Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și risc pentru Moldova! Zelenski alertează despre primul pas către război mondial

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 361: Invazie în Liban, lovituri în Siria și atac terorist la Tel Aviv! Iranul lansează rachete

01 octombrie 2024, ora 20:17

Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, 1 octombrie, că forţele sale terestre au început raiduri limitate, localizate şi țintite împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, relatează Reuters. Un responsabil al unei tabere palestiniene din sudul Libanului a afirmat că o lovitură israeliană a vizat un șef al unui grup armat palestinian, scrie AFP.

Totodată, ministerul sirian al Apărării a declarat că armata israeliană a vizat Damascul cu drone și avioane în jurul orei locale 02:00. Videoclipurile postate pe rețelele sociale arată o explozie lângă clădirea Telecom din Siria, la vest de aeroportul militar al orașului. Alte imagini arată o mașină în flăcări după explozie. O lovitură la Damasc a ucis trei persoane, între care o prezentatoare TV. Pe de altă parte, Iranul a lansat rachete către Israel, a anunţat armata israeliană marţi seara într-un comunicat. Sirenele răsună în tot Israelul, potrivit BBC. Preşedintele SUA Joe Biden a ordonat armatei americane să doboare rachetele care vin în Israel, dinspre Iran, scrie Haaretz.com.

UPDATE Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordinul privind lansarea de rachete împotriva Israelului, a declarat marți pentru Reuters un înalt oficial iranian, adăugând că Teheranul „este pe deplin pregătit pentru orice riposte”, notează Rador.

UPDATE Teheranul a informat Rusia înainte de atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat un înalt oficial pentru Reuters, scrie Sky News. Oficialul a mai spus că SUA au fost alertate de Iran prin canale diplomatice „cu puţin timp înainte de atacuri”, scrie Mediafax.

UPDATE „Acest atac va avea consecințe. Avem planuri și vom opera la locul și la ora pe care o decidem”, a spus contraamiralul Daniel Hagari într-un comunicat. Unele rachete iraniene lansate marți seară asupra Israelului au căzut în centrul și sudul Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt. „Am efectuat multe interceptări. În această etapă, evaluăm situația. Nu suntem conștienți de existența unor răniți”, a spus el, potrivit Realitatea.

UPDATE Preţurile petrolului au crescut cu circa 5%, după ce Iranul a lansat rachete în Israel. Creșterile de marți au venit pe fondul temerilor că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război regional.

UPDATE Acţiunile au scăzut marţi, pe Wall Street, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a temperat entuziasmului investitorilor după un trimestru puternic, transmite CNBC. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte, sau cu 0,4%. S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,9%, scrie Știripesurse.

UPDATE Atacul cu rachete lansat marți, 1 octombrie, de Iran împotriva Israelului este un răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah, au afirmat Gardienii Revoluţiei, informează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE Armata israeliană a trimis mesaje text conţinând „instrucţiuni de salvare a vieţii” oamenilor din anumite zone ale Israelului, îndrumându-i să intre în spaţii protejate.

UPDATE Preţurile petrolului au crescut marţi cu cu 5%, deoarece armata israeliană a anunţat că Iranul a lansat rachete în Israel. De asemenea, bursele europene au închis marţi în scădere, investitorii urmărind tensiunile din Orientul Mijlociu.

UPDATE Spaţiul aerian al Israelului a fost închis marţi seară, 1 octombrie, iar zborurile au fost redirecţionate, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii aeroportuare, după ce sirenele au sunat în toată ţară în urma unui atac masiv cu rachete lansate din Iran, relatează AFP.

UPDATE Un teren stâncos, cu mult mai multe tuneluri decât în Gaza, unde între 75.000 și 120.000 de teroriști cu experiență de luptă și dotați cu rachete și arme în cantități enorme – asta îi așteaptă pe soldații israelieni după incursiunea Israelului în Liban, susține analistul Andrei Schwartz, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele american, Joe Biden, a declarat marți că Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere de atacurile iraniene cu rachete și să protejeze armata americană în regiune, scrie Rador.

UPDATE IDF a dezvăluit că 3.000 de teroriști erau pe poziții pentru a ataca Galileea în nordul Israelului; loviturile i-au alungat; comandourile au efectuat apoi 70 de incursiuni în Liban pentru a confisca arme, a distruge situri și tuneluri, relatează Times of Israel.

