Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”

15 septembrie 2024, ora 19:46

Parcul de distracții Găgăuzyialand, promis de Ilan Șor, a fost deschis în lipsa unei autorizații de funcționare. Darea în exploatare a obiectivului este amânată din cauza unor nereguli admise la construcție. Chiar dacă Șor și-a asumat investiția în Găgăuzyialand, cel care a sponsorizat construcția este un membru al partidului PACE condus de fugarul Gheorghe Cavcaliuc. În investigația de astăzi vă spunem cine este donatorul, cum își argumentează investiția și vă arătăm neregulile înregistrate de autorități la construcția Găgăuziyaland.  

Cu două zile înainte de startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale, pe 18 august, echipa fugarului Ilan Șor a inaugurat cu mare fast parcul de distracții Gagauziyaland.

Istoricii susțin că acum 2000 de ani toate drumurile duceau la Roma. Astăzi, toate drumurile duc spre Congaz. Lucru, de care cred că azi s-au convins toți”, adeclarat la inaugurare Mihail Esir, primarul satului Congaz.

Evenimentul de lansare a parcului a fost un bun prilej pentru politicienii afiliați lui Ilan Șor de a blama din nou guvernarea și a promova falsuri despre Uniunea Europeană.

Marina Tauber, deputată: „Maia Sandu, PAS și Uniunea Europeană construiesc cafenele LGBT și organizează marșuri . Echipa lui Ilan Șor și a Blocului „Pobeda” deschide parcuri pentru toate familiile.

Dmitri Constantinov, președinte Adunarea Populară Găgăuză: „Conducerea noastră nu a putut arăta nimic din ce au făcut pentru oamenii simpli timp de 4 ani. De aceea, ei au mers pe o altă cale: să încurce la alții să nu reușească absolut nimic, pentru că în față avem alegerile.     

Comisia de recepție a lucrărilor nu s-a întrunit

Lansarea Gagauziyaland a avut loc în mare grabă, chiar dacă lucrările încă nu sunt finisate, iar Comisia de recepție finală nu s-a întrunit. Peste patru zile de la inaugurare, am vizitat parcul de distracții și am observat mai mulți muncitori care lucrau în interior în timp ce copiii se distrau. Doi dintre lucrători țineau un copac ce risca să fie smuls de vânt din pământ. Iar un alt muncitor, chiar lângă trotuar, repara aparent o boxa cu echipamente electrice.  

În jurul orei 11:30, când am intrat pe teritoriu, parcul de distracții avea puțini vizitatori. Toate toboganele gonflabile, pe care în ziua inaugurării s-au distrat copiii, erau dezumflate. Unul dintre carusele era cel mai solicitat de copii. Anume despre el portalul Nokta a scris că nu este fixat bine de pământ, a fost instalat pe câteva grinzi din lemn și ar prezenta riscuri pentru securitatea copiilor.  

Sursa: Nokta.md

Recepția finală a lucrărilor de construcție în parc nu a avut loc oficial. Reprezentantul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care trebuia obligatoriu să facă parte din comisie, nu a fost delegat.

ION BULMAGA, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „A fost efectuat un control prin care s-a adeverit că construcția acestui obiectiv a început fără careva acte permisive. Ulterior a fost emisă o hotărâre de sistare a lucrărilor până la coordonarea documentației de proiect cu organele de mediu, cu obținerea ulterioară a tuturor avizelor. Inițiatorul acestor lucrări a atacat hotărârea de sistare a inspectoratului în judecată, iar în prezent cauza este pe rol la Judecătoria Comrat. Către Inspectoratul de Mediu a venit o solicitare prin care s-a cerut delegarea unui reprezentant în comisia pentru recepționarea lucrărilor cu emiterea avizului. Concomitent, de către Agenția de Mediu li s-a eliberat și un Acord de Mediu prin care li s-au dat o serie de prescripții care până în prezent nu au fost respectate. Autorizarea sau recepția finală a acestui obiectiv va fi posibilă numai după întrunirea și respectarea tuturor cerințelor care au fost expuse atât în actele de inspectare a IPM Comrat, cât și în cadrul Acordului de Mediu eliberat de către colegii de la Agenția de Mediu.

