Șapte laboratoare moderne de inginerie au fost lansate la Universitatea Tehnică a Moldovei. La eveniment au fost prezenți ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, și omologul său român, Ligia Deca.
Echipamentele pentru cele 7 laboratoare au fost achiziționate grație a două granturi în valoare totală de peste 5 milioane de euro oferite de Banca Mondială în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”.
Ministrul Dan Perciun a declarat în cadrul evenimentului că: „În prezent, implementăm un proiect important de 25 de milioane de euro, din care beneficiază și UTM, iar investițiile sunt direcționate în special spre laboratoare. Aceste fonduri provin din surse externe, direcționate de Banca Mondială și accesate prin intermediul Guvernului Republicii Moldova. Sunt cele mai mari investiții din ultimii ani în sistemul nostru universitar și cred că aceste resurse schimbă semnificativ imaginea universităților noastre. Este important să promovăm aceste exemple pozitive și să încurajăm cât mai mulți elevi să viziteze universitățile noastre modernizate. Ceea ce vedem astăzi aici era de neimaginat acum 15 ani. Cu încredere pot recomanda UTM și multe alte specializări din universitățile noastre tuturor studenților noștri”.
Ministrul Educației român, Ligia Deca, a subliniat faptul că: „În învățământul superior, motivele de conectare la familia europeană sunt numeroase, de la capacitatea de a investi și a prelua exemple de bună practică, până la mobilitățile extraordinare de care beneficiază mulți studenți și profesori”. Oficialul român a venit cu propunerea pe viitor a unui „ program Erasmus românesc, prin care cadre didactice din Republica Moldova să vină pentru perioade scurte de timp în universitățile din România, beneficiind de indemnizații și cazare, pentru a întări legăturile dintre instituțiile noastre”. Demnitarul român își pune speranța ca în viitor „să avem diplome europene emise de universitățile din ambele țări”.
Potrivit rectorului UTM Viorel Bostan, aceste investiții reprezintă un pas major în modernizarea infrastructurii educaționale a universității, oferind studenților acces la tehnologie de ultimă generație și oportunități de învățare aplicată în domenii esențiale precum ingineria, automatizările industriale și securitatea informațională.
TV8.md amintește că Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, având ca scop modernizarea infrastructurii educaționale în perioada 2020-2025. De acest proiect, în valoare de peste 35 de milioane de euro, vor beneficia șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice din țară.