenii încearcă să îți minimizeze realizările. Dar trebuie să accepți critica, altfel nu vei putea crește”, a concluzionat el.

Mai multe din culisele vieții de actor, dar și ale lucruri curioase despre Iacov Gribinenco, află din interviul integral realizat de jurnalista TV8, Nadejda Voloșinovici.

Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

1 aprilie - Ziua Păcălelilor: Istoria acestei zile și idei de farse pe care le poți face celor dragi
1 aprilie - Ziua Păcălelilor: Istoria acestei zile și idei de farse pe care le poți face celor dragi
/PROMO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1132: Scandal la Chișinău și furia lui Trump. Zelenski: Rusia a comis peste 183.000 de crime de război
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1132: Scandal la Chișinău și furia lui Trump. Zelenski: Rusia a comis peste 183.000 de crime de război
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas

/VIDEO/ Topul raioanelor cu apă periculoasă: Câte fântâni din Moldova sunt pline cu nitrați

missing
01 aprilie 2025, ora 21:25

Cel puțin 7 din 10 fântâni din Republica Moldova conțin apă contaminată, afirmă ANSP, care monitorizează însă doar 10 la sută din numărul total al acestora. Deși potrivit specialiștilor, puțurile din Moldova sunt pline de nitrați periculoși, oamenii din sate continua să consume apa din ele. Sătenii își îngrijesc și își curăță fântânile desinestătător, așa cum mulți nu au acces la sistemul de apeduct, cea mai sigură sursă de apă potabilă, conform ANSP.

„Noi am curățat-o de câteva ori cu vecinii, am pus bani și am curățat-o.- O curățați în fiecare an?- Nu, odată la ceva timp, pate cinci ani, undeva așa.-Da, apa este potabilă, este bună de băut, ne folosim când se închide la robinet, noi ne folosim de fântână”.

Fântâna din această mahala dintr-un sat din raionul Căușeni este cea mai importantă sursă de apă pentru câteva familii, atunci când apa de la robinet nu mai curge. Oamenii spun ca cei de la ANSP nu au venit niciodată să verifice dacă apa din ea este potabilă, ei însă cred cu tărie că apa este bună de băut așa cum ei au grijă de fântâna lor. Deși cea mai sigură sursă de apă este considerat apeductul, familiei Sterpu, din aceeași localitate, apa din robinet nu le este pe plac.

„Dacă bei de la robinet deodată, miroase, ei o clorează și nu e bună de băut, dar dacă se așează în bazin e bună”.

Astfel, oamenii și-au construit un bazin în curtea casei. În el se acumulează apa de la robinet, iar ca să le fie pe plac, oamenii o lasă să stea pe o perioadă de timp. Potrivit lor, după câteva ore, mirosul care îi deranjează dispare, iar apa este bună de consumat.

„Câteodată și aici vine câte un miros care nu este normal, iată fata când vine de la Chișinău ea numai de acolo bea dar de la robinet nu”.

Potrivit specialiștilor de la ANSP, doar 10 la sută din fântânile din Moldova sunt monitorizate de către instituție. Este vorba despre puțurile din preajma instituțiilor de învățământ și medicale. Din ele, 75 la sută sunt contaminate cu nitrați periculoși pentru sănătate, iar cauzele principale care duc la poluare sunt: lipsa sistemelor de canalizare, prezența grajdurilor în preajma izvoarelor sau utilizarea pesticidelor pe terenurile din apropiere.

„Ele se infiltrează în sol, pătrunde în pânza freatică din sol și evident că contaminează apa, contaminează straturile acvifere”, a menționat medic specialist ANSP, Liliana Carp.

Specialiștii de la ANSP ne recomandă să consumăm apă doar din apeduct.

 „Noi mizăm și noi tindem spre o țară progresistă, prin urmare mizăm pe apeducte, oamenii să consume ape din apeducte, apeductul nu se contaminează așa ușor, este o sursă mai sigură comparativ cu fântânile, să nu mizăm pe construcția fântânilor în continuare că suntem o țară cu foarte multe fântâni într-adevăr”, a punctat medic specialist ANSP, Liliana Carp.

Consumul apei contaminate cu substanțe toxice poate duce la apariția problemelor de sănătate, afirmă ANSP, printre care bolile diareice acute, hepatita, sau pot cauza probleme la dinți și oase. 

Raioanele cu cele mai poluate fântâni din Moldova sunt Drochia, Criuleni, Rîșcani, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat dar și UTA Găgăuzia.

Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.

Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
/PROMO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/VIDEO/ O limbă, două destine: Mituri, fapte și manipulări despre identitatea „moldovenească”
/VIDEO/ Tragedie într-o suburbie a Chișinăului: Un adolescent și-a pus capăt zilelor după un incident la școală. A lăsat un bilet de adio
/VIDEO/ Tragedie într-o suburbie a Chișinăului: Un adolescent și-a pus capăt zilelor după un incident la școală. A lăsat un bilet de adio

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.