La 14 august, Consiliul local Congaz i-a delegat să facă parte din Comisia pentru recepția lucrărilor pe primar, adjunctul său și un specialist în construcții din cadrul Primăriei. Până la moment, construcția nu a fost recepționată de către aceștia, ne-a confirmat primarul din Congaz.

Pregătirea terenului

Istoria parcului de distracții a început în toamna anului trecut. Cererea pentru alocarea terenului a venit din partea asociației obștești „Oguz Land” și a fost aprobată la viteză de aleșii locali din Congaz. Asta chiar dacă Primăria repartizase anterior pământul localnicilor pentru a-și construi acolo case. Oamenii au fost deposedați de loturi cu promisiunea că vor primi terenuri în altă locație. Peste câteva săptămâni, lucrările de construcție a parcului au fost lansate în prezența bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.

La momentul organizării evenimentului fastuos de lansare a lucrărilor de construcție a parcului de distracții, Primăria Congaz încă nu delimitase cadastral terenul viitorului parc și nu exista o decizie oficială privind alocarea lotului.

Terenul pentru construcția Gagauziyaland - 3,6 hectare, a fost alocat de Primăria Congaz după această festivitate solemnă. Decizia a fost aprobată de Consiliu pe 3 noiembrie 2023.

Asociație Obștească cu administrator de fațadă

În februarie 2024, Primăria a încheiat un contract de sponsorizare cu asociația „Oguz Land”, care urma să finanțeze lucrările. Organizația a fost înregistrată în satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia.

Casa din Chioselia Rusă unde își are adresa AO Oguz Land

La adresa juridică indicată în acte, am găsit o casă abandonată care-i aparține unui oarecare Dmitri Cîssa. Vecinii ne-au declarat că imobilul a fost vândut de mai multe ori și nu-l cunosc pe actualul proprietar. Anterior, portalul Nokta a scris că de facto casa ar fi proprietatea lui Ilia Uzun, adjunctul bașcanei Evghenia Guțul. Uzun a ajuns deputat în Adunarea Populară Găgăuză din circumscripția Chioselia Rusă.

Fondatorul și administratorul asociației Oguz Land este Dmitri Costov - un om de afaceri care nu are nicio tangență cu Găgăuzia, dar face parte din anturajul lui Ilan Șor. Soția sa, Maria Costov, apare în fotografii alături de deputata Marina Tauber și fosta purtătoarea de cuvânt a lui Șor, Alina Șargu. Maria Costov a participat și la deschiderea parcului de distracții din Orhei, în anul 2018.  

Maria și Dmitri Costov (sursa: Facebook /Maria Costova)

În schimb, la lansarea lucrărilor de construcție și la inaugurarea Gagauziyaland, Dmitri Costov nu a participat. Primarul de Congaz ne-a sugerat că responsabil de proiect este Mihail Vlah, consilierul bașcanei Evghenia Guțul. Tot el a coordonat și protestele desfășurate anterior pe șantier.

Pe 6 iunie 2024, când lucrările de construcție la GagauziyaLand erau încă în toi,  am mers la Mihail Vlah să-l întrebăm cine finanțează această construcție.

Mihail Vlah:  - Oguzland se va construi!

Reporter TV8: - Din ce bani și câți bani?

Mihail Vlah: - Din banii donatorilor, din banii celor care vor să facă lucruri bune în țara noastră.

Reporter TV8: - Dar unde putem vedea lista acestor donatori?

