Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

externe

/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 346: Copii uciși, arme pentru civili și scrisoare belicoasă! Hezbollah avertizează Israelul

16 septembrie 2024, ora 13:48

UPDATE Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a afirmat, luni, că Teheranul nu va renunța niciodată la programul de rachete întructâ are nevoie de o astfel de descurajare pentru securitatea sa într-o regiune în care inamicul principal, Israel, poate „să lanseze rachete asupra Fâșiei Gaza în fiecare zi”. Republica Islamică respinge de mai mulți ani apelurile occidentale de a-și limita programul de rachete.

UPDATE Armata israeliană a admis că trei ostatici, morţi în Fâșia Gaza în noiembrie anul trecut, au fost, „probabil”, ucişi de o lovitură israeliană, indică rezultatele unei anchete privind circumstanțelor acestui incident. „Potrivit rezultatelor anchetei, există o probabilitate ridicată ca cei trei să fi fost ucişi ca urmare a unei lovituri aeriene a armatei, în 10 noiembrie 2023”, a menționat armata israeliană într-un comunicat.

UPDATE Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, afirmă că țara sa „nu este pregătită să sprijine ziua de după războiul din Gaza fără înființarea unui stat palestinian”. Înaltul diplomat a vorbit despre planurile de guvernare și reconstrucție a Gazei după război în comentariile pe care le-a făcut pe X.

UPDATE Papa Francisc a criticat moartea copiilor palestinieni în urma loviturilor militare israeliene asupra Gazei, calificând drept „urâte” bombardamentele asupra școlilor, cu „prezumția” de a lovi luptători Hamas.

UPDATE Liderul Hamas, Yahya Sinwar, i-a trimis o scrisoare șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în care își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva Israelului și a sprijini alianța de militanți regionali susținută de Iran, cunoscută drept„Axa Rezistenței”, potrivit grupului militant libanez.

UPDATE Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a calificat drept „antisemit” pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care s-a declarat „indignat” după moartea unor angajați ai ONU într-un atac israelian în Fâşia Gaza.

UPDATE Wafa relatează că mai mulți copii și femei se numără printre cei 10 palestinieni uciși în atacul Israelului asupra taberei de refugiați Nuseirat. Casa care a fost bombardată aparținea familiei al-Qassas, adaugă agenția.

UPDATE Premierul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe șefii securității în timpul unei discuții strategice de joi că Israelul se îndreaptă spre o confruntare totală inevitabilă cu gruparea Hezbollah din Liban, în timp ce mii de israelieni au protestat la Tel Aviv i-a cerut guvernului să încheie acordul de încetare a focului cu gruparea Hamas din Gaza.

UPDATE Mai mulți palestinieni au fost răniți într-un atac israelian asupra unei case din apropierea cimitirului Qassam din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza. Artileria israeliană a bombardat, de asemenea, zonele de nord ale orașului Rafah din sudul Gazei.

UPDATE Numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem, avertizează Israelul. Un război total, menit să readucă la casele lor 100.000 de persoane strămutate în zonele din apropierea frontierei cu Libanul, ar duce la strămutarea altor „sute de mii”, relatează AFP. Naim Qassem i-a răspuns din Beirut ministrului Apărării din Israel, Yoav Gallant, care a declarat că Israelul este hotărât să restabilească securitatea pe frontul său nordic: „Nu avem nicio intenție de a intra în război, deoarece considerăm că acest lucru nu ar fi util”. „Cu toate acestea, dacă Israelul declanșează un război, îi vom face faţă - şi vor exista pierderi mari de ambele părți”, a spus el.

UPDATE Prima fază a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei s-a încheiat în Gaza, potrivit ONU. Cu toate acestea, „riscul pentru multe alte boli rămâne o amenințare pe fondul condițiilor insalubre”, a avertizat organismul internațional într-o postare pe social media. Filiala din Nablus a grupării armate palestiniene afirmă că a atacat un vehicul blindat israelian cu un dispozitiv exploziv.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială de platforme pentru transportul de tancuri și echipamentul aferent către Israel, într-o tranzacție evaluată la 165 de milioane de dolari, a anunțat Pentagonul. Contractantul principal ar fi Leonardo DRS, conform comunicatului, scrie Associated Press. Sistemele includ piese de schimb și de reparații, truse de scule și asistență tehnică și logistică. Livrările ar avea loc cel mai devreme în 2027, scrie Gândul.

UPDATE O femeie palestiniană a suferit un avort spontan după ce soldații israelieni i-au atacat violent familia în timpul unui raid asupra cartierului sudic din Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa. Femeia a fost dusă la spital, a adăugat Wafa. Atacul a avut loc după ce coloniștii israelieni au luat cu asalt Hebronul sâmbătă seara, trăgând în casele palestinienilor și vandalizând proprietăți, a adăugat Wafa.

UPDATE Armata israeliană și Ministerul Apărării au terminat de înarmat cetățenii din partea de nord a țării cu aproximativ 9.000 de puști de asalt IWI Arad. Aceasta se adaugă la cele 5.000 de arme furnizate la începutul războiului din Gaza, potrivit unei declarații a ministerului, citată de The Times of Israel. Eyal Zamir, directorul general al ministerului, ar fi declarat că acest lucru face parte dintr-un proiect în curs de desfășurare pentru „consolidarea echipelor de apărare civilă care au luptat cu curaj pe 7 octombrie”. Puștile de asalt au fost cumpărate pentru 50 de milioane de shekeli (aproximativ 13 milioane de dolari) și distribuite în 97 de comunități din nord, potrivit AlephNews.

