Comisia Electorală Centrală (CEC) nu dă undă verde colectării semnăturilor în susținerea lui Vasile Bolea la prezidențiale. Grupul de inițiativă al acestuia nu a fost înregistrat, pentru că, potrivit comisiei, Bolea ar avea legături cu blocul „Victorie” și Partidul „Renaștere”, afiliate fugarului Ilan Șor. De cealaltă parte, deputatul neafiliat susține că poate candidat independent, fiindcă a părăsit partidul pe care îl conducea.
CEC a atras atenția că Vasile Bolea a participat la evenimente împreună cu membrii „Victorie” după 25 august, când a demisionat din cadrul Partidului „Renaștere”.
Totodată, Bolea a informat despre acest lucru pe 26 august, pe rețelele de socializare, fapt ce ar demonstra că are legături cu formațiuni politice.
Hotărârea CEC vine după ce Curtea Supremă de Justiție a decis că blocul „Victorie” nu poate participa la alegerile prezidențiale. Mai exact, instanța a declarat inadmisibil recursul blocului împotriva deciziei CEC de a refuza înregistrarea formațiunii pentru scrutinul din toamnă. Anterior, reprezentanții blocului politic au negat toate acuzațiile.
Decizia Comisiei Electorale nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.
Amintim că inițial, deputatul Vasile Bolea a fost propus candidat din partea blocului „Victorie”. Anunțul a fost făcut pe 2 august, într-un briefing de presă, la care a participat online și fugarul Ilan Șor, condamnat la închisoare. Acesta l-a apreciat pe Bolea drept „un prieten de încredere”.
Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Până acum, CEC a aprobat grupurile de inițiativă pentru: Ion Chicu, Alexandr Stoianoglo, Octavian Țîcu, Tudor Ulianovschi, Renato Usatîi, Irina Vlah, Igor Munteanu, Maia Sandu, Victoria Furtună, Natalia Morari și Alexandru Arseni. CEC a refuzat înregistrarea grupurilor pentru Vasile Tarlev și Valeriu Pleșca.