Mihail Vlah: - Asta voi trebuie să căutați, nu eu ar trebui să vă spun. Totul este public. În țara noastră nimic nu mai este ascuns. Astăzi, chiar și muștele, dacă vor să facă ceva nu mai pot. Pentru că la noi puterea a fost uzurpată mai rău decât în timpul lui Plahotniuc.

Nici primarul satului Congaz nu știa de unde sunt banii pentru proiect.

Mihal Esir: - Există proiect de investiții.

Reporter TV8: - De unde sunt banii?

Mihail Esir: - Chiar nu știu. Pe ei nu scrie de unde sunt. Când cineva vă dăruiește ceva, dumneavoastră întrebați de unde sunt acești bani? Când ne vor transfera banii vom vedea câți sunt.

Reporter TV8: - Dumneavoastră nu sunteți curios de unde sunt banii?

Mihail Esir:  Nu! Este la fel ca și cum aș opri un om pe stradă și l-aș întreba din ce bani și-a luat mașină.  

Sponsorul din partidul fugarului Gheorghe Cavcaliuc

Cel care își asumă deschis construcția parcului de distracții este fugarul Ilan Șor. În octombrie 2023, Șor a promis că parcul va fi inaugurat de Ziua Internațională a Copilului.

Nici de această dată, Ilan Șor nu figurează nicăieri ca finanțator al parcului. În acte, unul dintre sponsorii proiectului este Valentin Gaidarji, deputat în Adunarea Populară Găgăuză. 

sursa: Facebook/ Partidul Acasă Construim Europa 

Gaidarji este un om de afaceri din Carbalia, raionul Vulcănești, iar din 2012 este deputat în legislativul de la Comrat. La ultimele alegeri, Gaidarji a ajuns deputat din partea Partidului PACE, fondat de Gheorghe Cavcaliuc. Ultimul de asemenea este fugar, la Londra. PACE a participat alături de echipa lui Șor la protestele antiguvernamentale din toamna anului 2022.

Valentin Gaidarji a candidat și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, tot pe lista PACE, iar anterior a fost membru al PLDM.

Valentin Gaidarji: - Noi am lucrat direct cu Oguzland. Noi nu-l cunoaștem pe Ilan Șor. Noi știm că inițiativa a fost din partea domnului Ilan Șor.

Reporter TV8: - Pentru dvs nu contează că vă legați cu Ilan Șor, care este sub sancțiuni?

Valentin Gaidarji: - Pentru mine nu contează că omul este sub sancțiuni. Este comanda, este ideea, noi lucrăm.

Valentin Gaidarji este fondatorul companiei „Zegor Grup”, ce are ca gen principal de activitate importul și vânzarea articolelor sanitare. Anume această firmă a semnat un contract de sponsorizare cu asociația „Oguz Land” și și-a asumat să amenajeze Gagauziyaland.

Valentin Gaidarji: „Noi suntem o companie care de 15 ani se ocupă cu activitatea comercială. Când a venit propunerea de la o organizație obștească de a participa în proiectul „Oguzland”, noi am acceptat. De ce nu? Se poate de câștigat bani, iar acest lucru este normal. Noi suntem o organizație comercială care vrem să investim în Moldova profitul nostru.  

Clauzele din contractul de sponsorizare nu le-a divulgat, pe motiv de secret comercial. Deși serviciile din parc sunt gratuite, Gaidarji ne asigură că firma sa își va scoate investiția rapid.

Valentin Gaidarji: - În contractul dintre noi și Oguzland există o clauză de confidențialitate. Să vă spun toate detaliile din acest contract ar fi o încălcare a acestui contract. Business planul nostru arată că timp de 4 ani banii noștri vor fi recuperați. Orice investiție are o perioadă de timp care aduce profit.

Reporter TV8: - Pe teriotriul Gaguziyaland în afară de buticurile care vând cafea și înghețată nu mai este nici o altă activitate comercială. Dumneavoastră credeți că pe vânzarea de cafea și înghețată veți recupera investiția?

Gaidarji: -  Eu înghețată și cafea nu vând.