UPDATE Odată cu creșterea șomajului, unii muncitori din Cisiordania ocupată s-au întors la agricultură pentru a supraviețui. Până acum câteva luni, orașul Beit Dajan, cu o populație de 5.000 de locuitori, nu planta și nu producea aproape nimic. Majoritatea tinerilor de acolo lucrau ca muncitori manuali în Israel.

UPDATE Operațiunea de remorcare a navei MV Sounion, sub pavilion grec, care a fost avariată într-un atac cu rachete al Houthi în luna august, „se desfășoară într-un ritm foarte lent”, a declarat pentru AFP o sursă militară greacă. Petrolierul, care transporta un milion de barili de petrol, a luat foc în urma atacului din 21 august, iar flăcările erau încă vizibile în imaginile publicate sâmbătă de misiunea navală a UE. Sursa elenă a declarat pentru AFP că, atunci când petrolierul „va ajunge la un loc de acostare sigur, se va încerca stingerea incendiului și se vor lua măsuri preliminare pentru a asigura siguranța încărcăturii împotriva scurgerilor”. Agenția de presă de stat elenă ANA a declarat că remorcherul care tracta petrolierul era escortat de trei fregate, elicoptere și o echipă a forțelor speciale. Aceasta nu a dezvăluit statele de origine. Radarele navelor au fost dezactivate din motive de securitate.

UPDATE Cinci persoane au fost ucise sâmbătă de un atac aerian israelian care a lovit o școală transformată în refugiu în oraşul Gaza, a anunţat protecţia civilă locală, armata israeliană susţinând că a vizat luptători ai Hamas.

UPDATE Mii de israelieni au manifestat sâmbătă la Tel Aviv şi Ierusalim cu scopul de a menţine presiunea asupra guvernului pentru a obţine eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, scrie AFP, transmite Agerpres. Premierul Netanyahu este acuzat de populație că nu găsește soluții pentru salvarea prizonierilor de aproape un an.

/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii

Italia propune castrarea chimică a violatorilor și pedofililor. Unii politicieni au numit propunerile „extremistă”

missing
19 septembrie 2024, ora 19:04

Deputații italieni au aprobat joi înființarea unui comitet care va putea propune legi privind tratarea abuzatorilor sexuali cu medicamente care blochează androgenii, conform Politico. Camera Deputaților din Italia a adoptat o moțiune care prevede că tratamentul ar trebui să fie consensual, reversibil și să aibă ca scop reducerea riscului de recidivă al abuzatorilor sexuali. Guvernul va trebui să propună o componență a comitetului.

Guvernul de dreapta al prim-ministrei Giorgia Meloni încearcă să adopte o poziție dură în privința legii libertății sexuale. De la preluarea puterii în 2022, Guvernul său a introdus legi în care sunt recunoscute zeci de noi infracțiuni sexuale, scrie publicația americană, citată de hotnews

Giorgia Meloni a condus eforturile de reabilitare a orașului Caivano, de la marginea Napoli. Orașul a devenit un simbol al criminalității după ce două copile, care erau verișoare, au fost violate de un grup de bărbați. Prim-ministra a declarat la începutul acestei luni că securitatea este „prioritatea” sa pentru următoarele luni.  

Partidul Liga, parte a coaliției guvernamentale, care a făcut din castrarea chimică pentru pedofili și violatori o componentă a campaniei sale politice, a propus această moțiune. Conform propunerilor Ligii, infractorii sexuali condamnați ar putea primi o sentință suspendată în schimbul efectuării tratamentului de blocare hormonală.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, și-a arătat entuziasmul pentru propunere. „Victorie pentru Ligă! Un alt pas important pentru lupta noastră istorică pentru justiție și bun simț: toleranță zero pentru violatori și pedofili”.

Mai multe grupuri politice au numit propunerile „extremiste” și „o încălcare a umanității și justiției”.  

Deputata Simona Bonafè, membră a Partidului Democrat, a declarat că propunerea Ligii este „neconstituțională. Ea subminează fundamentul sistemului nostru juridic, care a renunțat de secole la folosirea pedepsei corporale”.

Alianța Verde a criticat „vocația fără sfârșit a Ligii pentru represiune”.  

Castrarea chimică constă în administrarea unor medicamente care opresc eliberarea hormonilor ce stimulează testiculele să producă testosteron. Este o metodă folosită în Rusia, Polonia și în unele state americane pentru anumite infracțiuni sexuale. 

Totuși, există îndoieli cu privire la eficacitatea sa în prevenirea recidivei, iar experții spun că poate avea efecte secundare fizice și psihologice. Grupuri feministe, citate de Politico, au avertizat că motivele din spatele infracțiunilor sexuale, precum violul, nu sunt dorințele sexuale incontrolabile, ci factorii culturali.

Actualul ministru italian al justiției, Carlo Nordio, s-a opus unor propuneri similare în 2019, înainte de a intra în Guvern, declarând că acestea reprezintă „o întoarcere la Evul Mediu.”

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.