UPDATE Iordania a suspendat marți temporar traficul aerian în urma unei salve de rachete balistice iraniene lansate către țara vecină Israel, a transmis agenția de presă de stat iordaniană, notează Rador.

UPDATE Gărzile Revoluționare Iraniene au revendicat la scurt timp atacul din Israel. Gărzile au avertizat într-o declarație că, dacă „regimul sionist răspunde la operațiunile Iranului, se va confrunta cu atacuri zdrobitoare”, relatează agenția iraniană TASNIM, citat de Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „extrem de îngrijorat” de escaladarea conflictului din Liban și face apel la o „încetare imediată a focului”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

UPDATE Mai multe explozii puternice au fost raportate în orașele Tel Aviv și Ierusalim, conform cotidianului Haaretz. Cel puțin două persoane au fost rănite după căderea unor rachete în Tel Aviv. În paralel, militanții Hezbollah din Liban au lansat zeci de rachete spre nordul Israelului. Din cauza atacurilor, Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis, potrivit Gândul.

UPDATE Iranul a lansat rachete în direcția Israelului, a anunțat marți seara armata israeliană, potrivit The Times of Israel. Alarmele antiaeriene răsunau în tot Israelul în jurul orei locale 19:30, scrie sursa citată. Potrivit unor publicații israeliene, au fost lansate peste 100 de rachete. Pe rețele sociale au apărut deja imagini care arată interceptarea rachetelor.

UPDATE Franța lucrează în prezent cu societatea națională libaneză pentru a debloca zboruri pentru francezii care doresc să plece din Liban. Măsura a fost decisă ca urmare a violențelor dintre Israel și Hezbollah. Air France și francezii de la Transavia și-au suspendat zborurile spre Beirut dar și spre Tel Aviv, cel puțin până pe 8 octombrie, potrivit RFI.

UPDATE Sirenele răsună în Tel Aviv, Ierusalim şi în tot Israelul, armata israeliană spune că atacul iranian a început, scrie Haaretz.com. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marţi că armata israeliană „monitorizează ameninţarea venită din partea Iranului” şi că ameninţarea ar putea fi  „de amploare”.

UPDATE În timp ce toată lumea se întreba asupra amplorii „atacului iminent”, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant s-a întâlnit marţi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, şi cu alţi responsabili militari pentru a evalua situaţia.

UPDATE Armata israeliană a convocat patru brigăzi suplimentare pentru „misiuni operaţionale” în nordul ţării. Într-o postare pe Telegram, citată de Sky News, IDF a declarat că brigăzile de rezervă vor permite continuarea misiunilor împotriva Hezbollah, potrivit Mediafax.

UPDATE Patru civili au fost ucişi marţi seară într-un atac terorist armat în Jaffa, în apropiere de Tel Aviv, anunţă poliţia. Alte şapte persoane sunt rănite, potrivit unui nou bilanţ comunicat de The Times of Israel.

UPDATE Un val de teroare a cuprins străzile din Tel Aviv, după ce zece persoane au fost rănite într-un „presupus atac terorist”, conform poliției israeliene și serviciilor de urgență.

UPDATE Oficialii israelieni au ordonat locuitorilor să evacueze aproximativ 30 de sate de frontieră din sudul Libanului, în cadrul primelor solicitări concrete după ce armata a lansat ieri ceea ce a numit „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Tayyip Erdogan spune că Turcia va sprijini Libanul cu toate mijloacele sale după ce Israelul a lansat raiduri în cadrul unei incursiuni terestre „limitate”.

UPDATE ”Statele Unite au indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului. Sprijinim activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul împotriva acestui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

UPDATE Israelul a declarat că a lansat o invazie terestră în sudul Libanului împotriva grupării armate Hezbollah, marcând o nouă escaladare semnificativă a conflictului lor de lungă durată, care a sporit temerile legate de un război regional, scrie BBC.

UPDATE Uniunea Europeană îndeamnă Guvernul Israelului și grupul islamist Hezbollah să evite escaladarea confruntărilor militare în Liban, exprimând preocupări privind atacurile asupra civililor libanezi și în legătură cu situația umanitară.