Gaidarji nu a precizat cum își va recupera banii din activitatea Găgăuziyaland, în condițiile în care firma sa importă articole sanitare, care evident nu pot fi comercializate într-un parc de distracții.  

Zegor Grup a fost gata să suporte cheltuielile de construcție a parcului, chiar dacă a încheiat anul 2023 cu pierderi de 1,35 de milioane de lei.

Valentin Gaidarji: „Dumnevoastră luați profitul pe ultimii 4 ani. Profit este, compania lucrează, impozite plătește. Dacă luăm profitul pe ultimii 10 ani, o să vedeți că profit este. De ce noi, dacă avem profit, nu avem dreptul să investim?

Tot anul trecut, Gaidarji a încasat de la firmă dividente de peste jumătate de milion de lei, potrivit declarației sale de venit depuse la ANI din funcția de deputat în Adunarea Populară de la Comrat.

Firma „de casă” a lui Șor, subcontractată de „Zegor Grup”  

Antreprenor general al construcției Gagauziyaland este însă o altă companie - SRL Mislat, care a fost contractată de Zegor Grup. Anterior, firma a realizat mai multe proiecte în municipiul Orhei, administrat de echipa lui Ilan Șor. Spre exemplu, în 2017, a construit un azil pentru câini. În 2018,  Mislat a câștigat un tender pentru reparația grădiniței nr.2 din oraș. În 2020 a pavat trotuare pe mai multe străzi. Iar în 2023, Mislat a sponsorizat construcția unui scuar în satul Biești, condus de un primar al Partidului Șor.

La Congaz, Mislat a subcontractat mai mulți agenți economici pentru realizarea diferitor tipuri de lucrări în parcul de distracții și a închiriat utilaj tehnic de la diferite firme și persoane fizice.

Surse de încredere au dezvăluit pentru „Cutia Neagră” că firma deputatului Gaidarji „Zegor Grup” a transferat anul trecut, în avans, 2,2 milioane de lei pe conturile companiei Mislat. Iar în anul curent i-a transferat pentru lucrări încă 4 milioane de lei.

Valentin Gaidarji: „Toți banii pe care noi i-am transferat companiei Mislat sunt indicați în declarațiile noastre de venit, inclusiv profitul pentru ultimii 4 ani. Totul este indicat. În principiu sunt banii din buzunarul nostru, pe conturile companiei noastre.

Construcție fără avizare

Construcția parcului a început cu grave abateri de la lege. Pe 1 februarie 2024, Primăria Congaz a eliberat un certificat de urbanism pentru proiectarea parcului, fără avizele necesare de la Administrația de Stat a Drumurilor și de la furnizorul de energie electrică. Apoi a emis autorizația de construcție, fără a obține un alt act obligatoriu pentru asemenea proiecte – evaluarea impactului asupra mediului.

Fiind sesizat că la Congaz se desfășoară lucrări de construcție fără avizele necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică a efectuat un control inopinat pe șantier.  Neregulile depistate puneau în pericol viața muncitorilor și a viitorilor vizitatori.

„Terenurile de joacă, patinoarul pentru copii, parcarea pentru automobile și alte obiecte аu fost amplasate în zona de protecție а liniei electrice de 1О kW. Depozitarea materialelor de construcție și baracile pentru muncitori аu fost de asemenea amplasate în zona de protecție. În legătură сu amenințările directe asupra vieții persoanelor care efectuează construcția și а viitorilor vizitatori ai parcului, Inspectoratul a solicitat prin intermediul Cancelariei de Stat, revocarea actelor emise сu încălcarea prevederilor legale”, a precizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, la solicitarea Cutiei Negre.

Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat а retras pe 14 mai certificatul de urbanism și autorizația de construcție emise de Primăria Congaz. Companiei Mislat i s-a interzis să continue lucrările până la obținerea tuturor avizelor necesare. Aceasta, însă, nu s-a conformat și a continuat să construiască.

La începutul lunii iunie,  când am fost prima dată pe șantier, lucrările erau în toi. Am încercat să vorbim cu mai mulți lucrători, dar ne-au spus că li s-a interzis să vorbească cu presa. A refuzat să ne răspundă la întrebări și bărbatul care s-a prezentat ca fiind responsabil de șantier. Acesta ne-a îndemnat să plecăm, dacă nu vrem probleme.

Băieți, pe teritoriu nu intrați. Nu e de dorit să intrați în conflict acum. Asta e cel mai bine. Ca să nu fie vreun accident, mai bine duceți-vă !

Mai multe nereguli ce țin de domeniul securității și sănătății în muncă au fost depistate anterior și de Inspectoratul de Stat al Muncii. Instituția ne-a informat că a identificat 13 persoane care activau pe șantier în lipsa contractelor de muncă.

Supărați că instituțiile statului au efectuat inspecții pe șantier, politicienii de la Comrat au organizat mai multe proteste, acuzând guvernarea de la Chișinău că blochează intenționat proiectul.

De presiuni și controale fiscale s-au plâns și firmele implicate în construcția parcului.

Valentin Gaidarji, director „Zegor Grup”: „Pe 14 septembrie se împlinesc 3 luni de când nu putem devama marfa. Asta este 100% din motive politice, deoarece imediat cum firma noastră a început să participe în acest proiect, s-au început controale de la FISC, la Vamă. Au început să ne verifice tot ce se putea de verificat. Noi considerăm că acesta este 100% o comandă politică, pentru a nu permite proiectului Oguzland să lucreze în regim normal.  

Firma din aeroport, afiliată lui Șor vinde produse alimentare în parc

Nu este clar în baza căror acte permisive se desfășoară și activitatea comercială de pe teritoriul parcului de distracții. Anterior au existat două tentative de a obține permisiunea Consiliului local Congaz pentru instalarea gheretelor în parc, dar au eșuat. Ședința consiliului din 6 iunie, la care urma să fie discutat subiectul și la care a mers și reporterul Cutiei Negre, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum.

După această dată, pe site-ul actelocale.md nu este publicată vreo decizie a consiliului care să permită vânzarea produselor în Gagauziyaland. Pe de altă parte, primarul Congazului ne asigură că o astfel de decizie a fost aprobată.

În interiorul parcului de distracții au fost instalate câteva gherete care vând înghețată, cafea și alte produse alimentare. Agentul economic care vinde este „Aerofood”. Compania este afiliată lui Ilan Șor și gestionează spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău. Firma este inclusă pe lista de sancțiuni aprobată de Serviciul de Informații și Securitate.

Încălcarea Acordului de Mediu! Fără fântână și stație de epurare?

Chiar la intrarea în parc, un havuz impresionant, proiectat în câteva trepte bucură vizitatorii. Potrivit proiectului, parcul trebuia să fie aprovizionat cu apă dintr-o sondă arteziană proprie. Nu este clar dacă aceasta a fost construită și nici dacă parcul de distracții a fost conectat la apeductul central. Până în luna august, Agenția de Mediu nu a eliberat o autorizație pentru folosirea specială a apei.  

Potrivit Acordului de Mediu eliberat de autorități Primăriei Congaz, Gagauziyaland urma să aibă și propria stație de epurare, iar apele uzate epurate să fie devărsate în râulețul Valea Ciocracului. Parcul a fost construit chiar în zona de protecție a râulețului, scrie în Acordul de Mediu.

Pe teritoriul parcului de distracții nu am văzut o stație de epurare. Dar și râul indicat în document există doar pe foaie. În ultimii ani, acesta a secat complet. Imaginile din satelit, fixate acum zece ani, arată însă că râul trecea chiar pe lângă actuala parcare a Găgăuziyaland.