UPDATE ONU a avertizat marţi cu privire la consecinţele unei "invazii terestre de mare amploare" a Israelului în Liban, unde armata israeliană a lansat în sudul ţării o ofensivă terestră împotriva grupării şiite Hezbollah, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Israelul "nu intenţionează să invadeze Libanul" şi nici să rămână acolo "luni de zile", a afirmat marţi ambasadorul său în Franţa, Joshua Zarka, în timp ce armata israeliană a anunţat în noaptea de luni spre marţi că trupele sale terestre au trecut frontiera pentru a combate gruparea şiită Hezbollah în sudul Libanului, relatează AFP, potrivti Agerpres.

UPDATE Turcia a condamnat marţi intrarea forţelor israeliene în sudul Libanului, catalogând-o drept o „tentativă de invazie ilegală” şi cerând încetarea imediată a ofensivei şi retragerea trupelor israeliene, potrivit AP News.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la București recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile, având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban.

UPDATE Forţele israeliene au emis un avertisment pentru populaţia din sudul Libanului din cauza „luptelor grele” din zonă, a declarat un purtător de cuvânt, citat de Sky News.

UPDATE Armata israeliană a raportat marţi „lupte violente" în sudul Libanului după lansarea unei ofensive militare terestre împotriva grupării şiite Hezbollah. Libanezii sunt îndemnați să nu se deplaseze în sudul ţării, relatează BBC.

UPDATE Un post de știri israelian susține că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-ar fi „sufocat” din cauza gazelor toxice din buncărul său secret, după ce acesta a fost distrus de bombele de peste o tonă aruncate de avioanele israeliene vineri.

UPDATE Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”, potrivit Libertatea.

UPDATE Cel puţin şapte persoane au fost ucise într-un nou atac israelian împotriva unei şcoli ce găzduiește palestinieni strămutați în oraşul Gaza din nordul Fâşiei, conform informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al apărării civile, Mahmud Basal, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Israelul pretinde că vizează Hezbollah în interiorul Libanului, unde peste 1.000 de oameni au fost uciși în ultimele două săptămâni, 6.000 sunt răniți și, potrivit guvernului libanez, un milion au fost strămutați, anunță The Guardian.

UPDATE Cel puțin 95 de persoane au fost ucise și 172 au fost rănite în atacurile israeliene asupra Libanului, a anunțat marți dimineața Ministerul libanez al Sănătății, potrivit publicației The Independent, informează News.ro.

UPDATE Circa 100.000 de persoane au fugit în Siria în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Libanului, a anunţat luni agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), o cifră care s-a dublat în două zile, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE În războiul din 2006 contra grupării Hezbollah, Israelul a încercat să îl ucidă pe Hassan Nasrallah de trei ori - a eșuat de fiecare dată. Acum, bombele lansate de armata israeliană l-au nimerit din prima încercare pe liderul grupării care le-a pus atât de mari probleme acum 18 ani. Ceea ce s-a schimbat este amploarea și calitatea informațiilor pe care Israelul s-a putut baza acum, dar și vulnerabilitățile pe care Hezbollah le-a căpătat odată ce au intervenit militar în Siria, relatează Financial Times.

UPDATE În războiul ce se poartă în Orientul Mijlociu, analiștii afirmă că sunt în pericol situri antice precum Baalbek, Tir, Sidon și Byblos. „Mai îngrijorătoare este tăcerea din jurul acestui subiect. Există standarde duble când vine vorba de protecția patrimoniului global? De ce istoria antică a Libanului este trecută cu vederea?”, afirmă analiștii pentru trtfrancais.com, potrivit Libertatea.

UPDATE Copiii din Fâșia Gaza vor fi putea fi tratați în spitalele din România. Opt pacienți, alături de 24 de însoțitori au ajuns luni în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale de la București.

UPDATE Trei rachete au vizat, marţi dimineaţă, o bază găzduind forţe americane, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, în Irak, fără a provoca victime, scrie AFP.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu percepe probabil o oportunitate pentru o reconfigurare fundamentală a puterii în Orientul Mijlociu și pornește de la asumpția că Hezbollah a primit o lovitură mortală prin asasinarea liderului grupării, scrie CNN.

UPDATE Potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securităţii care au vorbit pentru Reuters, un „atac israelian în Liban, marţi dimineaţă, l-a vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mișcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa”. AFP relatează, de asemenea, că un atac israelian a vizat tabăra, scrie Libertatea.