Dosar penal în judecată și litigii cu autoritățile

În prezent, Primăria Congaz se judecă cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și  Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică care au emis prescripții de încetare a lucrărilor de construcție a parcului de distracții. Un alt litigiu îl are cu Oficiul Comrat al Cancelariei de Stat care a retras actele permisive pentru construcție.

Totodată, SRL Mislat, administratorul companiei Veaceslav Mihailov și directorul de șantier Boris Cazacu sunt judecați penal pentru executarea necalitativă a construcțiilor în parcul de distracții. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Comrat.

Directorul Mislat a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. A declarat că nu oferă interviuri.

La o săptămână după ce Gagauziyaland și-a deschis porțile neautorizat, s-a produs și primul accident. O fetiță de 10 ani s-a ales cu o fractură dublă la picior, în timp ce se juca pe o trambulină. Copila a fost transportată de urgență la Spitalul din Comrat, dar medicii de acolo au decis să o transfere la Chișinău. Poliția a pornit un proces penal pentru vătămarea sănătății din imprudență.

Deși oficial, nicio Comisie nu a recepționat lucrările din parcul de distracții, administrația Gaguziyaland a declarat că are toate actele în regulă. Iar trambulina pe care s-a accidentat fetița corespunde rigorilor de securitate. Administrația a promis să acopere toate cheltuielile pentru tratamentul fetiței.

Ce se întâmplă cu „NordLand”-ul promis de Șor la Bălți?

Cu toate abaterile de la lege, Gagauziyaland a fost totuși inaugurat. În schimb, la Bălți, unde echipa lui Ilan Șor a promis un alt parc de distracții „NordLand” totul a rămas la nivel de PR politic.

Pe 2 iunie, deputații Marina Tauber și Alexandru Nesterovschi au pus piatra de temelie a viitorului parc pe un teren aflat în proprietate municipală. Asta în timp ce la Primăria Bălți nu a fost depusă nici măcar o cerere privind construcția „NordLand”, ne-a spus primarul municipiului Bălți.

Alexandr Petcov: - În primul rând, noi la Primăria municipiului Bălți nu avem comunicare cu Partidul Șor. În al doilea rând, noi nu avem nicio solicitare referitor la careva reconstrucții, solicitare în scris, proiecte și așa mai departe. Dacă nu o să putem face cu nimeni, o să vedem ce putem face cu forțele proprii.

Reporter TV8: - Dar în cazul în care ar parvenit o astfel de solicitare, ați fi gata să o examinați?

Alexandr Petcov: - Cei care vin la Primărie cu solicitări de construcție, reconstrucție, amenajări și așa mai departe, trebuie să vină cu întreprinderi care au sursele financiare transparente, conform legislației. În cazul în care totul este ok, noi vom lucra cu ei.

Reporter TV8:  - Dar dvs cum vedeți faptul că ei au organizat totuși în iunie un eveniment public, au dezvelit o piatră pe un teren municipal la care nu au nicio atribuție?

Petcov: - Lumea pune pietre, pune cruci și asta pe nimeni nu deranjează. Pe mine mă deranjează când este acaparată vreo proprietate municipală. În momentul în care nu este niciun fel de acaparare… Poliția văd că nu s-a sesizat.

Astăzi, piatra dezvelită cu mare fast în parcul central al municipiului Bălți este înconjurată de buruieni și sprijinită de un lighean din plastic umplut cu pietre.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
În Ajunul Crăciunului, Papa Francisc face apel la curaj pentru a face lumea mai bună și anularea datoriilor țărilor sărace
În Ajunul Crăciunului, Papa Francisc face apel la curaj pentru a face lumea mai bună și anularea datoriilor țărilor sărace

Atenție! Moș Crăciun a aterizat la Chișinău. Autoritățile se asigură că darurile ajung la toți copiii cuminți

missing
foto generată de AI
25 decembrie 2024, ora 14:29

Veste bună pentru copii. Moș Crăciun a aterizat în siguranță la Chișinău și este pregătit să distribuie cadourile. Instituțiile statului s-au mobilizat exemplar pentru a asigura succesul misiunii Moșului, anunță Guvernul Republicii Moldova.