UPDATE Forţele aeriene israeliene au anunțat că au interceptat o dronă „deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta centrală a Israelului” în noaptea de luni spre marţi.

UPDATE Armata libaneză a dispus repoziționări de trupe, iar ministerele de externe din toată lumea, inclusiv cel român, le transmit cetățenilor lor să plece din Liban, potrivit Rador.

UPDATE În urma unei lovituri aeriene asupra Damascului trei persoane au fost ucise, anunță presa de stat din Siria, potrivit SkyNews.Anterior, televiziunea de stat anunţase că una dintre prezentatoarele sale de televiziune, Safaa Ahmad, a murit din cauza atacurilor israeliene asupra capitalei, scrie Ziare.com.

UPDATE „În conformitate cu decizia eșalonului politic, în urmă cu câteva ore, IDF (Forța de Apărare Israeliană) a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise împotriva țintelor teroriste și infrastructurii Hezbollah din sudul Libanului”, a anunțat IDF într-un comunicat citat de Europa Liberă.

UPDATE Operațiunea terestră a fost pregătită în ultimele luni și a primit azi-noapte aprobarea conducerii politice. Ore bune, mișcarea trupelor a fost ținută secret, în timp ce armata a cerut populației să nu răspândească „zvonuri iresponsabile”. Asta după ce, în ultimele patru zile, blindatele israeliene s-au strâns la frontiera cu Libanul în așteptarea ordinului de a trece granița. ”Trăim momente de răscruce. Suntem în fața unor realizări istorice, dar, în același timp, ne confruntăm cu provocări uriașe. Ne luptăm pentru propria existență”, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

UPDATE Președintele Joe Biden a îndemnat la dezescaladare, în timp ce diplomații internaționali speră să evite un război total în Orientul Mijlociu. Administrația SUA a comunicat cu Israelul și indirect cu Hezbollah pe tot parcursul săptămânii. SUA și Uniunea Europeană au emis miercuri o declarație comună de susținere a unei încetări a focului de 21 de zile, numind situația „intolerabilă” și afirmând că aceasta „prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă”, potrivit Libertatea.

UPDATE Luni, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că următoarea fază a războiului de-a lungul graniței de sud a Libanului va începe în curând și va urmări obiectivul de a-i aduce acasă pe israelienii care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război de frontieră. „Vom folosi toate mijloacele necesare - forțele voastre, alte forțe, din aer, de pe mare și pe uscat”, le-a spus Gallant trupelor sale. „Eliminarea [liderului Hezbollah Hassan] Nasrallah este un pas important, dar nu este cel final”, scrie Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 360: Atacuri intense, scenariu uluitor și mii de refugiați! Rusia păstrează misterul, iar Iranul amenință
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 359: Atac în Yemen, lider ucis și tancuri la hotar! Iranul anunță răzbunare: Situație extrem de explozivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

Alegere simplă, dar decisivă pentru viitor! Mesajul lui Macron pentru moldoveni, în ajunul referendumului din 20 octombrie

missing
18 octombrie 2024, ora 11:41

„Alegerea este destul de simplă - un model rusesc sau un model european”, este mesajul președintelui francez Emmanuel Macron, pentru moldoveni, în ajunul referendumului din 20 octombrie. Într-un interviu în cadrul proiectului „Punți către Europa”, liderul Franței a declarat că respectă suveranitatea poporului moldovean și libera decizie a cetățenilor, dar a accentuat că de alegerea lor depinde viitorul Republicii Moldova.

„Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă – sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori”, a spus Macron.

Macron a evidențiat că modelul european oferă o oportunitate unică pentru Moldova:

„Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”.

De asemenea, Macron a enumerat beneficiile aduse deja de procesul de integrare europeană:

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”.

TV8.md amintește că pe 20 octombrie, moldovenii își vor alege noul președinte și, totodată, vor participa la referendum. Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Pentru ca acest referendum să fie considerat valabil, este necesar ca la urne să se prezinte cel puțin o treime din numărul total al persoanelor înscrise pe listele electorale. Dacă majoritatea cetățenilor care participă votează „DA”, modificarea Constituției va fi adoptată. Ulterior, Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului. La rândul său, Înalta Curte va avea 10 zile pentru a valida sau infirma rezultatele plebiscitului.

Un eventual eșec al referendumului, undă verde pentru destabilizări? „R. Moldova ar putea rămâne într-o stare de neclaritate”
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.