„Poliţia de Frontieră a verificat toate documentele, iar Serviciul Vamal a confirmat că Moșul are cadourile pregătite pentru copiii care au fost cuminți. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inspectat bunătățile Moșului, asigurându-se că acestea respectă cele mai înalte standarde de calitate.

În această iarnă, chiar și sania Moșului folosește energia eficient! Renii au zburat în formație pentru a economisi forță, iar luminile de pe sanie funcționează cu LED-uri, un exemplu perfect că putem economisi resurse și în același timp să aducem bucurie”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

Ministerul Apărării a anunțat că Armata Națională veghează asupra traseului Moșului pentru a-i garanta siguranța pe tot teritoriul țării. Și poliția monitorizează traseul în timp real.

„Fiecare copil va primi darurile în liniște și siguranță Poliția Națională îți monitorizează în permanență sania și renii. Îți mulțumim că respecți de fiecare dată Regulamentul circulației rutiere”, au transmis oamenii legii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comunicat: „Moşule, noi suntem pregătiți pentru orice aterizare de urgență, chiar și pe hornuri mai înguste!”

Ministerul Justiției a asigurat că Moșul respectă toate legile și drepturile fiecărui copil la bucurie, în timp ce Ministerul Finanțelor dă asigurări că bugetul Crăciunului este 100% transparent, iar cheltuielile Moșului au impact pozitiv asupra economiei locale.

Ministerul Mediului a felicitat Moșul pentru utilizarea unei sanii eco-friendly, iar Ministerul Educației a subliniat că darurile Moșului sunt educative și creative.

Ministerul Culturii a evidențiat armonia dintre magia Crăciunului și tradițiile moldovenești, subliniind rolul colindelor și al obiceiurilor locale în această sărbătoare.

Agenția de Guvernare Electronică a ajutat Moșul să verifice lista copiilor cuminți prin soluții digitale avansate, economisind timp prețios. Moș Crăciun a semnat electronic listele, demonstrând că și magia poate fi modernizată.

„Pentru a grăbi procesul, am digitalizat lista copiilor cuminți! Apropo, Moșule, ești cel mai bun antreprenor: 100% eficiență, 0 birocrație, și o mulțime de “clienți” fericiți! Crăciun fericit tuturor”, a transmis Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Poșta Moldovei și-a arătat disponibilitatea de a prelua ștafeta în caz de nevoie, asigurând distribuirea cadourilor în cele mai îndepărtate colțuri ale țării.

„Pentru o distribuire echitabilă a cadourilor, votăm cu încredere pentru Moș Crăciun”, a spus Comisia Electorală Centrală, iar Biroul politici de reintegrare a adăugat: „Moșule, drumul tău este liber pe întreg teritoriul Moldovei! Biroul politici de reintegrare se asigură că magia Crăciunului ajunge la toți copiii, de pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Moș Crăciun, îți dorim cer senin, reni cooperanți și spiriduși bine organizați! Cu sprijinul nostru diplomatic, suntem siguri că niciun „hogeac” de fum nu-ți va pune probleme. Succes în misiunea ta globală și nu uita: dacă te prinde oboseala, ambasadele noastre au mereu biscuiți și lapte pregătite”, a punctat Ministerul Afacerilor Externe.

„Dragă Moșule, bine ai venit în Republica Moldova! Activitatea ta este deja sub control parlamentar. Să ajungi cu daruri la toți copiii cuminți. Știi bine că drepturile copiilor trebuie respectate. Iar mâine, te așteptăm la ultima ședință plenară din această sesiune pentru a ne prezenta raportul despre activitatea desfășurată”, a comunicat Parlamentul.

În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.

/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.